Το 2022, ξεκινάει με δώρα.

 

 

 

 

Ας μιλήσουμε για παραδόσεις και έθιμα σήμερα. Θα ξεκινήσει λίγο νοσταλγικά το post και θα τελειώσει με χαρά. Γιατί το πρώτο post του 2022, πρέπει να είναι χαρούμενο.

 

 

Παραδόσεις και έθιμα. Ίσως το έχω ξαναγράψει,  αλλά θα το ξαναγράψω: το αγαπημένο μου ελληνικό έθιμο είναι τα κάλαντα της Παραμονής των Χριστουγέννων και της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Ειδικά τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, πάντα με συγκινούν.

 

 

 

 

 

 

Όταν ήμουν μικρή , πολύ μικρή, τα πρώτα παιδάκια που χτυπούσαν το κουδούνι μας,  για να μας πουν τα κάλαντα στο πατρικό μου σπίτι,  πρωί – πρωί γύρω στις 7:30, δεν έμεναν όπως είθισται  στην εξώπορτα. Ο Ντίνος – μπαμπάς τα έφερνε μέχρι μέσα,  στο παιδικό μου δωμάτιο. Και εγώ,  κάθε 24 και κάθε 31 Δεκεμβρίου ξυπνούσα με τον ήχο από τα (“ ήρθαν τα παιδάκια, μπαμπά;;”)  τριγωνάκια, σηκωνόμουν όρθια πάνω στο κρεβάτι μου,  χοροπηδούσα και ξεφώνιζα: Χριστούγεννα! Χριστούγεννα!!

 

 

 

 

 

Θυμάμαι με πολύ αγάπη και νοσταλγία  και τον κύριο Γεράσιμο. Ο κύριος Γεράσιμος γύρω στα 60 με καταγωγή από την Κεφαλονιά, κάθε Παραμονή έβαζε στους ώμους του το μεγάλο,  ξύλινο ακορντεόν του και έβγαινε στη γειτονιά. Τα δικά του κάλαντα ήταν λίγο διαφορετικά, πιο μελωδικά, παραδοσιακά,  «Κεφαλλονίτικα». «Σ’αυτο το σπίτι πουρθαμε, πέτρα να μην ραΐσει…» Δεν το κουνούσαμε από το σπίτι, ούτε καν για εκείνα τα τελευταία χριστουγεννιάτικα ψώνια,  αν πριν δεν ερχόταν ο κύριος Γεράσιμος,  με το ακορντεόν του στην πόρτα μας. Και μόλις εμφανιζόταν στην εξώπορτα, έτρεχε η μαμά μου, σήκωνε το τηλέφωνο και έπαιρνε τη γιαγιά μου στο Λονδίνο. Έβαζε το τηλέφωνο κοντά στο στόμα του κυρίου Γεράσιμου, εκείνος τραγουδούσε,  και έτσι άκουγε και η γιαγιά που ήταν μακριά,  τα ελληνικά κάλαντα που τόσο αγαπούσε.

 

 

 

 

 

Αν με ρωτούσατε θα σας έλεγα ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την περίοδο των  ελληνικών γιορτών, αυτό είναι το ένα και μοναδικό έθιμο που δεν θα ήθελα ποτέ  να εκλείψει. Ας εκλείψουν τα υπερβολικά δώρα, τα περίτεχνα στολίδια,  οι εντυπωσιακοί μπουφέδες, τα τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα, ας εκλείψουν οι σπιτικοί κουραμπιέδες (όχι τα μελομακάρονα- μου αρέσουν περισσότερο J)

 

Αλλά σε παρακαλώ Θεέ μου,  ας μην εκλείψουν ποτέ τα κάλαντα. 

 

 

 

 

 

 

Πέρυσι με το βαρύ lockdown το πήρα απόφαση από νωρίς για να μην απογοητευτώ. Τα τριγωνάκια σίγησαν.

