Δοκιμάζουμε και προτείνουμε τα πιο γοητευτικά αρώματα με πορτοκαλανθό.

 

Αν διασχίσεις τον κάμπο με τους πορτοκαλεώνες της Παλαιάς Επιδαύρου νωρίς την άνοιξη, όταν ακόμα τα δέντρα είναι ανθισμένα πριν δέσει ο καρπός τους, η ευωδιά που θα σε συνεπάρει δεν είναι αυτή των πασίγνωστων εσπεριδοειδών, το αψύ, γλυκόξινο άρωμα του πορτοκαλιού, αλλά αυτή των λευκών λουλουδιών του δέντρου.

 

 

 

 

Ανεπανάληπτη μαγεία, μια αύρα φωτεινή, μια συμφωνική ορχήστρα ευωδιάς που διαχέεται και πλανεύει τις αισθήσεις, είναι αυτή η επικρατούσα μυρωδιά του πορτοκαλανθού.

 

Οι πορτοκαλανθοί έχουν μια πολύ διαφορετική ευωδιά απ΄αυτή των αντίστοιχων λευκών λουλουδιών, όπως είναι για παράδειγμα η μυρωδιά  των ξινόπικρων ανθών των νεραντζιών, του περγαμόντου ή των λεμονιών.  Η μυρωδιά του πορτοκαλανθού είναι σαρκική και ελαφρώς πικρούτσικη και προσομοιάζει αρκετά με αυτήν του γιασεμιού με την οποία μοιράζεται, παρόμοιες αρωματικές ενώσεις στη χημική του σύνθεση.

 

 

Η μυρωδιά είναι απαλή μεν, αλλά κυρίαρχη, ξεχωριστή, διακριτή και μελωμένη.  Πλούσια, με φλοράλ ακόρντα που οδηγούν σε φρουτώδεις νότες σαν του βερίκοκου.

 

Το άνθος πορτοκαλιάς είναι ένα πολύπλοκο συστατικό στην αρωματοποιία που το κάνει σχεδόν, ένα άρωμα από μόνο του! Διαθέτει έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα που αποδίδεται μέσα από μια ευρεία παλέτα από αρωματικές νότες και έντονη διακύμανση.  Κάποιες φορές γίνεται έντονα ανθικό, ζωώδες, σάρκινο και μελένιο, ενώ άλλες φορές διατηρεί μια πράσινη φρεσκάδα και μια μωρουδίστικη σαπουνένια καθαρότητα.  

 

Τα άνθη πορτοκαλιάς λειτουργούν ως συστατικό τόσο καλά στα αρώματα, ακριβώς επειδή το άρωμα τους είναι τόσο περίπλοκο και καθόλου μονοδιάστατο, καθώς ακροβατεί από την αθωότητα στη σαγήνη.  Πάνω τους ο αρωματοποιός μπορεί να δημιουργήσει αρωματικές συνθέσεις με άπειρες εκφάνσεις και τεράστια εξέλιξη.

 

 

 

Ας δούμε τα πιο όμορφα αρώματα ανθών πορτοκαλιού, αυτά στα οποία η νότα αποδίδεται αντιπροσωπευτικά.

 

Serge Lutens – Fleurs d’ oranger

 

 

 

Το άρωμα των αρωμάτων! Το πετράδι του στέμματος!  Ένα αριστούργημα που αποδίδει το πιο ρεαλιστικό άνθος πορτοκαλιού, από τον μεγάλο μάγο της αρωματοποιίας.  Ένα πυκνό, spicy άνθος κι ένα θηλυκό άρωμα που δεν εντάσσεται στις κλασσικές νόρμες.  Ένα φωτεινό άρωμα για τον χαρακτήρα των αρωμάτων του Serge Lutens  με φανατικούς οπαδούς, καθώς έχει δημιουργήσει σχολή. Γιατί αν φαντάζεστε ένα κοινό άρωμα πορτοκαλιού κάνετε λάθος! Εδώ μιλάμε για ότι πιο ρεαλιστικό υπάρχει στην ευωδιά των πορτοκαλανθών.  Δεν έχει καμμιά σχέση με την εσάνς εσπεριδοειδών που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.  Δεν είναι ένα κοινό φλοράλ, πολύ δε περισσότερο δεν είναι ένα μπουκέτο από λουλούδια της άνοιξης, λεπτεπίλεπτα, διακριτικά, ξινούτσικα κι αδιόρατα.  Υπάρχει μια καρδιά πικρή, μυστική, πλούσια, βαθιά, πολύπλευρη, εξελίσσιμη, απροσδόκητη.  Διατηρεί την πίκρα της, ενώ κάπου στο βάθος αναδύεται κύμινο και μοσχοκάρυδο…

 

Βαθύ, πλούσιο και στιβαρό με μεγάλη διάρκεια και εξαιρετική διακύμανση, αλλά αυτή η περιγραφή είναι ιδιαίτερα πεζή, για να το χαρακτηρίσει πλήρως.  Άρωμα που αιφνιδιάζει κι εκπλήσσει κι αξίζει να φοριέται μια ζωή, ως signature.  Ένα ορόσημο!

