Καταπολεμήστε το άγχος και τις αρνητικές του επιπτώσεις, με φυσικές συνταγές λεβάντας!

 

 

Η λεβάντα (Lavandula Angustifolia) είναι πολυετής θάμνος κι ενδημικό φυτό της Δυτικής Μεσογείου και κυρίως στην περιοχή των Πυρηναίων και στα βουνά της Βόρειας Ισπανίας.

 

Υπάρχουν 38 ακόμη διαφορετικά είδη λεβάντας, τα οποία αναπτύσσονται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Είναι πασίγνωστη για το υπέροχο άρωμα της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου εδώ και 2.500 χρόνια και θεωρείται ένα από τα είκοσι σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα.

 

Αν και η καλύτερη λεβάντα στον κόσμο θεωρείται η γαλλική και δη αυτή της Προβηγκίας, κατά την γνώμη κι εμπειρία μου από τις χρόνιες χρήσεις και δοκιμές των αιθέριων ελαίων διαφορετικής προέλευσης, η λεβάντα που παράγεται στην περιοχή της Κοζάνης είναι μακράν καλύτερη της γαλλικής. 

 

Η αυτοφυής χλωρίδα της Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες της Μεσογείου και των Βαλκανίων και έχουν καταγραφεί πάνω από 6.000 είδη, από τα οποία τα 500-600 είναι αρωματικά φαρμακευτικά φυτά.

 

Καταπολεμήστε το άγχος και τις αρνητικές του επιπτώσεις με συνταγές λεβάντας!

 

Την λεβάντα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε όλες της τις εκδοχές, με τόσους πολλούς τρόπους και πάλι να παραμένει ανεξάντλητη. Θα δούμε λίγες μόνο συνήθεις εφαρμογές από τις άπειρες που υπάρχουν.

 

 

 

 

 

                         Αγχολυτικό – Ηρεμιστικό – Καταπολέμηση της αυπνίας

 

Τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας χρησιμοποιούνται στην βοτανοθεραπεία για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης. Η λεβάντα έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις μελαγχολίας και ήπιας κατάθλιψης. Το εκχύλισμα της λεβάντας [i] θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές κατάλληλο για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Χρησιμοποιείται ως ήπιο υπνωτικό, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο του πραγματικού ύπνου, κατά μέσο όρο 69 λεπτά, ενώ βελτιώνει και την ποιότητα του, βοηθώντας τον οργανισμό να ξυπνάει πιο ξεκούραστος.

 

Χρησιμοποιήστε το εκχύλισμα σε κομπρέσα, τοποθετώντας το στο μέτωπο για τις ημικρανίες, την υπερένταση, την κούραση, το hangover, την νευρικότητα, την ατονία, αλλά και την υπερδιέγερση.

 

Πιείτε αφέψημα λεβάντας[ii] ή προσθέστε μερικά αποξηραμένα άνθη, στο βραδινό ρόφημα σας. Η προσθήκη λεβάντας στο τσάι ή στη λουίζα συνδυάζεται άριστα γευστικά.

 

Ρίξτε μια – δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο στα μαξιλάρια σας, κάψτε 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο στον καυστήρα ή κάντε ελαφρύ μασάζ στους κροτάφους.

 

Ένα ζεστό μπάνιο με λεβάντα θα σας χαλαρώσει και θα σας χαρίσει ευεξία. Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (3 σταγόνες ανά 5ml φυτικού λαδιού) σε αμυγδαλέλαιο και χρησιμοποιήστε το μείγμα στο νερό της μπανιέρας ή ως ένα εξαιρετικό ενυδατικό και χαλαρωτικό body oil, μετά το μπάνιο σας.

 

 

 

 

 

 

Είναι το μόνο αιθέριο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και στα παιδικά δωμάτια (παιδιά από 2 ετών και άνω) για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, πριν τον ύπνο. Ψεκάστε με ανθόνερο λεβάντας τα σεντόνια τους ή κάψτε για λίγη ώρα πριν πέσουν για ύπνο, αιθέριο έλαιο στον καυστήρα. Μετά το μπάνιο τους χαλαρώστε τα με λάδι από αμυγδαλέλαιο και αιθέριο έλαιο λεβάντας (σε αναλογία 1 σταγόνα ανά 5ml λαδιού και για ηλικίες άνω των 5 ετών). Θα τα βοηθήσει και στην καταπολέμηση των μικροβίων και των ιώσεων ως φυσικό αντισηπτικό.

 

 

[i] Εκχύλισμα είναι το υγρό παρασκεύασμα που λαμβάνουμε, αφήνοντας μέσα σε νερό ή φυτικό λάδι π.χ ελαιόλαδο, τεμαχισμένα μέρη ενός φυτού, για ορισμένο χρονικό διάστημα.

[ii] Αφέψημα γίνεται αν αφήσουμε το αποξηραμένο βότανο σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Υπολογίστε πως χρειάζεται περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για ένα φλιτζάνι ροφήματος.

 

Stella

 

 

8 Σχόλια
  1. Ενδιαφέρον πληροφορίες αγαπάμε λεβάντα εννοείται!!! Φυσικά προβλημα με τον ύπνο δεν έχω, αν νυστάζω κοιμάμαι και καθιστή κυριολεκτικά! Το άγχος βέβαια είναι ένα θέμα γενικά..

  2. Αγαπαω τα πάντα στη λεβάντα :τη μυρωδιά της, το υπέροχο μωβ χρώμα της και την αποτελεσματικότητα της στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας💜

  3. Καλημερα
    Τι ομορφο χρωμα , τι υπεροχο αρωμα, τι εξαιρετικες ιδιοτητες
    Ειναι να μην την λατρευω
    Αυτο το χρωμα αυτο το αγριολουλουδο η λεβαντα οπως και η μιμοζα με το υπεροχο κιτρινο χρωμα ειναι τα αγαπημενα μου

  4. Aγαπώ για πολλούς λόγους την λεβάντα κι ένας απ’ αυτούς είναι το χρώμα της 💜💜💜

  5. Αγαπημένη λεβάντα, με υπέροχο άρωμα! Στον κήπο μου, έχει την θέση της!
    xx

  6. Μου αρέσει πάρα πολύ το χρώμα και η μυρωδιά της. Δυστυχώς όμως δεν αρέσει στον σύντροφό μου Με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιω οτιδήποτε μυρίζει λεβάντα. Δεν πειράζει όμως επειδή και οι δύο λατρεύουμε το γιασεμί 💚💜💛💙🧡🧡❤️❤️💛💛💜💚💚💜💜💛💙❤️🧡🧡🧡

  7. Αγαπώ και εγω την λεβαντα😁 με εχει βοηθήσει πολλές φορες😊

  8. Λατρεύω τη λεβάντα,το άρωμά της με ηρεμεί και μου φτιάχνει τη διάθεση.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.