H δύναμη της οσφρητικής μνήμης.

 

 

Η αίσθηση της όσφρησης και η οσφρητική μνήμη, υπήρξε πάντα καθοριστική για την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Είναι πλέον αποδεκτό από τις επιστήμες, ότι οι ανθρώπινες σωματικές οσμές επηρεάζουν καθοριστικά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις επιλογές μας.

 

 

Οι οσμές του ανθρώπινου σώματος, καθορίζουν την γονική προσκόλληση στα βρέφη ή την επιλογή συντρόφου στους ενήλικες. Οι μητέρες διακρίνουν την οσμή του παιδιού τους και τα βρέφη αναγνωρίζουν και προτιμούν την οσμή του σώματος της μητέρας τους, γι΄αυτό τρέφονται και ησυχάζουν μέσα στην αγκαλιά της, αντί σε κάποιας άλλης γυναίκας.

 

Αυτή η μητρική μυρωδιά, είναι που οδηγεί τα βρέφη προς τον μαστό και έχει καταπραϋντική και ηρεμιστική επίδραση πάνω τους. Μέσα απ΄αυτήν την σωματική οσμή αναπτύσσεται ο σύνδεσμος ζωής, μεταξύ του βρέφους και της μητέρας και προσδιορίζει πόσο ολοκληρωμένα, θα αναπτυχθεί το παιδί ψυχικά και συναισθηματικά μεταφέροντας του, τα απαραίτητα για την επιβίωση του αισθήματα ασφάλειας.  Γι΄αυτό μια από τις πιο αγαπημένες μυρωδιές των ανθρώπων, την οποία εκμεταλλεύεται και η αρωματοποιία, είναι αυτή της βανίλιας, γιατί προσομοιάζει με αυτήν του μητρικού γάλακτος.

 

 

 

 

 

Ακόμα και η φυσική οσμή των αντρών και των γυναικών θεωρείται από τους ειδικούς καθοριστική, στην υποσυνείδητη επιλογή του συντρόφου.  Η ψυχολογία έχει αποδεχθεί μετά από πολύχρονες μελέτες και έρευνες, αυτό που η λαϊκή σοφία έχει χαρακτηρίσει ως «ταιριάζουν» ή «δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας»…

 

Η δύναμη της όσφρησης είναι αδιαμφισβήτητη κι όλοι μας την γνωρίζουμε πολύ καλά. Μια οσμή, μπορεί να μας κάνει να ανακαλέσουμε μια ξεχασμένη ανάμνηση ακόμα κι αν προέρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν που χάνεται στα βάθη της παιδικής ή και βρεφικής μας ηλικίας.

 

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, ότι οι περισσότερες μνήμες μας που σχετίζονται με την οσμή, προέρχονται από την πρώτη δεκαετία της ζωής μας, και συνδέονται με τα πιο ισχυρά συναισθήματα του παρελθόντος, ενώ οι λεκτικές και οπτικές μας μνήμες, προέρχονται από πολύ μεταγενέστερα ερεθίσματα, κυρίως μεταξύ της ηλικίας των 10 έως 30 χρόνων. Ο άνθρωπος είναι σε θέση να αναγνωρίσει περίπου δέκα χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές.

 

 

 

 

 

Η όσφρηση είναι παράλληλα υπεύθυνη για την ανίχνευση των χημικών ουσιών, που δημιουργούν τις μυρωδιές στο περιβάλλον.  Μια απαραίτητη επεξεργασία για την επιβίωση, καθώς μας βοηθά να εντοπίσουμε ουσίες που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τη ζωή μας, όπως τα χαλασμένα τρόφιμα ή τον καπνό πριν την πυρκαγιά.

 

Χάρη στην οσφρητική μνήμη, επιλέγουμε αντικείμενα, αγαθά, προϊόντα ή και δραστηριότητες ακόμα, που ανακαλούν μια σχετική μυρωδιά από την παιδική μας ηλικία ή μια ευχάριστη στιγμή της ζωής μας.  Πόσες φορές αλήθεια, δεν αγοράσαμε ένα άρωμα ή ένα οποιοδήποτε άλλο προϊόν, γιατί μας έφερε μνήμες από την παιδική μας ηλικία;

 

Ένα άρωμα με μυρωδιά μπισκότου, σαν αυτό που έφτιαχνε η γιαγιά ή με ευωδιά γιασεμιού σαν αυτό που είχε στην αυλή της; H οσφρητική μνήμη είναι μια μεγάλη δύναμη, ένα συναισθηματικό εργαλείο που όλα τα brands της αγοράς, γνωρίζουν και χειρίζονται πολύ καλά για να μας προτρέψουν, να αγοράσουμε τα προϊόντα τους.

