Ο μαγικός κόσμος της Μυρτώς Δεληβοριά και του παιδικού βιβλίου σήμερα

 

 

Όταν πέφτουν στα χέρια μου βιβλία σαν αυτά που εικονογραφεί η Μυρτώ Δεληβοριά, που με τις απίθανες χρωματιστές ζωγραφιές τους γίνονται μια ακόμα δίοδος στη φαντασία, τότε καταλήγω πως τα παιδιά σήμερα είναι πολύ τυχερά, ακόμα κι οι ενήλικες όπως εγώ που δεν χάνω την ευκαιρία, να γίνομαι πάλι παιδί και να ταξιδεύω στον μαγικό κόσμο της Μυρτούς και των διακεκριμένων συνεργατών της.

 

Πρόσφατα ήρθαν στα χέρια μου δυο της βιβλία, που δεν είχα στη βιβλιοθήκη μου.  Πρόκειται για την τελευταία της δουλειά σε συνεργασία με τον Δικαίο Χατζηπλή «Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή», καθώς και μια παλιότερη συνεργασία με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου «η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο».  Δεν θα μπορούσα να μην σας μιλήσω γι΄ αυτά τα δυο βιβλία, γιατί τα συναισθήματα και  μόνο γυρίζοντας τις σελίδες τους, ήταν τόσο γλυκά… Ένα μεγάλο χαμόγελο απλώθηκε στο πρόσωπο μου,  με τις υπέροχες αυτές εκδόσεις του οίκου ΠΑΤΑΚΗ, τις πανέμορφες ζωγραφιές, τα τρυφερά κείμενα.

 

ΣΤΗΝ ΚΡΥΨΩΝΑ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΧΙΜΠΑΝΤΖΗ

Ένα σχολείο που όλοι θα θέλαμε να πηγαίνουμε…. Οι μαθητές της κυρίας Ειρήνης επιστρέφουν σπίτι μια μέρα και διηγούνται στους γονείς τους, ένα σωρό απίθανες ιστορίες που έχουν συμβεί στο σχολείο! Ο καθένας έχει μια διαφορετική διήγηση για απίθανους, παράξενους επισκέπτες που γέμισαν την τάξη.  Άλλος λέει για κροκόδειλους που ήρθαν από τα βάθη της ζούγκλας, άλλος για τρομακτικά πλάσματα της θάλασσας, χορευτές με σπαθιά, αστροναύτες, ναυαγοί κι ένας γιγαντιαίος χιμπαντζής…. Οι γονείς έντρομοι τηλεφωνούν στη δασκάλα, την κυρία Ειρήνη. «Μα αλήθεια τώρα, τι είναι αυτά που συμβαίνουν στο σχολείο; Τι έχουν πάθει τα παιδιά μας; Ποιοι είναι όλοι αυτοί;”

 

 

 

Ο Δικαίος Χατζηπλής, είναι ο άνθρωπος που έχει θητεύσει χρόνια τώρα στο χώρο των εκδόσεων και του παιδικού βιβλίου, πίσω από τις εκδηλώσεις των Εκδόσεων Πατάκη βοηθώντας συγγραφείς και εικονογράφους να συναντήσουν τους μικρούς αναγνώστες τους, χαρίζοντας σε αμφότερους μεγάλη χαρά και μοναδικές στιγμές. Γίνεται τώρα ο ίδιος συγγραφέας και δημιουργεί ένα βιβλίο χαράς και διδαχής.  Έχει ήδη βραβευθεί με το βραβείο Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας των Public Book Awards 2019 για την  «Χαριστική Βιβλιοθήκη» (Αντώνης Παπαθεοδούλου-Δικαίος Χατζηπλής-Μυρτώ Δεληβοριά)

 

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Η πόλη που όλοι θα θέλαμε να ζούμε! Μια πόλη με μουσεία, πλατείες, δρόμους, σιντριβάνια και χαρά! Μια πόλη αρκετά δυνατή, ώστε να πει όχι στον πόλεμο, επιλέγοντας τη χαρά της ζωής! «Τέλος οι πόλεμοι, τέλος οι μάχες, τα τανκς και τα στρατιωτικά συμβούλια. Βάλε σε μια βαλίτσα το κίτρινο μαγιό με τις ροζ βούλες που σε αδυνατίζει, βάλε αντηλιακό πεσέτα και ρακέτες και για μένα την βερμούδα μου την παρδαλή κι έλα γρήγορα γιατί αρχίζουν οι τρελές διακοπές μας..» Πως έδιωξαν τον πόλεμο; Θα μας το πει σε άλλη μια εξαιρετική ιστορία, ο πολυγραφότατος Αντώνης Παπαθεοδούλου.

 

 

 

 

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε 3D Animation, ενώ μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με υπολογιστή & παραδοσιακές τεχνικές, στη Βαρκελώνη.  Το τραγούδι του “Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία”, βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού “Άρση Φωνών” της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του “Το Παρανομύθι” και “Ο Μάγος του Όζοντος” ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα. Μαζί με την Μυρτώ Δεληβοριά και την συγγραφέα Ελένη Κατσαμά εκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό για την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της: ΠΑΠΑΚΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ www.papakistimpaniera.gr

 

«Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» είναι ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας βραβευμένο με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, το ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΒΓΕ, το ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ, ενώ αναγράφεται στη λίστα WHITE RAVENS[1]

 

Οσο για την Μυρτώ Δεληβοριά συμβαίνει, να την αγαπάμε λίιιιγο παραπάνω…. γιατί έδωσε μια χρωματιστή πινελιά μαζί με λίγη πασπαλισμένη νεραϊδόσκονη στα Stella’s Recipy, φιλοτεχνώντας το λογότυπο μας.  Αν και η ίδια λέει, ότι  πετάει από τη χαρά της όταν βλέπει τον σκύλο της να τρέχει, όταν ζωγραφίζει ζώα που μιλάνε κι όταν τρώει γαλακτομπούρεκο.  Εμείς την αγαπάμε, γιατί είναι πάντα ένα γελαστό παιδί που ζωγραφίζει για όλους όσοι είναι παιδιά.

