Ας μιλήσουμε για sabbatical.

 

 

Sabbatical: η λέξη προέρχεται από την εβραϊκή Šabat, την λατινική sabbaticus και την αρχαιοελληνική σαββατικός και σημαίνει την διακοπή από τη δουλειά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Η ιδέα του σαββατικού έχει ρίζες στις βιβλικές εποχές όπου στη Γη των Ισραηλιτών οι αγρότες έπρεπε να απέχουν για έναν χρόνο από τις εργασίες τους, κάθε επτά χρόνια, δίνοντας ανάσα στους εαυτούς τους αλλά πολύ περισσότερο στην ίδια τη γη– θα την ονομάζαμε  την πρώτη οικολογική πρακτική του πλανήτη.

 

 

 

 

Στους μοντέρνους καιρούς το ίδιο concept ξεκίνησε να εφαρμόζεται περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα στα ivy league πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής, όπου επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και  καθηγητές είχαν το δικαίωμα ενός έτους άδειας μετ’ αποδοχών το “sabbatical leave”. Πρωταρχικός σκοπός ήταν η ξεκούραση και η αποχή από τη συνεχόμενη ενασχόληση με το ίδιο αντικείμενο της εργασίας ή της μελέτης έτσι ώστε να επιστρέψουν ανανεωμένοι στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα. (σήμερα θα το λέγαμε «για να φορτίσουν μπαταρίες»)

 

 

 

 

Στις μέρες μας κάποιες εταιρείες προσφέρουν στους εργαζόμενους sabbatical leave, είτε με αποδοχές αλλά πιο συχνά άνευ αποδοχών, σε ανθρώπους που χρειάζονται ξεκούραση ή που βρίσκονται σε φάση αλλαγής καριέρας ή αναζήτησης νέας εργασίας.

 

Νομίζω καταλάβαμε όλοι που το πάω, έτσι; sabbatical έκανα τις περασμένες επτά εβδομάδες.  Φόρτιζα μπαταρίες. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό- πολλά χρόνια μάλλον θα έπρεπε να γράψω.

 

Διότι δουλεύω ασταμάτητα από 19 ετών και γιατί ενώ μου δόθηκε η ευκαιρία τρεις φορές στη ζωή μου να κάνω ένα διάλλειμα,  ένα sabbatical – δεν την άδραξα. Την πρώτη φορά ήταν μετά το τέλος των σπουδών (εργαζόμουν καθόλη τη διάρκεια τους) γιατί μια  εβδομάδα μετά το πτυχίο είχα πρόταση από πολύ σοβαρή εταιρεία για δουλειά και σιγά μην έκανα sabbatical- καριέρα άρχιζα. Την δεύτερη φορά όταν γέννησα τον κύριο Ρωμανό- λογικό, λογικότατο κυριολεκτικά και με το νόμο. Ούτε τότε άδραξα την ευκαιρία. Αρκεί να σας πω ότι γέννησα Παρασκευή 29 Ιουνίου και την Τρίτη 26 Ιουνίου άρχισαν οι συνάδελφοι στα διπλανά γραφεία να μου μαζεύουν τα πράγματα μου και την τσάντα μου για να φύγω επτέλους(!) με την κοιλιά τούρλα- ενώ το αφεντικό μου αστειευόμενος (αλλά ίσως όχι και τόσο) μου είπε «μήπως θες να γεννήσεις εδώ μέσα και να σε πληρώνω αποζημίωση για ψυχική οδύνη και υπερβολικό φόρτο εργασίας;» Kαι καλά γέννησα στις 29 Ιουνίου. Το ότι γύρισα στο γραφείο 5 Σεπτεμβρίου που το πάτε; Δύο μήνες άδεια και αυτή με το ζόρι και πίσω στο γραφείο με το μωρό 2 μηνών.  H τρίτη φορά είχε να κάνει με το δεύτερο μωρό μου το πνευματικό, το bb. Έκλεισε η εταιρεία που εργαζόμουν, πήρα την αποζημίωση μου- να η ευκαιρία μου για sabbatical – αλλά στο μεταξύ το bb ήταν ήδη στον αέρα και σιγά μην άφηνα το «μωρό» για να κάνω sabbatical.

