TOBACCO: Ο αρωματοποιός Γιώργος Παπαχατζής, “Journaper” μας μυεί στα μυστικά που κρύβουν οι νότες των αρωμάτων.

 

 

 

 

Το να μαθαίνεις από τους ειδικούς είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο πολυσύνθετο θέμα όπως τα αρώματα, η γνώση γύρω από τις νότες, την σύνθεση και τους συνδυασμούς μας βοηθάει πολύ περισσότερο στο να προσανατολιστούμε και να επιλέξουμε το άρωμα που μας ταιριάζει.

 

Ο αγαπημένος μας αρωματοποιός Γιώργος Παπαχατζής θα είναι κοντά μας με μια σειρά άρθρων για να μυήσει τα bb girls στα μυστικά των αρωμάτων και να μοιραστεί μαζί μας χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές.

 

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μια νότα που αναδεικνύεται στον φθινοπωρινό καιρό και χαρακτηρίζει μερικά από τα πιο συναρπαστικά και αγαπημένα αρώματα.

 

 

Γιώργος Παπαχατζής

 

 

 

 

 

 

TOBACCO αγάπη μου!

 

Ποιος άραγε μπόρεσε να αντισταθεί στο ακαταμάχητα αρρενωπό, ζεστό και παρηγορητικό άρωμά του; Και ναι… μπορεί ο χειμώνας να μην έχει φτάσει ακόμα αλλά η μικρή πτώση της θερμοκρασίας αφήνει μια χαραμάδα για να περάσουν στο προσκήνιο αγαπημένα μας αρώματα μέσα από ένα… σύννεφα καπνού!

 

Δε θα το φανταζόσασταν και φυσικά με το δίκιο σας ότι αυτή η μεγάλη ανακάλυψη που ακούει στο όνομα «καπνός» έως το 1560 αποτελούσε κάτι σχεδόν ασήμαντο, μέχρι που ένας Γάλλος διπλωμάτης, o Jean Nicot (ω ναι…σωστά σκεφτήκατε ότι η νικοτίνη οφείλει την ονομασία της στο επώνυμό του) έχοντας εκτιμήσει τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, το πρόσφερε ως γιατροσόφι για να ανακουφίσει την αδίστακτη βασίλισσα της Γαλλίας, την Αικατερίνη των Μεδίκων που υπέφερε από φοβερές ημικρανίες. Μέχρι που η φήμη του διαδίδεται αλλά η  καλλιέργειά του κορυφώνεται από το 1717 για να αφήσει… το σύννεφό του να σκεπάσει τη σκηνή της καπνοβιομηχανίας και μόλις τα τελευταία χρόνια ευτυχώς και την σκηνή της αρωματοποιίας.

 

 

 

 

 

Πριν φτάσουμε όμως στην φαρέτρα των αρωματοποιών,  να θυμίσω ότι τον καπνό τον συναντάμε στη φύση. Με ιθαγένεια τη Λατινική Αμερική και επιστημονική ονομασία “Νικοτιανή ο ταμπάκος” (Νicotiana Tabacum), αυτό το μονοετές,  ποώδες φυτό (ανακαλύφθηκε από τους Ινδιάνους σχεδόν 500 χρόνια πριν την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο) αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό είδος του γένους Nicotiana. O βλαστός του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2 μέτρα, ενώ τα πανέμορφα σωληνοειδή και άκρως χαριτωμένα άνθη του σχηματίζουν ταξιανθίες και ποικίλλουν από λευκό και  κίτρινο μέχρι  ροζ χρώμα. 

 

 

Ο δε καρπός του είναι κάψα που περιέχει χιλιάδες σπόρια. όμως το βασικότερο είναι τα φύλλα του καπνού, τα οποία ποικίλλουν σε υφή, χρώμα, πάχος και ελαστικότητα και δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 80 εκ., ενώ πολλά από αυτά φέρουν μίσχους και άλλα όχι.  Είναι αυτά που περιέχουν και την εθιστική ουσία που ονομάζεται νικοτίνη. Οι εργάτες μετά από 3-4 μήνες από την ωρίμανση τους φροντίζουν σταδιακά για τη συγκομιδή τους  για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τη διαδικασία της φυσικής ή τεχνητής αποξήρανσης μέχρι το ανοιχτό πράσινο χρώμα τους να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό κίτρινο, χρυσαφένιο (“Αβάνα”) ή  και σκούρο καφετί. Στη συνέχεια ακολουθούν όλες οι απαραίτητες κατεργασίες για να μετατραπούν σε καπνικά προϊόντα αλλά εμάς τους αρωματολάτρεις μας ενδιαφέρει μόνο  το ταξίδι που ακολουθούν μέχρι να εμπλουτίσουν τις φόρμουλες που απογειώνονται χάρη στο άρωμα του.

