Πούδρα: Ο αρωματοποιός Γιώργος Παπαχατζής “Journaper” μας μυεί στα μυστικά που κρύβουν οι νότες των αρωμάτων

 

 

Πούδρα, μια αρωματική νότα λατρεμένη, διαχρονική, πολυδιάστατη! Ένα από τα μεγαλύτερα trends της σύγχρονης αρωματοποιίας, με φανατικούς οπαδούς.

 

Πούδρα όμως, δεν είναι μόνο μία!  Έτσι αναφερόμαστε σε αυτήν ως: πούδρα μωρού, καθαριότητας, καλλυντικών, πούδρα «smokey»,  σαγηνευτική, «σκοτεινή»….  Μία νότα πολλές εκφάνσεις, κι ο αγαπημένος αρωματοποιός Γιώργος Παπαχατζής ιδρυτής της αρωματοποιίας Journaper μας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την υπέροχη νότα, που έχει κατακτήσει τις καρδιές μας…

 

Mια νότα με ιστορία

Η δικαίωση για τoν μεγάλο σύμμαχο της αρωματοποιίας, ήρθε να αποτάξει την παρεξηγημένη ευωδιά του «ταλκ της γιαγιάς» και να διεισδύσει στις πιο σύγχρονες φόρμουλες, αφήνοντας πίσω της ορκισμένους οπαδούς που παθιάζονται με το άρωμα της!

 

Πουδραρισμένες βαμπ που ρίχνουν μια τελευταία ματιά στον καθρέπτη του παριζιάνικου μπουντουάρ, φρεσκοπλυμένα μωράκια, κόκκινα κραγιόν, σύννεφα λακ πάνω σε καλοχτενισμένους κότσους, ασπρόρουχα που μόλις βγήκαν από το πλυντήριο, αφράτα πουλόβερ σε κρεμ αποχρώσεις, barber shops βγαλμένα από άλλη εποχή, έχουν όλα το ίδιο υπονοούμενο:

 

Το άρωμα της πούδρας!  Άλλοτε, ξέρει να  κλείνει το μάτι με μια κοριτσίστικη αθωότητα και άλλοτε, να ποζάρει  με φλοράλ, γκουρμέ, ξυλώδη και ξηρά εφέ, για να αποκαλύψει την πιο φινετσάτη γυναικεία πλευρά της. Η κατηγοριοποίησή της χωρίζεται συνήθως σε δυο στρατόπεδα: αυτό της “πούδρας προσώπου” και αυτό του “ταλκ” (baby powder ή talcum powder).  Απ΄όπου και αν προέρχονται όμως οι τόνοι της, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί έναν σύμμαχο στην φαρέτρα των αρωματοποιών και αντικείμενο διαμάχης για τους αρωματολάτρεις, που οι μισοί δηλώνουν ορκισμένοι φαν, ενώ οι άλλοι την απορρίπτουν at first sniff.

 

 

 

 

Η πούδρα έχει τη δική της ιστορία…

Ξέρατε, ότι αυτή η μαγική σκόνη που ακούει στην ονομασία πούδρα, αποτέλεσε το συνώνυμο της ομορφιάς; Στην Ευρώπη, μέχρι το 1740 που ο λιμός άλλαξε τα δεδομένα, χρησιμοποιούσαν το αλεύρι για τη λεύκανση των προσώπων, ως ένδειξη κοινωνικού στάτους. Μετά τον 17ο αιώνα, η σκόνη αυτή τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία που συνδέθηκε άρρηκτα με τις γκέισες,  αντικαθίσταται από αλεσμένους κόκκους ρυζιού, για να πουδράρει πρόσωπα και περούκες. Αργότερα, η πάντα ανήσυχη σε ότι αφορά θέματα καλλωπισμού βασίλισσα της Γαλλίας, “Αικατερίνη των Μεδίκων”,  σύμφωνα πάντα με το ιστορικό “παρασκήνιο”, ήταν η πρώτη που δοκίμασε, να εμπλουτίσει την πούδρα της με βάση το ρίζωμα της ίριδας!

