Κοιμηθείτε καλά, με την βοήθεια των αιθέριων ελαίων και των βοτάνων.

 

 

 

 

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το πρόβλημα της αϋπνίας (insomnia)  έχει έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο  στην εποχή της παγκόσμιας πανδημίας που διανύουμε.

 

Το πρώτο πιο σημαντικό βήμα, για όλους όσοι αντιμετωπίζουμε διαταραχές ύπνου είναι να κατανοήσουμε, ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσουμε, να προσπεράσουμε ή ν’ απαξιώσουμε, αλλά ένα πολύ σοβαρό θέμα λειτουργίας του οργανισμού μας που επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους.

 

Πριν καταφύγετε σε δραστικές λύσεις δώστε μια ευκαιρία σε  απλές φυσικές λύσεις και δη τις λύσεις που προσφέρει η αρωματοθεραπεία και η βοτανοθεραπεία με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων, των βοτάνων ή άλλων φυσικών σκευασμάτων.

 

Συνδυαστική εφαρμογή τακτικών που μπορεί σταδιακά ν΄ αλλάξει τον τρόπο ζωής και διαχείρισης του άγχους μας και να μας οδηγήσει σε ομαλότερο ύπνο κι ως εκ τούτου σε βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

 

 

 

 

 

 

Κάποιοι τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια για έναν καλό ύπνο είναι:

 

Δημιουργήστε το δικό σας spray mist με ροδόνερο ( ¾ ροδόνερο – ¼ έλαιο βάσης σε περίπτωση που το χρησιμοποιήσετε και στο σώμα σας) και μία επιλογή από τα παραπάνω αιθέρια έλαια και ψεκάστε μ΄αυτό τα μαξιλάρια, τα σεντόνια, το χώρο, ακόμα κι εσάς αμέσως μετά το μπάνιο.

 

Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια στα άλατα μπάνιου Epsom ή στο αλάτι Ιμαλάϊων που θα χρησιμοποιήσετε.

 

 

 

 

 

Εμποτίστε ένα κομμάτι βαμβάκι με αιθέρια έλαια και βάλτε το κάτω απ΄το μαξιλάρι σας.

 

Φτιάξτε ένα μείγμα με λάδι καρύδας και αιθέρια έλαια. Βάλτε το στο ψυγείο για να πήξει και να σταθεροποιηθεί και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, απλώστε στους καρπούς σας ή στα πέλματα των ποδιών λίγη ποσότητα.

 

Μέσα σε φυσικό έλαιο βάσης τζοτζόμπα ή σησαμέλαιο ρίξτε τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας και χρησιμοποιήστε το ως body oil, αμέσως μετά το μπάνιο.

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιήστε μόνο πιστοποιημένα, 100% οργανικά ή/και ψυχρής έκθλιψης αιθέρια και φυτικά έλαια (βάσης), τόσο για το σώμα όσο και για την εισπνοή και διάχυση στο χώρο. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, ότι τα αιθέρια έλαια είναι θεραπευτικές φυσικές ουσίες, η καρδιά του φυτού, οι πτητικές του ουσίες κι όχι κοινά αρώματα.

 

Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της φύσης στον άνθρωπο, που ιαίνουν σώμα και ψυχή κι έχουν απίστευτες κι ανεξάντλητες ιδιότητες. Το να χρησιμοποιούμε ή να αναπνέουμε έλαια που δεν είναι 100% φυσικά, αγνά και βιολογικά, αλλά χημικά υποκατάστατα ή συνθετικές αρωματικές ουσίες, όχι μόνο δεν θα έχουμε καμία θετική επίδραση, αλλά αντίθετα διακινδυνεύουμε να έχουμε επιζήμιες επιπτώσεις.  Μην ξεπερνάτε ποτέ την αναλογία 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 5ml φυτικού ελαίου, για να φτιάξετε κάποιο μείγμα, εκτός φυσικά αν πρόκειται για μείγμα που θα χρησιμοποιηθεί στο χώρο.

