Φτιάξτε το δικό σας φυσικό έλαιο κατά της κυτταρίτιδας με δίκταμο!

 

 

Με την επιστημονική ονομασία Origanum dictamnus, ο δίκταμος είναι ένα από το πιο φημισμένα κρητικά ενδημικά φυτά κι ένας θησαυρός της κρητικής γης που δεν βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο.

 

Θ΄ακούσετε να τον αποκαλούν ακόμα ως αδίχταμο, ατίταμο, δίκταμνο, δίταμo, λιβανόχορτο, μαλλιαρόχορτο, σταθόρι, σταμνόχορτο, στοματόχορτο, σταματόχορτο και τον συναντούμε σε ορεινές και λοφώδεις ασβεστολιθικές εκτάσεις, σε φαράγγια, σε γκρεμούς και βράχους των ορεινών περιοχών και δη του όρους Δίκτη απ΄ όπου προέρχεται τ΄ όνομα του.

 

Το θαυματουργό αυτό βότανο γνωστό από τη μινωική εποχή, όταν οι μινωίτες παρασκεύαζαν αρώματα, αλοιφές για την επούλωση τραυμάτων και πληγών, αρωματικά λάδια με τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες που πρόσφεραν στους θεούς, τους βασιλιάδες και ιερείς τους, αλλά και αρωματικούς οίνους όπως το δικταμνίτη.

 

 

 

 

 

Το δίκταμο δρα ως αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό ενώ έχει διαπιστωθεί, ότι έχει αντιμικροβιακή δράση. Περιέχει μεγάλο πλήθος και ποικιλία χημικών συστατικών, στα οποία αποδίδονται οι διάφορες αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες του. Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο με κύρια συστατικά τη θυμόλη, καρβακρόλη και καμφορά, ουσίες που προσδίδουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς επίσης και πουλεγόνη, ουσία που του δίνει τις αρωματικές του ιδιότητες.

 

Ο δίκταμος περιέχει φλαβονοειδή, κουμαρίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, κατεχίνες, που για την ομορφιά μας δρουν ως εξαιρετικό επουλωτικό, τονωτικό, αντισηπτικό, αναπλαστικό, αντιρυτιδικό, αλλά και εξαιρετικό συσφικτικό, ενώ αξιοσημείωτη είναι επίσης η έντονη δράση του, ενάντια στην κυτταρίτιδα και τις ραγάδες.

 

 

 

 

Φτιάξτε το δικό σας φυσικό κατά της κυτταρίτιδας και των ραγάδων.

 

Απλά  διαλύστε 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου δίκταμου σε 50 ml αμυγδαλέλαιου και κάνετε επάλειψη στα σημεία που χρειάζεται. Για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα χρησιμοποιείτε, πρωί και βράδυ.

 

Ο Μάρτιος είναι εδώ, η Άνοιξη ξεκινάει, και αυτή το φυσικό detox και home made έλαιο, θα σας ενθουσιάσει με την αποτελεσματικότητα της!

 

 

Stella 

 

 

8 Σχόλια
  1. Καλημέρα, @Stella, μου φαίνεται πολύ εύκολο & θα το κάνω. Έχω ήδη αμυγδαλελαιο της Apivita. Μακάρι να δω αποτελέσματα! ( Το δίκταμο το ξέρω από έναν γείτονα Κρητικό, που το μάζευε από τα μέρη του και το έπινε ως αφέψημα. Θέλει με μέτρο όμως, όπως σχεδόν όλα τα βότανα, γιατί είναι πολύ ισχυρό.)
    xx

  2. Πολύ εύκολη συνταγή ευχαριστούμε Στέλλα ,τώρα σιγά σιγά χρειαζόμαστε πολλές τέτοιες συνταγές 😉

  3. Μου φαίνεται αρκετά εύκολη η συνταγή μέχρι και για εμένα που δεν το “κατέχω” με τα σπιτικά, φυσικά, χειροποίητα καλλυντικά 😉 πολύ ωραίο άρθρο Στέλλα 💖

  4. Eγώ εντυπωσιάστηκα με τα τόσα διαφορετικά ονόματα που μπορεί να αποκαλείται το δίκταμο….

  5. Θυμίστε μου λίγο, πώς μυρίζει το δίκταμο?
    Μουτςς

  6. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που έπινε συνεχώς τσάι δίκταμο και μου έκανε εντύπωση! ♥️♥️♥️🧡🧡💛💛💛💙💙💙💚💚💚💜💜❤️❤️❤️❤️❤️💜💜💜💚💚💚💚💙💙💙💛🧡🧡🧡♥️

  7. Πολύ ωραία συνταγούλα! Υπάρχει και τσάι δίκταμο, από μια κρητική εταιρία, το οποίο είναι πολύ ωραίο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.