 

Ακόμα και μια προσωρινή απώλεια της όσφρησης μέσα από ένα απλό συνάχι, αρκεί για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική και καθοριστική είναι η όσφρηση στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στην ποιότητα της, στην δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις στιγμές.  Χωρίς την ικανότητα να μυρίζουμε, δεν θα απολαμβάναμε ούτε έναν καφέ, ένα τσάι ή ένα ποτήρι κρασί. Δεν θα χαιρόμασταν  την άνοιξη, το καλοκαίρι ή τον  χειμώνα, την μυρωδιά της βροχής και της θάλασσας, το γρασίδι αλλά και τον ήλιο…

 

 

 

 

 

Μέσα απ΄αυτές τις μυρωδιές που συναντούμε καθημερινά και παντού στο περιβάλλον μας, τα αρώματα είναι η δική μας επιλογή, για το πώς θέλουμε να μυρίζουμε, πως θέλουμε να μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Μια επιλογή που υπογραμμίζει την ψυχολογία, την προσωπικότητα, την περίοδο της ζωής που βρισκόμαστε, ένα αόρατο statement του “ποιοι είμαστε” ή ακόμα και “ποιοι θα θέλαμε να είμαστε”.  Γι΄αυτό ένα άρωμα κρύβει μέσα του μια μεγάλη δύναμη.  Να κρατάει μέσα από την ευωδιά του, μια ολόκληρη περίοδο της ζωής μας αναλλοίωτη στο χρόνο, μαζί με τα συναισθήματα και τις μνήμες, του ανθρώπου που είμασταν τότε που το φορούσαμε.

 

 

“Η οσφρητική μνήμη είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, την οποία οι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα αρώματα, δε θα γνωρίσουν ποτέ… “

 

Μια μεγάλη αλήθεια, για την αξία των αρωμάτων στη ζωή μας,  που αναφέρει ο Tom Ford στο πολύ όμορφο αυτό σποτάκι που ακολουθεί.  

 

 

 

Stella

 

 

8 Σχόλια
  1. Καλημέρα! Τι φανταστικό άρθρο! Τώρα καταλαβαίνω γιατί όλοι μας τρελαινόμαστε με τη μυρωδιά των μωρών! Λόγω οσφρητικής μνήμης! Πόσες μυρωδιές της ζωής μου ερμηνευτηκαν μ’αυτο το post! Thank you ❤️
    xx

  2. Πολύ σημαντική αίσθηση η όσφρηση!! Για εμένα που θέλω να μυρίζω τα πάντα η σημαντικότερη! Τέλειο άρθρο, περιγράφει ακριβώς τη σημασία αυτής της αίσθησης..

  3. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Συνδέω μυρωδιές με αναμνήσεις μόνιμα και μυρίζω οτιδήποτε πριν το χρησιμοποιήσω. Τέλειο το σποτάκι.
    Μουτςς

  4. Εννοείται ότι έχουμε οσφρητική μνήμη,πολύ καλό το άρθρο.Η μυρωδιά που μας αρέσει πάντα παίζει ρόλο στις επιλογές μας είτε αφορά τον χώρο ή το σώμα μας.

  5. Πολύ ωραίο άρθρο πέρσυ διάβασα για την όσφρηση κ το ότι είναι η πιο δυνατή αίσθησή μας που συνδέονται οι αναμνήσεις κ ενώ δεν μου είχε περάσει ποτέ έντονα από το μυαλό όταν το διάβασα θυμήθηκα τόσες ωραίες αναμνήσεις που έχω συνδιάσει με μυρωδιές κ αποκλείεται να ξεχάσω κ 100 χρονών να γίνω..πολλές μάλιστα κ από ηλικία 5-6 χρονών..εντυπωσιακό!!

  6. Tώρα που το σκέφτομαι ,μπορώ να απαριθμήσω το λιγότερο καμια δεκαριά δυνατές <>…..

  7. Όντως πολύ σημαντική η όσφρηση στην ζωή μας! Δυστυχώς πριν 2 μήνες που κόλλησα κορονοιο και δεν μπορούσα να μυρισω τιποτα κατάλαβα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση στη ζωή μας!!! Ήταν σαν να μην μπορούσα να καταλάβω τι τρώω κλπ❤️❤️🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡💛💛💛💛💛💛💚💚💚💙💙💙♥️♥️♥️♥️♥️❤️❤️❤️🧡💛💛💚💙💙💙💙💚💛🧡❤️❤️😾💜💜💜💜💜💜

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.