Δοκιμάζουμε και Προτείνουμε τα πιο αγαπημένα αρώματα με βασική νότα το γιασεμί.

 

 

 

Σύμβολο αριστοκρατικής ευωδιάς, συνήθως το γιασεμί αποτελεί νότα καρδιάς και μπορεί, να ενσωματωθεί με διαφορετικούς τρόπους σε ένα άρωμα, ανάλογα την πρόθεση του αρωματοποιού.

 

Συνδυάζεται με ανθούς εσπεριδοειδών και δη πορτοκαλανθούς, συνήθως για πιο δροσερό, καθαρό, φίνο, λεπτεπίλεπτο αποτέλεσμα.

 

Αλλά το γιασεμί μπορεί, να γίνει και έντονο, ινδολικό, σαρκώδες και ζωώδες (animalic), καθώς και να αναμιχθεί με τουμπερόζα, μανόλια, φραντζιπάνι, τιαρέ και άλλα λευκά άνθη, όπου γίνεται ένα με το σύνολο χωρίς, να ξεχωρίζει σαφώς η νότα.  Πολλά αρώματα, αναγράφουν στο όνομα τους «γιασεμί» για λόγους δημοφιλίας, χωρίς ωστόσο να το περιέχουν ή να θυμίζουν κάτι απ΄αυτό στο αρωματικό αποτέλεσμα. Ας δούμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά αρώματα, με γιασεμί για, να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ

 

Αν αγαπάτε τα vintage αρώματα, μπορείτε, να βρείτε υπέροχο γιασεμί σε κάποια απ΄αυτά που κυκλοφορούν ακόμα με επιτυχία.

 

JOY by Jean Patou

Κυκλοφόρησε το 1930 και πρόκειται για ένα από τα πολυτελέστερα και πιο ακριβά αρώματα, όλων των εποχών.  Το 2000 ψηφίστηκε ως το άρωμα του αιώνα! Έντονο, βαθύ γιασεμί, συνδυασμένο με ερωτικό υλάνγκ υλάνγκ, εκρηκτική τουμπερόζα και μαγιάτικο τριαντάφυλλο. Οι νότες βάσης είναι μόσχος και σανδαλόξυλο!  Ο μύθος γύρω από το όνομα του ήθελε για την παρασκευή 30ml αρώματος, να απαιτούνται δέκα χιλιάδες γιασεμιά και 28 δωδεκάδες τριαντάφυλλα.  Ήταν, το άρωμα που φορούσε η Vivian Leigh,  ως Scarlet O’Hara στα γυρίσματα του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

 

 

 

 

FIRST by Van Cleef & Arpels,

Δημιουργήθηκε το 1976. Το First είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αρώματα όλων των εποχών. Είναι ένα σαρκικό  «σωμάτινο» γιασεμί συνδυασμένο, με την καθαριότητα ενός σαπουνιού πολυτελείας, χάρη στις αλδεΰδες που περιέχει. Σίγουρα, μετά τα πάμπολα reformulation που επέβαλε, η IFRA δεν είναι πλέον το άρωμα που υπήρξε στη δεκαετία του ’80, αλλά παραμένει ένα «βασιλικό», πληθωρικό άρωμα, που το υπογραμμίζει και το καπάκι του, σε σχήμα διαμαντιού.  Αλδεΰδες, συνδυασμένες με περγαμόντο και μανταρίν οράνζ που απογειώνουν το γιασεμί, φραγκοστάφυλλο, ροδάκινο και βατόμουρο για πιο πληθωρικό αποτέλεσμα. Στην καρδιά του αρώματος, το γιασεμί πλαισιώνεται με λευκά και κίτρινα άνθη όπως νάρκισσος, υάκινθος, κρίνο της κοιλάδας, γαρύφαλλο, υλάνγκ υλάνγκ, ρίζωμα ίρις, τουμπερόζα και τούρκικο τριαντάφυλλο.   Τα βρύα δρυός δίνουν το απαραίτητο πράσινο και φρέσκο στίγμα.

 

 

 

 

JARDINS DE ΒAGATELLE By Guerlain.

