Μια αληθινή Χριστουγεννάτικη ιστορία και η «μυστική συνταγή της αγάπης»

 

 

Άλλο ένα ταξίδι σήμερα down memory lane. Φέτος γυρνάω αρκετά πίσω στο παρελθόν όπως ίσως καταλάβατε. Γιατί όπως τόσο όμορφα έγραψε χθες η ΒΙΚΥ μας -και με συγκίνησε πολύ-  «τα Χριστούγεννα είναι μνήμες. Η ζεστασιά από τους αγαπημένους σου, τα έθιμα που προσπαθείς να αναπαράγεις, για να νοιώσεις όπως κάποτε που ήταν όλοι εδώ…»

 

 

In memoriam και είμαι σίγουρη αρκετές από εσάς, θα το θυμηθείτε αυτο το post.

 

Μια αληθινή Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

 

Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν , σε μια άλλη “μικρή” ζωή μέρος και αυτή,  της “μεγάλης” μου ζωής που περιλαμβάνει πολλά και διάφορα,  είχα έναν υπέροχο παππού. Τον Brian που όλοι φωνάζαν Brad.

 

Έναν παππού γλυκό, ήρεμο, γενναιόδωρο στα πάντα, έναν παππού που μιλούσε σιγά για να “ακούγεται” δυνατά, έναν παππού με φλεγματικό χιούμορ, έναν παππού που μέχρι σήμερα ήταν ο πιο στωικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.

 

Και λέω στωικός γιατί αυτός ο παππούς – ο δικός μου παππούς- πέρασε πάνω από δυο δεκαετίες της ζωής του,  καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

 

Διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας γύρω στα 55 του χρόνια και μέχρι τα τέλη των 70 του,  που μας έφυγε για καλύτερα πράγματα, όταν δεν κοιμόταν,  ζούσε πάνω  σε αυτό το αναπηρικό καροτσάκι.

 

Αλλά όχι οποιοδήποτε αναπηρικό καροτσάκι.  Ο παππούς είχε ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο. Το φόρτιζε καλά – καλά από βραδύς και το πρωί αφού σηκωνόταν πλενόταν και ντυνόταν με τη βοήθεια της γιαγιάς και της δικής τους καθημερινής νοσοκόμας (παροχή από το κράτος πρόνειας της Αγγλίας φυσικά) ανέβαινε απάνω στο αμαξίδιο και ποιος τον έπιανε!

 

 

«Δαιμονισμένο» σας λέω το αμαξίδιο! Με απλά λόγια, όταν ο παππούς ανέβαινε απάνω και ξεκινούσε τις βόλτες του, μη σας πω ότι χαλαρά τα έπιανε τα 20 χιλιόμετρα την ώρα. Και δε θα ξεχάσω τις φορές που εγώ και η γιαγιά τον βλέπαμε να επιστρέφει και καθόμασταν στο παράθυρο και λέγαμε «τώρα θα κουτρουβαλιαστεί, Τζούλια ετοιμάσου, τώρα θα κουτρουβαλιαστεί, βάλε παπούτσια να τρέξεις να τον σηκώσεις, τώρα θα κουτρουβαλιαστεί- βρήκε πέτρα!» Ο παππούς μου, δεν κουτρουβαλιάστηκε ποτέ.

 

Επίσης ο παππούς δεν άφησε αυτό το θέμα της υγείας του να γίνει τροχοπέδη για τη ζωή του. Καθημερινός επισκέπτης του Day Center της δικής μας περιοχής (σα να λέμε τα δικά μας ΚΑΠΗ – αλλά καμία σχέση) έπινε το δεύτερο τσάι του εκεί καθημερινά, μιλούσε με τους φίλους του – κάποιοι επίσης με αναπηρίες κάποιοι όχι, διοργάνωναν βραδιές bridge ή scrabble, κανόνιζαν να δουν θεατρικές παραστάσεις στο West End, 3-4 φορές το χρόνο οπωσδήποτε θα γινόταν κάποιο πάρτι με μεγαλύτερο φυσικά αυτό των Χριστουγέννων,  φυσικά βοηθούσε τη γιαγιά μου στα ψώνια, βάζοντας τις σακούλες στα χερούλια του αμαξιδίου και άλλα πολλά.