Ο Serge Lutens το εμπνεύστηκε από μια χαρούμενη σκηνή που είδε στο Μαρόκο το 1968 και προσπάθησε να κρατήσει στο άρωμα εκείνες τις συναρπαστικές, ζωντανές, ευωδιές και εικόνες.  Όπως την περιγράφει ο ίδιος: «Γυναίκες χτυπούσαν με ραβδιά τα δέντρα για να πέσουν οι πορτοκαλανθοί σε μεγάλα απλωμένα λευκά σεντόνια.  Όλες μαζί γελώντας και τραγουδώντας»… Μια στιγμή ευτυχίας που θέλησε να κρατήσει για πάντα.

 

Elie Saab – Le Parfum

 

 

Από τον πολυτάλαντο και ξεχωριστό Ισραηλινό σχεδιαστή, το πρώτο του άρωμα το Le Parfum είναι αυτό που αναδεικνύει με πολύ θηλυκό και αριστοκρατικό τρόπο τους πορτοκαλανθούς. Ένα άρωμα μελωμένο, αλλά όχι γλυκερό, ανθικό και πλούσιο για όσες αγαπούν τα αρώματα με κλασσικές προδιαγραφές και δυναμική “statement”.  Ένα πολύ αγαπημένο άρωμα που οι πορτοκαλανθοί πλαισιώνονται από λευκά άνθη,  νότες ξύλου και πατσουλί με παράλληλες κιτρώδεις αποχρώσεις ώστε να μην γίνεται αποπνικτικό, αλλά μια σταθερή αρωματική, παντοτινή αξία. 

 

Boucheron – Jaipur Brachelet

 

 

 

 

To σπουδαίο αυτό brand κοσμημάτων, όσα αρώματα μας έχει δώσει είναι κι αυτά με τη σειρά τους, πραγματικά κοσμήματα. Είναι κρίμα που στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένος αυτός ο οίκος, αλλά το Jaipur Brachelet είναι ένα σπάνιο πετράδι για την αρωματική μας συλλογή.  Αιθέριοι κι αέρινοι πορτοκαλανθοί, το κάνουν μια ανοιξιάτικη ανάταση.  Παρ΄ότι αναδεικνύει τα λευκά άνθη δεν είναι αυστηρό, ούτε στυλιζαρισμένο όπως άλλα του είδους του.  Είναι αέρινο, με υπέροχες πράσινες νότες βέρμπενα και κιτρώδεις νότες με spicy διάσταση.  Δεν είναι ένα ξεκάθαρο, μονοδιάστατο άρωμα λευκών ανθών, αλλά μια μίξη από τη φρεσκάδα των πράσινων, δροσερών νοτών σε συνδυασμό με πικάντικες αποχρώσεις.  Δροσερό, αισιόδοξο κι αέρινο σαν ένα σύννεφο που παρασύρει σε όμορφες σκέψεις πράσινης εξοχής και ηλιόλουστων ημερών.  Απίστευτο value for money όπως όλα τα αρώματα της Boucheron. Αν το βρείτε διαδικτυακά, μην το χάσετε.

 

Guerlain  Aqua Allegoria Nerolia Vetiver

 

 

 

 

Ο μεγάλος κλασσικός οίκος, μας δίνει στην αξεπέραστη πλέον σειρά του Aqua Allegoria, ένα μοναδικό βοτανικό και φρέσκο άρωμα, με ξυλώδεις και γήινες νότες, παράλληλα με μια ελαφριά φρουτώδη διάσταση του αρώματος.  Πράσινο, δροσερό και αναζωογονητικό, είναι ένα απολαυστικό άρωμα δροσιάς για άνοιξη και καλοκαίρι.  Οι ανθοί του πορτοκαλιού συνοδεύονται από νέρολι, αλλά και μια ξυλώδη απόχρωση του δέντρου της συκιάς.  Ένα άρωμα με τις προδιαγραφές ενός μεγάλου κλασσικού που συντροφεύει μοναδικά το καλοκαίρι μας.

