Τυρί και η Διατροφική του Αξία.

 

 

Πριν λίγες μέρες για την ακρίβεια στις 18 Ιανουαρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα του Τυριού και είναι ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα για μια τροφή που άλλοι αγαπούν με πάθος και άλλοι καθόλου.

 

Το γάλα, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις καλύτερες τροφές για τον άνθρωπο. Δυστυχώς όμως, αλλοιώνεται εύκολα και καθίσταται ακατάλληλο προς κατανάλωση λόγω της δύσκολης συντήρησής του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν ευρύτατα γνωστό στα αρχαία χρόνια που η γνώση και τα μέσα ήταν ελάχιστα και πρωτόγονα. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να μετατραπεί το γάλα σε κάποιο προϊόν, που να διατηρείται και να έχει την υψηλή βιολογική αξία του γάλακτος. Ένα τέτοιο προϊόν είναι το τυρί.

 

 

Ιστορία του Τυριού

 

 

Ο Όμηρος περιγράφει μια μέθοδο παρασκευής του τυριού, που ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται στη χωρική τυροκομία. Υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του μπήκε στη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου όπου είδε καλά κατασκευασμένα δοχεία μέσα στα οποία άρμεγε το γάλα και ράφια γεμάτα με τυριά.

 

Πιθανή πατρίδα του τυριού είναι κάποια από τις θερμές περιοχές γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου θάλασσας. Σύμφωνα με αρχαίο μύθο, το πρώτο τυρί παρασκευάστηκε συμπτωματικά από έναν Άραβα έμπορο, ο οποίος έβαλε το γάλα του σε ένα ασκί από στομάχι προβάτου και ξεκίνησε για ταξίδι μέσα από την έρημο για να κάνει τις δουλειές του. Η πυτιά στα τοιχώματα του ασκιού και η ζέστη προκάλεσαν την πήξη του γάλακτος και το διαχωρισμό του σε πήγμα και τυρόγαλα. Κατά την πορεία του διαπίστωσε ότι το τυρόγαλα και το πήγμα (τυρί) του έκοψαν την πείνα και ότι το τυρί είχε ευχάριστη γεύση. Έτσι κατά το μύθο άρχισε η παραγωγή ενός από τα πιο σπουδαία τρόφιμα του ανθρώπου. Σήμερα, λοιπόν, πιστεύεται ότι ταξιδιώτες από την Ασία μετέφεραν την τέχνη της τυροκομίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πριν 2500 χρόνια το τυρί θεωρούταν εξαιρετικό τρόφιμο, γι’ αυτό το πωλούσαν και σε άλλες Μεσογειακές χώρες.

 

 

Στην Ευρώπη, που είναι και η κατ’ εξοχήν γαλακτοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, κατά την τελευταία εικοσαετία η παραγωγή τυριών διπλασιάστηκε. Επίσης, από τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως το τυρί και το γιαούρτι σημείωσαν σημαντική άνοδο στην κατανάλωση. Οι παράγοντες που συντέλεσαν σ’ αυτό είναι κυρίως η υψηλή θρεπτική αξία του τυριού, η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής τόσο κατά αρμεγόμενο ζώο όσο και συνολικά, καθώς και οι βελτιώσεις στην ποιότητα, τη συσκευασία και τη διαφήμισή του.

 

 

 

 

 

Είδη Τυριών

 

Οι γνωστές ονομασίες τυριών είναι πάνω από 2000, πολλά όμως απ’ αυτά δεν διαφέρουν καθόλου ή διαφέρουν ελάχιστα ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Έμεινε παροιμιώδες το σχόλιο του Ντε Γκωλ, προέδρου της Γαλλίας, που είπε «πώς να συνεννοηθείς με ένα λαό που έχει 400 είδη τυριών», θέλοντας να τονίσει ότι αφού θέλουν τόση μεγάλη ποικιλία πώς είναι δυνατόν να συγκερασθούν απόψεις και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

 

Τροποι Ταξινόμησης

 

 1. Ανάλογα με το είδος του γάλακτος ή το συνδυασμό ειδών γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, τα τυριά διακρίνονται σε:
 • Αγελαδινά
 • Πρόβεια
 • Κατσικίσια
 • Αιγοπρόβεια, κλπ
 1. Ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο ωρίμανσης και την υγρασία που τελικά περιέχουν, διακρίνονται σε:
 • Πολύ σκληρά (παρμεζάνα, μυζήθρα ξηρή, μπάτζος, κλπ).
 • Σκληρά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, cheddar, emmental, kerrygold, κλπ).
 • Ημίσκληρα (gouda, edam, Roquefort, brick, κλπ).
 • Μαλακά (φέτα, τελεμές, μυζήθρα, ανθότυρος, μανούρι, cottage, camembert, κλπ).

