Την περασμένη εβδομάδα είχαν ίωση – κρυολόγημα, τρεις φίλες μου. Όχι μια, όχι δύο, τρεις. Το αστείο ήταν ότι και οι τρεις με τρόμο όταν ρώτησα «πως την άρπαξες;», το πρώτο που μου απάντησαν ήταν «δεν έχω Covid! έκανα τέστ!».
Και κωμικό και λυπηρό μου φάνηκε το παραπάνω… anyway η I, η Γ και η Χ, (δε γράφω ονόματα, δεν κάνει, γράφω αρχικά) είχαν αυτές τις γνωστές ιωσούλες που μας βρίσκουν στην αρχή κάθε νέας σεζόν ειδικά στη μετάβαση από καλοκαίρι σε φθινόπωρο που το πρωί κάνει ψύχρα, μετά βγάζουμε τα σακάκια, μετά ξανά ζεσταινόμαστε, μετά ξανακάνει κρυουλάκι το βράδυ, πιο συχνά πλέον μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους κλπ κλπ κλπ, το πιάσατε το νόημα, μη τα γράφω όλα.
Τώρα θα κάνω ένα flashback και θα σας διηγηθώ μια μικρή ιστορία. Θα σας πάω πίσω στις πρώτες μέρες του Μαρτίου του 2020. Όλες θυμόμαστε τι σημαίνει αυτό, έτσι; Και πώς να το ξεχάσουμε; Τα νέα από την Ιταλία ήταν τραγικά, στον ελληνικό «αέρα» πλανιόντουσαν άγνωστες λέξεις όπως «καραντίνα», “lock down”, «μένουμε σπίτι» (ούτε να το θυμάμαι δε θέλω). Ακόμα πάντως δεν είχε ξεκινήσει η τρέλα με τα super market και τα χαρτιά υγείας (τι ήταν και αυτό πάλι; εγώ δεν στριμώχτηκα ποτέ- μου φάνηκε γελοίο όλο αυτό) και εκείνο το απόγευμα είχα ραντεβού σε μια εταιρεία η οποία είναι κοντά σε ένα μεγάλο SM. Όταν τελείωσε το ραντεβού- αν και το συγκεκριμένο δεν είναι από τα super market που ψωνίζω τακτικά- σκέφτηκα ότι ίσως είναι καλή ευκαιρία να μπω μέσα και να πάρω λίγα πραγματάκια για το σπίτι- 4:30 είναι καλή ώρα για να μην έχει κόσμο και να κάνεις πιο ήρεμα τα ψώνια σου.
Μπήκα λοιπόν μέσα, πήρα δυο τρία πραγματάκια (πέντε-έξι-εφτά- οχτώ όπως κάνουμε πάντα) και κάθισα στην ουρά σε ένα ταμείο. Δυο άτομα ήταν μόνο μπροστά μου. Ξέρετε τώρα, περιμένεις, χαζεύεις, κλπ. Παρατήρησα λοιπόν ότι ο μπροστινός μου είχε καρότσι και όχι καλάθι- άρα πολλά ψώνια, αλλά δε με ένοιαζε. Μετά παρατήρησα ότι ήταν Κινέζος. (ίσως λάθος- ίσως θα έπρεπε να πω Ασιάτης– θα μπορούσε πχ να ήταν Κορεάτης αλλά επιμένω ότι πρέπει να ήταν Κινέζος.) Και μετά… παρατήρησα το καρότσι με τα ψώνια του. Και δεν σας κρύβω, έμεινα λίγο άναυδη, τόσο που όταν γύρισα σπίτι το έκανα συζήτηση, στον μπαμπά του κυρίου Ρωμανού. Ξέρετε γιατί έμεινα άναυδη; Ξέρετε τι είχε μέσα ένα ολόκληρο καρότσι, ενός Κινέζου λίγες μέρες πριν το lock down; 12 κουτιά δημητριακά και 10 μεγάλες ρίζες ginger. Τίποτα άλλο. Τα μέτρησα σας λέω! . Τροφή με μεγάλη ημερομηνία λήξης και «θωράκιση» του οργανισμού. Φιλοσοφία.
Την άλλη μέρα στο δικό μου SM γέμισα ένα καλαθάκι με ginger φρέσκο και σε σκόνη, μπούκοβο, κουρκουμά και κάτι άλλο καυτερό που το ξεχνάω τώρα και ό, τι μαγείρευα έβαζα και αυτό το mix μέσα.
Τεσπά πολλά έγραψα, παρακάτω οι ευεργετικές ιδιότητες του θαυματουργού ginger, δια χειρός φυσικά της Stella.
