Κυταρίτιδα Part Two: Στοχευμένες θεραπείες για την κυτταρίτιδα

 

 

 

Μια ερώτηση που ακούω συχνά είναι «γιατί έχω κυτταρίτιδα;». Πολλές και οι απαντήσεις μου.

 

Οι ορμόνες, η κακή διατροφή, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα (για παράδειγμα το κάπνισμα και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ), γενετική προδιάθεση, αύξηση βάρους, διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και πολλές φορές μάλιστα συνυπάρχουν.

 

Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε σχέση με άλλες, ενώ ο βαθμός της κυτταρίτιδας που μπορεί να εμφανίσεις φαίνεται να εξαρτάται από τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους και την ηλικία σου. Το πάχος του δέρματος επίσης ενδέχεται να επηρεάζει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ωστόσο έχε κατά νου ότι κάθε σωματότυπος μπορεί να την παρουσιάσει, ακόμη και σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

 

Χθες είδαμε τη σχέση διατροφής και άσκησης στην καταπολέμηση της και πάμε σήμερα να δούμε και κάποιες άλλες  θεραπείες τοπικές αλλά και περισσότερο επεμβατικές:

 

 

 

 

Λειτουργούν οι τοπικές θεραπείες;

 

Και τώρα θα με ρωτήσεις: Έχουν βάση οι λοιπές θεραπείες που κυκλοφορούν για την κυτταρίτιδα;

 

Σίγουρα, πριν ξεκινήσεις κάποια θεραπεία θα χρειαστεί να συμβουλευτείς τον αρμόδιο! Κι εγώ μπορώ να σου πω τα πάντα για τη διατροφή. Συγκέντρωσα όμως για σένα και κάποιες βασικές ενημερωτικές πληροφορίες για επιπλέον θεραπείες που κυκλοφορούν ώστε να έχεις μία πλήρη εικόνα.

 

Κρέμες Σύσφιξης και Λιποδιάλυσης κατά της Κυτταρίτιδας

 

Πάμε να δούμε πρώτα τι περιέχουν οι κρέμες αυτές. Συνήθως αποτελούνται από καφεΐνη, ρετινόλη και άλλα φυτικά συστατικά, που ως στόχο έχου να βελτιώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας:

 

  • Διασπώντας το λίπος,
  • βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή καθώς και την ελαστικότητας του δέρματος ή
  • μειώνοντας την κατακράτηση υγρών, επίσης τοπικά.

 

 

Το ζήτημα με τις τοπικές θεραπείες είναι ότι ενδέχεται να σε βοηθήσουν στη μείωση της ορατότητας της κυτταρίτιδας, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό και όχι μακροχρόνιο, μιας που τα λιπώδη κύτταρα εξακολουθούν να υπάρχουν με την ίδια διάταξη κάτω από το δέρμα.

 

Έρευνα του 2011 διαπίστωσε ότι πράγματι μία κρέμα κυτταρίτιδας έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στην όψη της, ωστόσο ήταν σε συνδυσμό με προσωπικές διατροφικές συστάσεις για ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

 

Αλλά ας δούμε τι κάνουν και κάποιες πιο επεμβατικές θεραπείες που γίνονται σε πιστοποιημένους χώρους ομορφιάς.

 

 

 

 

Κρυολιπόλυση

Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή ψύξης του δέρματος για τη διάσπαση των λιποκυττάρων, βελτιώνοντας το περίγραμμα του δέρματος.

Ραδιοσυχνότητες

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη θέρμανση του δέρματος με ηλεκτρομαγνητικά ραδιοκύματα. Λειτουργεί ενθαρρύνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και τη διάσπαση των λιποκυττάρων και έχει ομοιότητες με αντίστοιχη θεραπεία λέιζερ.

Υπέρηχος

Ηχητικά κύμματα στοχεύουν στη διάσπαση λίπους στις περιοχές με κυτταρίτιδα.

Κρουστικά ηχητικά κύματα (AWT)

Η θεραπεία αυτή στέλνει κύματα χαμηλής ενέργειας στις περιοχές που εμφανίζουν κυτταρίτιδα, στοχεύοντας σε αύξηση ροής του αίματος, διάσπαση του λίπους και μείωση της κατακράτησης υγρών.

 

Διοξείδιο του άνθρακα

Γίνεται έκχυχη διοξειδίου του άνθρακα κάτω από το δέρμα, προκειμένου να αυξηθεί η ροή του αίματος τοπικά.

Μεσοθεραπεία

Πραγματοποιείται με έκχυση ενός μίγματος βιταμινών, αμινοξέων, αντιοιδηματικών και αντιοξειδωτικών συστατικών στο σημείο εμφάνισης της κυτταριτιδας.