 

 

Ως παλαίμαχος της RAF έπαιρνε μέρος σε πολλές συναντήσεις απόστρατων αξιωματικών, σε συνέδρια και σε συμπόσια, σε ομιλίες, και γιορτές υπό την αιγίδα πάντα των μελών της βασιλικής οικογένειας. H αγαπημένη του patron, ήταν φυσικά η Elizabeth Queen Mother η Βασιλομήτωρ, αφού τις περισσότερες φορές ήταν εκείνη η οικοδέσποινα . Είναι γνωστή ιστορικά η συμβολή της και η βοήθειά της στο λαό της κατά τη διάρκεια του B’ παγκοσμίου πολέμου και πρόσφερε τη βοήθειά της σε πρώην αξιωματικούς και απόστρατους,  όπου μπορούσε έως το τέλος της ζωής της.

 

 

Ο παππούς μου, στο αναπηρικό του αμαξίδιο,  συνομιλεί με την Queen Elizabeth the Queen Mother. (άγρυπνο το βλέμμα της Κυρίας επι των Τιμών)

 

 

 

 

Τέλος ο παππούς μου,  ζούσε για τα Ελληνικά καλοκαίρια,  όπου εφόσον μπορούσε λόγω της πρώιμης συνταξιοδότησής του,  για πολλά χρόνια πέρναγε 3 μήνες στην Εύβοια δίπλα στη θάλασσα. Εδώ μπορεί να μην είχε το ηλεκτρικό του αμαξίδιο, αλλά με τη βοήθεια της οικογένειας έκανε καθημερινά το μπάνιο του και τα απογεύματα τις βόλτες του. Έπινε τη μπυρίτσα ή το κρασάκι του, ρέμβαζε το ηλιοβασίλεμα και  είχε και εδώ πολλούς φίλους. Μιλούσε λίγα ελληνικά αλλά καταλάβαινε τα πάντα, λάτρευε την Ελλάδα και στην Ελλάδα, τον λάτρευαν όλοι.

 

 

Και ήρθε η ώρα για την ιστορία μας που διαδραματίστηκε πριν από αρκετά χρόνια κάποια Χριστούγεννα στο Λονδίνο.

 

Ήταν παραμονές  Χριστουγέννων,  και η πιο αγαπημένη εποχή του παππού. Το έθιμο με τη γιαγιά (που δεν άλλαξε ποτέ όσα χρόνια έζησε) ήταν να βγαίνουν μαζί το πρωί της προ-παραμονής Χριστουγέννων και να διαλέγουν την γαλοπούλα τους και το Christmas ham στον δικό τους χασάπη, στον οποίο πήγαιναν 30 χρόνια (και ήξερε ότι ήθελαν το καλύτερο).  Μετά θα πήγαιναν στο M&S food hall  για τα trimmings και τα crackers και θα κατέληγαν στο pastry shop για το επιδόρπιο (apple crumble με φρέσκη κρέμα γάλακτος)

 

 

Ήμουν και εγώ εκείνα τα Χριστούγεννα μαζί τους στο Λονδίνο και ενώ λάτρευα όλη αυτή τη διαδικασία και δεν την έχανα ποτέ  – για κάποιο λόγο εκείνη τη χρονιά αποφάσισα να κάνω shoe shopping στην Oxford Street και όπως θα δείτε παρακάτω, έχασα το καλύτερο.