Ginger ή Πιπερόριζα
Ένα από τ’ αγαπημένα κι αποτελεσματικότερα βότανα και μπαχαρικά, απ’ αυτά που είναι καλό να μεριμνήσουμε να έχουμε σπίτι μας κάθε εποχή. Φρέσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα και γευστικότατο μπαχαρικό στα φαγητά μας, αλλά και θαυμάσιο αιθέριο έλαιο.
Το τζίντζερ είναι πολύ καλό για κρυολογήματα και πονόλαιμο και στην Ασία απ΄όπου προέρχεται είναι ίσως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο βότανο γι’ αυτό τον λόγο. Έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επιπλέον, δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις.
Βράζουμε την ρίζα για 5 λεπτά, ενώ την έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες για να την εκχυλίσουμε. Το σουρώνουμε και το συνδυάζουμε με φλούδα λεμονιού, κανέλα και μία κουταλιά μέλι (πάντα το μέλι διαλύεται σε χλιαρό ρόφημα κι όχι καυτό για να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά του) κι έχουμε το τέλειο ρόφημα κατά του κρυολογήματος, το οποίο είναι επίσης πολύ καλό εφιδρωτικό.
Προτείνω το φρέσκο τζίντζερ κι όχι το ξερό, γιατί έχει καλύτερη δράση. Πλέον το βρίσκουμε ευρύτατα σε πολλά μπαχαροπωλεία, αλλά και σούπερ μαρκετ. Το τζίντζερ έχει ευεργετική επίδραση και σε άλλα προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και γενικότερα οι αρθραλγίες. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα (π.χ. από όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικά έλκη).
Το αιθέριο έλαιο του μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί μαζί με αυτό της λεβάντας, διαλυμένο σε αγνό αμυγδαλέλαιο για εντριβές και ανακούφιση από το κρυολόγημα και διευκόλυνση της αναπνοής. Επίσης αυτά τα δυο αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για τον καυστήρα μας, ώστε να απολυμαίνεται φυσικά ο χώρος του σπιτιού μας, αλλά και να τονώνεται η διάθεση μας και να χαλαρώνουμε πριν τον ύπνο.
Stella
Συμφωνώ, το φρέσκο τζίντζερ είναι πολύ πιο καλό από την σκόνη. Το χρησιμοποιώ & το έχω αντικαταστήσει από το μαύρο πιπέρι, το οποίο λέγεται ότι μακροχρόνια βλάπτει τα νεφρά.
xx
Κουρκουμας και τζιντζερ είναι η απαραίτητη προσθήκη σε ότι φαγητό κ να φτιάξω! Το τζιντζερ μάλιστα το προσθέτω επιπλέον στο φυσικό χυμό πορτοκάλι που πίνω κάθε πρωί.. Εγώ προτιμώ το βιολογικό τζιντζερ σε σκόνη πιο πολύ για πρακτικούς λόγους
Πάντα υπήρχε τζίντζερ στο ψυγεό μου και σε σκόνη στο ντουλάπι…και προ covid… εννοείται πως η σκονη βολεύει για πρακτικούς λόγους αλλά όταν έχω χρόνο κι ησυχία και θέλω να κακομάθω τον εαυτό μου , φτιαχνω ένα τσάι με εκχύλισμα από φρέσκο τζίντζερ…
Καλό ΠΣΚ, BB GIRLS…
Jennifer, αναμένουμε νέα σου…
@MARYL κάνω ακριβώς το ίδιο! Το έχουμε ξαναπεί νομίζω! Το λατρεύω το τζίντζερ τόσο στην μαγειρική, όσο και στην αρωματοποιία!
Εξαιρετικό το τζίντζερ! Τελικά η φύση μας δίνει πάντα τη καλύτερη λύση!
Πάντα έχω τζίντζερ και κουρκουμά.Και καλά για την υγεία και μου αρέσουν στη γεύση.
Τζίντζερ και γλυκόριζα, μεγάλες λατρείες!
Ευχαριστούμε Στέλλα μας για τις γνώσεις κ τις πληροφορίες που μας δίνεις!! Πάντα εξαιρετικές οι προτάσεις κ συμβουλές σου! !
Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο ωφέλιμο το τζίντζερ για την υγεία μας!! Θα ξεκινήσω να το προσθέτω πιο συχνά στα γεύματα μου!!!! 💙💙🧡🧡💜💚💚💚💚💜💙💙❤️♥️♥️♥️💛💛💛💛♥️♥️❤️❤️❤️❤️💙💙🧡🧡💜💚💚💚💚💚🧡💙❤️♥️💛