Baccarat Rouge 540. H φωτιά του πάθους και η αλχημεία των αισθήσεων.

 

To 1764 μια παρέα τολμηρών, πρωτοπόρων καλλιτεχνών αποφασίζει να μετατρέψει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης – γη, αέρα, φωτιά και νερό σε ένα κρύσταλλο ασύγκριτης αγνότητας. Και έτσι γίνεται πραγματικότητα, η γέννηση του οίκου Baccarat.

 

 

 

 

Σήμα κατατεθέν του οίκου, το κόκκινο κρύσταλλο, ένα προϊόν πραγματικής αλχημείας,  φιλοτεχνημένο από 24 καράτια χρυσής πούδρας και λευκό κρύσταλλο, αφού η χρυσή πούδρα γίνεται κόκκινη όταν θερμανθεί στους 540 βαθμούς Κελσίου. Το κόκκινο αυτό κρύσταλλο είναι πιο βαρύ, πιο πυκνό αλλά και πιο «καθαρό», πιο διαυγές και ο οίκος το ονομάζει “rouge à l’or” – χρυσαφένιο κόκκινο.  Στο πέρασμα των αιώνων και με μυστικές φόρμουλες από το 1816, αυτό το μοναδικό κόκκινο κρύσταλλο Baccarat,  είναι το απόλυτο σύμβολο της εκλεπτυσμένης ποιότητας.

 

 

 

 

 

Fast forward στο 2014. Ο οίκος Baccarat, μετράει 250 χρόνια από την ιδρυσή του και για να το γιορτάσει απευθύνεται στον master perfumer Francis Kurkdjian, (ο αρωματοποιός που σε ηλικία μόλις 25 ετών δημιουργεί το παγκόσμιο best seller “Le Male” του Jean Paul Gaultier, που βρίσκεται πίσω από τα αρώματα Dior Parfums και που έχει στη φαρέτρα του επιτυχίες όπως το Narciso Rodriguez for Her και το My Burberry) και του αναθέτει την σύλληψη και τη δημιουργία ενός limited edition, niche αρώματος που να ενσαρκώνει την ουσία, τις αξίες και τη φιλοσοφία του ιστορικού  ονόματος. Ο Kurkdjian για να δημιουργήσει τη φόρμουλα βασίζεται στις δυο λέξεις κλειδιά που αντιπροσωπεύουν το κόκκινο κρύσταλλο Baccarat: διαύγεια και πυκνότητα.

 

 

 

 

Αν και θέλει να δημιουργήσει ένα αξέχαστο,  κάπως gourmand άρωμα που να θέλεις σχεδόν να το φας, αποφεύγει νότες όπως ο μόσχος και η βανίλια και στρέφεται σε πιο καθαρές αλλά παρόλα αυτά ιδιαίτερα δυναμικές πρώτες ύλες: γιασεμί, σαφράν, κεχριμπάρι,  φρεσκοκομμένο ξύλο κέδρου ενώ το twist έρχεται από μια σχεδόν υπερβολική δόση της άκρως αισθησιακής άμπρας  (ambroxan) τη συνθετική εκδοχή του ambergris – ένα από τα πιο ακριβά και σχεδόν απαγορευμένα συστατικά της αρωματοποιίας,  που ονομάζεται και «χρυσός που επιπλέει»

 

 

 

 

 

Το αποτέλεσμα: ένα άρωμα που είναι και δεν είναι gourmand, που είναι και δεν είναι λουλουδάτο, που είναι και δεν είναι ξυλώδες, που είναι και δεν είναι πικάντικο. Είναι όλα αυτά μαζί και τίποτα ακριβώς, αλλά αυτό που είναι σίγουρο – είναι ένα άρωμα διαφορετικό και αξέχαστο με ένα ασύλληπτο, επίμονο, σχεδόν ναρκισιστικό sillage. Το όνομα του, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από φόρο τιμής στο 250 ετών κόκκινο κρύσταλλο:  Baccarat Rouge 540.

 

 

Το 2016 βγαίνουν στην αγορά μόλις 250 μπουκάλια (όσα και τα χρόνια του οίκου) με το χυμό τους κλεισμένο σε κρύσταλλο Baccarat και εξαντλούνται σχεδόν εν ριπή οφθαλμού. Ένα χρόνο μετά το 2017 ο Kurkdjian αποφασίζει να το εντάξει μόνιμα στην αρωματική γκαρνταρόμπα του δικού του οίκου, Maison Francis Kurkdjian. Δημιουργεί μόνο έξι μηνών απόθεμα,  γιατί το άρωμα έχει ακριβά συστατικά και άρα τσουχτερή τιμή (πάνω από 200Ε) και θέλει  να είναι  σίγουρος ότι δεν θα μείνει στο ράφι. Σε ένα μόλις μήνα, εξαντλείται το απόθεμα των έξι μηνών.