 

Φέτος είχα ελπίδες και οι ελπίδες μου με αντάμειψαν. Δυο παιδάκια χτύπησαν το κουδούνι μου και μου είπαν τα κάλαντα! ( σίγουρα κάπως καλύτερα από πέρυσι) Έστω δυο,  που είναι καλύτερα από κανένα.

 

 

 

 

 

 

Παραδόσεις και έθιμα έχουμε και εμείς εδώ μέσα όμως. Και αν και περάσαμε και περνάμε δύσκολες εποχές,  θα ήθελα όσο δύσκολες και να είναι οι καταστάσεις,  όσο μπορούμε, όσο τα καταφέρνουμε, να μην τα προσπερνάμε αυτά,  τα δικά μας έθιμα.

 

Και για φέτος λοιπόν,  το bb –αυτό το ζωντανό μικρό-σύμπαν-  παρά τις οποίες δυσκολίες, κατάφερε και  εξασφάλισε για σας τις πέντε πρώτες commentators,  ένα όμορφο, πολύτιμο δώρο.

 

 

 

 

 

 

Για φέτος  διαλέξαμε αυτά τα πολύ ξεχωριστά σκουλαρίκια από τις συλλογές της αγαπημένης μας Kypseliworkshop, που νομίζω θα συμφωνήσετε όλες, ότι είναι ιδανικά για να ολοκληρώσουν το στυλ των πλέον αξιότιμων bb girls,   με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

 

 

Το δώρο σας.

 

 

 

 

και τα πέντε αξιότιμα bb girls είσαστε οι:

 

 

NikolM

Celia

Τζένη Κασαπίδου

Sofia Marga

Maryl

 

 

 

Ευχή μου, τα επόμενα Χριστούγεννα,  να ηχήσουν τα τριγωνάκια από γωνιά σε γωνιά και από άκρη σε άκρη. Να πάρουμε τα τριγωνάκια μας και να τραγουδίσουμε δυνατά τα κάλαντα σε αυτή τη «Χώρα του Μετά» που όλες και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία.

 

Για τα «σιωπηλά» μεν, αλλά μοναδικά δε,   bb girls – εσείς ξέρετε ποιές είσαστε- ανοιχτή η πρόσκληση στο σπίτι μου.

 

 

 

20 Σχόλια
  1. Ωωωω!!! Είμαι σίγουρη ότι τα top bbgirls μόλις το δουν θα χαρούν πολύ!! Κ όχι τόσο για το δώρο!!! Άλλωστε κ αυτα τα δώρα έχουν γίνει έθιμο κ δε πρέπει να σταματήσει!!!!

  2. Καλη χρονια, με υγεία.
    Γιατί, αναμφισβητητα, ειναι το πιο σουπερ δωρο.
    Μετα δε με χαλάει να κερδιζω ταξιδια και αρωματαρες 🤣

    Καλη χρονιά, με υγεία, λοιπόν!

  3. Καλή χρονιά με υγεία και αφθονία σε όλους!!!

  4. Και του χρόνου! Μπράβο στα τυχερά και αφοσιωμένα bb girls και ευχαριστούμε Τζούλια για το “ταξίδι” στα παιδικά μας χρόνια!

  5. Καλή χρονιά γεμάτη υγεία και χαρούμενες στιγμές!! Τα λατρεύω τα κάλαντα, από μικρή ξεσηκώνομουν από 7 30 το πρωί για να τα πω στη γειτονιά μαζί με τον αδερφό μου που στεκόταν πάντα ενα βηματάκι πίσω μου και ούτε καν τα έλεγε γιατί ήταν πολύ ντροπαλός, μόνο το τρίγωνο του χτυπούσε😉,. Τα κορίτσια μου τελικά σε εκείνον έμοιασαν γιατί δεν ήθελαν νε τίποτα να τα πουν, παρά μόνο εντός οικογένειας😊. Τους αρέσει όμως πολύ να έρχονται σπίτι μας τις παραμονές παιδιά να μας τα λενε, κάτι που μας έλειψε πολύ πέρσι αλλά και φέτος.. Παραμονή Χριστουγέννων λειπαμε, το ίδιο και Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλά ευτυχώς πρόλαβαν 2 κοριτσάκια και μας τα είπαν κάτω από το μπαλκόνι.. Τζούλια μου ευχαριστώ πολύ για την γενναιοδωρία σου, την όμορφη διαδικτυακή παρέα του ΒΒ, την ευγένεια του χαρακτήρα σου και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κάθε σου επιθυμία να γίνει πραγματικότητα 💖

