Κυτταρίτιδα Part One: συνδυασμένες κινήσεις για την καταπολέμησή της.

 

 

 

Ένα «φλέγον» γυναικείο θέμα που βασανίζει 7 στις 8 γυναίκες, ιδιαίτερα τους μήνες πριν το καλοκαίρι, είναι η κυτταρίτιδα.

 

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζεται ελαφρώς ανώμαλο και με λακκάκια. Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων, τα οποία σπρώχνουν προς τα έξω τον συνδετικό ιστό, κάτω από το δέρμα.

 

Επιπλέον, οι αλλαγές στην παροχή αίματος σε περιοχές που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση επιπλέον υγρών στον ιστό.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, ωστόσο κάποια σημείο που είναι πιο πιθανό να την συναντήσεις είναι:

 

  • Στους γοφούς
  • Στους μηρούς
  • Στην κοιλιά
  • Στα οπίσθια
  • Στο στήθος
  • Στις γάμπες

 

 

Οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (για παράδειγμα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν.

 

Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες, ενώ ο βαθμός της κυτταρίτιδας που μπορεί να εμφανίσεις φαίνεται να εξαρτάται από τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία σου. Το πάχος του δέρματος επίσης ενδέχεται να επηρεάζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο έχε κατά νου ότι κάθε σωματότυπος μπορεί να την παρουσιάσει, ακόμη και σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

 

 

 

 

Ορμόνες

 

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό ενδέχεται ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση του λίπους να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της. Έτσι κάποια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία και προάγει την αύξηση λίπους, όπως τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

 

Ακόμη, με δεδομένο ότι η κυτταρίτιδα εμφάνίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες υπάρχει μία θεωρία που θέλει τα οιστρογόνα να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εφηβεία, ενώ η εικόνα της χειροτερεύει ανά περιπτώσεις που παρατηρούνται αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση.

 

Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας

 

Εάν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που ανησυχούν για την εμφάνιση κυτταρίτιδας ή για την αντιμετώπισή της, τότε θα πρέπει να σου πω το εξής: η διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερή διαχείρισή της, χωρίς ωστόσο να υπόσχονται θαύματα για τη μακροχρόνια απομάκρυνσή της.

 

Εάν κάνεις μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δεις ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι από τον κατάλληλο επιστήμονα υγείας κάθε φορά (διατροφολόγο, ιατρό, γυμναστή) για να αποφύγεις οποιαδήποτε δράση που ενδέχεται να μην επιφέρει τα επιθυμητά για εσένα αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

Έτσι, κάποιοι από τους τρόπους αντιμετώπισης που θα συναντήσεις περιλαμβάνουν:

 

  1. Τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφικής καθημερινότητας.
  2. Την απόκτηση και διατήρηση ενός υγειούς βάρους και λίπους στο σώμα.
  3. Την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα.
  4. Τοπικές θεραπείες, όπως κρέμες και λοσιόν.
  5. Άλλες θεραπείες, όπως μασάζ στην περιοχή, κρυολυπόλυση, θεραπείες με λέιζερ, ενδερμολογία, μεσοθεραπεία κ.α.

 

Κι ενώ οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας κυρίως, η ισορροπημένη διατροφή οφελεί την υγεία μας συνολικά.

 

Διασφάλισε ότι ακολουθείς έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και καθημερινότητας, ώστε να λάβεις και τα οφέλη που διερευνώνται διαρκώς γύρω και από την κυτταρίτιδα.

 

Χωρίς να υπάρχουν ειδικές συστάσεις ακόμη και με την ανάγκη ακόμη καλύτερων μελετών στον τομέα αυτό, έχουν προταθεί από τους επιστήμονες υγείας κάποιες διατροφικές συμβουλές που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή της.

 

Κατανάλωση Υγρών

 

Πολύ βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας παίζει η κατανάλωση υγρών μέσα στην ημέρα, δίνοντας έμφαση κυρίως στην ενυδάτωση που λαμβάνουμε από το νερό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα.

 

Η επισήμανση είναι ξεκάθαρη: υγρά και όχι αποκλειστικά νερό! Έτσι ενυδάτωση λαμβάνεις κι από τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα ή τα λαχανικά, το γάλα, τους χυμούς και υδαρή φαγητά, σαν τις σούπες. Μπορείς να συμπεριλάβεις και αφεψήματα στην καθημερινότητά σου, όπως χαμομήλι, λουίζα, τίλιο κ.α., έχε κατά νου όμως ότι επειδή είναι διουρητικά θα χρειαστεί να πίνεις και αρκετό νερό συνδυαστικά.