 

 

Μια και δυο λοιπόν ο παππούς πάνω στο αμαξίδιο,  η γιαγιά δίπλα ξεκίνησαν για την πρώτη στάση αυτή στον χασάπη.  (όλα με τα πόδια, το high street τα είχε όλα σε απόσταση μισής ώρας μεταξύ τους- τους άρεσε αυτό εξ άλλου). Βέβαια, πολύ κρύο στο Λονδίνο και εκτός από το βαρύ μπουφάν του, ο παππούς είχε και την σκωτσέζικη κουβερτούλα πάνω στα πόδια του για να τα κρατάει ζεστά (παίζει ρόλο στην ιστορία η κουβέρτα..)

 

Φτάνοντας έξω από τους Hillman Butchers είδαν ότι στο κατάστημα υπήρχε ουρά.  Εδώ να πω ότι ο παππούς κάπνιζε. Το αγαπούσε το τσιγαράκι του. Ακόμα και όταν η γιαγιά το έκοψε για πάντα, εκείνος συνέχιζε να καπνίζει μέχρι το τέλος.

 

 

Hillman Butchers από το 1848 στο ίδιο σημείο

 

 

 

 

Λέει ο παππούς στη γιαγιά: «Πήγαινε μέσα να δει ο George ότι ήρθαμε (George = χασάπης)  και να ετοιμάσει την γαλοπούλα και εγώ θα κάτσω λίγο έξω από το κατάστημα να καπνίσω ένα τσιγαράκι. Μόλις έρθει η σειρά μας, βγες και φώναξέ με να μπω και εγώ- γιατί σε εμπιστεύομαι μεν για τη γαλοπούλα,  αλλά το Christmas ham θέλω να το δω με τα μάτια μου»

 

Πάντα γαλοπούλα και Christmas Ham στο τραπέζι 

 

 

 

Έτσι και έγινε.

 

Έξω από το κατάστημα ο παππούς, μέσα στο κατάστημα η γιαγιά, άναψε το τσιγαράκι του, ξεκίνησε να το απολαμβάνει, χάζευε τον κόσμο στον δρόμο- όλοι χαρούμενοι και σε γιορτινό mood, όλοι  έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους και ξαφνικά, εκεί που χάζευε και κάπνιζε αμέριμνος πέρασε από μπροστά του μια κυρία και το επόμενο δευτερόλεπτο ο παππούς βρέθηκε με ένα πεντόλιρο πάνω στην κουβερτούλα του!

 

 

Φυσικά πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει τι είχε συμβεί και μετά το συνειδητοποίησε! Η σκέψη πέρασε σαν αστραπή μέσα στο μυαλό του! Η γυναίκα προφανώς τον είχε περάσει για ζητιάνο, καθισμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, έξω από τον χασάπη και με χριστουγεννιάτικο, φιλανθρωπικό spirit του άφησε ένα ολόκληρο πεντόλιρο!

 

 

Και τότε ο παππούς είπε το παρακάτω αμίμητο, το οποίο φυσικά μέχρι σήμερα είναι άλλο ένα από τα inside jokes της οικογένειας:

 

“Madame! Madame! Come back and take your money! I’m not a beggar! I’ m waiting for my Christmas Ham! Περιμένω το Christmas ham μου!”  Δηλαδή δεν περίμενε τη γιαγιά- wife, – σύζυγό του,  το Ham περίμενε,  να βγάλει πόδια και να τον συναντήσει έξω. Αλλά φυσικά  και όπως ήταν λογικό, τα έχασε τόσο πολύ με αυτό που του συνέβη, που από τη βιασύνη του,  αυτό βρήκε να πει εκείνη τη στιγμή…

 

Ακούει η γιαγιά τον παππού να φωνάζει (δεν φώναζε ποτέ, αλλά η φιλάνθρωπη  γυναίκα είχε αρχίσει να απομακρύνεται) τελικά τον ακούει και η γυναίκα,  γυρνάει πίσω, βλέπει και τη γιαγιά, καταλαβαίνει το λάθος της,  ζητάει χίλια συγνώμη, παίρνει πίσω τα λεφτά της, τελειώνει το σκηνικό.