 

 

 

 

Μυρτώ Δελληβοριά

Μια πολυβραβευμένη, ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, μια καταξιωμένη εικαστικός, έχει εικονογραφήσει πάνω από 80 παιδικά βιβλία ενώ έχει παρουσιάσει 4 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε 17 ομαδικές η δουλειά της έχει εκδοθεί στην Ελλάδα, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Κορέα και την Κίνα.  Ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων με τεράστιο έργο στην εικονογράφηση παιδικής λογοτεχνίας, έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο, με το Βραβείο !ΕΒΓΕ, με το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού “Διαβάζω”, για τις εικονογραφήσεις της στα βιβλία:  “Ιστορίες για παιδιά” του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (εκδ. Εστία 2005),  “Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Πατάκη 2010), «Αν κάθε μέρα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Eurobank 2012), “Ο Φύλλος” της Έλενας Γλωσσιώτη (εκδ. Θίνες 2015), “Οι Αγώνες του Σκορπιού” της Maggie Stiefvater (εκδ. Πατάκης 2015), “Ο δρόμος για το Αλταμόν” της Gabrielle Roy (εκδ. Θίνες 2015) και “Το δέντρο του μικρού μας κόσμου” της Καλλιόπης Στάρα (αυτοέκδοση 2015).

 

Αν λοιπόν έχετε μικρά ή και – γιατί όχι- μεγάλα παιδιά στο περιβάλλον σας, χαρίστε τους με ένα διακριμένο βιβλίο μια διαφορετική ματιά, στον κόσμο της φαντασίας και των χρωμάτων.

 

Stella

 

 

[1] O τιμητικός κατάλογο White Ravens συντάσσεται κάθε χρόνο από την Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής βιβλιοθήκης στον κόσμο.

 

 

9 Σχόλια
  1. Πόσο ενδιαφέρονντα βιβλία για τα παιδιά (μικρά αλλά πιστεύω και μεγάλα)! Και πλέον είναι πρόκληση πιστεύω να καταφέρουμε τα παιδιά μας να ξεκολλήσουν από utube ή tik tok, διαβάζοντας ενα καλό βιβλίο..

  2. Πάντα μου άρεσαν τα παιδικά βιβλία, τα διάβαζα στις κόρες μου, τα απολάμβανα κι γω. Πιστεύω, πώς με την ανάγνωση τους, μπορούμε να δούμε τον κόσμο μας πιο πολύχρωμο, πιο αγνό, πιο καλοσυνάτο. Πολύ όμορφη η εικονογράφηση των βιβλίων αυτών @Stella και το θέμα τους. Ευχαριστούμε πολύ ❣️
    xx

  3. Ευτυχώς η μικρή μου δεν είναι κολλημένη τόσο με το ίντερνετ και τρελαίνεται να διαβάζουμε παιδικά βιβλία τα βράδια σε σημείο που πολλές φορές διαβάζουμε τόση ώρα που από την νύστα μου κλείνουν τα μάτια μου και καθυστερώ να συνεχίσω και μπερδεύω τις λέξεις 🤣🤣 και β γλυκούλα δεν μου λέει κάτι περιμένει να συνεχίσω!! Την αρέσει να ρωτάει να μαθαίνει κ να καταλαβαίνει μέσα από τα βιβλία που διαβάζουμε και θεωρώ ότι τα καλά βιβλία είναι ένα μικρό σχολείο! Μια ακόμη πολυ όμορφη παρουσίαση από την @Stella μας

  4. Πρόκειται για μια υπέροχη εικονογράφο! Οι ζωγραφιές της ανοίγουν τους δρόμους της φαντασίας και προκαλούν έκρηξη συναισθημάτων! Την αγαπάμε μαμά και γιος! Η αγάπη αυτή πολλαπλασιάζεται όταν συνεργάζεται με τον πολυαγαπημένο μας συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου!

  5. @AMALIA Θα συμφωνήσω μαζί σου! Με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου έχουν γράψει ιστορία στο παιδικό βιβλίο. Φίλες μου με μικρά παιδιά λενε ακριβώς το ίδιο, πόσο αγαπουν οι ίδιες και τα παιδιά τους, τις εκδόσεις τους.

  6. Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία.Επιβάλλεται να προσπαθήσουμε όλοι να το αλλάξουμε αυτό ή έστω να το περιορίσουμε.

  7. Θα σας πω το ένοχό μου μυστικό….στις γιιορτες πάντα αγοράζω στον εαυτό μου ένα παιδικό βιβλίο….είναι σαν να ξαναγίνομαι πάλι παιδί…
    Δυστυχώς θα συμφωνήσω και με το σχόλιο της Μαριάννας πως είναι λιγοστά πια τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία….

  8. ❤️💙💛♥️🧡🧡♥️💚💜💜♥️❤️♥️❤️♥️🧡♥️♥️🧡🧡♥️❤️♥️💜💜♥️❤️💚💛🧡♥️🧡♥️🧡♥️

  9. Τέλεια πρόταση για τους ανιψιούς μου!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.