 

 

 

Μείωσε τα κορεσμένα λιπαρά.

 

Ένα σημαντικό στοιχείο για την υγεία μας συνολικά είναι να μειώσουμε τα κορεσμένα λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους και την αντικατάστασή του με μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστο λίπος (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια). Έτσι, θα αποφύγεις την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας «κακού» λίπους, που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του λίπους στο σώμα σου συνολικά και επιβάρυνση της κυτταρίτιδας. Το κορεσμένο λίπος θα το συναντήσεις κυρίως σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

 

Αλάτι

Ιδιαίτερη προσοχή είναι σημαντικό να δοθεί και στο αλάτι, κυρίως αυτό που δεν είναι εμφανές, αλλά «κρυμμένο» στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα. Έτσι θα περιορίσεις τρόφιμα που θα προκαλέσουν κατακράτηση υγρών στο σώμα σου. Κρυμμένο το αλάτι θα το βρεις σε παστά, σε κονσέρβες, στα πατατάκια, σε αλμυρά τυριά, σε τρόφιμα τύπου Junk food, σε συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα, ενώ προσοχή χρειάζεται και στην προσθήκη του επιτραπέζιου αλατιού κατά στο μαγείρεμα.

 

 

 

 

Επεξεργασμένα Τρόφιμα- Υδατάνθρακες

 

Με δεδομένο ότι αυξημένες ποσότητες ινσουλίνης μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση κυτταρίτιδας, συστήνεται ισορροπημένη κατανάλωση των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα, καθώς είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της ορμόνης αυτής. Προσοχή εδώ, σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε αποκλεισμό των υδατανθράκων από τη διατροφή μας. Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που καταλαμβάνει το 45-60% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας και μας προσφέρουν τη γλυκόζη, τη βασική πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό όμως, να κάνεις έξυπνες επιλογές και να καταμερίζεις ισόποσα του υδατάνθρακες μέσα στη μέρα σου.

 

Έτσι, διάλεξε προϊόντα ολικής άλεσης, κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά ως σνακ και μαζί με τα γεύματά σου αντίστοιχα, ενώ μπορείς να συνοδεύεις το μεσημεριανό και το βραδινό σου και πάλι με ολικής άλεσης αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, παξιμάδια και δώσε έμφαση στη μερίδα που σου αναλογεί!

 

 

 

 

 

 

Αλκοόλ με μέτρο

Το γνώριζες ότι το αλκοόλ που εμπεριέχεται στα αλκοολούχα ποτά μας αφυδατώνει; Είναι απαραιτητο επομένως να διατηρείς τις προτεινόμενες συστάσεις κατανάλωσης, ώστε να αποφεύγεις επιβάρυνση του οργανισμού σου, αλλά και της όψης της κυτταρίτιδας. Έτσι, κατανάλωσε έως 2 ποτά ημερησίως αν είσαι άντρας κι έως 1 ποτό αν είσαι γυναίκα.

 

Σχετίζεται ο καφές με την κυτταρίτιδα;

 

Όχι, η κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί κυτταρίτιδα! Γενικότερα, χρειάζεται να απομυθοποιήσουμε κάποια τρόφιμα και καταστάσεις. Σκέψου το εξής: οι κρέμες δέρματος που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της κυτταρίτιδας περιέχουν καφέ (!). Όχι μόνο δεν θεωρείται ότι την προκαλεί επομένως, αλλα φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στα όπλα για την αντιμετώπισή της.

 

 

 

 

Αύξησε την κατανάλωση ορισμένων τροφών

 

Εκτός από το να μειώσουμε την πρόσληψη κάποιων τροφίμων καλό θα ήταν να αυξήσουμε την κατανάλωση άλλων. Τέτοιες τροφές είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά μας προσφέρουν τα καλά λιπαρά (ω3 πολυακόρεστα λιπαρά), αλλά συμβάλλουν και στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως αναφέρω και παραπάνω.