 

Αφεψήματα από βότανα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

 

Θα εστιάσω σε κάποια από τα πιο δραστικά βότανα για την αυπνία και τις διαταραχές ύπνου που μπορούν να καταναλωθούν ως αφεψήματα. Μία ενδεδειγμένη δοσολογία είναι 1-2 φλιτζάνια το βράδυ μία ώρα πριν τον ύπνο, ενώ σε περιπτώσεις έντονου άγχους 2-3 φλιτζάνια κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεν πρέπει να τα βράσουμε αλλά να τα ζεματίσουμε, αναμένοντας για 4-5 λεπτά να εκχυλιστεί το βότανο. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε χρήση βοτάνου ή αιθέριου ελαίου, σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα υγείας.

 

Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis).  Ίσως το πιο γνωστό και ισχυρό φυσικό όπλο κατά της αυπνίας, γνωστή ως και …”God’s Valium”! Χαλαρωτική, μειώνει το άγχος και την υπερένταση.  Η χρήση της βαλεριάνας μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος και την πιθανότητα να ξυπνήσουμε το βράδυ, επιμηκύνει το συνολικό χρόνο ύπνου και γενικότερα βελτιώνει την ποιότητα του, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα διαταραχών ή όχι. Δεν παρουσιάζει αρνητική αλληλεπίδραση με το αλκοόλ, ούτε παρενέργειες κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που την προτιμούν οι περισσότεροι, αντί των κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

 

 

 

Λυκίσκος (Humulus Lupulus). Είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται η μπύρα. Έχει πικρή γεύση και χαλαρωτικές, έντονα ηρεμιστικές, μυοχαλαρωτικές και υπνωτικές ιδιότητες. Υπαίτια για τις παραπάνω ιδιότητες είναι η παρουσία βαλεριανικού οξέως στα άνθη, αλλά και η σύνθετη ουσία 2-methyl-3-buten-2-ol που κατατάσσει το φυτό στις πρώτες θέσεις, ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά φυσικά ηρεμιστικά κι υπνωτικά. Η συγκεκριμένη ουσία μοιάζει πολύ με το γνωστό υπνωτικό methylpentynol και κλινικές έρευνες δείχνουν να έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

 

 

Μέλισσα ή Μελισσόχορτο (Melissa Officinalis) Τονώνει το νευρικό σύστημα και συστήνεται σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει.

 

 

 

 

 

Stella

14 Σχόλια
  1. Καλημέρα!Αγαπημένο θέμα στο beautyblog!Αγαπώ αιθέρια έλαια και το αγαπημένο μου είναι η λεβάντα.Πάντως,αφέψημα βαλεριάνας που δοκίμασα είχε απαίσιο άρωμα και γεύση.

  2. Να προσθέσω και το βάμμα απο βαλσαμόχορτο, θαυματουργό!!!

  3. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζω τέτοιο θέμα, αλλά εδώ και χρόνια, πριν ξαπλώσω, ψεκάζω το μαξιλάρι μου με ένα χαλαρωτικό σπρέι λεβάντας 💜από Avon, πιο πολύ γιατί μου αρέσει πολύ η μυρωδιά του.

  4. Αυτο που με εντυπωσίασε ειναι οτι ο λυκισκος βοηθάει με τις χαλαρωτικες του ιδιότητες.Γι’αυτό εξηγείται όταν πίνω μπύρα μου προκαλεί υπνηλία😁

  5. Αν και οι ώρες που κοιμάμαι είναι λιγες προφανώς λόγω των πολλών καφέδων, έχω συνηθίσει σε αυτό το μοτίβο χρόνια τώρα κ μ αρέσει!! Η βαλεριάνα οντως πολύ γνωστή γι αυτές της τις ιδιότητες, ομοίως κ ο λυκίσκος, για το μελισσόχορτο δεν το γνώριζα καθόλου