  6. Και του χρόνου κορίτσια! Πολύ ωραίο το δώρο σας και να το χαρείτε!
    Αχ, κα Τζούλια για τα κάλαντα έχετε δίκιο. Είναι πολύ ωραίο έθιμο και δυστυχώς εμείς ούτε φέτος το χαρήκαμε, καθώς δεν ανοίγαμε, λόγω του θέματος με τις μάσκες.

  7. Καλημερα
    Ομορφες αναμνησεις Τζουλια τα καλαντα
    Ευτυχως ανηκω στα παιδια που ελεγαν τα καλαντα
    Ξυπνουσαμε πολυ πρωι πριν τις 6 για να προλαβουμε 2 χωρια γιατι δεν θελαμε να ακουσουμε την γνωστη απαντηση “μας τα ειπαν αλλοι”
    Και τα παιδια μου τα ειπαν και μακαρι να ευτυχησω να αποκτησω εγγονια να τα ακουω απο αυτα στο μελλον
    Πολυ ομορφο δωρο οπως ολα αλλωστε αυτο που θα χαρουν οι αγαπημενες κοπελες – φιλες bb
    Καλη Χρονια ευχομαι να εχουμε ολοι μας και θα εχουμε το πιστευω πολυ

  8. Καλή χρονιά και να χαρείτε τα δώρα σας αξιότιμα bbgirls!!!Στην πανέμορφη παρέα μας εύχομαι “και ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει”!!

  9. 2022 ευχές για μια χρονιά που θα χαμογελάμε κ όχι μόνο με τις ματιές μας. Καθεμια μας ας μαζέψει ομορφιά από στιγμές, εικόνες, δημιουργίες, σκέψεις και νέες εμπειρίες! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, bbgirls! Τέλειο το δώρο! 💕💕💕💕

  10. Συγχαρητήρια αγαπημένες μου. Εύχομαι μια τόσο λαμπερή χρονιά όσο και το δωράκι σας!
    Μουτςς

  11. Καλή χρονιά με υγεία εύχομαι ολόψυχα ψυχική και σωματική!! Κ εγώ έχω πολύ γλυκές αναμνήσεις όταν βγαίναμε να πούμε τα κάλαντα κ στο χωριό μου στα Σήμαντρα Χαλκιδικής κ εδώ στην Θεσσαλονίκη..τόσο αθώα και αγνά!! Τότε τα λέγαμε χωρίς φόβους κ αγωνίες..μας πιανανε κουβέντα, καθόμασταν στα σπίτια των γειτόνων, μας κερνούσαν γλύκα, πίτες κ ο,τι είχε φτιάξει η κάθε γυναίκα.. χθες είχα αυτή την κουβέντα με τον άντρα μου κ μου έλεγε αυτά τα όμορφα χρονιά που έχει τώρα η κόρη μας στα σχεδόν 6 χρονών που είναι δεν απολαμβάνει αυτά που κάναμε εμείς μικρά δυστυχώς για τα παιδιά μας αυτοί οι καιροί είναι δύσκολοι απ όλες τις απόψεις εύχομαι και ευελπιστώ να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για πολύ ακόμα… Τζούλια μου γλυκιά σε ευχαριστώ πολύ που είσαι πάντα εδώ κ για το τόσο όμορφο δώρο καθώς και για την όμορφη διαδικτυακή παρέα του Bb που είναι η πιο γλυκιά καθημερινή πλέον συνήθεια!!