 

 

 

 

Έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη πούδρα αυτής της μορφής, που με την πάροδο των χρόνων γίνεται ένα δημοφιλές καλλυντικό στους αριστοκρατικούς κύκλους,  συνώνυμο της απαλότητας στο δέρμα και της υψηλής προσωπικής φροντίδας. Φθάνοντας στο 1900 αυτή η πούδρα και …η ευωδιά της δεν αφήνει ασυγκίνητους τους αρωματοποιούς της εποχής.  Είναι τότε που κυριαρχούν τα φλοράλ αρώματα και οι αρωματοποιοί ανοίγουν έναν νέο δρόμο ανακαλύπτοντας, ότι οι αρωματικοί τόνοι της πούδρας κάλλιστα μπορούν να χαρίσουν αισθησιασμό, αλλά και βαθύτερη διάσταση στις λουλουδάτες φόρμουλές τους.  Ένα τέτοιο λοιπόν “άρωμα σταθμός” που αντιπροσωπεύει αυτή τη νέα τάση των πουδρέ αρωμάτων, είναι το διάσημο L’Heure Bleue της Guerlain με νότες ίριδας, βιολέτας, βανίλιας και μόσχου.

 

 

 

 

 

Και εγένετο… πούδρα

Είμαι σίγουρος, ότι αρκετές φορές θα έχετε αναρωτηθεί από που προέρχεται η πούδρα.  Ίσως πολλοί από εσάς σκέφτεστε την ίριδα. Πολύ σωστά! Άλλωστε και η Αικατερίνη των Μεδίκων που χρησιμοποιούσε το πολύτιμο ρίζωμα της ίριδας για να παρασκευάσει την πούδρα της αποδείχθηκε, ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.  Το άρωμα όπως και η ίδια η πούδρα της ίριδας, αποτέλεσε για αιώνες τη βάση παρασκευής για τις πούδρες προσώπου και το “ταλκ”, ενώ το έλαιο του ρίζωματος (iris root) θεωρείται όχι άδικα, εξαιρετικά πολύτιμο.

 

Η επεξεργασία για να παρασκευαστεί η πούδρα από το ρίζωμα, υπήρξε ένα σωστό τελετουργικό.  Τα άοσμα αρχικά ριζώματα τοποθετούνταν σε σπηλιές περίπου για τρία χρόνια, μέχρι να ωριμάσει το πικάντικο άρωμά τους και στη συνέχεια ακολουθούσαν μια ειδική επεξεργασία για να τριφτούν, αλλά και για να αποσταχθεί με ατμό το άρωμά τους. Σήμερα, από το ρίζωμά της ίριδας απομονώνεται ο σίδηρος που περιέχει και, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους ξυλώδεις και βιολετί τόνους σε πολλά αρώματα.

 

 

 

 

Υπάρχει λοιπόν μια ευρεία γκάμα, είτε από συνθετικές είτε από φυσικές νότες, που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, για να μας χαρίσουν ένα άρωμα πούδρας.  Εκτός από το ρίζωμα της ίριδας/όρις και την βιολέτα,  το 1800 ανακαλύφθηκε στο άνθος της η άλφα ιονόνη, ένα μόριο που χαρίζει πουδρέ χαρακτήρα.  Στη λίστα συνδυαστικών νοτών συγκαταλέγεται το τριαντάφυλλο, οι μόσχοι, η βανίλια, το ηλιοτρόπιο, μόρια όπως η κουμαρίνη, γνωστή από τα φασόλια τόνκα (tonka beans) και η ηλιοτροπίνη (συνθετικό μόριο που συντίθεται στο άνθος του ηλιοτρόπιου με νότες σαπουνιού, βανίλιας και αμυγδάλου) αλλά και άλλα συνθετικά μόρια με «πρωταγωνίστριες» τις ιονόνες,  που ξεχωρίζουν για τον πουδρέ χαρακτήρα τους.

 

Εξίσου πιστοί σύμμαχοι για τις πουδρέ νότες είναι και οι ρητίνες, όπως το κεχριμπάρι ή το οποπόναξ («ξαδερφάκι» του μύρου γνωστό για το γλυκό, βαλσαμικό άρωμά του), τα ξύλα (ειδικά η σύμηδα και ο  κέδρος), τα βρύα δρυός και η βετιβέρια.