 

 

 

 

Ο καπνός στην αρωματοποιία

Περιττό να αναφέρω ότι ουδεμία σχέση εδώ με νικοτίνη κ.α. αλκαλοειδή… Εδώ ο καπνός παρασκευάζεται είτε σε εργαστηριακό επίπεδο (συνθετικός) είτε με πτητικούς διαλύτες που μας χαρίζουν το εξαιρετικά πολύτιμο Tobacco absolute, το οποίο προέρχεται από την ξήρανση των φύλλων του καπνού και μεταξύ μας δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια καφετί μάζα με έντονη μυρωδιά που ίσα που θυμίζει κάτι από το άρωμα της πίπας ή του πούρου. Η αραίωση της όμως και η επεξεργασία που υφίσταται στη συνέχεια είναι αυτή που του χαρίζει αυτό το πολυδιάστατο οσφρητικό προφίλ με νότες τσαγιού, μελιού, βρύων, αποξηραμένων φρούτων, δέρματος, σοκολάτας, κεριού, καραμέλας.

 

 

Αυτή η μάζα μπορεί να παρασκευαστεί συνδυάζοντας διάφορες ποικιλίες του φυτού, έτσι ώστε  να ενισχύσει το πολυδιάστατο αρωματικό προφίλ των αρωμάτων. Λόγω όμως της νικοτίνης, η  χρήση του πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές γεγονός που καθιστούν αυστηρά περιορισμένη την παραγωγή του. Το ταξίδι ολοκληρώνεται  με τις “μύτες” να αναδημιουργούν το άρωμα του καπνού με την προσθήκη και άλλων οργανικών ουσιών με πρώτη και καλύτερη φυσικά την κουμαρίνη (ίσως να την γνωρίζετε ως την πρωταγωνίστρια στα φασόλια τόνκα, τη λεβάντα και το φασκόμηλο).

 

 

 

 

Οσφρητικό προφίλ

Πρωταγωνιστής σε ουκ ολίγες φόρμουλες των designers ή niche αρωμάτων, το άρωμα του καπνού έχει τα πρωτεία χάρη στο μοναδικό οσφρητικό προφίλ του. Αρχικά οι νότες του  είναι ζεστές, αισθησιακές και λεπτεπίλεπτες μέχρι να τις διαδεχθούν πιο γλυκά αρώματα με ανταύγειες μελιού, καραμέλες και κεριού, ενώ παράλληλα αισθητές είναι και  οι δερμάτινες, σχεδόν  ζωικές αιχμές του.

 

 

Με τι ταιριάζει;

Εμείς οι αρωματοποιοί είμαστε σχεδόν εθισμένοι στο πολυδιάστατο άρωμα του καπνού και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι συνδυάζεται μοναδικά με πολλές νότες και οσφρητικές οικογένειες. Για του λόγου το αληθές ο καπνός χαρίζει μια ακόμα βαθύτερη διάσταση σε ξυλώδεις συνθέσεις, ζεσταίνει ακόμα περισσότερο τις ανατολίτικες νότες, ενισχύει φόρμουλες συπρέ ή φουζέρ αρωμάτων , υπογραμμίζει την αρρενωπότητα στα ανδρικά αρώματα, γαργαλάει τα λουλουδένια αρώματα, έρχεται σε σύζευξη με μπαχαρικά για να προσθέσει ερωτισμό και μυστήριο ή συνδυάζεται με φρούτα για να χαρίσει αρώματα μοντέρνα και ταυτόχρονα σοφιστικέ .  Και όλα αυτά όντας πάντα τοποθετημένος στις νότες της βάσης ή και  της καρδιάς ενός αρώματος προκειμένου να το διατηρεί στιβαρό τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια.  Και επειδή ξέρω από τώρα ότι θα με ρωτήσετε με τι συνδυάζεται ; Η απάντηση δεν είναι άλλη από: λάβδανο, άμπερ, σανδαλόξυλο, κέδρο, ουντ, βετιβέρ, βανίλια, τόνκα, βάλσαμο Περού, πατσουλί, μπαχαρικά ( γαρύφαλλο κ.α.), φασκόμηλο, βιολέτα,  ίριδα κ.α.