  12. Καλή Χρονιά με υγεία, νέα ξεκινήματα για όλες μας, γεμάτη ήχους χαρούμενους σαν τα κάλαντα τραγουδισμένα από τις γλυκές παιδικές φωνές❣️
    Ευχαριστώ πολύ πολύ @Julia για το πραγματικά υπέροχο δώρο❣️
    xx

  13. Καλή χρονιά με υγεία,ηρεμία,αισιοδοξία και χαμόγελα…όλα αυτά τα τετριμμένα που πλέον φαντάζουν πιο απαραίτητα από ποτέ

  14. Αχ τι υπέροχο δώρο?! Ειλικρινά δεν θα μπορούσε να μπει πιο ωραία αυτή η χρονιά!!!! Θα είμαστε εδώ να σε στηρίζουμε για πάντα αγαπημένη μου @Julia!!! Ευχαριστώ πολύ 😊😊 ❤️♥️💙💚♥️💚❤️🧡💚♥️💙💜💚♥️🧡💜💙♥️💚💙♥️💙💚🧡💙❤️♥️♥️🧡💙💜💚💜🧡💙🥰💚🙂💙 Πόσο δίκαιο έχεις για τα κάλαντα?! Ειλικρινά έκανα αμάν να ακούσω παιδικές φωνουλες να λένε τα πάντα φέτος!!!! 🧡💚♥️💜❤️💙💛💜♥️💛💜♥️💛💜💛♥️💛♥️💙♥️♥️💛💜🧡💛❤️💙

  15. Επίσης τώρα που το ξαναβλεπω διαπιστώνω ότι είμαι η πρώτη commentator για το 2021??? Μα τι τιμή είναι αυτή?!!!! Ουαουυυυ!!!! Σας στέλνω πολλές πολλές πολλές χρωματιστές καρδούλες και πολλή πολλή πολλή αγάπη!!! 💙💙💙❤️💙💙💙💜💛💙💜💙♥️💙💙💙💙💙♥️💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💙❤️💙💙💙💙💙❤️❤️❤️❤️💙♥️💙💙💙💙💙❤️❤️❤️💛☹️💛🧡🧡😂💜💜💜♥️♥️💚💚💚💚💚🧡💙♥️🧡💙💜🧡💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚❤️💜♥️❤️❤️♥️💜💜💜🧡💛💛❤️💙💙💙💚💚💚💚💚💜💜💜💛❤️❤️💙💙💙💙❤️❤️💛🧡💜♥️♥️♥️💚💚💚

  16. Καλή χρονιά και καλά κι από μένα , bb girls….ευχαριστώ για το δωράκι , είμαι σίγουρη πως θα το χαρώ.
    Φετος παιδάκια δεν ήρθαν σε μας …. πόσο κρίμα…. ούτε Παραμονή Χριστουγέννων ούτε Πρωτοχρονιάς….
    Θέλω όσο τίποτα στον κόσμο να τελειωσει όλο αυτό και να ξαναβρούμε τους ρυθμός και την συνήθη καθημερινότητά μας…
    Για την όμορφη παρέα μας εδώ στον κοσμο του bb , εύχομαι σε όλες μαζί και κάθε μια ξεχωριστα τα καλύτερα για την νέα χρονιά κι όσα επιθυμούν στην αγκαλιά τους να τα βρουν.

  17. Μόλις σήμερα παρέλαβα το δωράκι μου και είναι φανταστικό!!!! Ευχαριστώ πολύ και πάλι!!! 💛♥️❤️💜🧡💜🧡💚💜♥️💙♥️❤️♥️❤️♥️💙♥️💜♥️💚💚♥️💛♥️

  18. Καλή χρονιά, αγαπημένη παρέα! Με το σταγονόμετρο φέτος τα παιδάκια για τα κάλαντα… Τι κρίμα… Να είναι καλά το διαδίκτυο, που επέτρεψε στο παιδάκι μου να πει τα κάλαντα στους στενούς συγγενείς!
    Να είστε καλά κορίτσια, να χαρείτε το δώρο σας και εμείς να χαιρόμαστε τα όμορφα σχόλια σας!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.