 

 

 

 

 

Εύκολες, αισθησιακές και παιχνιδιάρες…

Ευέλικτες, αισθησιακές και παιχνιδιάρες, οι πουδρέ νότες συνδυάζονται με σχεδόν όλες τις οσφρητικές οικογένειες, ανάλογα πάντα και με την προσωπικότητα,  που εμείς οι αρωματοποιοί θέλουμε να προσδώσουμε στο άρωμά μας.  Όπως για παράδειγμα, στα ανατολίτικα αρώματα οι πουδρέ νότες έρχονται να τιθασεύσουν τα στιβαρά συστατικά, όπως το πατσουλί, τη βανίλια ή το κεχριμπάρι, ενώ στα φρουτώδη και στα λουλουδάτα αρώματα, εξασφαλίζουν μεγαλύτερο βάθος και στρογγυλότητα.

 

Στην αρχιτεκτονική των αρωμάτων οι πουδρέ νότες τοποθετούνται στη  βάση ή την καρδιά.  Όσο για την διάκριση των νοτών, εξαρτάται σε ποια κατηγορία πούδρας ανήκουν.  Αν μιλάμε για “πούδρα προσώπου” τότε ξεχωρίζουν για την φινετσάτη και πιο dusty, ξηρή αίσθηση που αφήνουν, σε σύγκριση με τις πιο γλυκές που ανήκουν στην κατηγορία “baby powder”.  Η “δικιά” μου πούδρα που έχω κλεισμένη στην καρδιά και τους οσφρητικούς μου υποδοχείς; Είναι αυτή που μοσχοβολούσε ο παππούς μου και δεν ήταν άλλη από το Equipage, το πρώτο ανδρικό άρωμα που λανσάρισε το 1970 ο οίκος Hermès με την υπογραφή του αρωματοποιού Guy Robert, αναμεμειγμένη με περγαμόντο, πορτοκάλι, ξύλα, βετιβέρια και μπαχαρικά!

 

 

 

 

 

 

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ;

Το άρωμα με νότες πούδρας της Ελληνικής Αρωματοποιίας JOUR NAPER του Έλληνα αρωματοποιού Γιώργου Παπαχατζή είναι 👇🏻

 

OROSIMO #eaudeparfum

Ένας ύμνος στην πούδρα που λατρεύουν οι γυναίκες, androgyne και ακαταμάχητη που σπάει τον κώδικα των κλασικών πουδρέ αρωμάτων, μέσα από το ξυλώδες, γκουρμάν και πουδρέ DNA της. Οι πουδρέ νότες τοποθετούνται διακριτικά στην κορυφή της φόρμουλας για να χαρίσουν ένα καθαρό άνοιγμα που στρογγυλεύει μέσα από το γλυκό άγγιγμα της λιωμένης καραμέλας και των κρίνων της κοιλάδας (lilly of the valley). Τη  σκυτάλη παίρνουν ακόρντα ξύλων με πρωταγωνιστή τον κέδρο του Άτλαντα και μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο και κάρδαμο που χαρίζουν ένα απροσδόκητο βάθος, μυστήριο και ερωτισμό, αλλά και μια εξαιρετική διάρκεια στο άρωμα.

 

 

 

Ανακαλύψτε το εδώ:

https://www.journaper.com/product/orosimo-eau-de-parfum-for-women/

 

9 Σχόλια
  1. Αγαπώ το άρωμα πούδρας! Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστορική της αναδρομή!

  2. Λατρεύω το άρωμα της πούδρας, είναι από τα πιο αγαπημένα μου κ θα ήθελα πολύ να μύρισω το Journaper

  3. Με την διήγηση του Γιώργου σαν να μύρισα κι εγω το Equipage που μοσχοβολούσε ο παππούς του…
    Λατρεύω πούδρα …είμαι ορκισμένη φαν… κι είμαι σίγουρη πως θα λατρέψω και το OROSIMO ,όταν το δοκιμάσω…

  4. Υπέροχο το άρωμα της πούδρας και η ιστορία της μου άρεσε πολύ! Το OROSIMO με έκανε να ονειρευτώ…
    xx

  5. Το Orosimo είναι ο τέλειος συνδυασμός για μένα!! Φαίνεται πολύ ιδιαίτερο κ ελκυστικό άρωμα!!

  6. Ωραίο το άρωμα πούδρας! Μου θυμίζει την αγαπημένη μου ξαδέρφη η οποία το λατρεύει και το φοράει εδώ και χρόνια!!! 💙💜🧡❤️♥️❤️♥️💚💛💚💛💛❤️❤️♥️🧡♥️🧡💜🧡❤️♥️💚💛💚💛 Πόσο υπέροχο να συνδυάζουμε ανθρώπους ή στιγμές με αρώματα;!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.