 

 

 

 

Θρεπτική Αξία

 

Πρωτεΐνες

 

Ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής τους τα τυριά περιέχουν 10 ως 30% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν όλα από τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσά ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Στα σκληρά τυριά, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (30%) ξεπερνά κι αυτήν του κρέατος (20%).

 

Για το λόγο αυτό, τα τυριά έχουν μεγάλη βιολογική αξία και ενδείκνυνται για τη διατροφή κυρίως των παιδιών, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε αμινοξέα απ’ ότι οι ενήλικες. Επιπρόσθετα, οι πρωτεΐνες σε μερικά τυριά (κυρίως στα μεγάλου χρόνου ωρίμανσης) είναι πολύ εύπεπτες λόγω της διάσπασής τους σε πεπτίδια και αμινοξέα. Γενικά τα σκληρά, αλλά και τα ημίσκληρα τυριά περιέχουν πολύ μικρά ποσά λακτόζης από 1 ως 3 γρ/100 γρ, γι’ αυτό είναι πολύ καλά ανεκτά από άτομα με προβλήματα πέψης της λακτόζης (δυσανεξία στη λακτόζη).

 

 

Λιπαρά

 

Τα τυριά περιέχουν επίσης λιπαρά, άλλα περισσότερα και άλλα λιγότερα. Τα λιπαρά ανάλογα με το είδος των τυριών μπορεί να κυμαίνονται από 0% σε κάποια φρέσκα τυριά μέχρι 50% σε κάποια τυριά εμπλουτισμένα με κρέμα όπως το μανούρι.

 

Αλάτι

Το αλάτι συντελεί στη γεύση του τυριού και βοηθά στη συντήρησή του. Πολλά είναι τα τυριά όπου είναι πλούσια σε αλάτι και αντενδείκνυνται για άτομα υπέρταση ή άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν και τυριά όπως το cottage ή το κατίκι τα οποία είναι χαμηλά σε αλάτι και είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα αυτά.

 

Ασβέστιο και Βιταμίνες

Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους.

 

Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι το τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

 

Επομένως, η σύνθεση του τυριού και προπαντός η υγρασία επηρεάζουν άμεσα τη θρεπτική του αξία. Από 100 γραμμάρια τυριού Φέτα ή Τελεμέ, που καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα, μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ενός μέτρια εργαζόμενου άνδρα κατά το 1/6 ως προς τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και κατά το 1/3 οι ανάγκες σε ασβέστιο. Καλύπτεται επίσης ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια (10%). Τα σκληρά τυριά επειδή έχουν περισσότερη ξηρή ουσία ανά 100 γραμμάρια αγοραζόμενου τυριού καλύπτουν μεγαλύτερο ποσοστό ημερήσιων αναγκών από ότι τα μαλακά τυριά.

 

 

 

 

Πως μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας;

 

Για να εκτιμηθεί σωστά η σημασία που έχει ένα τρόφιμο στο διαιτολόγιο του ανθρώπου πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και η ποσότητα που αποτελεί την μερίδα, η συχνότητα με την οποία μπορεί να καταναλωθεί, καθώς και η ευληπτότητά του. Το τυρί επειδή παράγεται σε πολλά είδη και τύπους μπορεί να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες για γεύση, θερμίδες, πρωτεΐνες κλπ. Τρώγεται αυτούσιο και συνδυάζεται με πλήθος άλλων τροφίμων όπως κρέας, λαχανικά, φρούτα, ποτά, σαλάτες, σαν ορεκτικό πριν από το φαγητό, κατά το φαγητό αλλά και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό. Ένα, ωστόσο, το βάλουμε μέσα στο φαγητό ή τη σαλάτα μας θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του πρωτεϊνούχου τρόφιμου που έχουμε στο πιάτο μας, μιας και το τυρί ανήκει στην ομάδα του κρέατος. Έτσι θα καταφέρουμε να μην αυξήσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο και να έχουμε και μεγαλύτερη ποικιλία τροφών στο φαγητό μας.

