Tα αρώματα CHLOÉ. Ανατρεπτικά και Πρωτοπόρα.

 

 

Όταν ήμουν παιδί και λίγο αργότερα έφηβη, υπήρξε ένα άρωμα που έκανε πάταγο στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘80.

 

Ήταν από αυτά τα εμβληματικά αρώματα, που μένουν χαραγμένα στην όσφρηση, στο μυαλό και την ψυχή μας για πάντα κι αγαπιούνται τρελά από τον νεανικό, κυρίως, γυναικείο πληθυσμό. Πόσο δε περισσότερο, όταν είσαι στην ηλικία που διαμορφώνεις γούστα και προτιμήσεις.

 

Ήταν το υπέροχο Chloé του ομώνυμου οίκου! Μια εξαίσια δημιουργία του Karl Lagerfeld που διέπρεψε στον Chloé, πριν την ισόβια μετάβασή του στην Chanel. Το Chloé ήταν το πρώτο άρωμα του οίκου κι έμελλε να μείνει ιστορικό. Ένα αξεπέραστο δημιούργημα που προέκυψε από την στενή συνεργασία της μεγαλοφυίας του Lagerfeld με την αρωματοποιό Betty Buisse.

 

Ένα μεθυστικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, που παρ’ ότι κυκλοφόρησε το 1975, μια εποχή που κυριαρχούσαν τα πράσινα και αλδεϊδικά όπως το Chanel No 19, ήταν ένας προάγγελος της τάσης που θα ακολουθούσε, εκφράζοντας  επάξια την εποχή της υπερβολής τα ‘80ς.

 

 

 

 

 

Κάπως έτσι γνώρισα, έναν από τους πιο ιστορικούς οίκους μόδας. Ένα brand, συνώνυμο μιας σύγχρονης θηλυκότητας και του δυναμισμού, που τότε έβρισκε τη θέση του στην καθημερινότητα των Ελληνίδων και ως τέτοιος συνέχισε, να εξελίσσεται. Ο οίκος Chloé δεν δημιουργεί μόνο αρώματα,  που σημειώνουν τεράστια επιτυχία, αλλά είναι και πρωτοποριακός σε ότι αφορά την μόδα που δημιουργεί από το 1952.

 

Η ιδρύτρια του Chloé, η Gaby Aghion ήταν μία μετανάστρια από την Αίγυπτο, κι όνειρο της ήταν να δημιουργεί μόδα προσβάσιμη σε όλους.  Καθημερινή κομψότητα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γυναικών, οι οποίες είχαν αρχίσει πλέον να βγαίνουν από το σπίτι, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να χτίζουν καριέρες.  Κάτι άμεσο και πιο πρακτικό από το New Look του Dior.

 

Η Gaby Aghion ήταν αυτή που καθιέρωσε τον όρο  pret-a-porter και πολλοί άλλοι οίκοι ακολούθησαν την γραμμή της στα επόμενα χρόνια.  Στο τέλος των ’60′s, η Gaby αρχίζει να ανακαλύπτει και να προωθεί νεαρούς σχεδιαστές κι ένας απ΄αυτούς, είναι ο Karl Lagerfeld. Τον ανακαλύπτει το 1966 και τον παίρνει μαζί της για να της σχεδιάσει μία κολεξιόν. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, ο Lagerfeld μένει μαζί της για 22 χρόνια. Εκείνη την εποχή ο οίκος Chloé ντύνει την Jackie Kennedy, την Brigitte Bardot, την Grace Kelly και την Maria Callas.

 

Gaby Aghion

 

 

 

Όταν ο Karl θα αποχωρήσει για να αναλάβει τον οίκο Chanel, τα ηνία του Chloé θα αναλάβουν πετυχημένες γυναίκες όπως οι Martine Sitbon, Stella McCartney, Phoebe Philo, Clare Waight Keller.

 

Tα Chloé

 

Ξαναγυρνώντας όμως στα αρώματα ο οίκος Chloé έχει το ταλέντο, να δημιουργεί αρώματα που προπορεύονται της εποχής τους, όπως εκείνο το πρώτο Chloé του 1975.  Αρώματα που δημιουργούν τάση, εκφράζουν την εποχή τους και αγαπιούνται με πάθος από το κοινό. To 2008, ο οίκος Chloé κάνει μια παταγώδη επανεμφάνιση μ’ ένα άρωμα που αγαπιέται με αμείωτο πάθος και φοριέται με ζέση από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, έως σήμερα. 

 

Ένα σαγηνευτικό πουδρένιο τριαντάφυλλο, που δίνει άλλη διάσταση στα πουδρένια αρώματα, επαναπροσδιορίζει το τριαντάφυλλο, έτσι όπως συναντάται συνήθως και συσχετίζεται με ξεπερασμένες ευωδιές και μεγάλες ηλικίες και γίνεται, ένα άρωμα έκφρασης της σύγχρονης γυναίκας, συνδυάζοντας κάτι πολύ δημοφιλές. Καθαριότητα με σαγήνη!

