Φαγητό: Μια πεντανόστιμη συνταγή, με φασόλια ελέφαντες Πρεσπών.

 

 

Ας κλείσουμε σήμερα Παρασκευή αυτό το μικρό ταξιδιωτικό αλλά και γαστρονομικό οδοιπορικό στις Πρέσπες,  με μια συνταγή ιδανική για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Τα φασόλια Πρεσπών (γίγαντες, ελέφαντες και πλακέ) είναι φημισμένα για την νοστιμιά τους και χαρακτηρισμένα ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική λιχουδιά και σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή που μάθαμε στις Πρέσπες από ντόπια νοικοκυρά, η οποία πρώτα μας έδωσε και δοκιμάσαμε το πιάτο που είχε φτιάξει.  Μείναμε άφωνοι από την νοστιμιά και τη γλύκα τους κι έτσι ζητήσαμε τη συνταγή.

 

Το μικροκλίμα των Πρεσπών με τις λίμνες, το υψόμετρο των 850μ και τα οροπέδια είναι ιδανικά για την καλλιέργεια αυτού του γαστρονομικού θησαυρού.   Η χειρωνακτική εργασία σε αρκετά στάδια της καλλιέργειας τους, μειώνει την μηχανική καταπόνηση των εδαφών κι έτσι έχουμε μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες παραδοσιακές καλλιέργειες.  Τα φασόλια Πρεσπών είναι αναρριχώμενη ποικιλία,  βραστερά, λεπτόφλουδα και με βουτυρώδη υφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε ότι αφορά τα θρεπτικά συστατικά τους, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και μια καλή πηγή χαλκού, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, θειαμίνης, καλίου και ψευδαργύρου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας.

 

 

 

 

Η συνταγή

 

-Αφού έχουμε μουσκέψει τα φασόλια (περίπου 300-350 γρ) από το προηγούμενο βράδυ κάνουμε μια πρώτη βράση και κρατάμε αυτό το νερό.

-Κάνουμε μία δεύτερη βράση γύρω στα 40 λεπτά, ώστε τα φασόλια να κρατάνε.

– Σε ένα ταψί πυρεξ ρίχνουμε τα φασόλια μαζί με το νερό της πρώτης βράσης που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε σοταρισμένα καρότα που έχουμε κόψει σε λωρίδες, ένα-δυο πράσα, λίγο σκόρδο, 2-3 πιπεριές Φλωρίνης και δύο κουταλάκια γλυκού μόνο γλυκιά πάπρικα (όχι καπνιστή πάπρικα, δεν ταιριάζει)

-Τα βάζουμε ανοιχτά στο φούρνο για μισή ώρα και περίπου στους 200ο ώστε με το νερό που περιέχει το άμυλο των φασολιών να καραμελώσουν.

-Προσέχουμε να μείνει νερό στο ταψί ακόμα κι όταν κλείσουμε τον φούρνο, ώστε να μην στεγνώσουν και να έχουν ζουμάκι.

-Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

-Συνοδεύουμε με ένα ξινόμαυρο Αμυνταίου ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ.

 

 

Καλή όρεξη και καλό σαββατοκύριακο bb girls!

 

Stella

 

10 Σχόλια
  1. Καλημέρα!!Εννοείται ότι θα το δοκιμάσουμε!!

  2. Πάντα αγοράζω φασόλια Πρεσπών είναι τα καλύτερα!!

  3. Με αυτό τον τρόπο μαγειρεύω τους γίγαντες, είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά, θρεπτικο και γευστικότατο!

  4. Αναρωτιέμαι ποιος σκέφτηκε να ονομάσει “ελέφαντες” τα φασόλια.
    Μουτςς

  5. @litsa έχουν ένα ιδιότροπο σχήμα, σα να έχουν προβοσκίδα.

  6. Super η συνταγή! Θα την φτιάξουμε!
    @Julia Χρόνια Πολλά με υγεία ❣️❣️❣️ και ότι επιθυμείς!!!!
    xx

  7. Ευχαριστούμε πολύ Στέλλα για την συνταγή. . Θα την δοκιμάσω. 2 ερωτήσεις έχω μόνο ..πόσο νερό για 350γρ.φασολια? Κ πόση ώρα κρατάμε την πρώτη βράση??

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.