 

 

Γιώργος Παπαχατζής for Journaper 

 

 

 

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ;

Τα αρώματα με νότες καπνού της Ελληνικής Αρωματοποιίας JOUR NAPER του Έλληνα αρωματοποιού Γιώργου Παπαχατζή είναι 👇🏻

 

 

👃E R O S  I R O S #eaudeparfum

To top seller unisex άρωμα του ελληνικού οίκου κρύβει στην καρδιά του νότες καπνού για να χαρίσει ένα από τα πιο αισθησιακά αρώματα που έχετε μυρίσει ποτέ! Αρωμα με βάση το ουντ που αναδεικνύεται μέσα από έναν στιβαρό και πολυτελή συνδυασμό δέρματος αγκαλιασμένο με μια υποψία από τις ντελικάτες νότες σαφράν, καπνού, βανίλιας και φράουλας. Πάνω σε ένα πλούσιο υπόστρωμα ινδικού σανδαλόξυλου και λιβανιού. Μια ευωδιά ζεστή και ακαταμάχητη, ιδανική τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες.

Ανακαλύψτε το εδώ:

https://www.journaper.com/product/eros-iros-eau-de-parfum-50-ml/

 

 

 

 

 

VARONOS #eaudeparfum

To ανδρικό άρωμα του οίκου είναι επίσης εμπλουτισμένο με νότα καπνού.  Εδώ, το άρωμα καπνού αναμειγνύεται με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά, βανίλια και μόσχο για να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή στη λίστα ανδρικών αρωμάτων που αποπνέουν φρεσκάδα, πολυτέλεια και μια εκλεπτυσμένη αρρενωπότητα.  Ανακαλύψτε το εδώ:

https://www.journaper.com/product/varonos-eau-de-parfum-perfume-for-men/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 Σχόλια
  1. Μου φαίνονται απίστευτα, αρρενωπα και τα δύο αρώματα.. Οι νότες τους είναι πολύ ελκυστικες!

  2. @Maryl Tο eros iros το φορούσα πέρσι σε όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών και σε πληροφορώ, ότι είναι υπέροχο, βαθύ, ζεστό και άκρως σαγηνευτικό! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και σε γυναίκες και μάλιστα με τον συνδιασμό της body lotion γίνεται τέρας διάρκειας!

  3. Τέλεια ακούγονται και τα 2. Μου αρέσει περισσότερο ο βαρόνος, ο έρως ήρως γλυκό μου ακούγεται. Μα φράουλα στο άρωμα; θα κάνεις στέλλα σε παρακαλώ και κάνα αφιέρωμα στον καπνό, όπως είχες κάνει στο γιασεμί; είναι μια νότα που θα ήθελα να εξερευνήσω από τότε που μύρισα σε μια συνάντηση ένα άρωμα με αυτήν, που μου θύμισε την Μελένια μυρωδιά στην πίπα που κάπνιζε ο νονός μου.

  4. Το αισθησιακό Eros Iris θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω….
    xx

  5. @Βαγια Δεν πάει έτσι με τις νότες. Ο αρωματοποιίας δίνει άλλη διάσταση στις νότες σε σχέση με την συνεργια των υπολοίπων αναδεικνύοντας ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που φανταζόμαστε. Το eros iros επειδή είναι από τα αγαπημένα μου δεν είναι καθόλου γλυκερο ή Γκούτμαν, όπως το εννοούμε. Είναι εξαιρετικά βαθύ και πολυδιάστατο. Δοκίμασε το!
    Ο καπνός είναι εκπληκτική νότα!❤️

  6. δεν μπορώ να διαλέξω, φαίνονται υπέροχα και τα δύο!!!

  7. Το Eros Iros φαίνεται εξαιρετικό, η περιγραφή δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη κ ελκυστική στο να θέλω να το μυρίσω!!!! Φαντάζομαι κ η διάρκεια του θα είναι τέλεια..

  8. Noμίζω πως τούτα τα αρώματα με τις νότες καπνού θα τα ερωτευτώ…
    Περιμένω με εαυπομονησία και τα επόμενα αρθρα από τον κ.Παπαχατζή…

  9. **** Με ανυπομονησία εννοούσα βέβαια…. αλλά το πληκτρολόγιο δεν συνεργάστηκε.

  10. Πολύ προσεγμένα τα μπουκαλάκια των αρωμάτων! Συγχαρητήρια 💚💛💜❤️❤️❤️❤️💜🧡🧡💚💚💙💛💛♥️

  11. Πολύ χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές, ευχαριστούμε πολύ που ήθελε ο κ. Παπαχατζής να τις μοιραστεί μαζί μας!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.