Κυκλοφόρησε το έτος 1983.  Είναι η αρωματική μεταφορά ενός κήπου γεμάτου με γιασεμιά αλλά και λεμονιές, περγαμόντα, άνθη πορτοκαλιάς, νάρκισσους, γαρδένιες, τουμπερόζα, κρίνο της κοιλάδας, μανόλια.  Οι  Αλδεΰδες δίνουν αίσθηση καθαριότητας, το πατσουλί και το βέτιβερ δίνουν όλη τη φρεσκάδα του πράσινου και φρεσκοποτισμένου χορταριού.

 

 

 

 

 

ARPÈGE by Lanvin

Το αντίπαλο δέος του Chanel No 5, κυκλοφόρησε το 1927.  Ένα μυθικό άρωμα με  αλδεΰδες, κρίνο της κοιλάδας, ροδάκινο, αγιόκλημα, νερόλι και περγαμόντο. Το γιασεμί βρίσκεται στις νότες καρδιάς πλαισιωμένο από υλάνγκ υλάνγκ, ίριδα, κόλιανδρο, τριαντάφυλλο, κρίνο, γεράνι και καμέλια. Στο τελείωμα ερωτικό σανδαλόξυλο, γήινο κεχριμπάρι, πράσινο βέτιβερ και πατσουλί, καθαρός μόσχος, ξυλώδης βενζόη και βανίλια. Είναι πολύ πιο σαπουνένιο και πουδρένιο από το ανταγωνιστικό του Chanel Νο 5, βγάζοντας επιπλέον και μια γλύκα από λιβάνι. Άρωμα καθαριότητας, πολυτελούς σαπουνιού, σοφιστικέ μεταφέρει την γυναικεία κομψότητα μιας άλλης εποχής.  Το 2005 κέρδισε το βραβείο  FiFi στην κατηγορία Award Hall Of Fame.

 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

 

JADORE by Dior

Φρέσκο, αφρώδες φρουτένιο, ζωηρά λουλουδένιο και κρεμώδες άρωμα που σημείωσε  τεράστια δημοφιλία, από την κυκλοφορία του, το 1999.  Αχλάδι, πεπόνι, μανόλια, ροδάκινο, μανταριν ορανζ και περγαμόντο, συνδυάζονται με τις μεσαίες νότες από γιασεμί, κρίνο της κοιλάδας, τουμπερόζα, φρέζια, τριαντάφυλλο, ορχιδέα, δαμάσκηνο και βιολέτα.  Στη βάση γλυκιά βανίλια, καθαρός μόσχος, βατόμουρο και κέδρος.  Το περίφημο διαφημιστικό του με την απαστράπτουσα Σαρλίζ Θερόν πήρε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας FiFi Award Best National Advertising Campaign / TV 2007.

 

 

 

 

 

 

MODERN MUSE by Estée Lauder

Μια μεγάλη επιτυχία της Estée Lauder που μας έχει συνηθίσει σε δημιουργίες που μένουν κλασικές αξίες στον χρόνο.  Μανταριν ορανζ με γιασεμί σαμπακ και κινεζικό γιασεμί, κρίνος, αγιόκλημα και απαλή τουμπερόζα. Στη βάση του μόσχος, νότες ξύλων, πατσουλί, κεχριμπάρι και βανίλια Μαδαγασκάρης. Ανοιξιάτικο, δροσερό, απαλό, ελαφρώς γλυκό, καθαρό, λουλουδένιο και ρομαντικό. Ένα άρωμα ευκολοφόρετο για κάθε στιγμή και κάθε εποχή!

 

 

 

 

 

LE PARFUM by Elie Saab

Άρωμα βγαλμένο απ΄τα παραμύθια από τον εξαιρετικό Ισραηλινό οίκο, που μας έχει συνηθίσει σε δημιουργίες που αναδεικνύουν τη γυναικεία διαχρονική κομψότητα! Ανθοί πορτοκαλιού μπερδεύονται με το γιασεμί και δημιουργούν ένα άρωμα,  κόσμημα!  Λευκόμελο, πατσουλί, τριαντάφυλλο και κέδρος της Βιρτζίνιας για ένα άρωμα απαράμιλλα θηλυκό και classy προορισμένο για signature. Ονειρεμένο ξεχωριστό, δεν περνάει απαρατήρητο.

 

 

 

 

 

ALLURE by Chanel

Από την Chanel με παράδοση στην χρήση γιασεμιού ένα άρωμα κομψότητας, δυναμισμού, θηλυκότητας αλλά και έντονου αισθησιασμού.  Πλούσιο και βελούδινο ροδάκινο μαζί με μανταριν ορανζ, περγαμόντο, μανόλια κέδρο, βετιβέρ, παιώνια και λωτό.

