Βρώμη: η υπερτροφή που κάνει θαύματα και σε περιόδους δίαιτας ή προσεκτικής διατροφής

 

 

Την βρώμη την αγαπούσα πάντα και την θεωρώ μια εκπληκτική τροφή, την οποία χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά, αντικαθιστώντας το ψωμί ή τη φρυγανιά σε πολλά φαγητά ή ακόμα δημιουργώντας νέες συνταγές και υγιεινές λιχουδιές.

 

Φέτος όμως, μου δόθηκε η ευκαιρία, να την εκτιμήσω ακόμα περισσότερο, με αφορμή κάποια δραστικά οφέλη που έχει σε περιόδους δίαιτας ή αυστηρής διατροφής.

 

 

Έχω ξεκινήσει από τον Μάιο μια πολύ αυστηρή διατροφή για απώλεια βάρους και στάθηκα πολύ τυχερή ώστε, να βρω μια εξαιρετική διαιτολόγο-διατροφολόγο, η οποία με βοήθησε όσο κανείς μέχρι σήμερα, στην προσπάθεια μου.  Στα πλαίσια αυτής της κοινής μας προσπάθειας, συμπεριέλαβε για αρκετό καιρό ένα γεύμα με γιαούρτι και δυο κουταλιές βρώμης μουσκεμένης σε ζεστό νερό.

 

 

Κάποια στιγμή μου αποκάλυψε, ότι πέρα από την απώλεια βάρους, το συγκεκριμένο σκεύασμα με βοήθησε καθοριστικά, να χάσω βάρος και πόντους, πρωτίστως στην κοιλιά και την περιφέρεια. Ήταν  πραγματικά αποκαλυπτικό ως γεγονός και γι΄αυτό, συνέχισα με ζέση την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, εντάσσοντας την ακόμα περισσότερο σε διάφορα σκευάσματα.

 

 

 

 

Πρώτα πρώτα μια συνήθεια που έχω υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια είναι, να ζυμώνω τα μπιφτέκια  με βρώμη, αντί για ψωμί. Πάντα μουσκεμένη σε γάλα καρύδας ή αγελάδας ή έστω σε ζεστό νερό.  Μια καθοριστική κίνηση πριν την κατανάλωση της βρώμης σε οποιοδήποτε διατροφικό σκεύασμα, με την οποία συμφωνούν και συνιστούν, πολλοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι.

 

Αυτή η μορφή κατανάλωσης της, που μουσκεμένη σε κάποιο υγρό μετατρέπεται σε χυλό, είναι που βοηθάει ιδιαιτέρως και το πεπτικό σύστημα, αλλά και το έντερο.

 

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με τη λατινική ονομασία Avena Sativa L.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πάρα πολλών προϊόντων αρτοποιίας όπως κέικ, ψωμί, μπισκότα, να γίνει χυλός τύπου porridge για πρωινό, μαζί με νερό ή γάλα, μαζί με μέλι, μούσλι, cranberries, ιπποφαές, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κ.λ.π υπερτροφές.

 

Διαθέτει ένα εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και γι΄αυτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, γιατί πέρα από το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό, μας χαρίζει κι ένα έντονο αίσθημα κορεσμού.

 

 

 

 

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Ε, κι έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα, όπως επίσης σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, το σελήνιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.  Έχει υψηλή περιεκτικότητά σε καροτενοειδή και πολυφαινόλες και γι΄αυτό της αποδίδονται αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.  

 

Σημείο κλειδί για μια δίαιτα, που πάντα επιθυμούμε ένα γλυκό μετά το γεύμα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η βρώμη προστατεύουν τα αγγεία από τη δράση των ελευθέρων ριζών συμβάλλοντας στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Oι φυτικές της ίνες παγιδεύουν την χοληστερόλη και διευκολύνουν την αποβολή της από τον οργανισμό, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της ολικής και της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα.

 

Ας δούμε όμως τη σύσταση της βρωμης στα 100γρ. νιφάδων: Ενέργεια 389 kcal,  πρωτεΐνες 11-15γρ., υδατάνθρακες (άμυλο) 60γρ., φυτικές Ίνες (β-γλυκάνες) 2,3 – 8,5γρ.

 

Αύριο θα δούμε κάποιες θρεπτικές αλλά και νόστιμες συνταγές με βρώμη και αν έχετε και εσείς κάποια να μας πείτε, περιμένουμε να την μοιραστείτε μαζί μας!

 

Stella

 

16 Σχόλια
  1. Αγαπάω τη βρώμη!! Το βραδινό μου καθημερινά είναι γιαούρτι με δημητριακά, αμυγδαλα και βρώμη χρόνια τώρα!! Ενθουσίαστηκα με την ιδέα του ζυμώματος μπιφτεκιων με βρώμη αντί για ψωμί, ποτέ δεν το είχα σκεφτεί αυτό, νάσαι καλά Στέλλα για τη τέλεια αυτή ιδέα !! Από εδώ και πέρα έτσι θα τα φτιαχνω! Επίσης στη σαλάτα, αντί για κρουτον, βαζω βρώμη, αλλά επειδή δυστυχώς δεν την τρώνε οι υπόλοιποι, φτιαχνω μία ατομική όπως τη θέλω και αλλη μία όπως τη θέλουν 😉