 

 

 

 

Τα υπόλοιπα είναι αρωματική ιστορία. Η superstar Rihanna (χωρίς να πληρωθεί ως influencer- από μόνη της) εκμυστηρεύεται ότι είναι το αγαπημένο της άρωμα,  youtubers, tik tokers και instagrammers παθαίνουν αμόκ, τα videos με tag Baccarat Rouge έχουν πάνω από 650 εκατομμύρια views στις social media πλατφόρμες, τα dupes εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο ( κάπως πετυχημένο, το Zara Red Temptation)

 

Την ασύλληπτη επιτυχία του αρώματος, αλλά πολύ περισσότερο  την mainstream φρενίτιδα,  δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε ο ίδιος ο Kurkdjian,  που παρότι έβγαλε εκατομμύρια από την όλη ιστορία, νιώθει ότι το άρωμα χάνει τον δρόμο του και έτσι σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο κινηματογραφιστή του «The Crown» Partick Clair πρόσφατα δημιούργησε μια καμπάνια για το  Baccarat Rouge 540 με τίτλο  “η αλχημεία των αισθήσεων” για να μας υπενθυμίσει την αληθινή ουσία του αρώματος.

 

 

 

 

Μπορεί να ξεκίνησε niche και να κατέληξε mainstream, αλλά η τιμή του εξακολουθεί και είναι τσουχτερή- άρα όχι για όλους.  Το σίγουρο είναι πάντως ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικά ιδιαίτερο άρωμα,  που επάξια κερδίζει μια θεση στην παγκόσμια ανθολογία αξέχαστων αρωμάτων.

 

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 Τιμή 230Ε

 

 

 

 

 

26 Σχόλια
  1. Εχθές το βράδυ όλος τυχαία (επειδή ψάχνω για αρωματα) σκεφτόμουν πως βγήκε το όνομα για το Baccarat Rouge
    Η μόνη ιδέα χωρίς να ψάξω ήταν τα πασίγνωστα κρύσταλλα Baccarat λόγω του ονόματος εννοείται και αμέσως μετά η αγαπημένη ταινία The war of rose’s (ο πόλεμος των Ρόουζ) όπου νομίζω κάποια στιγμή από τις πολλές σκοτώνονται για κάποια κρυστάλλινα ποτήρια Baccarat.
    @Τζουλια φυσικά σήμερα το πρωί μου έλυσες την απορία 😁😁😁
    Εγώ πάντως έχω σκεφτεί να αγοράσω το αντίστοιχο body oil που είναι σε πολύ καλή τιμή 😄

  2. @ SofiaT: Εγώ το ξέρεις, το λέω χρόνια: είναι απίστευτη η τηλεπάθεια των bb girls και καλά κρατεί! 💕
    Μμμ.. πολύ καλή ιδέα το Body Oil! Food for thought.. 😘

  3. @Τζουλια έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο 😄😄😄😄 επικοινωνίας😄😄😄😄
    Το λαδακι το είδα στο τικ τοκ και αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον γιατί είναι σχεδόν στη μισή τιμή 70ml δεν τα λες λίγα και από ότι είδα μυρίζει το ίδιο και κρατάει πολύ λόγο του ελαίου.

  4. @SofiaT: Και αν κάνεις και ένα layering με κάποιο dupe, νομίζω θα είναι πολύ πετυχημένος συνδυασμός με πολύ μεγάλη διάρκεια. 👍😃

  5. @Τζουλια ακριβώς έτσι!!!!
    Το γνωστό πολυκατάστημα έχει δύο πολύ καλά κυρίως το ανδρικό είναι σούπερ 😁😁😁😁

  6. Τεράστιο hype αυτο το άρωμα, κι όταν λεμε τεράστιο, χρόνια εχει να γ΄λινει κάτι αντιστοιχο με αρωματα. Ολη η Μυκονος λένε μυρίζει Baccarat rouge. Εκτος βεβαια απο τα τύπου, τα “bacccarat των φτωχων” για να παραφρασω ότι λεγεται για το σισα, να ξέρετε ότι έχουν βγει σε πολλά αρωματικά brands απιστευτοι κλώνοι που μπορειτε να δοκιμάσετε και να ικανοποιηθειτε, χωρις να δώσετε το πλεον αβασταχτο ποσο του πρωτοτυπου.