 

 

 

 

GUCCI BLOOM  by Gucci

Ο Alberto Morillas δημιούργησε ένα σύγχρονο και διαχρονικό γιασεμί που κυριαρχεί.  Απλό και φρέσκο σαν εγγλέζικος κήπος που μοσχοβολάει.   Τουμπερόζα και γιασεμi, αγιόκλημα ρανγκούν, λευκά άνθη και ιδού ένα πολύ αγαπημένο και δημοφιλές άρωμα στις γυναίκες καταναλώτριες.

 

 

 

 

 

 

Jasmin Des Anges by Christian Dior

Εμπνευσμένο από τα γιασεμιά στη Grasse της Γαλλίας, ένα θεϊκό ή μάλλον ένα «γιασεμί των Αγγέλων» όπως λέει και το όνομα του, με φρουτώδεις τόνους.  Προσφέρει ένα κρεμώδες λουλουδένιο στοιχείο, πλούσιες νότες από γιασεμί και μελωμένο βερίκοκο. Στο άνοιγμα μυρίζουμε περγαμόντο, ενώ οι νότες βάσης από λευκό μόσχο και βανίλια δίνουν μια καθαρή αίσθηση.

 

 

 

 

 

JASMINE ROUGE by Tom Ford

Ο Tom Ford είναι γνωστός για την εξέχουσα συλλογή αρωμάτων που μας έχει χαρίσει και αυτό το ονειρικό γιασεμί δεν αποτελεί εξαίρεση.  Γεμάτο σώμα από πολύτιμα πέταλα γιασεμιού sambac, φασκόμηλο, πιπέρι, υλάνγκ-υλάνγκ, αλλά και άλλα πλούσια μπαχαρικά δίνουν μια υπέρτατη, ασυνήθιστη διάσταση.  Δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε το κόκκινο μπουκάλι του, ένα σωστό έργο τέχνης για το μπουντουάρ μας.

 

 

 

 

JASMINE SAMBAC & MARIGOLD COLOGNE INTENSE by Jo Malone

Οι λάτρεις του καθαρού γιασεμιού θα λατρέψουν αυτή τη φρέσκια, δροσερή εκδοχή του λουλουδιού από τον οίκο Jo Malone.  Σε αντίθεση με πολλά αρώματα γιασεμιού που αναδεικνύουν τις πιο “ζωώδεις” νότες του, αυτό το άρωμα μυρίζει σα να εισπνέει κανείς το λουλούδι στην πιο αγνή του μορφή. Πρωταγωνιστεί ένα κομψό μείγμα από τουμπερόζα, γιασεμί sambac, αιγυπτιακό έγχυμα γιασεμιού και αγιόκλημα.

 

 

 

 

 

 

NICHE ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ

JASMIN ET CIGARETTE by Etat Libre d’Orange 

Παρ΄ότι το όνομα του παραπέμπει σε τσιγάρο και μπορεί να σας φοβίσει, δοκιμάστε το άφοβα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια αίσθηση στο άρωμα του ξεχωριστού αυτού οίκου.  Το άνοιγμα του είναι φρέσκο και πράσινο, δροσερό γιασεμάκι που καταλήγει στη βάση του γλυκό με αυτή τη γλύκα του καπνού της πίπας, αλλά και των ώριμων φρούτων που ψήνονται. Μπαχαρικά όπως κύμινο, ξεραμένο άχυρο, βερίκοκο και κεχριμπάρι, δίνουν ένα statement άρωμα.

 

 

 

 

 

GELSOMINO NOBILE by Aqua di Parma

Η δημιουργία των Michel Almairac και Francois Demachy, είναι μια ωδή στο μεσογειακό γιασεμί και στους ολάνθιστους κήπους της Μεσογείου, που μοσχοβολούν κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Οι νότες κορυφής είναι μανταριν ορανζ και ροζ πιπέρι και προετοιμάζουν για την καρδιά του αρώματος από γιασεμί, τουμπερόζα και άνθη πορτοκαλιάς. Στην βάση μένει η ξυλώδης νότα του κέδρου συνδυασμένη με καθαρό, δροσερό μόσχο.