 

Πολλά λέω, η ουσία είναι μια: σας ενημερώνω πολύ αγαπημένες και πολύ αγαπημένοι, ότι από εδώ και στο εξής θα κάνω sabbaticals. Δεν πρόκειται ποτέ φυσικά  να κρατήσουν έναν χρόνο (αυτό θα γίνει όταν θα πάρω σύνταξη και έχω πολλά χρόνια ακόμα έως ότου συμβεί αυτό) αλλά δυο εβδομάδες εδώ, τρεις εβδομάδες εκεί, κάτι παραπάνω τα καλοκαίρια, θα το κάνω.

 

 

 

 

 

Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι και πάλι το sabbatical που έκανα, δεν ήταν ακριβώς ξεκούρασης. Να σας ρωτήσω… έχετε κάνει ποτέ ανακαίνιση σε σπίτι; Όχι τίποτα τρομερά πράγματα, απλές δουλειές και σε 75 τετραγωνικά μέτρα (αν ήταν για 200τμ θα άλλαζε το πράγμα φυσικά, αλλά εδώ μιλάω για ένα μικρό καλοκαιρινό σπιτάκι). Αν ναι, καταλήξατε σε τρελάδικο ή τα έχετε ακόμα τα σωστά σας; Μετρήστε στα δάκτυλα του ενός χεριού τις δουλειές που έκανα και μετά θα σας πω πόσο καιρό «πολεμάω» για να τελειώσουν:

 

  1. Μια υδραυλική εργασία
  2. Ένα βάψιμο ανανέωσης σε πόρτες και ντουλάπες
  3. Μια αλλαγή σε τρεις γωνίες σε εξωτερικά κάγκελα
  4. Μια τέντα στο μπαλκόνι
  5. Πλακάκι στο μπαλκόνι.

 

Κάθεστε; Η συνεννόηση γι αυτές τις μόλις πέντε δουλειές ξεκίνησε 23 Απριλίου το Πάσχα. Οι δουλειές ξεκίνησαν σχεδόν 1,5 μήνα μετά (δεν έφταιγα εγώ φυσικά) στις 10 Ιουνίου και τελείωσαν την σωτήρια ημέρα 13 Αυγούστου (!). Δύο μέρες πριν τη Χάρη της που μάλλον με λυπήθηκε. “Ου μπλέξεις με μαστόρους” θα έπρεπε να είναι η 11η Εντολή.

 

Αυτά τα ολίγα, τα είπα και ξαλάφρωσα. Eσείς κρατήστε από όλα τα παραπάνω το sabbatical. Έχει πολλές έννοιες η «αποχή».

 

 

1 Σεπτεμβρίου!

Καλό μας μήνα!

Καλή νέα σεζόν!

Πίσω στα «θρανία» μας!

Ο κύριος Ρωμανός Λύκειο σε μια εβδομάδα! (μαμά μου!)

 

Και κάποια πράγματα στο bb είναι βεβαίως- βεβαίως εθιμοτυπικά,  όπως η αρχή του μήνα Σεπτεμβρίου, με “September” και Earth Wind and Fire!

 

Yea!!

 

 

 

 

 

19 Σχόλια
  1. Δεν ξέρω αν οραματίζομαι ακριβώς Sabbatical…. αλλά φέτος το καλοκαίρι ξεκινώντας τις διακοπές από την πανέμορφη Φοινικούντα, το πρώτο ακριβώς πρωινό τις ξεκίνησα κάνοντας μια υπέροχη συνεδρία γιόγκα, στο αγρόκτημα Χαμαλόνι που μέναμε. Κοιτώντας τον κόλπο της Μεσσήνης και τη γαλάζια θάλασσα αυτό που οραματίστηκα είναι, ο εαυτός μου σαν μία από αυτές τις υπέροχες Αγγλίδες κυρίες, με ενα τεράστιο ψάθινο καπέλλο, παντελόνι κάπρι γάντια και κλαδευτήρι στα χέρια, να κλαδεύω τις τριανταφυλλιές στο εξοχικό, όπως το οραματίζομαι να το κάνω. Κι ο υπόλοιπος χρόνος μου να περνάει με γιόγκα, πιλάτες και παρασκευή Stella’s Recipy. θέλω να περνάω τη ζωή μου κάνοντας όμορφα πράγματα….
    Δεν ξέρω αν θα το πω sabbatical, αλλά αν μη τι άλλο να ψάξω να βρω στο ντουλάπι και να μετρήσω τα ένσημα …. 😉

