Όλες και όλοι όπως είναι λογικό βγαίνουμε από την καθημερινή μας ρουτίνα την περίοδο των γιορτών. Και λίγο παραπάνω θα φάμε, και λίγο παραπάνω θα πιούμε, και λίγα γλυκά παραπάνω θα βρεθούν μπροστά μας (το … λίγο είναι σχετικό για τον καθένα..)
Και μετά, σχεδόν πάντα τσιμπάμε για προίκα όχι πολλά, αλλά κανά δυο κιλάκια σίγουρα. Και αυτά καλώς ή κακώς, καμιά φορά επιμένουν και δεν λένε να μας αφήσουν γεια.
Τώρα, προς το τέλος του Ιανουαρίου είναι μια καλή εποχή για να κάνουμε μια ελαφριά αποτοξίνωση και διατροφή (όχι αυστηρές διαιτες- ποτέ- φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα). Ο Φεβρουάριος είναι σχετικά νεκρός μήνας και μας βοηθάει να προσέξουμε λίγο παραπάνω τη διατροφή μας. Αν τώρα στην καθημερινότητά μας προσθέσουμε και τα δυο βότανα που θα δούμε σήμερα, νομίζω το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ικανοποιητικό.
ΛΟΥΙΖΑ
Η λουΐζα ή μελισσόχορτο με τη χαρακτηριστική «λεμονάτη» γεύση του περιέχει αιθέριο έλαιο με κιτράλη, κινεόλη, λεμονένιο και γερανιόλη, τανίνες, φλαβονοειδή και γλίσχρασμα. Περιέχει επίσης, τις δραστικές ουσίες βερνεναλίνη και βαρβερίνη καθώς και βλέννα. Η λουΐζα βοηθά στην αποτοξίνωση, την αποβολή των περιττών υγρών και είναι πολύ αποτελεσματική σε ότι αφορά την κυτταρίτιδα και την σύσφιξη του δέρματος. Βοηθάει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, δρώντας ενάντια στα περιττά κιλά και είναι κι αυτό ένα βότανο δραστικά αποτοξινωτικό και διουριτικό, που προσφέρει υγεία και ευεξία στον οργανισμό.
Λειτουργεί επίσης θαυμάσια σε θέματα του πεπτικού συστήματος, όπως δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες, κολικούς του στομάχου και των εντέρων και καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Είναι πολύ χαλαρωτικό ηρεμιστικό και τονώνει το νευρικό σύστημα. Σε συνδυασμό με το πράσινο τσάι γίνεται ένα ακόμα πιο δραστικό ρόφημα με άμεσα αποτελέσματα.
GINGER
Το ginger είναι ένα από τ’ αγαπημένα κι αποτελεσματικότερα βότανα και μπαχαρικά ιδανικό για αποτοξίνωση. Φρέσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα και γευστικότατο μπαχαρικό στα φαγητά μας, αλλά είναι και ένα θαυμάσιο αιθέριο έλαιο.
Το τζίντζερ είναι επίσης κορυφαίο για κρυολογήματα και πονόλαιμο ενώ στην Ασία απ΄όπου προέρχεται είναι ίσως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο βότανο γι’ αυτό τον λόγο. Έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επιπλέον, δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις.
Προτείνω το φρέσκο τζίντζερ κι όχι το ξερό, γιατί έχει καλύτερη δράση. Πλέον το βρίσκουμε ευρύτατα σε πολλά μπαχαροπωλεία, αλλά και σούπερ μαρκετ. Το τζίντζερ έχει ευεργετική επίδραση και σε άλλα προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και γενικότερα οι αρθραλγίες. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα (π.χ. από όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικά έλκη).
Όμως είναι και ένα ιδανικό βότανο για αποτοξίωση, ειδικά μετά τις γιορτές που όλες και όλοι λίγο πολύ ξεφύγαμε στην διατροφή μας.
Συνταγή για αποτοξινωτικό και δυναμωτικό ρόφημα με ginger
Βράζουμε την ρίζα για 5 λεπτά, ενώ την έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες για να την εκχυλίσουμε. Το σουρώνουμε και το συνδυάζουμε με φλούδα λεμονιού, κανέλα και μία κουταλιά μέλι (πάντα το μέλι διαλύεται σε χλιαρό ρόφημα κι όχι καυτό για να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά του) κι έχουμε το τέλειο ρόφημα και για αποτοξίωση αλλά και κατά του κρυολογήματος. Ιδανικό να το πιείτε σε θερμοκρασία δωματίου το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο.
Stella
Ξερό βιολογικό τζιντζερ χρησιμοποιω καθημερινά κ στον φυσικό χυμό που πίνω και σε κάθε φαγητο που φτιάχνω, εδώ και κάποια, χρόνια κ η αλήθεια είναι ότι αρρωσταινω όλο κ λιγότερο από ιώσεις. Λουίζα δεν έχω χρησιμοποιήσει αλλά με όλα αυτά τα καλά που διάβασα θα πρέπει να αρχίσω να χρησιμοποιω
Θα το δοκιμάσω. Ευχαριστούμε Στελλίτσα μας 💜
Μουτςς
Λουίζα πίνω πολύ συχνά γιατί( όπως έγραψε και η @Στελλα μας) μου αρέσει η λεμονάτη γεύση της.
Αντίθετα το τζίντζερ όσες φορές έχω προσπαθήσει δεν το αντέχω καθόλου 😌
Κανέλα, μέλι μαζί με ταχίνι πάνω σε μια φέτα ψωμί είναι το καθημερινό μου πρωινό ,🙂
Ευχαριστούμε Στέλλα μας για την πρόταση ίσως το κάνω κάποια στιγμή. Το τζιντζερ δεν μου πολύ αρέσει λουιζα ναι
Χρήσιμη συνταγή! Ευχαριστούμε Στέλλα!
Καλημέρα! Ωραίος συνδυασμός. Μου αρέσει η γεύση, τόσο του τζίντζερ όσο και της λουίζας και τα απολαμβάνω στους συνδυασμούς των ροφημάτων που χρησιμοποιώ.
Αν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο. Η λουίζα και το μελισσόχορτο είναι διαφορετικά φυτά.
Ευχαριστούμε για την συνταγή.
Eυχαριστούμε για τις προτάσεις… το τζιντζερ ομολογουμενως εχει μια ιδιαίτερη γεύση που πολλοί δεν την αγαπούν…