 

 

 

 

JASMIN by Fragonard

Ο εκλεπτυσμένος γαλλικός οίκος, μας προσφέρει έναν υπέροχο συνδυασμό από γιασεμί grandiflorum, Αιγυπτιακό και Ινδικό γιασεμί, σε νότες βάσης από κεχριμπάρι. Κομψό, ντελικάτο, διαχρονικό και θηλυκό, μεθυστικό σαν τα αναρριχώμενα γιασεμιά που το βράδυ, η λιγωτική μυρωδιά τους μπαίνει από το παράθυρο.

 

 

 

 

 

A LA NUIT by Serge Lutens

O μεγάλος Maître, μας έδωσε ένα άκρως ρεαλιστικό γιασεμί από αιγυπτιακό και ινδικό, πανέμορφο και μεγαλειώδες, με animalic πτυχές.  Τόσο ρεαλιστικό που μπορεί, να χαρακτηριστεί και ως “Monofloral”. Το συνοδεύουν  μέλι, μόσχος, γαρύφαλλο, γρεναδίνη.

 

 

 

 

JASMINE FULL by Montale

Αυτό το άρωμα είναι ένα καθαρό, δροσερό και γλυκό γιασεμί χαράς και ανεμελιάς Έντονο, με μεγάλη διάρκεια και προβολή, όπως όλα τα αρώματα του οίκου Montale αλλά χωρίς, να γίνεται κουραστικό.  Δεν είναι το ζαλιστικό ή “animalic” που συναντάμε σε άλλα αρώματα.  Περισσότερο παραπέμπει στην πρωινή δροσιά που μένει πάνω στο γιασεμί και το αγιόκλημα και τα κάνει μαζί,  να ευωδιάζουν.

 

 

 

 

OLYSSIA by Sylvaine Delacourte

Η διάσημη αρωματοποιός Sylvaine Delacourte χρησιμοποιεί πολύ γιασεμί στις νότες καρδιάς των αρωμάτων της και ακόμα περισσότερο στα λουλουδάτα ή solar αρώματα της,  όπως τα Lilylang, Vanori, Dovana και Olyssia.  Το OLYSSIA είναι ένας φόρος τιμής στο γιασεμί και στην τέλεια συνύπαρξη του, με τα άνθη της πορτοκαλιάς. Ένα συναρπαστικό αέρινο πάντρεμα που συνοδεύουν το νεράντζι, το πετιγκραίην, το πικάντικο κάρδαμο, το πράσινο βετιβερ, το γήινο και εξωτικό σανδαλόξυλο. Ένα λεπτό, φίνο ακόρντο με επίκεντρο τα άνθη πορτοκαλιάς από τη μία και πολύ φωτεινό και θηλυκό, λόγω του εμφανέστατου γιασεμιού από την άλλη.  Μια νότα ηλιοτρόπιου, το μεταμορφώνει σε απαλό κρεμώδες γιασεμί. Το βέτιβερ και το σανδαλόξυλο δημιουργούν μια unisex διάσταση. Υπέροχο, κομψό, γαλήνιο άρωμα.

 

 

 

 

OLENE by Diptyque

Πιθανότατα ένα από τα πιο λαχταριστά γιασεμιά και αρμονικά αρώματα λευκών λουλουδιών, που είχαμε ποτέ τη χαρά, να μυρίσουμε! Εμπνευσμένο από τους Βενετσιάνικους κήπους, συνδυάζει το γλυκό γιασεμί με την απαλή γουιστέρια και το λαμπερό, ζουμερό αγιόκλημα με τον νάρκισσο, για ένα πλούσιο και αξέχαστο άρωμα.

 

 

 

 

 

 

Τώρα μπορείτε, να διαλέξετε το άρωμα με το γιασεμί των ονείρων σας και, να είστε σίγουρες, ότι θα είναι αυτό που ζητάτε! Απολαύστε ένα ή περισσότερα αρώματα από τις πιο σαγηνευτικές φλοράλ συνθέσεις.