 

 

Πολλά είδη τυριών, μαλακά με λεπτές γεύσεις και λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας και ευπεπτότητας των πρωτεϊνών τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στα διαιτολόγια των μωρών, κυρίως μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.

 

Το τυρί ενδείκνυται κυρίως κατά τη σχολική ηλικία, όταν το παιδί δημιουργεί το μυϊκό ιστό και το σκελετό του και στους υπερήλικες για αναπλήρωση των φθορών στους διάφορους ιστούς. Όταν το τυρί χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο επιδιώκεται η σχέση λίπους προς την ξηρή ουσία του τυριού να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη από το συνηθισμένο 45%, ούτως ώστε η περιεκτικότητα του τυριού σε πρωτεΐνη να είναι αυξημένη, αφού η πρωτεΐνη από θρεπτική άποψη είναι σπουδαιότερη από το λίπος και με μικρότερη ενεργειακή αξία.

 

Ως τροφή το τυρί, μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όπως είναι κάποιες μορφές καρκίνου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε λινολεϊκό οξύ και σφιγγολιπίδια, που είναι συστατικά του λίπους του γάλακτος. (όμως το λίπος του γάλακτος περιέχει και σχετικά υψηλά ποσοστά χοληστερόλης και συμβάλει στην αύξηση των τριγλυκεριδίων).

 

 

 

 

Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να διεγείρει τη ροή σάλιου, το οποίο ασκεί προστασία έναντι της τερηδόνας. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες του τυριού μπορούν και ουδετεροποιούν τα οξέα της πλάκας, κι έτσι το τυρί φαίνεται πως εμποδίζει την απομετάλλωση του σμάλτου από τα οξέα. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μελέτες με διάφορα είδη τυριών (π.χ cheddar, ελβετικό), που έδειξαν πως μπορούν και μειώνουν τον κίνδυνο για τερηδόνα των δοντιών, μια ασθένεια που η Αμερικανική γενική χειρουργική έχει χαρακτηρίσει ως «σιωπηλή επιδημία».

 

 

Τα οφέλη από την κατανάλωση τυριού είναι πάρα πολλά, αφού μπορεί και προστατεύει από παθήσεις των οστών, οδοντικές φθορές, παθήσεις του καρδιαγγειακού και από την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

 

 

 

 

 

 

Μπορούν τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη να καταναλώσουν τυρί;

 

Ίσως είναι κάτι που πολλοί δεν το γνωρίζουν. Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν τυρί, σε μετριασμένες πάντα ποσότητες, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, την οποία ο οργανισμός μπορεί να πέψει.

 

Συμπέρασμα

 

Το τυρί ως τρόφιμο, πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αν καταναλώνεται με μέτρο, σε ανάλογη κάθε φορά ποσότητα και η κατανάλωσή του συνδυάζεται με συστηματική φυσική δραστηριότητα.

 

 

Πηγή: Diaitologos

Πάρης Παπαχρήστος

 

 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

#Facebook #Instagram #Linkedin

 

 

 

13 Σχόλια
 1. Καλή παγωμένη ημέρα!❄️❄️ Λατρεύω ολων των ειδών τα τυριά εκτός του ροκφόρ και της μυζηθρας.. Όλη η οικογένεια είμαστε τυραδες😉 και ειναι απαραίτητα συνοδευτικά μας καθημερινά σε όλα τα γεύματα της ημέρας.. Δεν γνώριζα ότι 18 Ιανουαρίου ηταν η παγκόσμια ημέρα του τυριου, αλλά έτσι κ αλλιώς τα τιμάω καθημερινα και με το παραπάνω!! Αδυναμίες μου το κασέρι, η γραβιέρα, το ανθότυρο και η φέτα 💖Πολυ ωραίο το παραπάνω άρθρο, όπως και όλα του mednutrition που πάντα το διαβάζω οταν το βλέπω στα mail μου!