 

 

Van Cleef & Arpels – Neroli Amara

 

 

 

Άλλος ένας μεγάλος οίκος κοσμημάτων επενδύει στους πορτοκαλανθούς, για να δημιουργήσει ένα άρωμα θηλυκό και πολυδιάστατο.  Ένα πλούσιο φλοράλ  που δεν γίνεται πνιγηρό ή γλυκερό γιατί εναλλάσσεται, με νότες πικάντικης φρεσκάδας. Από τη μία η πράσινη πλευρά με νότες κυπαρισσιού, από την άλλη η κιτρώδης πλαισιωμένη από μανταρίνι και νέρολι.   Έχει εξαιρετική διάρκεια και διακύμανση και εξελίσσεται ακροβατώντας μοναδικά, από την σπιρτάδα των εσπεριδοειδών στη φρεσκάδα των πράσινων νοτών και την πικρόγλυκη εσάνς του πορτοκαλανθού.   Άρωμα κόσμημα χωρίς αμφιβολία.

 

Fragonard – Fleur d’ oranger

 

 

 

Η Μεσόγειος ξέρει από πορτοκαλανθούς κι ο ιστορικός γαλλικός οίκος Fragonard από ξεχωριστά αρώματα.  Ένα απλό, αλλά φωτεινό κι αισιόδοξο άρωμα με κυρίαρχο το άνθος πορτοκαλιάς.  Αέρινο και δροσερό διαφέρει από τα υπόλοιπα αρώματα πορτοκαλανθών, γιατί εδώ δεν κυριαρχούν οι πυκνές και μελένιες νότες του λουλουδιού, αλλά η πράσινη φρεσκάδα και η ευωδιά της μεσογειακής εξοχής.  Είναι όμορφο, λιτό, καθημερινό, ευγενικό και ντελικάτο. Ένα less is more άρωμα που αφήνει έντονο και ευχάριστο ίχνος.  Έχει μια ηλιόλουστη αύρα και μια διάχυτη αισιοδοξία. Ευκολοφόρετο και παντός καιρού, σαν το αγαπημένο μας τζιν παντελόνι.  Ιδανικό για το ελληνικό καλοκαίρι και τη ζέστη.

 

 

Εσείς θα διαλέγατε ένα άρωμα με πορτοκαλανθούς για το καλοκαίρι;

 

Stella

 

 

13 Σχόλια
  1. Θα διάλεγα οπωσδήποτε.. Και μόλις είδα ποιο θέλω να αποκτήσω και να φοράω όλο το καλοκαίρι Το Boucheron..

  2. Τι μου θύμισες, Στέλλα μου, με το Jaipur! Τρελή αγάπη παλιά! Και το έβρισκα και δύσκολα…

  3. Το Jaipur Brachelet μου κλείνει το μάτι 😉
    Μουτςς

  4. @ΑMALIA αυτή η μάστιγα με τις συνεχείς καταργήσεις των αρωμάτων.😡

  5. Ναι, θα διάλεγα! Το πρώτο το Fleurs d’ orange με έχει κερδίσει.
    xx

  6. Ψηφίζω Elie Saab – Le Parfum.
    Ευχαριστουμε την Στέλλα για το τόσο ενδιαφέρον άρθρο.

  7. Θα διάλεγα με κλειστά μάτια το Ellie Saab !!

  8. Πόσο υπέροχο είναι το άρωμα από τους πορτοκαλανθούς! Σίγουρα θα το επιλέξω! Εμένα μου αρέσει το Happy από τη Clinique, το οποίο στις νότες κορυφής του περιέχει πορτοκάλι μαζί με άλλα εσπεριδοειδή!

  9. Ellie Saab θα διάλεγα αλλά και τα άλλα θα μυρίζουν φανταστικά.

  10. Τέλειος κατάλογος! Ποιο να πρωτοδιαλέξεις δεν ξέρεις! Θα ήθελα να μυρίσω το Fleur d’ oranger του Lutens, ότι δικό του έχω μυρίσει είναι ένα όνειρο, αλλά θα ήθελα επίσης και τα δυο προσιτά του άρθρου το Jaipur Bracelet και το Fleur d’ oranger της Fragonard.

  11. Α, ναι, ξέχασα να πω ότι το Nerolia Vetiver, που το έχω, είναι υπέροχο, πολύ κατάλληλο για καλοκαίρι και πρωτότυπο. Και η Πράντα έχει άρωμα με πορτοκαλανθούς στη σειρά Infusion, το οποίο δεν έχω δοκιμάσει αλλά θέλω. Σας συστήνω το ταπεινό Hammam της Tesori d’ Oriente. Είναι πάρα πολύ ωραία πορτοκαλάνθια μέσα σε μπανιέρα. Βέβαια, δεν είναι καλοκαιρινό, περισσότερο ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό, γιατί είναι ζεστό και πλούσιο, κεχριμπαρένιο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.