Food Waste: Πού καταλήγουν τα φαγητά όταν δεν καταναλώνονται;

 

 

Πού καταλήγουν τα φαγητά όταν δεν καταναλώνονται;  Σίγουρα κάπου που κοστίζει σε χρήμα και κυρίως σε ποιότητα ζωής. Κάθε μέρα μια αλόγιστη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα μας, αλλά και στα left overs των εστιατορίων και ξενοδοχείων, εκτός από όσοι επαγγελματίες, που ευτυχώς δεν είναι λίγοι, έχουν φροντίσει για την διάθεση των υπολειπόμενων μερίδων.

 

Τόνοι παρατεταμένων φαγητών και τροφίμων που πετιούνται στον κάδο σκουπιδιών, από κακή αξιολόγηση των αναγκών μας ή υπερβολική σπατάλη, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον επιβαρύνοντας σε κάποιους τη συνείδηση μας και σπαταλώντας εργατοώρες χιλιάδων επαγγελματιών της εστίασης στον δυτικό κόσμο.

 

Σκεφτείτε μόνο στη δική μας χώρα τη νοοτροπία παραγγελιών, όταν καθόμαστε να φάμε σε μια ταβέρνα, πόσες παρέες παραγγέλνουν σα να μην υπάρχει αύριο και σηκώνονται από το τραπέζι, αφήνοντας γεμάτα πιάτα. Επιπλέον, θεωρούμε υποτιμητικό, να μας τυλίξουν τα περισσευούμενα φαγητά για να τα πάρουμε μαζί μας, μια συνήθεια που υπάρχει ως δεδομένη, σε πολλούς άλλους λαούς της Δύσης.

 

 

Είναι πολύ στενάχωρο όταν διαπιστώνουμε, ότι το 33% με 50% της τροφής που καλλιεργούμε και παράγουμε πηγαίνει στα σκουπίδια! Την ίδια στιγμή 1 στους 9 ανθρώπους παγκοσμίως πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος, ενώ το ¼ των τροφών που πετάμε άσκοπα, θα αρκούσε για να τους θρέψει. Τα διατροφικά απορρίμματα επιδεινώνουν το φαινομένου του θερμοκηπίου, οδηγούν σε υπερκατανάλωση νερού και εξάντληση των υδάτινων πόρων, ενώ εμείς συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε εγωισμό κι αλαζονεία ακόμα και στις αγορές τροφίμων για το σπίτι μας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την Έκθεση “UNEP Food Waste Index Report 2021, ετησίως σπαταλούνται ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων.

 

 

 

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Πως μπορούμε να περιορίσουμε την άσκοπη υπερκατανάλωση και σπατάλη τροφίμων; Ειδικά τώρα που, λόγω πανδημίας οι ανάγκες σίτισης επιδεινώνονται; Σε αυτό ακριβώς έρχεται να απαντήσει το “Food Waste – Οδηγός Επιβίωσης”,  μία νέα έκδοση της Gastronomy Essentials κι ο συγγραφέας της ένας επαγγελματίας chef, που γράφει με το καθόλου τυχαίο ψευδώνυμο  Jack Gue Vara, αποκαλύπτει, την ανατρεπτική μαγειρική του οπτική, σχετικά με το θέμα.

 

 

 

 

FOOD WASTE – ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

 

Μία νέα “αναρχική” έκδοση, που δημιουργήθηκε για να ταρακουνήσει συνειδήσεις, αλλά κυρίως να δώσει πρακτικές λύσεις και ιδέες καταπολέμησης της άσκοπης υπερκατανάλωσης αγαθών στις επαγγελματικές και στις οικιακές κουζίνες και να μας μυήσει στη λογική του “Love food, hate waste”

 

Στις 240 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται απλές, αλλά και πιο περίπλοκες συνταγές, μαζί με εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές, σχετικά με το πώς μπορεί να “αναγεννηθεί” το φαγητό που δεν καταναλώθηκε.  Πώς οι επαγγελματίες chef μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις πρώτες ύλες, μειώνοντας τη σπατάλη και ταυτόχρονα το κόστος στα μενού, χωρίς να υποβιβάζουν την ποιότητα και την παρουσίαση των πιάτων, να δημιουργήσουν από “σκουπίδια”, ένα γκουρμέ γεύμα που μπορεί να σερβιριστεί, ακόμα και σε μία παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ.