 

 

 

 

 

Ωστόσο, οι μελέτες γύρω από τις μεθόδους που υπάρχουν διαθέσιμες δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσουν αποτελέσματα ικανά να γενικευτούν σε ένα μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού, για μία  μόνιμη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Πολλές φορές θα δεις μάλιστα ότι προτείνεται συνδυασμός μεθόδων, προκειμένου να εμφανιστεί ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός όλων όσων συζητήσαμε είναι αυτός που θα φέρει και τα επιθυμητά μόνιμα αποτελέσματα.

 

 

 

Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
9 Σχόλια
  1. Διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικό άρθρο συνειδητοποιώ ότι βάζοντας κρέμες κ.λ.π
    είναι σαν να βάζουμε χανζαπλαστ στο κάταγμα 😁
    Άμα θέλουμε “μονιμη” λύση χρειάζονται πιο επεμβατικες μέθοδοι.

  2. Επειδή χρησιμοποιώ σντικυτταριδικες κρέμες ανελλιπώς εδώ και πολλά πολλά χρόνια (αφού έχω κυτταρίτιδα από την εφηβεία) έχω να πω ότι έχουν αποτέλεσμα, τουλάχιστον οταν η κυτταρίτιδα δεν είναι πολύ προχωρημένη και όταν τις χρησιμοποιείς ευλαβικά καθημερινά και συνέχεια.. Από θεραπείες, κάθε χρόνο από Νοέμβριο έως αρχές Μαΐου κάνω θερμοκουβερτα(με εξαίρεση τα 2 τελευταία χρόνια που ήταν κλειστά τα κέντρα αισθητικής και πήγαινα οπότε ανοίγαν) και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη!

  3. Με την κυτταρίτιδα δεν έχω θέμα κ ίσως να παίζει ρόλο ότι τα τελευταία 12 χρόνια κάνω καθημερινά περπάτημα πολλών χιλιομέτρων..βέβαια παλιότερα γύρω στα 15-20 χρονών δοκίμαζα πολλές αντικυτταριδικές κ λιποδιαλυτικές κρέμες ανα διαστήματα κ αυτό που θυμάμαι είναι ότι όσο τις χρησιμόποιουσα το δέρμα ήταν λείο κ απαλό, αλλά όταν με κούραζε η καθημερινή αυτή διαδικασία κ τις σταματούσα η επιδερμίδα επανερχόταν στο ίδιο( δηλ.έκαναν καθαρά επιφανειακή δουλειά)!! Τώρα θα συμφωνήσω με την @SOFIAT όταν το πρόβλημα εϊναι σοβαρό κ θέλουμε μόνιμη λύση χρειάζονται επεμβατικές μέθοδοι!

  4. Γεια σας
    Σε οτι με αφορα εχω να πω οτι πιστευω και εγω ριζικη λυση ειναι οιεπεμβασεις
    Ομως αν δεν το θελουμε η δεν εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα η λυση για μενα- που το εχω ζησει -ειναι κρεμες ολο τον χρονο και μασαζκατα ς κυταριτιδας

  5. Οπότε ελάτε να συντονιστούμε όλο το Βb μαζί και να κάνουμε μόδα την κυτταρίτιδα αλλιώς δεν βλέπω να έχουμε προκοπή.
    Μουτςς

  6. Χα Χα! Αχ βρε @Litsa με το σχόλιο σου! Πολύ γέλασα! Πάντως τη βρίσκω φοβερή την ιδέα της μοδας- κυτταρίτιδας!
    Σοβαρά, τώρα: και γω αυτό που κατάλαβα διαβάζοντας το άρθρο, είναι επεμβατικές θεραπείες η μόνη λύση για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας…
    xx

  7. @Litsa& Sofia Marga: Κορίτσια νομίζω ότι αυτές τις δυο ημέρες του αφιερώματος έγινε ξεκάθαρο ότι για να έχουμε καλά και μόνιμα αποτελέσματα χρειάζεται συνδυασμός κινήσεων. Σωστή διατροφή, άφθονο νερό, κάποιου είδους ήπιας άσκησης, ειδικά προϊόντα και φυσικά αν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και επιμένει, υπάρχουν και οι πιο εξειδικευμένες και στοχευμένες θεραπείες. Μήπως δεν κατάλαβα εγώ κάτι;

  8. Εμένα με σώνει το περπάτημα…κρέμες δεν μπορώ να πω πως χρησιμοποιώ ευλαβικά…βαριέμαι εύκολα…
    Με το σχόλιο της Λίτσας έλιωσα!!

  9. Θέλει πολύ κόπο,προσπάθεια,διατροφή και γυμναστική.Εκεί έρχονται οι επεμβατικές μέθοδοι και σώζουν τα πράγματα.Εξαρτάται βέβαια πόσο επεμβατικές είνα.ι για να επιτύχουν.Οι κρέμες βοηθούν αλλά δεν σώζουν την κατάσταση.Και το μαύρισμα βοηθάει,ξεγελάει.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.