3 δραστικά βότανα για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση

 

Το καλοκαιρι είναι στη γωνία, το Πάσχα προβλέπεται έτσι κι αλλιώς καλοκαιρινό και ίσως είναι καιρός για μια αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

 

Σήμερα θα δούμε αναλυτικά τρία  δραστικά βότανα,  που εκτός από αποτοξίνωση βοηθούν επίσης πολύ, στη μείωση του βάρους αφού αυξανουν τον μεταβολισμό και  καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών.

 

Φυσικά για να  δούμε αποτέλεσμα πίνοντας αυτά τα βότανα,  πρέπει να προσέξουμε και την πρόσληψη ημερησίων θερμίδων, να μειώσουμε όσο μπορούμε τα λίπη, τα γλυκά και την υπερβολή στους υδατάνθρακες,  να πίνουμε πολύ νερό, γιατί από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

Καταναλώνονται ως αφεψήματα, δηλ. εκχυλίζοντας σε ζεστό νερό και χωρίς βρασμό για 5-10 λεπτά τους αποξηραμένους καρπούς ή το φύλλωμα τους. Τα συγκεκριμένα βότανα είναι εύκολο να τα βρείτε αποξηραμένα, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή βοτανοπωλεία.

 

ΛΟΥΙΖΑ

Η λουΐζα ή μελισσόχορτο με τη χαρακτηριστική «λεμονάτη» γεύση του περιέχει αιθέριο έλαιο με κιτράλη, κινεόλη, λεμονένιο και γερανιόλη, τανίνες, φλαβονοειδή και γλίσχρασμα. Περιέχει επίσης, τις δραστικές ουσίες βερνεναλίνη και βαρβερίνη καθώς και βλέννα. Η λουΐζα βοηθά στην αποτοξίνωση, την αποβολή των περιττών υγρών και είναι πολύ αποτελεσματική σε ότι αφορά την κυτταρίτιδα και την σύσφιξη του δέρματος.  Βοηθάει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, δρώντας ενάντια στα περιττά κιλά και είναι κι αυτό ένα βότανο δραστικά αποτοξινωτικό και διουριτικό, που προσφέρει υγεία και ευεξία στον οργανισμό.

 

Λειτουργεί επίσης θαυμάσια σε θέματα του πεπτικού συστήματος, όπως δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες, κολικούς του στομάχου και των εντέρων και καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Είναι πολύ χαλαρωτικό  ηρεμιστικό και τονώνει το νευρικό σύστημα.  Σε συνδυασμό με το πράσινο τσάι γίνεται ένα ακόμα πιο δραστικό ρόφημα με άμεσα αποτελέσματα.

 

 

 

 

Πράσινο Τσάι

Διασπά το λίπος και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό καύσης του, με έμφαση στο λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά.  Έρευνες διαπιστώνουν, ότι η επιγαλλοκατεχίνη στο πράσινο τσάι ενεργοποιεί τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλιάς και επιταχύνει την απώλεια βάρους κατά 77%.  Ωστόσο, ας μην περιμένουμε να αδυνατίσουμε μόνο και μόνο πίνοντας απεριόριστες κούπες πράσινου τσαγιού ή όποιο άλλο βότανο.

 

 

ΤΑΡΑΞΑΚΟ

Η λέξη ταραξάκο προέρχεται από το ελληνικό τάραξος που σημαίνει «αυτό που θεραπεύει τις ταραχές». Το ταραξακο ή πικραλίδα ή ραδίκι του βουνού ή αγριοράδικο ή αγριομάρουλο (Taraxacum officinale το συναντάμε σε όλο τον κόσμο, σε εύκρατα κλίματα και μοιάζει πάρα πολύ με το γνωστό μας ραδίκι.  Είναι το περσικό tharakhchakon, το οποίο αναφέρει στα συγγράμματα του ο Άραβας Avicenna.

 

Το φυτό αναφέρεται στο διάσημο βιβλίο βοτάνων Shennong pen Ts’ao (2.700 π.Χ.) και στο Tang Materia Medica, καθώς οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν τόσο ως τροφή, όσο και ως φάρμακευτικό βότανο.  Το ταραξακο χρειάζεται υγρασία και για αυτό ευδοκιμεί σε λιβάδια, στις άκρες των δρόμων, στη σκιά των βράχων. Τα φρέσκα φύλλα του είναι βρώσιμα και καταναλώνονται ως σαλάτα.  Είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η  περιεκτικότητα του σε σίδηρο ξεπερνά αυτήν που έχει το σπανάκι. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για τόνωση, αποτοξίνωση και ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού.

 

 

Στην βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, με σημαντικότερη την αποτοξίνωση. Καθαρίζει το αίμα και τους ιστούς κι έχει πολύ σημαντική δράση στις δερματοπάθειες.  Είναι διουρητικό και καθαρίζει το ουροποιητικό, σε αντίθεση όμως με άλλα αντίστοιχα βότανα, δεν στερεί τον οργανισμό από το κάλιο.

 

Διεγείρει την άρτια λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.  Έχει επίσης ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, ενώ στην κινεζική βοτανοθεραπεία θεωρείται αποτελεσματικό ακόμη και σε πολύ ισχυρά βακτήρια όπως των πνευμονιών, της διφθερίτιδας, του σταφυλόκοκκου. Η κατανάλωση ταραξάκου μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία των αδένων και συμβάλει στη διατήρηση ενός σταθερού  βάρους του σώματος.

 

Bonus

Ginger Tea: Συνταγή για cocktail αδυνατίσματος

 

Σε ένα μπουκάλι καθαρό νερό (αν είναι εύκολο, προτιμήστε εμφιαλωμένο)  θα προσθέσετε μία ρίζα τζίντζερ, μερικές φέτες λεμόνι ή λάιμ με τη φλούδα, για να εκχυλισθούν και τα αιθέρια έλαια τους- και μερικά φύλλα δυόσμο.  Το διατηρείτε στο ψυγείο.

 

 

Πάντως πριν τα καταναλώσετε είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε για τη δοσολογία κάποιον ειδικό βοτανοθεραπευτή ή τον γιατρό σας, γιατί συχνά υπάρχουν παθήσεις για τις οποίες ακόμα και τα βότανα, όσο φυσικά κι αν είναι δεν ενδείκνυνται, π.χ το δενδρολίβανο ή το φασκόμηλο όταν έχουμε θέματα πίεσης. Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα.

 

Stella

 

7 Σχόλια
  1. Εξαιρετικές και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας έδωσες @Στέλλα μας. Την λουίζα την χρησιμοποιώ συχνά και όντως βοηθάει πολύ στην κατακράτηση των υγρών όπως και η συνταγή ginger tea βοηθάει να πίνεις γενικά νερό όπως εγώ που δεν πίνω συχνά .

  2. Δεν λείπει ποτέ η λουίζα απο το σπίτι μας, βοηθάει όντως πολύ!

  3. Εδώ και αρκετό καιρό πίνω πράσινο τσάι και όντως είναι boost του μεταβολισμου.. Σε συνδυασμό με πολύ περπάτημα κάθε μέρα έχασα 5 κιλά

  4. Λουίζα, το αγαπημένο μου αφέψημα. Και μάλιστα, δικής μου παραγωγής! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή του κοκτέιλ αδυνατίσματος!
    xx

  5. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Ευχαριστούμε @Stella!

  6. @Stella εξαιρετικές χρήσιμες οκ πληροφορίες σου Στέλλα. Κ για μένα η Λουίζα είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.