 

 

“Ας μπούμε στην κουζίνα, χωρίς όρους και κανόνες. Μόνο με την αναρχική και ελεύθερη σκέψη να σώσουμε μερικά φαγητά από τους μπουφέδες, να αξιοποιήσουμε τις πρώτες ύλες που μας περισσεύουν στα ψυγεία, να φτιάξουμε ένα νέο πιάτο από ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό. Ας ξεκινήσεις, έστω και τώρα. Ας παραδεχτείς ότι αυτό είναι άδικο και ας προσέξεις λίγο παραπάνω, αναλαμβάνοντας την κοινωνική ευθύνη που σου αναλογεί. Σταμάτα, να είσαι κριτής σε καλλιστεία τροφίμων”. Με μαγειραγωνιστικούς χαιρετισμούς, Jack Gue Varas.

 

 

 

 

 

 

Συγγραφέας Jack Gue Varas

Εκδόσεις Gastronomy Essentials

240 σελίδες –35€

 

Stella

 

 

12 Σχόλια
  1. Καλημέρα!Πολύ σημαντικό άρθρο!Όλοι γνωρίζουμε ότι πάρα πολύ φαγητό πετιέται καθημερινά από τους ανθρώπους του αναπτυγμένου κόσμου ενώ σε άλλες χώρες και ηπείρους οι άνθρωποι υποσιτίζονται ή πεινούν.Θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα για τη χώρα μας,όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κινήσεις διάθεσης ποσοτήτων φαγητού από την εκκλησία ή αλλους φορείς προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.Προχθές,εξ’αφορμής κάποιου θέματος,συζητούσαμε στο σπίτι για το φαγητό που περισσεύει σε δημόσιους φορείς,παιδικούς σταθμούς,νοσοκομεία,στρατό κλπ.Αν δεν γίνεται μελέτη που να καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των ωφελούμενων,τότε το φαγητό που περισσεύει καταλήγει στα σπίτια των εργαζόμενων.Υπάρχουν πολλά κλισέ σε αυτές τις περιπτώσεις,ο ένας καλύπτει τον αλλον για να διαιωνίζεται μία τέτοια κατάσταση.Κατά τη γνώμη μου έπρεπε το επιπλέον φαγητό να προσφέρεται οργανωμένα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.Όσο για τη δικά μας ατομική ευθύνη,επιβάλλεται και για λόγους οικονομίας αλλά και για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να υπολογίζουμε το φαγητό που καταναλώνουμε.Προσπαθώ να το κάνω καθημερινά στο σπίτι,όχι μόνο για τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί απλά προτιμώ το φρέσκο καθημερινό φαγητό!

  2. Πολύ θλιβερές οι φωτό με τους τόνους των πεταμένων τροφίμων στα σκουπίδια….Μπράβο σε όλες τις επιχειρήσεις που κάνουν σωστή διαχ/ση .Προσωπικά,τώρα πια δεν πετάω φαγητό και προσπαθώ να μαγειρεύω για δυο μέρες….εχω φιλη που είναι τόσο δημιουργική στην κουζίνα που μπορεί να σου σκαρώσει ολόκληρον κατάλογο από left overs…

  3. Μεγάλο θέμα αυτό!! Ειδικά στα ξενοδοχεία, πάντα αναρωτιόμουν που πηγαίνει τόσο πολύ περισσεύουμενο φαγητό και πάντα ο αντρας μου ελεγε κρίμα να πηγαίνει χαμένο και στις υπαναπτυκτες χώρες να πεινάει τόσος κόσμος! Αυτό βέβαια το ακουγα χρόνια και από τους δικούς μου γιαυτό από πάντα θυμαμαι να παραγγέλνουμε φαγητό τόσο όσο ξέρουμε ότι θα χορτάσουμε και αν περισσεύει το ζητάμε πακέτο. Επίσης στα ξενοδοχεία προσέχουμε πολύ πόσο θα βάλουμε στα πιάτα μας και εχω μάθει και τα παιδια μου ετσι.. Και τέλος χρόνια τώρα μαγειρεύω φαγητά που κρατάνε 2 μέρες, ούτως ώστε να μη μαγειρεύω κάθε ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια θυμάμαι να, εχω πεταξει φαγητό και αν και γενικά θεωρώ τον εαυτό μου υπερκαταναλωτικη, στο φαγητό δεν είμαι καθόλου!