 

 

 

 

Έκτοτε, o οίκος Chloé κυκλοφορεί στο πνεύμα του καιρού μας, άπειρα flankers του πρώτου αρώματος, κάποια λιγότερο, κάποια περισσότερο πετυχημένα, όλες όμως καλόγουστες και αριστοκρατικές συνθέσεις. Το τριαντάφυλλο βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο συνδυασμένο με φρεσκάδα, αέρινη καθαριότητα, μόσχο, πούδρα και πολύ πολύ κομψότητα. Όπως το Chloé l’ eau ή το Roses de Chloé.

 

Τα “Love”

 

Κι ύστερα, το 2010, έρχεται ένα άρωμα θεσπέσιο και συγκλονιστικό. Ένας νέος μεγάλος έρωτας για τους θαυμαστές του brand που αγάπησα κι εγώ πολύ κι αναρωτιέμαι μάλιστα, όπως και πολλοί άλλοι αρωματόπληκτοι σαν κι εμένα, τι πραγματικά σκεφτόταν ο οίκος, όταν τo κατήργησε; Είναι το Love και είναι έρωτας με το πρώτο ψέκασμα.  Ίσως ένα από τα ωραιότερα πουδρέ αρώματα όλων των εποχών, σε συνδυασμό με διακριτή, μεθυστική ίριδα, ουιστέρια, υάκινθο και πασχαλιά. Ένα άρωμα από αυτά που φοράς και σε θυμούνται για πάντα.

 

 

 

Στα ίδια συναρπαστικά βήματα το Love Intense το 2011 έρχεται, να προστεθεί στα πανέμορφα αρώματα του οίκου.  Ένα flanker που πατάει στα βήματα του αρχικού Love, με ακόμα πιο έντονες νότες από άμπερ και βάλσαμο του Περού. Δυστυχώς και αυτό πλέον κατηργημένο.

 

Το 2014 το Love Story έρχεται να παντρέψει το τριαντάφυλλο με κίτρινα άνθη και κιτρώδεις νότες, δημιουργώντας μια απαλή, πουδρέ, φρέσκια αίσθηση πλαισιωμένη από νερόλι, αχλάδι, περγαμόντο, γκρειπ φρουτ, λεμόνι κι απαλό και ζεστό cashemere wood, στο βάθος.  Περιττό να αναφέρω, το γνωρίζετε όλες, αγαπήθηκε επίσης πολύ, από γυναίκες κάθε ηλικίας.

 

Τα “See”

 

Στον αντίποδα αυτών των πουδρένιων φλοράλ αρωματικών συνθέσεων, ένα new entry του 2012, το See, κάνει τεράστια επιτυχία στον νεαρόκοσμο.  Ανάλαφρα άνθη μηλιάς, αισθησιακό υλαγκ υλαγκ, ανοιχτόκαρδο γιασεμί και απαλή βανίλια, et voila… ένα κεφάτο, δροσερό girly άρωμα, που δεν περνάει απαρατήρητο και ξεχωρίζει αμέσως.

 

 

 

 

Τα Nomade

 

Το 2018, ο οίκος Chloé κάνει μια ακόμα αρωματική ανατροπή.  Δημιουργεί ένα love or hate άρωμα! Ένα άρωμα που σίγουρα δεν μοιάζει με κανένα από όλα όσα κυκλοφορούν στην αγορά και όλοι όσοι το επιλέγουν, το αγαπούν και το υπερασπίζονται με πάθος. Το Nomade eau de parfum του αρωματοποιού Quentin Bisch υιοθετεί κι επαναπροσδιορίζει τις «ξεχασμένες» νότες των βρύων δρυός και τις χρησιμοποιεί με έναν άκρως μοντέρνο τρόπο, που ταιριάζει στα αρώματα της δεκαετίας.  Νότες από μιραμπέλ, περγαμόντο, λεμόνι και πορτοκάλι παντρεύονται με ζουμερό ροδάκινο, φρέζια και γιασεμί. Το τριαντάφυλλο δεν έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως στα προηγούμενα αρώματα του οίκου και στις νότες βάσης κυριαρχεί το πράσινο. Πατσουλί και βρύα δρυός με αμπέρ και σανδαλόξυλο για μια πιο ξυλώδη και πικάντικη διάσταση.