 2. Δεν είμαι φίλη των τυριών ιδιαίτερα…το μόνο τυρί που δεν μπορώ να αντισταθώ είναι το λιωμένο cheddar πάνω απο τηγανητές πατατούλες…μαζί με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί…

 3. Υπερλατρεύω όλα τα είδη τυριών σκληρά, ημισκληρα, μαλακά, λιωμένα,είδη επάλειψης τα πάντα ανεξερέτως από μικρή και υπάρχουν σε καθημερινή βάση στην διατροφή μου κ με το παραπάνω!! Μόνο για φέτα τυρί θέλουμε 1,5 κιλό την εβδομάδα 3 άτομα 😁😁,φυσικά από το ψυγείο δεν λείπει ποτέ κεφαλοτύρι,regato,μοτσαρέλα κ φυσικά γκούντα-ενταμ

 4. @Celia: Α καλά… ζήλεψα. Πάω να το φτοαξω. Κόκκινο κρασί την Δευτέρα με δικαιολογία το χιόνι. Εφυγαααα!! 😂🥶❤️

 5. @Maryl & Τζενη: Δεν ζω χωρίς τυρί γι αυτό και δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω vegan.

 6. Kαλημερα
  Αλλη μια που δεν μπορει χωρις τυρι
  Τα λατρευω ολα εκτος απο μυζηθρα και ροκφορ
  Τα τρωω σκετα , λιωμενα σε τοστ σε μακαροναδες σε σαλατες παντου
  Δεν πειραζει που παχαινουν ειναι ο πειρασμος που δεν θα πω ποτε οχι……ε και στα γλυκα βεβαιως βεβαιως
  @jULIA ειναι οι λογοι που δεν θα γινω και εγω ποτε vegan.
  Αυτοι ειναι οι λογοι και οχι τοσο το κρεας που ουτως η αλλως δεν ειμαι και πολυ φαν

 7. Xωρίς σοκολάτα και τυρί δεν ζω!Σπάνια να βρω κάποια που δεν μου αρεσουν.Ειδικά εκείνα που είναι πλούσια στη γεύση και εννοείται ότι έχουν πολλά λιπαρά είναι τα αγαπημένα μου,αλλα δυστυχώς τα αποφεύγω.Προτιμώ πλέον τα πιο light.Τα παιδιά μου όταν με βλέπουν να τρώω μακαρόνια λένε ότι τρώω τυρί με μακαρόνια,όχι μακαρόνια με τυρί!χαχα

 8. Μου άρεσε πάρα πολύ η ιστορία του τυριού, που δεν την γνώριζα. Λατρεύω το τυρί κάθε είδους και εθνικότητας! Έχω δοκιμάσει πολλά, σε διάφορα μέρη, και τις περισσότερες φορές έχουν αποτελέσει γευστική έκπληξη. Χωρίς κρέας, μπορώ, χωρίς τυρί δεν μπορώ! Ειδικά, τα τελευταία χρόνια, κάθε βράδυ είναι η ” ατασθαλία” μου, μαζί με ένα ποτήρι κρασί.
  xx

 9. Μ’ αρέσουν τα τυριά αλλά δεν γιόρτασα τη μέρα, sorry . Τς τς τς η ντροπή του Bb είμαι 🤦‍♀️
  Μουτςς

 10. @Litsa: 😂😂😂😂😂😂 Μπα σε καλό σου πρωινιάτικα και έχουμε θαφτεί και στο χιόνι!!

 11. Κορίτσια δε ξέρω για εσάς αλλά εγώ ακόμα και στις φωτογραφίες μου λέω cheese! 🙂 Υπέροχο άρθρο!

 12. Νομίζω ότι αν μου έλεγαν να κρατήσω μία τροφή, θα έλεγα το τυρί. Τυρί με φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, είναι το αγαπημένο μου βραδινό. Πολύ ωραίες οι πληροφορίες του άρθρου!

 13. τυρί με μαρμελάδα ντομάτα , τυρί με αυγά , ντομάτα και παξιμάδι, τυρί με οτιδήποτε ……. πολύ ωραίο άρθρο!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.