  6. Εγώ παραμένω σταθερή στα κλασικά …γαλατάκι και χαμομήλι…

  7. Γενικά, δεν κοιμάμαι πολλές ώρες, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί. Δεν έχω προβλημα με τον ύπνο, όμως. Αλλά βλέποντας πόσα πολλά νέα σκευάσματα κυκλοφορούν από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση, κατάλαβα πως πολλοί υποφέρουν από αϋπνίες. Πάντως, τώρα το χειμώνα, τα απογεύματα, μου αρέσει πολύ να πίνω φασκόμηλο με λίγο μέλι.
    xx

  8. Κατά περιόδους, οι διαταραχές ύπνου με προβληματίζουν. Συνήθως καταφεύγω στο χαμομήλι και προσπαθώ να κάνω κάτι που θα μου αδειάσει το μυαλό από σκέψεις… Εννοείται ότι κρατάω τις πληροφορίες από τη Στέλλα.

  9. Θα δοκιμάσω το μελισσόχορτο και το λυκίσκο.
    Μουτςς

  10. Kαλημερα
    Αυπνιες δεν ειχα και δεν εχω ποτε
    Τοσο που ο αντρας μου να με λεει αναισθητη
    Οταν νυσταζω κοιμαμαι…δεν σκεφτομαι τιποτα που να με αποσπασει απο αυτο οσο ασχημο και να ειναι
    Παντως αν θελω να χαλαρωσω περα απο τον καφε που τον πινω ακομη και 12 το βραδυ η εναλλακτικη μου θα ηταν το χαμομηλι
    Η οποιοδηποτε αλλο φυτικο ποτε σκευασματα εμποριου

  11. @Rania, σε σκεφτόμουν! ( Συγνώμη, αλλά θα ήθελα να σχολιάσω και κάτι άλλο) Τώρα με το χιόνι, έδειξε η τηλεόραση τους Εύζωνες (θυμήθηκα τον γιο σου) να στέκονται ακίνητοι μες το κρύο! Τι πειθαρχία! Και τι θαυμασμός από όλους εμάς!
    xx

  12. @rania,ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για να τα βγάλεις πέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  13. Kαλημερα
    @Sofia ετσι ειναι αυτα τα παιδια εχουν ψυχικη δυναμη και αγαπη γιαυτο που κανουν
    Οπως μας ειχαν πει στην ορκωμοσια τους καποιοι ανωτεροι των παιδιων για να δουμε ποσο επιπονο και δυσκολο ειναι αρκει ολοι μας να προσπαθησουμε να καθησουμε τελειως ακινητοι μιση ωρα
    Προσωπικα ουτε 5 λεπτα δεν αντεξα
    @Μarianna κοιμαμαι παρα πολυ καλα ευτυχως χωρις προβλημα
    Η μερα βγαινει παντα ευκολα αρκει να μην μιζεριαζουμε και διογκωνουμε οτι μας τυχαινει
    Κοριτσια αισιοδοξια για τα παντα
    Μεχρι και ο χιονιας που ειχαμε εδω στην Αθηνα εγω εβλεπα μονο την ομορφια της πολης και κυριως του απολυτου μνημειου μας την Ακροπολη
    Ποσο ομορφη ηταν πραγματικα

  14. Ωραίες ιδέες!!!! Θα ενημερώσω την μανούλα μου που τελευταία έχει ενα μικρό θεματακι με τον ύπνο!!! 💙💙🧡🧡🧡💛💛❤️❤️❤️❤️❤️💛💛🧡💙💙💙💙💙💙💙💙🧡🧡🧡🧡💛💛❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️💛💛🧡🧡💙💙💙💙🧡🧡💛❤️❤️❤️❤️ Ευχαριστούμε πολύ πολύ πολύ 🧡🧡🧡❤️💜❤️🧡❤️💜❤️💜❤️🧡🧡🧡❤️❤️🧡❤️💜

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.