 

 

 

 

 

Το Nomade γίνεται ένα άρωμα σταθμός. Ένα chypre νέας γενιάς! To 2018 ψηφίζεται ως το τέταρτο καλύτερο γυναικείο άρωμα για την Ελλάδα, από τα μέλη της ελληνικής fragrantica, ενώ αντίστοιχα το 2019 το Nomade eau de toilette ψηφίζεται ως το καλύτερο γυναικείο άρωμα της χρονιάς για την Ελλάδα. «Φαίνεται, ότι ο δροσερότερος και πιο “νεανικός”, χωρίς να προδίδει το νόημα, χαρακτήρας της τωρινής έκδοσης κέρδισε τους Έλληνες καταναλωτές» γράφει η perfume expert Έλενα Βοσνάκη.

 

 

H έμπνευση Chloé δεν σταματάει εδώ. Stay tuned, γιατι αύριο θα ανακαλύψουμε μαζί, το new entry του οίκου που θα ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά της αρωματοποιίας.

 

Stella

 

 

11 Σχόλια
  1. Ααααα, τι χαρά πήρα!!!!!!! Τα αγαπημένα μου chloe!!!!!!!!

  2. Έχω δοκιμάσει το Chloé l’ eau είναι τόσο κομψό και παράλληλα ανταποκρίνεται στη καθημερινότητα μου, υπέροχο! Το nomade δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά είμαι σίγουρη πως θα αντανακλά και αυτό την ανατρεπτικότητα και την πρωτοπορία του οίκου,ανυπομονώ να μάθω για την καινούρια κυκλοφορία!

  3. Καλημερα
    Αγαπημενος μου και εμενα ο οίκος Chloé . Τα ρουχα του απο τα κομψοτερα που υπαρχουν
    Επειδη δεν εχω την δυνατοτητα να αγορασω κατι απο την κολεξιον του οικου τα θαυμαζω μονο
    Για τα αρωματα ομως που μπορω του δινω και καταλαβαινει
    Εκτος απο το “Love”που δεν μου αρεσει τοσο ολα τα αλλα αρωματα τα λατρευω
    Εχω αγορασει και φορεσει ολα τα υπολοιπα και ειναι απο τα αρωματα που διαρκουν ολη μερα και μου αρεσει πολυ η απιστευτη πουδρε μυρωδια
    Ποσο κομψα αρωματα….μοναδικα πραγματικα

  4. Μόνο το κλασικό Chloe έχω πάρει και έχω φορέσει. Ανταποκρίνεται στα κριτήρια μου για τα αρώματα. Τις άλλες εκδοχές, δεν έτυχε να τις δοκιμάσω.
    xx

  5. Αχ τι μου θύμησες με αυτό το post…
    Αναμνήσεις μαμάς από την παιδική μου ηλικία! Και αυτά τα υπέροχα μπουκάλια πάνω στην τουαλέτα της, που με την πρώτη ευκαιρία που έβρισκα, τρύπωνα στα κρυφά για να τα κολλήσω στη μύτη μου και με κλειστά τα μάτια να μυρίσω αυτές τις υπέροχες μυρωδιές! Η Chloe εννοείται είχε τη θέση της!

  6. Το κλασικό Chloe το ειχα παλιά, στη δεκαετία των 90ς, μου το είχαν κάνει δώρο, δεν ήξερα πώς μυρίζει, και ενώ ήμουν έτοιμη να το αλλάξω γιατί τότε είχα τρελα με του Dior (poison κλπ) οταν πήγα στο κατάστημα για την αλλαγή, το βλέπω στα tester, το δοκιμάζω και με το που το μύρισα πάνω μου, έκανα μεταβολή κι όπως μπήκα, βγήκα, τόσο μου άρεσε! Οπότε θυμάμαι αυτή τη σκηνή να μπαίνω στο κατάστημα, να δοκιμάζω και μετά από λίγα λεπτά να βγαίνω γελάω μόνη μου

  7. Πονεμένη ιστορία αυτή με το love….μόνο σε αρώματα τύπου το βρίσκω πλέον….πάντα αναρωτιόμουν γιατι καταργούνται τόσο εμβληματικά αρώματα απο τις εταιρείες….
    Ανυπομονω για το αυριανο αρθρο…

  8. LOVE,LOVE CHLOE!!Πολύ ωραίο!Γιατί καταργήθηκε;

  9. Δεν τα έχω δοκιμάσει αυτά τα αρώματα, τα έχω στο μυαλό μου αρκετά λουλουδάτα κ δεν θα έλεγα ότι είναι στο στυλ μου, μιας κ προτιμώ πιο αρσενικές κ βαριές μυρωδιές. Σίγουρα μου ακούγονται αρκετά κυριλέ κ θηλυκά..

  10. Το “LOVE” ήταν τέλειο, ακόμα το θυμάμαι και δεν έχω βρει κάτι αντάξιο δυστυχώς.
    Μουτςς

  11. Νομίζω ότι μια περίοδο είχα φορέσει το τριανταφυλλί chloe. Ωραίο, αλλά λίγο κυριλέ με έναν ουδέτερο τρόπο. Το Nomade το ‘χω μυρίσει και είναι πανέμορφο!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.