 

Επιπλέον, συστηματική θα πρέπει να είναι η κατανάλωση αμινοξέων, αντιοξειδωτικών και απαραίτητων λιπαρών, τα οποία είναι κάποια από τα συστατικά που ενισχύουν τη δομή των κυττάρων του δέρματος και τα προστατεύουν από φλεγμονές. Καθημερινή κατανάλωση  τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού και καρπών όπως τα καρύδια είναι δυνατόν να μας δώσουν αρκετά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

 

 

 

 

 

βιταμίνη C

Η βιταμίνη C θα συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματός σου, μέσω της παραγωγής ιστικού κολλαγόνου, έτσι είναι σημαντικό να την προσθέτεις στη διατροφή σου με κάθε ευκαιρία που μπορείς! Κατανάλωσε πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδιο, κόκκινες πιπεριές, τομάτες και μπρόκολο.

 

Δεν είσαι τύπος του γυμναστηρίου;

Διάλεξε την κίνηση σε κάθε στιγμή που μπορείς:

 

  • Προτίμησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ
  • Πήγαινε μία μεγάλη βόλτα με το κατοικίδιό σου
  • Κάνε τις δουλειές στο σπίτι, αλλά και στον κήπο (που είναι συνήθως πιο κουραστικές)
  • Κολύμπησε
  • Χόρεψε
  • Αν έχεις μία σύντομη διαδρομή και χρόνο στη διάθεσή σου διάλεξε να περπατήσεις, αντί για το αμάξι ή τα μέσα μεταφοράς
  • Χρησιμοποίησε το ποδήλατο για κοντινές μετακινήσεις
  • Περπάτησε πιο γρήγορα, αντί για χαλαρή βόλτα
  • Πάρκαρε το αμάξι σου πιο μακριά, ώστε να έχεις τη δυνατότητα για περισσότερη κίνηση

 

 

Εκτός φυσικά από την σωστή διατροφή και την άσκηση υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας τοπικές κρέμες αλλά και πιο επεμβατικές θεραπείες  και γι αυτές θα μιλήσουμε αύριο.

 

 

Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
9 Σχόλια
  1. Περιεκτικότατο άρθρο για ενα πρόβλημα που πιστεύω απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες! Εμένα με απασχολεί από την εφηβεία μου, με καθημερινες όμως επάλειψεις με ειδικές κρέμες, πολύ νερό και περπάτημα όσο μπορώ την έχω διατήρησει σταθερη(χάχαχα) δηλ.δεν έχει χειροτερεψει παρόλο που έχουν περάσει τα χρόνια..

  2. Εξαιρετικά εμπεριστατωμενο άρθρο, με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και επίσης απενοχοποιενο, παρουσιάζοντας όλες τις αντικειμενικές αιτίες πρόκλησης της κυτταρίτιδας. Ευχαριστούμε πολύ!

  3. kαλημερα
    Ενα αρθρο που τα εχει ολα μαζεμεναΚατανοητο και με λυσεις που ολες μπορουμε να ενταξουμε στην καθημερινοτητα μας
    Καλη εβδομαδα ευχομαι να εχουμε ολοι μας

  4. Καλή εβδομάδα bbgirls! Εξαιρετικές συμβουλές για ένα ζήτημα που πραγματικά νομίζω αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες λίγο πολύ! Ευχαριστούμε!

  5. Έχω αποδεχτεί πως δεν θα γίνω “άγαλμα” ποτέ ωστόσο συνεχίζω να με φροντίζω όσο μπορώ και νιώθω καλά με αυτό.
    Μουτςς

  6. Πονεμένο θέμα η κυτταρίτιδα… αλλά το άρθρο, μας έδωσε λύσεις εφικτές, που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας! Ευχαριστούμε πολύ!
    xx

  7. Κυτταρίτιδα στο στήθος;;Πρώτη φορά διαβάζω κάτι σχετικό…
    Εγώ έχω συμβιβαστεί….

  8. Μετά από κάποια χρόνια συμβιβαζόμαστε με το πρόβλημα.Δεν λύνεται και εύκολα,σίγουρα όμως βελτιώνεται.

  9. Αχ αυτή η κυτταρίτιδα!!! Πιο μικρή ντρεπόμουν πάρα πολύ! Πλέον συμβιβάστηκα. Προσπαθώ να πίνω πολύ νερό και τους 1-2 μήνες πριν βγω στην παραλία κάνω μασάζ στους γλουτούς… 💚💙🤍💚💙💛💛💜💚♥️💜💛🤍💜💛💚💜💚♥️💛💜🤍

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.