  4. Καλημερα
    Εκπληκτικα νουμερα
    Ολοι τα φανταζομασταν αλλα καθε φορα που τα διαβαζω εκπλησομαι
    Παντως σε καποια εθελοντικη μου εργασια σε οσους φορεις πηρα τηλεφωνο η εστειλα εμαιλ για δωρεα τροφιμων ολοι ηταν θετικοι
    Επιπλεον τρια χρονια μετα δεν εχουν σταματησει να στελνουν καθε μηνα προιοντα εκει που τους υποδειξαμε
    Μεγαλο σουπερ μαρκετ προχωρησε ακομη περισσοτερο και τα πηγαινει το ιδιο δυο φορες την εβδομαδα
    Οπως επισης και εμποροι λαικων αγορων που οταν τελειωνε η λαικ πηγαιναν προιοντα τους στον φορεα αυτον
    Ο φορεας που αναφερομαι κανει καθμερινα 340 μεριδες φαγητου

  5. Πραγματικά, τι άσχημη συνήθεια να πετάμε φαγητά… Θεωρώ πως παλαιότερα, προ κρίσης, ήταν πολλοί περισσότεροι αυτοί που το έπρατταν. Όχι όμως τώρα πια. Γενικά, δεν πετάω φαγητό. Αλλά, κι αυτήν την ικανότητα που είχαν οι παλαιότερες γενιές, όπως αυτή της μητέρας μου, να ετοιμάζει εκ νέου γεύμα, με μια μικρή προσθήκη από το χθεσινό, αν και την θαυμάζω, δεν την έχω.
    xx

  6. Θεωρώ μεγάλη ασέβεια να πετάς τροφές ενώ κάποιος άλλος μπορεί να πεθάνει από την έλλειψή τους.
    Μουτςς

  7. Τα νούμερα δυστυχώς είναι τρομακτικά και δεν τα συνειδητοποιούμε, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πολύς κόσμος στον πλανήτη που πεινάει. Εξαιρετική ιδέα το βιβλίο και δηλώνω ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια έχω γνωρίσει άτομα στον τομέα της εστίασης που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο ό,τι περισσεύει συν του ότι το έχω δει σε πολλές εκπομπές / σεμινάρια / webinars και προσπαθώ να το κάνω και εγώ στο σπίτι όσο μπορώ, ώστε να μην πετιέται τίποτα στα σκουπίδια. Επίσης, πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρει η Maryl σχετικά με το φαγητό έξω: παραγγέλνουμε τόσο όσο χρειάζεται και, αν περισσέψει, παίρνουμε πακέτο. Όντως, στο εξωτερικό είναι τόσο διαδεδομένο, που θυμάμαι (στην Αυστρία σίγουρα, όσες φορές πήγα) ότι πριν φύγουμε μας το έφερναν πακέτο οι σερβιτόροι, χωρίς καν να το ζητήσουμε. Εδώ το θεωρούμε ντροπή και ντεκαντάνς.

  8. Είναι πραγματικά κρίμα όταν κάποιοι πετούν φαγητό ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν να φάνε! Εγώ πολύ σπάνια πετάω φαγητό, συνηθίζω να το δίνω στα σκυλάκια μου. ♥️♥️💜💜💜💜🧡🧡🧡🧡💚💚💚💙💙💙💙💛💛💛💛💛💛💙💙💚💚💚🧡🧡💜💜♥️♥️♥️♥️♥️♥️💜💜💜💜🧡🧡🧡🧡💚💚💚💙💙💛💛💛💛💛💛💙💙💙💚💚💚🧡🧡🧡💜💜♥️♥️

  9. Άσχετο με το παραπάνω post:

    Ήθελα να πω σε όλους στο bb Καλή Μεγάλη Εβδομάδα με Υγεία στις ζωές μας & Αγάπη στις καρδιές μας…

    xx

  10. Χριστός Ανέστη! Τι έγινε αγαπημενο μου beautyblog? Τζούλια μου έχεις καιρό να ανεβάσεις κάποιο άρθρο…. Έχω αρχίσει να ανησυχώ… Είναι όλα καλά?? Αγαπημενα μου @bbgirls που είστε?? 😒😒😒😕😕😕🙁🙁🙁😨🙁☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️

  11. @Nikol M: Μην ανησυχείς αγαπημένο μου κορίτσι. Σύντομα θα “ξανασυναντηθούμε”. Φιλιά και Χριστός Ανέστη. xxx

  12. Ουφ! Τι ανακούφιση που μου απάντησες?! Ελπίζω όλα να είναι καλά και να επιστρέψουμε όλες σε αυτήν την υπέροχη παρέα!!! Μου έλειψαν τα άρθρα σας και προπαντός μου έλειψαν τα σχόλια των bbgirls!!! Ανυπομονώ να τα ξαναπούμε σύντομα!!! Εύχομαι τα καλύτερα!!!! ❤️💜♥️💚💙🧡💛🤍💚♥️❤️💙🧡💛💜♥️💚💛💛❤️💜♥️💚🤍♥️💜💚🧡💛💙🧡💛💛♥️💚❤️❤️💜💚🤍💚💜❤️💚❤️💙💙🧡💛💛❤️❤️💚♥️❤️💚💚💚🤍 Σας στέλνω τις καρδούλες μου και πολλη δύναμη!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.