  2. Έχω ακούσει ότι αντί για ψωμί στα μπιφτέκια βρώμη και μάλιστα γίνονται πολύ ωραία και δεν το αισθάνεσαι καθόλου, δεν τα έχω φτιάξει βέβαια ποτέ έτσι ακόμα.. Είναι πολύ θρεπτική και πολλοί την χρησιμοποιούν λιωμένη σε ζεστό γάλα με μπανάνα για πρωινό αλλά εγώ προσωπικά δεν την συμπεριλαμβανω ποτέ στα γεύματα μου 😊όσες φορές δοκίμασα μου φαίνονται σαν πίτουρα για τα πουλάκια και κάτι άνοστο εντελώς

  3. Καλημερα…την βρωμη την τρωω μονο με γιαουρτι
    Πιστευω οτι δενει απιστευτα
    Εχω περιεργεια να την δω στα μπιφτεκια πως ειναι
    Καλη επιτυχια στους στοχους σου Στελλα

  4. Τρελαίνομαι για βρώμη! Το άρθρο με βρίσκει σε φάση αναζήτησης διαιτολόγου, θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για την δική σας???

  5. Χρόνια τώρα τα μπιφτέκια τα ζυμώνω με βρώμη ελαφρως περασμενη στο multi ,αντι ψωμί ή φρυγανιά…επίσης, φτιαχνω μπάρες με βρώμη,μέλι ,νιφαδες μαυρης σοκολατας και φυστικοβούτυρο ή/και ταχίνι…αγαπημένο μας εδώ στο σπίτι και το over the night oats με φυστικοβούτυρο….

  6. @Stella σ’ευχαριστώ για αυτό το άρθρο! Θέλω να χάσω λίγα κιλά, και νομίζω πως αν υιοθετήσω βρώμη στο γιαούρτι μου κάθε βράδυ θα τα καταφέρω. Ελπίζω να μην είναι ανοστο όπως λέει η @Τζενη. Μέχρι τώρα την έβαζα στα μπισκότα που έφτιαχνα.
    xx

  7. @SOFIA αν τρωγαμε μονο τα νόστιμα…. θα προσθεσεις μελι. Θα δεις αυριο στις συνταγες.
    @ΝΝ Θα μιλησω και σε προσεχές ποστ, αλλα αν θελετε προσωπικές πληροφορίες στειλτε mail στο ΒΒ.

  8. @STELLA ,καλη επιτυχία στην προσπάθειά σου για την απώλεια βάρους….είναι πολύ σημαντικό πραγματικά να βρεις εναν διαιτολογο που σου ταιριαζει…..

  9. Θα συμφωνήσω με τις προλαλησασες και θα προσθέσω τη χρήση της σε smoothies.πχ γάλα ή κεφιρ (με γεύση φρούτων προτιμώ) μπανάνα, 2 κουταλιές βρώμη, σπόρους τσια ή ηλιοσπορο και μια κουταλιά φυστικοβουτυρο.αγαπω βρώμη σε πολλές εκδοχές.προσωπικα βάζω λίγη κ στην ομελέτα μου.

  10. Πότε δεν λείπει η βρώμη από το σπίτι μας εδώ και χρόνια.Την χρησιμοποιώ και Εγώ στα μπιφτέκια και τα κάνει πολύ αφράτα!!
    @Στελλα υπεροχο αθρο!!!!Περιμένω να δω αύριο τις συνταγές!!

  11. Εγώ πάντως αφού το post είναι για τη (θαυματουργή) βρώμη, οφείλω να σας πω τη δική μου εμπειρία: αγαπημένη φίλη, έχασε σε 2,5 / 3 μήνες 20 κιλά κάνοντας το εξής απλό: έτρωγε βρώμη (με γιαούρτι, με γάλα, με μέλι κλπ) στα δυο γεύματα της μέρας (πρωί/ μεσημέρι, ή πρωί/ βράδυ ανάλογα με το προγραμμά της) και κανονικό φαγητό (ο,τι και αν είχε μαγειρέψει) στο τρίτο γεύμα. Δεν θα το ξεχάσω αυτό, γιατί είχα να τη δω καιρό και δεν τη γνώρισα.

  12. @julia σοκ!!!! Θα ξεκινήσω και εγώ αυτή τη δίαιτα!!!!! Δεν συμπαθουσα ιδιαίτερα τη βρώμη αλλά κατάλαβα με τον καιρό ότι είναι πολύ θρεπτική και με τον σωστό συνδυασμό απογειωνεται η γεύση. Πχ αν φας βρώμη με γάλα δεν είναι τόσο νόστιμη αλλά αν φας βρώμη με γιαούρτι και μέλι είναι φοβερή η γεύση!!!! ❤️💜🧡💙💜💛💜🧡💚💚💜💛💜💛💜💙💜💛😍🧡😍🧡

  13. Ήξερα ότι ήταν ωφέλιμη αλλά όχι τόσο. Αρχίζω και τη βλέπω με άλλο μάτι.

  14. εγω φτιαχνω μπαρες με βρωμη βαζω 3 ωριμες μπανανες λιωμενες 3 μηλα κιτρινα τριμενα λιγο αλατι λιγη κανελα μια χουφτα καρυδια τριμενα μια χουφτα αταφιδες ξανθιες και 500 γραμμάρια βρωμη τα ζυμωνω τα αφηνω μιση ωρα να μουσκεψει καλα η βρωμη με τα υγρα των φρουτων και ψηνω 25 λεπτα στους 200 στο φουρνο το μειγμα στρωμενο στο ταψι οχι σα μπισκοτα κ κοβω λουριδες σα κριτσινια λιωνω σε μπαιν μαρι κουβερτουρα μια κουταλιά λαδι και περιχυνω απο πανω οταν κρυωσουν

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.