  7. @Στελλα δώσε μας τα φώτα σου!!!
    Ξέρω ότι είσαι μεγάλη γνωστής στα αρώματα σίγουρα θα ξέρεις τα καλύτερα dupe😍😍😍

  8. Τι ωραία αρωματικά/beauty πραγματακια που μαθαίνουμε στο bb! Μου αρέσει πολύ να διαβάζω την ιστορία του αρώματος, εδώ μου θύμισε και λίγο κάτι από το στορι του γοητευτικού αρωματοποιου Αντουάν! ( Έμιλυ στο Παρίσι) @Stella, θέλουμε περισσότερες πληροφορίες!
    ❤️🎄❤️

  9. Είναι υπέροχο να μαθαίνουμε την ιστορία πίσω από αρώματα θρύλους! Πόσο πολύ μου αρέσει να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω ιστορίες αρωμάτων! Ευχαριστούμε beautyblog που υπάρχεις και μας βοηθάς να ξεφεύγουμε λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητα!

  10. @stella: επειδή θέλω κ εγώ πολύ να το δοκιμάσω, αλλά να μην δώσω τα 200 ευρώ, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, πού μπορούμε να βρούμε κλώνους; σε κάποια καταστήματα που βλέπω που έχουν χύμα αρώματα; η μάλλον όχι χύμα, αλλά τα λεγόμενα τύπου….

  11. @maryl είτε χύμα είτε τύπου το ίδιο πράγμα είναι. Τα τύπου χύμα είναι.
    Όχι εγώ δεν αναφέρομαι σε τύπου, έχω τις ενστάσεις μου για αυτά. Αναφέρομαι σε αυτό που γίνεται στην αρωματοποιία από καταβολής της. Μόλις κάποιο άρωμα βγει και γίνει leader στην αγορά, όλα τα brands μικρότερα ή μεγαλύτερα βγάζουν παρόμοια. Επίσης η ανερχόμενη τάση την οποία εκτιμώ πολύ είναι τα αραβικά brands με εξαιρετική αρωματική ποιότητα και απίστευτα χαμηλές τιμές, τα οποία κατά ένα μέρος της παραγωγής τους είναι dupes των δυτικών.
    Αφήστε με να αναρρώσω από το πρώτο covid που περνάμε σπίτι παρέα με τον καλό μου και σας υπόσχομαι ποστ.

  12. @ Stella: Κατ αρχήν περαστικά σας και γρήγορα, κ πολλά φιλιά κ αγκαλιές. ❤️

    Κατά δεύτερον … post!! Post!! Post!! Το bb κοινό σου, ζητά post!!! 💕💕💕

  13. @Julia ναι, ναι θα τα γράψω όλα. Τα πιο πετυχημένα dupes του αρώματος. Όσο για τον κοβιντ έπεσε κι αυτό το κάστρο. Τόσα χρόνια δεν είχαμε κολησει και πιστεύαμε πια ότι διαθέτουμε το γονίδιο του αντιδοτου φαρμάκου που θα σώσει την ανθρωπότητα 😜
    Κούνια που μας κουνάτε… Ήρθε κι η σειρά μας και είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό.
    Σας φιλώ.❤️💜💗

  14. @stella γρήγορα περαστικά!!! πολύ πολύ επιτυχημένο dupe είναι το zara red temptation winter , βγαίνει και σε extrait και σε shimery body oil

  15. @NN Πολύ πολύ σωστα Αθηνα μου. Ηταν ενα απο αυτα που ειχα υπ΄όψη μου για τη λιστα. Η Ζαρα τον τελευταιο καιρο εχει κανει αλματα στα αρωματικά της προιόντα.

  16. @stella γρήγορα περαστικά! Νομίζω το πιο πετυχημένο dupe είναι το zara red temptation winter, βγαίνει και σε extrait αλλά και σε shimery body oil

  17. Aπό ΖΑRA το for him/red edition , το Jeanne Arthes Amore mio garden of delight edp και το cloud από Ariana Grande πιστευω οτι ειναι τα καλύτερα dupes του Baccarat Rouge ….Ασφαλώς αν κάποια μπορεί ευκολα να διαθεσει το ποσό , δεν θα το μετανιώσει αγοράζοντας το πρωτότυπο αρωμα…

  18. Ελιωσα και με το σχόλιο της Στέλλας για το baccarat των φτωχών…. Stella, περαστικά και γρήγορα…

  19. ♥️💙❤️🧡💚♥️💜💛♥️🧡❤️💙♥️🧡♥️💚♥️💙♥️💛♥️🧡

  20. Ενδιαφέρον αν μπορούμε να βρούμε dupes του Baccarat Rouge. Σίγουρα υπάρχει και η επιλογή του τύπου ,αλλά σίγουρα δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί στην διάρκεια. Υπάρχουν πολλά καταστήματα με τύπου αρώματα αλλά θέλει πολύ ψάξιμο ως προς την ποιότητα αρχικά, κ έπειτα στην διάρκεια κ στο πόσο ίδιο μπορεί να είναι.

  21. @Stella περαστικά 💕 κ αναμένουμε τις προτάσεις σου…..

  22. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες τις οποίες φυσικά δεν γνώριζα!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.