Φυσικές συνταγές: Οι χρήσεις της Λεβάντας. Part Τwo

 

lavender1

 

 

Συνεχίζουμε σήμερα με τις πολλές χρήσεις της μοναδικής λεβάντας που κάνει πραγματικά “θαύματα”  στην ομορφιά αλλά και την υγεία μας. Η λεβάντα χωρίς αμφιβολία είναι ένα  από τα πλέον πολύτιμα βότανα της φύσης.

 

Φυσικό αντιβακτηριδιακό-αντιμικροβιακό

 

Καίγοντας αιθέριο έλαιο στον καυστήρα μπορούμε μέσω της εισπνοής, ν‘ αντιμετωπίσουμε θωρακικές λοιμώξεις όπως ο βήχας, το άσθμα, η βρογχίτιδα, τα κρυολογήματα και η γρίπη.

 

 

Επουλωτικό – αναπλαστικό – το καλύτερο αντίδοτο στα τσιμπίματα, στο κάψιμο και τα εγκαύματα

 

Έχετε πάντα στο σπίτι σας αιθέριο έλαιο λεβάντας. Σε περίπτωση καψίματος ξεχάστε τα αμφιλεγόμενα ….οδοντόκρεμα και αλάτι και χρησιμοποιήστε απευθείας πάνω στο δέρμα γενναιόδωρη ποσότητα από αιθέριο έλαιο για ν‘ αποφύγετε το έγκαυμα και τις επιπτώσεις του. Εξαιρετικό και για τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας. Είναι το μόνο αιθέριο μαζί με το tea tree, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο πάνω στο δέρμα. Η λεβάντα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και γι’ αυτόν το λόγο είναι ιδανική για την επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων, χτυπημάτων. Στα ηλιακά εγκαύματα φτιάξτε ένα μείγμα από αιθέριο έλαιο μέσα σε χυμό ή ζελέ αλόης για κάθε φορά που το παρακάνετε στην ηλιοθεραπεία.

 

Στο μασάζ για μυϊκή χαλάρωση

 

Διαλυμένη μέσα στο αμυγδαλέλαιο είναι ιδανική για την χαλάρωση των μυών και την ανακούφιση από τους νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους.
lavender-bath-oil-e1

 

 

Στην ακμή – δερματικούς ερεθισμούς – λιπαρότητα – μαύρα στίγματα – δυσχρωμίες αλλά και ρυτίδες.

 

Η καλλυντική της δράση είναι τόσο εκπληκτική που δεν θα μπορούσα να μην την χρησιμοποιώ στα Stella‘s Recip-Υ είτε για αντιγηραντικά – αντιρυτιδικά, είτε για προϊόντα ακμής, λιπαρότητας και δερματικής εξισορρόπησης. Τίποτα (εκτός από το tea tre eoil, για βαριές περιπτώσεις) δεν είναι καλύτερο για την ακμή και τις δερματικές διαταραχές. Πάρτε μια καθαρή μπατονέτα, μετρήστε μέχρι το 60 εφαρμόζοντας κατ΄ευθείαν πάνω στο σπυράκι το αιθέριο έλαιο και συνεχίστε έτσι, αλλάζοντας την με μια καθαρή, όπου υπάρχει πρόβλημα.  Παράλληλα ανακατέψτε μερικές σταγόνες σε ένα ή περισσότερα από τα βασικά λάδια βάσης π.χ αμυγδαλέλαιο ή τζοτζόμπα και δημιουργήστε ένα σέρουμ, το οποίο εφαρμόζοντας το σε καθημερινή χρήση, θα θεραπεύσει το πρόβλημα σας και θα σας δώσει αντιγηραντική – αντιρυτιδική δράση.  Τηρείστε τον κανόνα, 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 5 ml λαδιού βάσης.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Το ανθόνερο Λεβάντας που παράγεται κατά την απόσταξη του αιθέριου ελαίου της λεβάντας (English Lavender), είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό της επιδερμίδας και έχει σπουδαίες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μυρίζει πολύ έντονα, τόσο που για κάποιους γίνεται δυσάρεστο, αλλά αν αυτό ξεπεραστεί είναι μοναδικό για περιπτώσεις ακμής, δυσχρωμιών, λιπαρότητας, στιγμάτων και τοπικών ερεθισμών (σπυράκια, κοκκινίλες κτλ.). Η λεβάντα έχει την ιδιότητα να εισχωρεί βαθιά στους πόρους χωρίς να τους φράζει και να απελευθερώνει τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά κάθε δερματική διαταραχή και ατέλεια του δέρματος. Κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

 

Photo 6 -Don P Dungeness

 

Στα μαλλιά για ενδυνάμωση και πιτυρίδα

 

Κάντε αφέψημα και ξεβγάλετε τα μαλλιά σας στο τελευταίο ξέβγαλμα ή μετά το λούσιμο ψεκάστε καλά τις ρίζες, με ανθόνερο λεβάντας. Φτιάξτε μια μάσκα μαλλιών με λάδι τζοτζόμπα και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, την οποία θα αφήσετε τυλίγοντας τα με μία μεμβράνη ή ζεστή πετσέτα, για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια λουστείτε.