 

Stella

 

 

 

15 Σχόλια
  1. Έχω στην συλλογή μου, το Jadore , το οποίο τώρα το καλοκαίρι το προτιμώ σε body lotion, και το modern muse της Estée, το κλασσικό, που το φορώ συνδυαστικά, γιατί δεν μου πέφτει τόσο βαρύ, eau de toilett & body lotion. Από την κατηγορία niche έχω το Aqua di Parma , στο οποίο σύμφωνα με την δική μου οσφρητική ικανότητα, τα εσπεριδοειδή υπερισχύουν. Αγαπημένα όλα, από αυτήν την περιγραφή…θα ήθελα πάρα πολύ να τα δοκιμάσω.
    xx

  2. το γιασεμι ειναι απο τις πιο αγπημενες μου μυρωδιες και το J;adoe υπεραγαπημενο, κομψο, στλατο!
    πολυ χρησιμο αρθρο, θα αναζητησω κι αλλα αρωματα με γιασεμι βασει των προτασεων!!!

  3. Jadore & Gucci Bloom είναι αυτά από όλα τα παραπάνω που έχω δοκιμάσει και που θεωρώ πολύ αγαπημένα❤️ Εννοείται βέβαια ότι αν ήταν εφικτό, θα θέλα να δοκιμάσω όλες τις παραπάνω προτάσεις!

  4. Εννοείται ότι αν γινόταν θα ήθελα να τα δοκιμάσω όλα! Πιο πολύ με τράβηξαν το joy, το jardin des bagatelles, το arpege, το Gucci Bloom, το Jasmin Sambac and Marigold Cologne Intense, το Jasmin Rouge, γιατί μου αρέσουν τα πικάντικα, το Jasmin and cigaretes (ρυθμικά: ο λαός απαιτεί άρθρο για το Etat Libre), το γιασεμί του Fragonard και το Olyssia.

  5. Χαχα, ευχαριστούμε πολύ Στέλλα! Μην αγχώνεσαι δεν σε πιέζω, ήδη πιέζεσαι από τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Περισσότερο για αστείο το είπα.

  6. Εμένα παραδόξως το μόνο edp με νότες γιασεμιου που μου <> καλά είναι το Cabotine De Gres ….ούτε το Jadore ούτε το modern muse….

  7. @CELIA πάντως το Cabotine δεν είναι άρωμα γιασεμιού, αλλά ενα απο τα κορυφαία της “πράσινης” κατηγορίας

  8. Το j’adore είναι θεϊκό! Λατρεύω το μπουκάλι του ,είναι σαν στολίδι! πολύ κλασάτο άρωμα!

  9. J’adore,modern muse,jo malone από αυτά που γνωρίζω αλλά θα ήθελα και όλα τα niche!

  10. STELLA , Στις μεσαίες νότες έχει γιασεμι….μαζι με βιολετα,υάκινθο κι αλλα…. (Οι νότες κορυφής είναι κολίανδρο, Φραγκοστάφυλλο, δαμάσκηνο, Kάσσια, ροδάκινο , μανταρίνι και άνθη πορτοκαλιάς, οι μεσαίες νότες είναι Γαρύφαλλο, τεμπέρι, ίριδα, Βιολέτα, φρέζια, τζίντζερ, γιασεμί, υάκυνθος, ηλιοτρόπιο, Υλάνγκ Υλάνγκ και τριαντάφυλλο, οι νότες βάσης είναι σανδαλόξυλο, σπόρος Τόνκα, Αμπερι, Μόσχος, μοσχογαλή, Βανίλια, Βέτιβερ, Κέδρος και Φραγκοστάφυλλο) .

  11. Το Jadore από Dior είναι το μοναδικό που είχα στην συλλογή μου κ μου τελείωσε πρόσφατα από όλες σου τις προτάσεις Στέλλα κ αυτό γιατί αγαπώ τόσο τα αρώματα του Dior που τα έχω αγοράσει σχεδόν όλα! Η αλήθεια είναι ότι το είχα αγοράσει λίγο στα τύφλα κ στην αρχή δεν μου πολυαρεζε όμως μετά το λάτρεψα κ με τέλεια διάρκεια

  12. J’ adore Dior μόνο τα τελευταία 7 χρόνια! Απλά υπέροχο!!

  13. Σταθερή και διαχρονική αξία το J’ ADORE!!!! 💜💙💜💚💙💜💛🧡💛♥️💛♥️♥️💛♥️💛🧡💙💙💜💙💚💙💚💙💚💙💚💙💜♥️💙♥️💙♥️

  14. ΚΑΠΟΤΕ ΕΓΩ ΤΟ JADORE TO ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΟΝΤΩΣ ΑΡΩΜΑΤΑΡΑ

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.