 

Μετά από λίγες ώρες και αφού τα shopping είχαν τελειώσει, γυρνάω και εγώ στο σπίτι, όπου μου διηγούνται και οι δυο την ιστορία. Και σιγά μην έχανα την ευκαιρία να γελάσω και λίγο παραπάνω.  Ως project  manager λέω στον παππού:

 

«Παππού αυτό ήταν! Την κάναμε την τύχη μας!  Λοιπόν εσύ θα κάθεσαι έξω από χασάπηδες, μανάβηδες, super markets – δεν έχω πρόβλημα ό ,τι θες διάλεξε- εγώ θα είμαι από πίσω με ένα μικρό κουδουνάκι και θα λέω “hands for the poor hands for the poor” θα μαζεύουμε καμία πεντακοσαριά λίρες τη μέρα, την κάναμε την τύχη μας παππού! Την κάναμε την τύχη μας!»

 

Για να με κοιτάει φυσικά ο παππούς εντελώς αποδοκιμαστικά – αλλά ταυτόχρονα να γελάει κάτω από τα μουστάκια του (δεν είχε αλλά λέμε). Και ήταν αυτή του η έκφραση της αποδοκιμασίας για τις τρέλες της εγγονής του,  συνυφασμένη με το κρυφό του γέλιο,  λόγω της  αγάπης που της είχε, που θα μείνει μαζί μου για πάντα.

 

Madame! Madame! Come back and take your money! I’m not a beggar! I’ m waiting for my Christmas Ham!

 

 

 

 

 

Παρασκευή πριν τα Χριστούγεννα αύριο αγαπημένες και τα χρονικά περιθώρια για να γίνουν όλα όσα πρέπει (συν το Christmas ham) στενεύουν. Θα τα πούμε σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε Merry Christmas και να τα περάσετε υπέροχα με πολλές αγκαλιές, πολλά γέλια και  πολύ αγάπη,  δημιουργώντας αναμνήσεις που θα κρατήσουν για πάντα.

 

 

14 Σχόλια
  1. Μια μεγαλη καρδιά 💓
    Μια μεγάλη αγκαλιά 👩‍❤️‍👩

  2. Αχ πόσο με έχεις συγκίνηση με αυτή την ιστορία σου ακόμα την θυμάμαι….
    Καλά να περάσεις αγαπημένη με πολλές αγκαλιές,γέλια,χαρές , αγάπη και νέες αναμνήσεις 😘😘😘😘😘💜💜💜💜

  3. Αυτή την υπέροχη ιστορία Τζούλια μου τη θυμάμαι τόσο ζωντανά , την είχα διαβάσει πολλές φορές και πέρα από αστεία είναι ταυτόχρονα και τόσο γλυκά συγκινητική ❤️. Ταυτίζομαι γιατί κ εγώ τον συγχωρεμένο παππού μου από την πλευρά της μαμάς μου, τον λατρευα και με λάτρευε με αυτή την αγάπη που είναι τόσο έντονη και βαθιά που νομίζεις ότι μπορεί να την πιάσεις.. Και ένας από τους λόγους που αγαπώ αυτή την ιστορία σου και τη διαβάζω πολλές φορές ειναι επίσης γιατί βρίσκω κοινά στοιχεία στον παππού σου με τον δικό μου❤️.. Χρόνια σου πολλά για σήμερα με υγεία και υπέροχες στιγμές ❤️Και σευχαριστω μέσα από την καρδιά μου για την υπέροχη παλέτα από Sephora που ήρθε σήμερα απροσδόκητα 😊Καλά μας Χριστούγεννα με πολλή αγάπη!

