KORRES x Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, μια σπουδαία συνεργασία.

 

 

 

«Η KORRES συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη γνωστοποίηση της σημασίας των θαλάσσιων λιβαδιών και την ευαισθητοποίηση όλων. Οι δύο πλευρές μοιράζονται έναν κοινό στόχο:

 

Την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της υγείας των πολύτιμων οικοσυστημάτων του Αιγαίου -απαραίτητα “όπλα” ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική ρύπανση» συμπληρώνει η Κωνσταντίνα Αγγελή, Head of Sustainability της KORRES. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα της καρποφορίας της Ποσειδωνίας. Αυτό δηλώνει ότι οι θάλασσές μας παραμένουν ζωντανές και παραγωγικές σε μία χώρα όπου η πλαστική και χημική ρύπανση αποκτά μεγάλες διαστάσεις. Η συλλογή και επαναφύτευση των καρπών είναι μία εξέλιξη που μας γεμίζει αισιοδοξία και μας δίνει ώθηση για τη συνέχιση της υποστήριξης των δράσεων του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

 

 

 

 

 

 

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με την υποστήριξη της KORRES έχει φυτεύσει περισσότερες από 7.000 ρίζες Ποσειδωνίας στην περιοχή των Λειψών εστιάζοντας σε σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη διάβρωση. Η επιφάνεια που έχουν καλύψει αντιστοιχεί με αυτή μίας μικρής νησίδας.

 

Η KORRES στηρίζει τις προσπάθειες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, επιθυμώντας να προστατεύσει την ομορφιά της γενναιόδωρης φύσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιλογή της μάρκας είναι η ανάπτυξη αντηλιακών χωρίς τα φίλτρα OMC + Octocrylene με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και χωρίς σιλικόνες -μια βασική αρχή ανάπτυξης των προϊόντων KORRES ήδη από τη δεκαετία του ’90. Από την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και την προστασία των απειλούμενων ειδών, έως τη  zero-waste εκχύλιση των βοτάνων, τις συνθέσεις που συνδυάζουν τη φύση με την επιστήμη, και τη μεταμόρφωση των άδειων συσκευασιών σε όμορφα ανακυκλωμένα αντικείμενα, η KORRES στοχεύει συνεχώς στη μείωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματός της.

 

 

 

 

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή

 

  • Οι “πνεύμονες της Μεσογείου”. Περισσότερη από τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε, προέρχεται από τη θάλασσα. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι από τις σημαντικότερες πηγές οξυγόνου, καθώς κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός υγιούς λιβαδιού παράγει έως και 20 λίτρα οξυγόνου ημερησίως για τις θάλασσες και την ατμόσφαιρα.
  • Παρόλο που τα θαλάσσια λιβάδια καλύπτουν λιγότερο από το 0,2% των βυθών σε όλο τον κόσμο, αποθηκεύουν το 10% του μπλε άνθρακα για χιλιάδες χρόνια -απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα σε σύγκριση με τα τροπικά δάση! Όταν καταστραφούν, ο άνθρακας απελευθερώνεται και πάλι στην ατμόσφαιρα.
  • Περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά.
  • Με το βαθύ σύστημα ριζών σχηματίζουν ένα φυσικό φράγμα, αποτρέποντας τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών και παραλιών.

 

 

 

 

 

 

 

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας ενάντια στην πλαστική ρύπανση

Πρωτοποριακή έρευνα, μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, διερευνά για πρώτη φορά το ρόλο των λιβαδιών στη μείωση των επιπτώσεων των “αόρατων” πλαστικών στο νερό: τα micro- και nano-πλαστικά απορρίμματα. Τα ανησυχητικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το πλαστικό που εκτίθεται στο περιβάλλον, διασπάται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε θραύσματα και ίνες που καταλήγουν στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες ακτές και βαθιές τάφρους. Ένα πραγματικά αόρατο πρόβλημα που συχνά τίθεται στο περιθώριο.

 

 

 

Εκτός από την καταγραφή της έκτασης της ρύπανσης και της μακροπρόθεσμης αρνητικής δράσης των μικροπλαστικών, αυτή η έρευνα στοχεύει να αξιολογήσει τους τρόπους με τους οποίους τα λιβάδια της Ποσειδωνίας συμβάλλουν στον περιορισμό της, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργούν ως “microplastic litter sinks” -θαλάσσιοι τόποι συγκέντρωσης αόρατων απορριμμάτων! Αυτό υπογραμμίζει μία ακόμη άγνωστη αλλά βασική λειτουργία των θαλάσσιων λιβαδιών, καθιστώντας επιτακτική την αναστροφή του ρυθμού καταστροφής τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας, επισκεφθείτε το www.archipelago.gr

11 Σχόλια
  1. Πολλά συγχαρητήρια στην Κορρέ για τη στήριξη σε τέτοιες ενέργειες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος 👋👋

  2. Πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συνεργασία, πράγματι!!

  3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Η έρευνα που πραγματοποιείται είναι ζωτικής σημασίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό που ακόμα και αόρατα προβλήματα τίθενται στο επίκεντρο!

  4. Σπουδαίο το συγκεκριμένο εγχείρημα του “Αρχιπελάγους”, μπράβο στην KORRES που στηρίζει την προσπάθεια.
    Μουτςς

  5. Συγχαρητήρια Korres! Έμεινα εντυπωσιασμένη από την υπέροχη δράση σας!
    xx

  6. Φανταστικές ενέργειες για να βοηθήσουν τον πλανήτη!

  7. Συγχαρητήρια Korre για την συνεργασία αυτή!! Είναι εξαιρετικό να υπάρχουν τέτοιες δράσεις που βοηθηθούν τον πλανήτη

  8. Συγχαρητήρια Korre για την υπέροχη συνεργασία !!!!

  9. Μπράβο και πάλι μπράβο!!! Αυτές οι ενέργειες είναι πολύ σημαντικές!! 🤎💚♥️💛🧡💜💙

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.