Καλοκαίρι και ανθισμένα μπαλκόνια και βεράντες με γεράνια!

 

 

Τις προάλλες έλαβα ένα Δελτίο Τύπου που μου άρεσε πολύ και το διάβασα με ενδιαφέρον και θέλω να το μοιραστώ και μαζί σας.

 

Αγαπώ πολύ τα λουλούδια αλλά δυστυχώς δεν έχω “green fingers”. Η γιαγιά μου ήταν η απίθανη «κηπουρός» της οικογένειας- μπορούσες να τις δώσεις έναν μικρό σπόρο και σε λίγο καιρό θα έβλεπες μπροστά σου ανθισμένο τον κήπο της.

 

Τώρα είμαι κάπως καλύτερη, προσπαθώ πάντα να υπάρχουν λουλούδια και γλάστρες στο σπίτι, να ποτίζω και τα φροντίζω όσο μπορώ, αλλά δεν πετυχαίνω πάντα τη μακροζωία τους. Αν αγαπάτε τα γεράνια και αν σας αρέσουν τα λουλούδια, θα σας αρέσει και το παρακάτω:

 

 

 

 

Αυτή την εποχή  τα φυτώρια είναι γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια. Μια ατελείωτη ποικιλία σάς περιμένει να την ανακαλύψετε. Υπάρχει όμως ένα ευέλικτο καλοκαιρινό λουλούδι που μπορεί να λύσει σχεδόν κάθε πρόβλημα στο μπαλκόνι σας: το γεράνι. Ένα λουλούδι που μπορεί να μεταμορφώσει τα μπαλκόνια και τις βεράντες σε ολάνθιστους παραδείσους σε χρόνο μηδέν.

 

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή τόσο πολύ όσο τα γεράνια, καθώς είναι λουλούδια που προσδίδουν μια αύρα διακοπών και ταυτόχρονα μια αίσθηση οικειότητας, Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ η ανθοφορία τους είναι πλούσια και συνεχής, χωρίς να χρειάζονται πολύ φροντίδα. Τα γεράνια είναι μέρος του καλοκαιριού όπως το πρωινό στο μπαλκόνι και το παγωτό φράουλα. Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe αποκαλύπτουν πώς να μεταμορφώσετε κάθε μπαλκόνι και βεράντα σε μια ανθισμένη όαση με τα γεράνια που αγαπούν τον ήλιο.

 

 

 

 

 

Προτείνουμε να φυτέψετε τα γεράνια μεμονωμένα σε μεγάλες γλάστρες, τις οποίες θα τοποθετήσετε τη μία δίπλα στην άλλη. Ανάλογα με το είδος της γλάστρας και το χρώμα των λουλουδιών, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μεσογειακή, ρουστίκ ή urban ατμόσφαιρα. Αξίζει να είστε τολμηροί και να τα συνδυάσετε, καθώς όσο μεγαλύτερη η ομοιότητα των γλαστρών, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ποικιλία των λουλουδιών που θα βάλετε μέσα. Σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη, τα ορθοκλαδή και κρεμοκλαδή γεράνια είναι ιδανικά για φτιάξετε μια ωραία σύνθεση. Σε ένα πιο προφυλαγμένο μέρος, μπορείτε να φυτέψετε πελαργόνια με μεγάλα άνθη (Pelargonium grandiflorum) και αρμπαρόριζα (Pelargonium crispum).

 

 

Περισσότερα λουλούδια

 

Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορείτε να τοποθετήσετε τις γλάστρες σε ομάδες και να αξιοποιήσετε μια ανθοστήλη ή μια σκάλα, για να εξοικονομήσετε χώρο και να χωρέσετε ακόμη περισσότερα λουλούδια. Επίσης, δεν χρειάζεται να ασχολείστε με το κάθε στοιχείο της σύνθεσης ξεχωριστά, όπως θα κάνατε αν το καθένα «ζούσε» αποκομμένο από τα άλλα. Με αυτό τον τρόπο αποκτάτε ένα νέο είδος ευελιξίας. Για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά θα αναπτύσσονται σωστά, οι γλάστρες πρέπει να έχουν διάμετρο περίπου 20cm ή η χωρητικότητά τους να ισοδυναμεί με δύο λίτρα χώμα.

