Κοσμετολογία 2024: pre- aging αντί για anti-aging, εξωσώματα and more.

 

 

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης συνδέεται με την ψυχική μας υγεία. Έρευνα στο «Frontiers in Psychology» έδειξε πως οι άνθρωποι που διατηρούν μία ρουτίνα φροντίδας και περιποίησης έχουν μειωμένο άγχος.

 

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και την αισθητική ιατρική ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπείες που προσφέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και διάρκεια.

 

Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της εξατομικευμένης φροντίδας

Στον τομέα της δερματολογίας, διαφαίνεται μία αυξανόμενη τάση γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τη μηχανική μάθηση, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και τον τρόπο εφαρμογής τους στη φροντίδα του δέρματος. Κάποιες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης ήδη χρησιμοποιούνται προσφέροντας ακριβείς διαγνωστικές δυνατότητες, εξατομίκευση των θεραπειών καθώς και τους ιδανικούς συνδυασμούς τους για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Την ίδια στιγμή, τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για θεραπείες προσώπου και σώματος, έχουν πλέον όλα εξατομικευμένες ρυθμίσεις ώστε να προσαρμόζονται και να στοχεύουν συγκεκριμένες ανάγκες.

 

 

 

 

Pre-aging αντί για anti-aging

Εδραιώνεται η έννοια της pre-aging φροντίδας του δέρματος, με θεραπείες που απευθύνονται σε νεότερες ηλικίες και έχουν στόχο την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και άλλων συχνών προβλημάτων της επιδερμίδας που σχετίζονται με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αυξανόμενη ζήτηση για Baby Botox, η εφαρμογή του κλασικού Botox σε μικρότερη δοσολογία, που απευθύνεται σε νεότερα άτομα, με σκοπό την αποτροπή του σχηματισμού ρυτίδων. Ακόμη και η σχολαστική χρήση αντηλιακής προστασίας, βασική προϋπόθεση για υγιές δέρμα και πρόληψη της φωτογήρανσης, είναι πλέον μία pre-aging συνήθεια που ακολουθούν γυναίκες και άντρες σε αρκετά νεότερες ηλικίες.

 

 

 

 

Fillers για αρμονία και ισορροπία στο πρόσωπο

Τα fillers ξεφεύγουν από τις γνωστές τους χρήσεις ως πληρωτικά για όγκο σε χείλη και ζυγωματικά. Προφανώς παραμένουν πρωταγωνιστές σε αυτήν την κατηγορία, όμως χάρη στις εξελίξεις στις συνθέσεις τους επιτρέπουν πλέον πολλές ακόμη χρήσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ανήκαν μόνο στο πεδίο της πλαστικής χειρουργικής. Η αναίμακτη ρινοπλαστική με την εφαρμογή υαλουρονικού οξέος στη ράχη της μύτης εκφράζει την τάση αυτή, όπως και η αναδιαμόρφωση με fillers του σχήματος του πηγουνιού και του περιγράμματος του προσώπου σε γυναίκες και άντρες.

 

 

Θεραπείες με εξωσώματα

Τα εξωσώματα (exosomes) είναι μικροσκοπικά κυστίδια που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών τα τελευταία χρόνια καθώς διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν αναγεννητικές, αντιφλεγμονώδεις, αγγειογενετικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Οι θεραπείες που τα χρησιμοποιούν θεωρούνται καινοτόμες και αποτελούν το next step των εδραιωμένων θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Η βασική διαφορά είναι ότι πλέον, αντί να εγχέουμε σε μια περιοχή βλαστοκύτταρα προκειμένου να επιτύχουμε εκ των έσω επανόρθωσή της, πάμε ένα βήμα πίσω και «στέλνουμε» στην υπό θεραπεία περιοχή εξωσώματα τα οποία κινητοποιούν φυσικά τα δερματικά κύτταρα και ενεργοποιούν τις αναγεννητικές ιδιότητές τους. Αυτή τη στιγμή τα εξωσώματα αποτελούν ένα top φυσικό συστατικό που δοκιμάζεται σε πλείστες εφαρμογές, ανάμεσά τους στην κοσμητική ιατρική ως θεραπεία αντιγήρανσης, επούλωσης ουλών, βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος και μείωσης ρυτίδων.

 

 

 

Οι γιατροί προειδοποιούν: Προσοχή στις επεμβατικές αισθητικές θεραπείες στο σπίτι!

 

Μια από τις πιο ανησυχητικές τάσεις που αναδεικνύονται μέσω των social media. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της κατ’ οίκον εφαρμογής microneedling (dermaroller), ενέσεων fillers (!) καθώς και αμφιβόλου προέλευσης συσκευών για την αφαίρεση ανεπιθύμητων τριχών. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του δέρματος, αλλά και παραμορφώσεις.

 

Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες την η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

 

 

 

9 Σχόλια
  1. Πιστεύω σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα δούμε μεγάλα άλματα με την χρήση της τεχνικής νοημοσύνης
    αλλά βέβαια θέλει μέτρο αλλιώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα.

  2. Έχω την εντύπωση ότι σε κάποια χρόνια με τις εξελίξεις στη ΑΙ θα μένουμε πάντα νέοι 😊ή έστω με μόνιμα νεανική εμφάνιση – (wishful thinking αλλά με αυτά που διαβάζω νομίζω τίποτα πλέον δεν είναι αδύνατο)!

  3. Μακάρι τα άλματα της τεχνητής νοημοσύνης να τα δούμε σύντομα και να είναι προσβάσιμα για όλους

  4. Ψηφίζω Pre-aging αντί για anti-aging με σχολαστική χρήση αντηλιακής προστασίας!Τη χρήση των θεραπειών με εξωσώματα τη θεωρώ λίγο ακραία για μια απλή αντιγήρανση ίσως για πιο σοβαρά θέματα πχ επούλωσης ουλών και πάλι βέβαια αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή για τον καθένα.

  5. Πιστεύω πολύ στην επιστήμη, και διαβάζω διάφορα για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ελπίζω, μετά από τις απαραίτητες κλινικές μελέτες να μπορούμε όλοι μας να κάνουμε ένα refresh στο πρόσωπο μας!
    xx

  6. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν ενέσιμα μόνοι τους?😱
    Μουτςς

  7. Μεγάλη προσοχή,δεν κάνουν όλοι για όλα.Πάντα ένας επιστήμονας γνωρίζει καλύτερα.

  8. Έχω ακριβώς την ίδια απορία με την Λίτσα…. σίγουρα προχωράει η επιστήμη, αλλά δεν θα δοκίμαζα εύκολα αυτές τις καινοτόμες θεραπείες…

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.