  4. Κάποια πράγματα στη ζωή μας δεν έχουν τιμή, έχουν αξία που είναι ανεκτίμητη. Είναι όλα αυτά που κουβαλάμε μέσα μας, που τα επικοινωνούμε, που δεν τα επικοινωνούμε αλλά τα αφήνουμε να εννοηθούν, που μας κάνουν να γελάμε, να κλαίμε, να μοιραζόμαστε, ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ και που όλα αυτά μας καθορίζουν με κάποιο τρόπο μαγικό. Μαγικό και μωβ!!! Αγαπημένη μου, λατρεμένη αδερφή μου, Ιουλία της καρδιάς μου, χρόνια σου πολλά 💜💋Μια μεγάλη αγκαλιά κι ένα φιλί (κι ένα χαρτομάντιλο)
    Σ’ αγαπάω💜και τώρα και μετά που θα είμαστε vintage κορίτσια με μωβ και πορτοκαλοκαροτί μαλλιά και πι με στρας🫶
    Μουτςς

  5. Πρώτα από όλα, σε ευχαριστώ πολύ για τα ωραία λόγια σου. ❤❤❤
    Με άγγιξε πολύ η ιστορία σου, θαύμασα τη φωτογραφία του παππού σου με τη βασιλομήτορα (πόσο περήφανη θα είσαι!) και σαν να είδα και λίγο αυτό το βλέμμα του προς την αγαπημένη του εγγονή-πειραχτήρι!
    Σου εύχομαι ολόψυχα φέτος η γαλοπούλα και το Christmas Ham να έχουν ακριβώς την ίδια γεύση με τότε και να είναι τόση η χαρά και η ζεστασιά στο σπίτι σου, σαν να είναι όλοι εκεί!
    Καλά Χριστούγεννα, με υγεία!

  6. Καλά Χριστούγεννα σε όλα τα bb girls! Με υγεία και πολύ αγάπη!!!

  7. Με συγκίνησε απίστευτα η ιστορία σας, θυμάμαι έντονα και τον δικό΄μου παπού -αν και έχει φύγει πολλά χρόνια πριν- ας είναι όλοι τους αναπαυμένοι…… @ STELLA είναι όλοι τους πάντα εδώ…….

  8. Καλημερα
    Στελνω τις πιο θερμες ευχες μου μεσα απο την καρδια μου σε ολες τις κοπελες του bb και στην αγαπημενη μου Τζουλια πρωτιστως
    Να εχουμε τα καλυτερα Χριστουγεννα που εχουμε ζησει γεματα μονο απο αγαπη, υγεια και πολυ πολυ μαγεια
    Να ξεφυγουμε εστω και αυτες τις μερες απ οτιδηποτε ασχημο

  9. Τι υπέροχη ιστορία @Julia! Τι όμορφες αναμνήσεις! Καλά Χριστούγεννα σε όλες bbgirls, σε σας και στις οικογένειές σας με υγεία, χαρά και ζεστές, αληθινές αγκαλιές από τα αγαπημένα σας πρόσωπα!
    ❤️🎄❤️

  10. Μόνο αγάπη! ❤️❤️❤️
    Καλά Χριστούγεννα με υγεία, ζεστές καρδιές και πρόσωπα με φωτεινά χαμόγελα!

  11. Είσαι υπέροχη 🥰🥰 μια μεγάλη αγκαλιά για την όμορφη αυτή ιστορία κ για την λεπτομερή περιγραφή του παππού σου που δείχνει τόσο αγάπη και θαυμασμό!! Καλά Χριστούγεννα με υγεία!!!

  12. Τι όμορφες αναμνήσεις!!Ο παππούς ,η γιαγιά και οι γονείς.Όλοι έφυγαν αλλά ζουν μέσα μας,μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες μας.Θα τους αγαπάμε πάντα και θα νιώθουμε τυχεροί που είμαστε αυτοί που ειμαστε χαρις σε αυτούς.

  13. Ξερεις πόσο τυχερή είσαι που έχεις να θυμάσαι και να μοιράζεσαι τέτοιες αναμνήσες με τα αγαπημένα σου προσωπα…δεν χρειαζεται να σου το πω εγω….

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.