Φτάνουμε στο τέλος του χειμώνα, ο Φεβρουάριος σε λίγο μας αποχαιρετά μετά από έναν κάπως πιο κρύο χειμώνα για τα δικά μας δεδομένα και σιγά – σιγά αρχίζουν οι πρώτες σκέψεις για το πώς θα υποδεχτούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι που την ακολουθεί.
Τα γυμναστήρια ήδη κάνουν προσφορές και εμείς- συνήθως μετά την Τσικνοπέμπτη- άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, θα μπούμε σε ένα κάπως πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.
Η 18η Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Κρασιού και ας δούμε σήμερα πως μπορούμε να εντάξουμε τον «οίνο που ευφραίνει καρδία» στη διατροφή μας, για να απολαύσουμε χωρίς τύψεις για τις παραπάνω θερμίδες που ίσως καταναλώσουμε.
“Το γνωστό σε όλους μας κρασί ήταν ήδη διαδεδομένο από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι λάτρευαν το Θεό Διόνυσο… ως «Θεό του κρασιού», ενώ ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό μέσο. Στις μέρες μας αποτελεί μια συνήθη επιλογή ποτού, είτε στην έξοδο, είτε ως συνοδευτικό ενός γεύματος στο σπίτι αλλά και στο μαγείρεμα.
Πρόκειται λοιπόν, για ένα οινοπνευματώδες ποτό, το οποίο προέρχεται από τη ζύμωση των σταφυλιών. Ανάλογα με τη διαδικασία της ζύμωσης που ακολουθείται (με τα στερεά στοιχεία του κρασιού ή όχι) παίρνει και το χρώμα του, λευκό ή κόκκινο. Κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό αποτελείται από νερό (~80%), ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του είναι αλκοόλ (~11-13%) και μη αλκοολικά στοιχεία.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες αποδίδονται κυρίως στα μη αλκοολικά στοιχεία που περιέχει και ιδιαίτερα στις πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι: η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες και οι ταννίνες και βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα στη φλούδα και το σπόρο των σταφυλιών. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά τους στο κόκκινο κρασί, του οποίου η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει και την παραμονή των στερεών αυτών στοιχείων.
Το 1992, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έδειξε ότι οι Γάλλοι παρόλο που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες κορεσμένου λίπους, όπως και άλλες χώρες, παρουσίασαν χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ παράλληλα έπιναν κρασί πιο τακτικά συγκριτικά με τις χώρες αυτές.
Πληθώρα ερευνών μετέπειτα, προσπάθησαν να εξηγήσουν το Γαλλικό αυτό παράδοξο και έχουν καταλήξει στο ότι η κατανάλωση κρασιού, κυρίως μέσα από τις πολυφαινόλες που περιέχει, μπορεί να:
- Μειώσει τη θνησιμότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Προστατεύσει ενάντια στον κίνδυνο του μυοκαρδίου
- Αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL)
- Εμποδίσει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL)
- Εμποδίσει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση καρκινικών κυττάρων
Το κρασί δικαίως, είναι μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Μέσα σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, με μέγιστο 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άντρες την ημέρα, λαμβάνετε όλα αυτά τα συστατικά που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς σας και ταυτόχρονα απολαμβάνετε χωρίς τον φόβο πρόσληψης πολλών θερμίδων.
Εστιάζω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο γιατί πραγματικά αναφερόμαστε σε μικρές ποσότητες λήψης κρασιού, καθώς η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Η άμετρη υπερκατανάλωση αλκοόλ και για πολλά χρόνια μπορεί να φέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα αφού αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ζωτικές απαιτήσεις. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι υγείας αφού για παράδειγμα το αλκοόλ δεν συστήνεται στην υπέρταση.
Σε κάθε περίπτωση οι μελέτες αυτές, επιβεβαιώνουν ότι ένα ποτήρι κρασί ακόμη και καθημερινά μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας, αλλά και την διάθεσή σας!”
Βάσια Κωνσταντινίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Καλημερα
Συμφωνω και επαυξανω για το κειμενο για τις ιδιοτητητες του κρασιου
Ειχα την τυχη να μαθω απο πρωτο χερι για πολλα χρονια πως γινεται ενα κρασι
Ο μπαμπας μου εφτιαχνε χρονια κρασι και ολοι μας βοηθουσαμε απο την συγκομιδη των σταφυλιων, το πατημα με τα ποδια και ολα τα επομενα σταδια για να τελειωσει την διαδικασια με λιγοτερο κοπο για εκεινον
Μεχρι και τσιπουρο εχω μαθει να φτιαχνω
Ειναι μια διαδικασια που πραγματικα τωρα που περασαν τα χρονια βλεπω οτι για να γινει ενα καλο κρασι θελει κυριως αγαπη και υπομονη και νιωθω τυχερη που ξερω αυτα που μου εμαθε
Οίνος ευφραίνει καρδίαν, πράγματι….αγαπώ περισσότερο τα ροζέ κι ειδικά τα αφρώδη…. και ετικέτες με περιορισμένη παραγωγή ακόμα κι αν δεν είναι πολύ γνωστές…
Αγαπημένο άρθρο σήμερα γιατί αναφέρεται λεπτομερώς στο πιο αγαπημένο μου ποτό, το κρασί.. Λατρεύω το κρασί, λευκό και κόκκινο (καλά λίγο περισσότερο το λευκό) και έχω μάθει να πίνω 1 ποτηράκι την ημέρα από πολύ νεαρή ηλικία.. Από τη γιαγιά μου στο χωριό(από τη μεριά του μπαμπά μου) που στο υπόγειο ειχαν βαρέλια με το δικό τους κρασί και που κι εκείνη έπινε πάντα ενα ποτηράκι με το μεσημεριανό της κι έφτασε στα 107 ετη!!!
Λατρεύω το αγνό,ντόπιο κόκκινο κρασί.Άλλο πράγμα.
Πολύ ωραίο & ακριβές άρθρο. Είμαι από τις τυχερές, που από μεράκι ( κι όχι επαγγελματικά) έχουμε φυτέψει αμπέλια με τον άντρα μου σε διάφορες ποικιλίες ( Σιράκ, καμπερνε, μοσχάτο, αγιωριτικο, και διάφορες άλλες τοπικές Ευβοιωτικες ποικιλίες) και κάθε χρόνο, τρυγαμε, & πατάμε τα σταφύλια μαζί και φτιάχνουμε το κρασί μας. Μία από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας είναι το βράδυ, που καθόμαστε μπροστά στο τζάκι και απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί.
xx
Πολύ χρήσιμο άρθρο. Στην υγειά μας!
Μουτςς
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και περιεκτικό το άρθρο, με χρήσιμες πληροφορίες! Δεν είναι τυχαίο που έχουν δημιουργηθεί ακόμη και σειρές καλλυντικών βασισμένες στο κρασί (Apivita, wine elixir), ακόμη κάπου άκουσα πως η Βασίλισσα Ελισάβετ πάντα πίνει λίγο κρασάκι πριν τον ύπνο της κάτι θα ξέρει 🙂
Πολύ χρήσιμο άρθρο για το κρασί κ τα όλα όσα προσφέρει αν κ δεν είμαι λάτρις του κρασιού προτιμώ το τσίπουρο ανέκαθεν..Θα τύχει να πιω ένα ποτηράκι ξηρό κόκκινο αλλά δεν είμαι φαν..