  2. Καλο μας μήνα κ καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια!Καλό ξεκίνημα στο αγόρι σου Τζούλια μου που έγινε ένας μεγάλος πια άντρας! Να τον χαίρεσαι κ να τον καμαρώνεις. Εμένα η κόρη μου σήμερα γιορτάζει Αφροδίτη κ φέτος θα πάμε πρώτη δημοτικού 😊 . Όσο για τις απλές αυτές εργασίες ένα έχω να σου πω: κάποτε δούλευε ο άντρας μου σε έναν που έκανε υδραυλικά, ηλεκτρολογικα,μπογιατίσματα λίγο από όλα ε!ο συγκεκριμένος τύπος κ μία σύνδεση την κουζίνα σου να ήθελες να κάνεις, θα στο έκανε τουλάχιστον μ την 2-3 φορά που θα πηγαινοερχόταν. Έτσι κ πιανανε καμιά μεγάλη ανακαίνιση κ ένας χρόνος να περνούσε ακόμα δουλειές είχαν εκεί..Μου αρέσει πολύ η ιδέα του sabbatical αλλά δεν ξέρω πώς θα το πετύχω 🤣

  3. Sabbatical κι εγώ , καμία επαφή…στην παρούσα φάση τουλάχιστον.
    @ΤΖΕΝΗ, να χαίρεσαι το κορίτσι σου
    @JENNIFER , καλη πρόοδο στο αγόρι μας.
    Καλή νέα σεζόν σε όλες, BB girls!!!

  4. @Celia σε ευχαριστώ πολύ ❤️ καλή νέα σεζόν να έχουμε!!!

  5. Καλό μήνα σε όλες με υγεία, αγάπη και φως! Χρόνια πολλά σε όλους που γιορτάζουν σήμερα και καλή αρχή και καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά που γυρίζουν στο σχολείο! @Τζούλια μου να χαίρεσαι το παλληκάρι σου! Πόσο μεγάλωσε… Θυμάμαι πόσο μικρούλης ήταν όταν έγινα μέρος αυτής την υπέροχης παρέας! Πάντως σχετικά με τους μαστόρους σε καταλαβαίνω απόλυτα! Τα ίδια είχα περάσει και γω πριν περίπου δύο χρόνια!
    Όσον αφορά το sabbatical… δύσκολο να το εφαρμόσω!! Αλλά θα προσπαθήσω τουλάχιστον να κάνω πράγματα που θα γεμίζουν την ψυχή μου και θα με κάνουν να χαμογελώ!
    Καλή συνέχεια σε όλες, φιλιά πολλά!

  6. Julia μου αγαπημένη ❤️ Τα τελευταία δύο χρόνια που δεν δουλεύω πια, μετά από πάνω από 20 25 χρόνια ασταμάτητης εργασίας(μην βάλω και τις εγκυμοσύνες μου μέσα – η πρώτη στα 21!)κανω συνέχεια sabbatical (τι ωραία λεξη δεν την ήξερα κ θα τη χρησιμοποιω τώρα συνέχεια) και δεν χορταίνω!!! Όπως καταλαβαίνεις ποτέ μου δεν είχα πριν αυτή την υπέροχη ευκαιρία κ οι μπαταρίες μου δε λένε να φορτίσουν (λέμε τώρα 😉)

  7. Καλό μήνα, καλό αποκαλοκαιρο, καλή επάνοδο στα θρανία για τα μαθητούδια μας

  8. @Stella: μέτρα τα ένσημα Στέλλα μου κ αν σου βγαίνουν στο συνιστώ!! Αμ κ εγώ έτσι έκανα 😉Τζένη : πολύχρονο το κοριτσάκι σου Τζένη με υγεία και γενικά χρόνια πολλά στις εορτάζουσες…