 

 

 

 

Χρωματικοί συνδυασμοί

 

Αν καλοκαιρινή ευτυχία σημαίνει για σας μια πολύχρωμη ανθισμένη σύνθεση, τότε μπορείτε να συνδυάσετε τα γεράνια με άλλα καλοκαιρινά λουλούδια. Με το κόλπο της μίας γλάστρας, δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία σας. Ακόμα και πολυετή φυτά μπορεί να αποδειχτούν συμβατοί σύντροφοι για τα γεράνια.

 

Όσοι προτιμάτε μια αίσθηση φυσικότητας, μπορείτε να συνδυάσετε τα γεράνια με καλλωπιστικά αγρωστώδη, βότανα ή άγριες φράουλες. Τα γεράνια και τα βότανα είναι συμβατά όσον αφορά τη θέση που προτιμούν. Οι καλοκαιρινές συνθέσεις με φασκόμηλο, λεβάντα ή θυμάρι είναι πανέμορφες και προσφέρουν αρκετή τροφή στις μέλισσες και άλλα έντομα.

 

 

 

 

Επιλέξτε σύντροφο (στη γλάστρα…)

 

Σε πολύχρωμες ζαρντινιέρες ή γλάστρες, το γεράνι είναι το πλέον συμβατό ταίρι αν όλα τα φυτά μοιράζονται το ίδιο πάθος για ένα ηλιόλουστο ή ημισκιερό μέρος και δεν προσπαθεί κανένα να καταπιέσει το άλλο.

 

Φυτέψτε υπέροχα ορθοκλαδή γεράνια μαζί με λουίζα και καλιμπραχόα ή με υδροΰσσωπο (Sutera Cordata) και ντιάσκια. Τα πλούσια κρεμοκλαδή γεράνια αποτελούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό με τη λοβηλία. Πετούνια, ευφορβία (Euphorbia hypericifolia) και λαντάνα (Lantana Camera) – αυτά τα τρία όμορφα φυτά ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Συμβουλή: Οι ζαρντινιέρες που κρέμονται στο εσωτερικό μέρος του μπαλκονιού δεν θα προσφέρουν ευχαρίστηση στους γείτονες, αλλά στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του μπαλκονιού!

 

 

 

 

Φυτεύοντας ζαρντινιέρες και γλάστρες στο μπαλκόνι

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Αρχικά, καλύψτε το κάτω μέρος της γλάστρας με ένα στρώμα αποστράγγισης με θραύσματα τερακότας, κόκκους διογκωμένης αργίλου ή παρόμοια υλικά, έπειτα γεμίστε με χώμα το δοχείο, μέχρι τα τρία τέταρτα. Πιέστε ελαφρά το χώμα προς τα κάτω. Ποτίστε την μπάλα των ριζών με προσοχή και τοποθετήστε τη μέσα στο χώμα, σε απόσταση τουλάχιστον 20cm τη μία από την άλλη. Το πάνω τμήμα της μπάλας των ριζών πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του χώματος. Προσθέστε περισσότερο χώμα, εφόσον χρειάζεται. Πιέστε τα φυτά προς τα κάτω. Η επιφάνεια του χώματος πρέπει να απέχει από το χείλος της γλάστρας 2cm. Μετακινήστε τη γλάστρα στην οριστική της θέση και ποτίστε. Σημαντικό: Ακόμα και οι ζαρντινιέρες με δεξαμενή νερού πρέπει να ποτίζονται τις πρώτες βδομάδες μέχρι να φυτά να σχηματίσουν νέες ρίζες.

