Γνωρίζουμε ότι στα χέρια των δερματολόγων το υαλουρονικό οξύ είναι ένα πολυμορφικό «εργαλείο» ομορφιάς: εφαρμόζεται για αναπλήρωση του χαμένου όγκου και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του προσώπου, ακόμη και για εξομάλυνση ουλών.
Τώρα, όμως νέα ανάλυση σχετικών ερευνών το αναδεικνύει ως δυνατό «παίκτη» και στην αντιγήρανση του δέρματος.
Το υαλουρονικό οξύ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες στα δερματολογικά ιατρεία. Και είναι αυτή ακριβώς η δημοφιλία του που παρακίνησε ομάδα ερευνητών να κάνει μία συστηματική ανασκόπηση μελετών με κύριο σημείο έρευνας το κατά πόσο το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα του δέρματος του προσώπου. «Όλοι οι τύποι υαλουρονικού οξέος που εξετάστηκαν, έδειξαν θετικό αποτέλεσμα: σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του δέρματος, ενυδάτωση, σφριγηλότητα, λάμψη, καλύτερη υφή, ακτινοβολία και ελαστικότητα. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος στο σκεύασμα, τόσο πιο αποτελεσματικό αποδείχτηκε», συνοψίζουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο έγκριτο περιοδικό «Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology».
«Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ανασκόπηση, καθώς αφορά σε ένα από τα σημαντικότερα υλικά που έχουμε στα χέρια μας οι δερματολόγοι. Πράγματι, το υαλουρονικό οξύ πλέον χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία και ως skin booster, μια νέα κατηγορία «ανάμεσα» στα προϊόντα μεσοθεραπείας και τα fillers, που δρα σε βάθος και μακροπρόθεσμα. Η δράση του διατηρείται ακόμη κι όταν το υλικό έχει μεταβολιστεί από τον οργανισμό, διεγείροντας την αναδόμηση και την ανάπλαση των ιστών. Έτσι, η επιδερμίδα ανανεώνεται ουσιαστικά, γίνεται πιο σφριγηλή, πιο ενυδατωμένη και πιο ελαστική», σχολιάζει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα.
Booster νεότητας
Τα τελευταία χρόνια, ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος έχουν χρησιμοποιηθεί, πέρα από το συνηθισμένο τους ρόλο για το γέμισμα ρυτίδων και την προσθήκη όγκου στο πρόσωπο, ως θεραπείες βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος. Τα ενέσιμα αυτά σκευάσματα που διεγείρουν διαδικασίες bio-remodelling (βιο-αναδιαμόρφωση) του δέρματος, δίνοντάς του ώθηση να αναζωογονηθεί και να αναδιαμορφωθεί δομικά με τον πιο φυσικό τρόπο, μπορεί να περιέχουν υαλουρονικό οξύ είτε ως ένα από τα συστατικά του «κοκτέιλ», είτε ως το βασικό συστατικό του.
Στις συγκεκριμένες θεραπείες, η έγχυση του υαλουρονικού οξέος γίνεται στο χόριο, τη στοιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα. Προφανώς αυτό είναι το σημείο κλειδί στη δράση του υαλουρονικού ως antiaging factor, αφού όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «με την έγχυση σε αυτό το βάθος, το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία των ινοβλαστών, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης».
Είναι το υαλουρονικό το νέο trend και στην αντιγήρανση;
Όπως σημειώνεται στο κείμενο της επισκόπησης, τα skin boosters με υαλουρονικό οξύ αποδεικνύονται όντως αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος του προσώπου, ιδίως όταν εφαρμόζονται σε διαδοχικές θεραπείες, με διαφορά λίγων εβδομάδων μεταξύ τους.
Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζονται και σε ποιους απευθύνονται;
Οι ερευνητές θεωρούν ότι άνθρωποι με ήπια απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας του δέρματος μπορούν να δουν αποτέλεσμα με μία μόνο θεραπεία, ενώ για όσους παρατηρούν πιο έντονες αλλαγές στην ποιότητα του δέρματος συστήνονται τρεις διαδοχικές θεραπείες, προκειμένου να βελτιωθεί σταδιακά η εμφάνιση «κόπωσης» και η σφριγηλότητα του δέρματος.
Ευχαριστούμε την Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο κ απάντησε σε πολλές, μπορεί κ όλες τις απορίες μου όσον αφορά το ενέσιμο υαλουρονικο.. Αν μπορουσα μόνο να καταπολεμήσω τον φόβο μου για τη βελόνα στο πρόσωπο μου.. Και αν θα είναι πετυχημένο…
Άκρως διαφωτιστικό το άρθρο. Δηλαδή δεν έχει παρενέργειες ή κάποια απαγορευτικά για τη χρήση του?
Μουτςς
Μου αρέσει πολύ που έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ οι έρευνες και οι μη επεμβατικές μέθοδοι αντιγήρανσης!
Ναι, πολύ χρήσιμο το άρθρο, και η κόρη μου που είναι χημικός, τα ίδια μου λέει για το υαλουρονικο. Ενυδάτωση προσφέρει, κι έτσι απαλύνονται οι ρυτίδες. Βέβαια, κι εγώ, παρά την παρότρυνση της, έχω τον φόβο μου με τις βελόνες.
xx
Πολύ κατατοπιστικό άρθρο!
Ενδιαφέρουσα η ενημέρωση από την γιατρό.
Πολύ ωραίο κ ενδιαφέρον άρθρο.. δεν θα το σκεφτόμουν να το κάνω άμεσα, αλλά είμαι υπέρ στο να κάνουμε μεγαλώνοντας πιο στοχευμένες κ δραστικές θεραπείες.
Δεν εμφανίζονται τα σχόλια μου στα τελευταία άρθρα…
Πολύ καλό άρθρο!
Πολύ καλογραμμένο άρθρο και κατατοπιστικό! ευχαριστούμε πολύ για την πλήρη ενημέρωση! ❤️🧡💜💙💚🧡❤️💛💜💙💚❤️💜🧡💙💚💛💛🧡❤️💜💙💚