  9. Συμφωνώ κι επαυξάνω αγαπημένη μου. Όλοι χρειαζόμαστε να ξεφεύγουμε για λίγο από το “δεδομένο” μας. Τώρα αν δεν είναι sabbatical και είναι Τετάρτηκαλ κι αν κρατάει λίγο κι όχι πολύ, δεν έχει σημασία αρκεί να το εκμεταλλευόμαστε χωρίς τύψεις. Καλή αρχή σε όλους και σε ό,τι λατρεμένες μου 💋💜
    Μουτςς

  10. @Litsa: Αααα!!! 😂😂😂!!Μου αρέσει! Μου αρέσει πολύ! Και Τεταρτικαλ και Τριταρτικαλ, ακόμα και μια μόνο μέρα μέσα στην εβδομάδα!! Σ’αγαπω! Σ’αγαπω!! ❤️❤️❤️

  11. Καλό μήνα! Θα ήθελα πάρα πολύ ο Αύγουστος να έχει 15 μέρες ακόμα για το δικό μου Sabbatical, εκτός το καθιερωμένο Σαββατοκύριακο μου.
    Χρόνια Πολλά για το κοριτσάκι σου @Τζενη! Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα bbgirls που έχουν παιδιά που πάνε σχολείο!
    xx

  12. @Τζένη, χρόνια πολλά στο κορίτσι σου και καλή αρχή στο Δημοτικό!
    @Julia, ο Ρωμανός θα σκίσει και στο Λύκειο, όπως έκανε έως τώρα!
    @Litsa, συμφωνώ απόλυτα. Μιας και οι πολλές μέρες, πόσο μάλλον μήνες, είναι όνειρο θερινής νυκτός, και οι λίγες ώρες αρκούν για να φορτίσουμε μπαταρίες.
    Καλό μας μήνα!!!

  13. @bbgirls σας ευχαριστώ όλες για τις ευχές κορίτσια ❤️❤️❤️❤️ να είστε καλά κ πάντα ευτυχισμένες!!!

  14. Και φυσικά να κάνεις τα sabbaticals σου!!! Όλες τα χρειαζόμαστε! Εγώ φέτος το καλοκαίρι αρραβωνιάστηκα!! Ναι ναι μου έκανε πρόταση γάμου στη Σαντορίνη στο ηλιοβασίλεμα!! ❤️♥️💚💛💜💚🧡🧡❤️🧡❤️🧡💚💛🧡💛🧡💚💜❤️🧡 Οπότε φτιάχνουμε το σπίτι μας για να μπορέσουμε να μπούμε σιγά σιγά! Σε καταλάβω όσο δεν πάει!!! Καμιά συννενόηση με κανέναν! Και εννοείται πως εάν δεν πάρεις τηλέφωνο να τους ενοχλήσεις δεν πρόκειται να σε πάρουν και να σου πουν έρχομαι!!! 😅😂 Περιμένουμε όλο το καλοκαίρι να έρθει άτομο για να δει τη σκεπή και θα έρθει τώρα που ξεκινάνε οι βροχές! Πφφφφδ δράμα η κατάσταση

  15. @Τζενη να χαίρεσαι την κορούλα σου και καλή αρχή στο δημοτικό!!
    @Julia καλή αρχή στον Ρωμανό! Υπομονή και σε σένα γτ τα δύσκολα έρχονται σιγά σιγά!
    Καλή σχολική χρονιά σε όλες που έχετε παιδιά! 💜🧡💚❤️💛♥️🧡♥️💛🧡💚💜🧡💚🧡♥️🧡💛💛💚💛🧡♥️🧡♥️🧡♥️💜

  16. @Nikol υπέροχα τα νέα σου όλα δεξιά!! Να ευχηθώ λοιπόν να γίνεις σύντομα 👰 κ με κανένα 🚼 🤣🤣 αργότερα! 💋💋💋

  17. @Τζενη ευχαριστώ πολύ 😊😊😊🥰🥰 ♥️💙💚❤️🧡💜💛

  18. Η ανανέωση, ”η επαναφόρτιση των μπαταριών΄΄ αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, είναι η επανεκκίνηση που όλοι χρειαζόμαστε και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.