 

Για να βρείτε πολλές και διαφορετικές διακοσμητικές ιδέες, αλλά και πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το γεράνι  επισκεφτείτε το  www.pelargoniumforeurope.com και το https://pelargonium-poinsettia.canto.global/v/pfe/landing?viewIndex=2/.

 

 

 

 

 

9 Σχόλια
 1. Αγαπαω πολύ τα λουλούδια και ζηλεύω οταν βλέπω γλάστρες με περιποίηνενα λουλούδια στα μπαλκόνια, αλλά στο δικό μου πέρα από ενα παχυφυτο που έχω χρόνια, δεν έχει ευδοκιμησει κάνενα άλλο φυτό, γιατί δεν το έχω καθόλου με την κηπουρική.. Όσο ζούσε ο παππούλης μου, που είχε ταλέντο κηπουρού, ειχα τις γλαστρουλες μου με τα ωραία μου λουλουδάκια και φυτά, που ερχόταν ο ίδιος και τα περιποίοταν, οπως και στην αυλή του σπιτιού του που είχε φτιάξει έναν υπέροχο κήπο! Από τότε όμως που έφυγε, μαράθηκαν όλα και στο σπίτι μου και στο πατρικό μου καθώς το δικό του ταλέντο και μεράκι στην κηπουρική δεν το έχει δυστυχώς κανείς μας.. Πάλι καλά που τα παχυφυτα είναι τα πιο βολικά και ανθεκτικά φυτά για εξωτερικό χώρο, και είναι τα μοναδικά που έχουν αντέξει στα σπίτια μας

 2. Τα λατρεύω τα λουλούδια! Κι επειδή, η κύρια κατοικία μου πλέον είναι το χωριό Αφρατι στην Εύβοια, έχω αυλή, που την στολίζουν τριανταφυλλιές, ίριδες, φρεζες, αμαρυλλιδες, παχύφυτα, αρωματικά, γιασεμί, γαρυφαλιες, μαργαρίτες κι ένα σωρό άλλα ακόμα άνθη! Κάθε μέρα, τα ποτίζω, τα μυρίζω, τα καθαρίζω από τα τυχόν ξερά άνθη… είναι μια πολύ αγαπημένη μου ασχολία αυτή! Γεράνια είχα πολύ παλιά, και κατά καιρούς ήθελα να ξαναβάλω. Τώρα ήρθε η ώρα,! Ευχαριστώ πολύ για την έμπνευση!
  xc

 3. Υπέροχα τα γεράνια θα το σκεφτώ για του χρόνου! Φέτος φύτεψα Ζίνιες και είναι τέλειες με τα υπέροχα χρώματα τους!

 4. Γεράνια και μπουκαμβίλλιες, τα αγαπημένα μου.

 5. Σε ποιον δεν αρέσουν τα λουλούδια;Το αγαπημένο μου είναι το γιασεμί στο πατρικό μου αλλά και όλα τα άλλα μου αρέσουν.Και τα δέντρα;Τα αγαπώ.

 6. Θυμάμαι πάντα την αυλή του παππού μου και της γιαγιάς μου να έχει γεράνια!!! 🧡💙🧡♥️💛♥️💛♥️💛♥️🧡🧡♥️❤️❤️♥️🧡♥️🧡♥️♥️💚💚♥️♥️🧡♥️🧡♥️❤️❤️❤️❤️❤️ Κάθε φορά που τα βλέπω μου θυμίζουν τα υπέροχα καλοκαίρια που περνούσα στο χωριό

 7. 💛♥️💜💙💛💚🧡♥️💜❤️💙❤️💙💚💚🧡💙💜❤️💜❤️💜💛💛💜💙💛♥️💚❤️💛💜

 8. Είναι πολύ ωραία τα λουλούδια κ ειδικά τα σπίτια στα χωριά με τις μεγάλες αυλές έχουν αυτή την πολυτέλεια..Είναι υπέροχα..

 9. Πολύ ωραία είναι τα γεράνια, κάποτε είχα στο μπαλκόνι

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.