 

Οικιακή χρήση

Σκοροκτόνο και εντομοαπωθητικό, αλλά και το τέλειο αντισηπτικό και αρωματικό για τα σεντόνια και τις πετσέτες σας. Παλιά συνταγή, ότι τα άνθη της λεβάντας διώχνουν το σκώρο και τα έντομα. Φτιάξτε ή αγοράστε μικρά υφασμάτινα πουγκάκια και βάλτε μέσα αποξηραμένα άνθη λεβάντας, για τα συρτάρια και τις ντουλάπες σας. Στάξτε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λεβάντας στο πλυντήριο ρούχων ή στο νερό του ατμοσίδερου. Θα δώσετε έτσι στα ρούχα σας απίστευτη μυρωδιά, αλλά και αντιμικροβιακή δράση όπου αυτή χρειάζεται.  Τα σεντόνια σας θα ευωδιάζουν και θα σας χαλαρώνουν ενώ κοιμάστε.

 

Λεβάντα και στη μαγειρική

 

Κονιορτοποιημένα λουλούδια λεβάντας σε μαρμελάδες, σαλάτες, κρέμες, μπισκότα, ζελέ ακόμα και cupcakes, θα δώσουν απίθανη μυρωδιά και άλλη διάσταση στις γευστικές σας απολαύσεις.

 

 

lavender-cupcakes

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μην υπερβείτε τις ενδεδειγμένες δόσεις και χρήση, γιατί μπορεί να προκαλέσετε υπερδιέγερση. Η λεβάντα είναι επίσης και υποτασικό. Ένα φλυτζάνι λεβάντας πριν τον ύπνο ρίχνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την ταχυπαλμία κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε σε κάθε περίπτωση μπορεί μια τέτοια δράση να είναι επιθυμητή, αλλά χρειάζεται και προσοχή.
Να χρησιμοποιείτε μόνο αγνό,100% καθαρό, βιολογικό και πιστοποιημένο αιθέριο έλαιο και ποτέ τα χημικά σκευάσματα που προορίζονται μόνο για καύση.

 

Stella

 

NEW-BANNER-STELAS RECIPY

 

 

11 Σχόλια
  1. Καλημέρα
    @Στελλα.Στελλα μου εξαιρετικές όλες οι προτάσεις σου!!!Η λεβάντα και το tea tree ειναι απο τα αγαπημένα μου αιθέρια έλαια!Καθε φορά ανακαλύπτω και έναν νέο τροπο για να χρησιμοποιήσω!!
    Για να καταλάβεις την τελευταία φορά την λεβάντα την χρησιμοποίησα στο νερό που σφουγγαρίζω!!
    Έριξα μερικές σταγόνες μέσα και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!χαχαχαχα
    Ο ιονιστης που σου ανάφερα στο προηγούμενο αθρο σου με έχει σώσει!!κανει όντως πολυ καλη δουλειά!!
    Το πρώτο αγόρασα λόγο καπνίσματος για να ανανεώνει την ατμόσφαιρα αλλα το ¨εχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές οταν κάποιος έχει κρυώσει η οταν ειναι μπουκωμένος ,ρίχνω μερικές σταγόνες ευκαλύπτου που βοηθάνε πολυ στην αναπνοή!!ειναι και πολυ οικονομικός γιατι το μονο που αλλάζεις ειναι το νερό!!
    Φιλακια πολλα

  2. Σχολίασα στο μέρος ένα, πόσες χρήσεις!!!και μάλλον ήμουν βιαστική γιατί δεν περίμανα όσα ακολουθούν εδώ! Πόσα πράγματα που δεν ξέρουμε, αλλά που ευτυχώς μαθαίνουμε χάρην στην Stella!! Σε ευχαριστούμε!!

  3. Σήμερα έβλεπα στην τηλεόραση (μάλλον άκουγα γιατί εκεινη την ώρα έκανα και δουλειές..), για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που μελετά πανω σε αρχαία συγγράματα του Διοσκουρίδη τις ιδιότητες βοτανικών σεκυασμάτων, προκειμένου να υπαρξει αντίδοτο στον Η1Ν1 καθώς και στον νεο ιο Ζήκα και τα βοτανικά σκευάσματα στα οποία έχουν καταλήξει τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικά από τα αντίστοιχα φαρμακευτικά (πέρα απο το τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον που προκύπτει από την καλλιεργεια αυτων των βοτάνων, για την επιχειρηματικότητα της χώρας). Να σας πω τώρα, ότι δεν με εκπλήσει καθόλου. Δεν απορρίπτω την κλασσική ιατρική και τις μεθόδους της, αλίμονο άλλωστε, ούτε λογος…αλλά λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ΄όψιν την άποψη κάποιων, δυστυχως λίγων ανοιχτόμυαλων επιστημόνων, που παραδέχονται την τεράστια δύναμη της φύσης και το γεγονός, ότι η χημέια θα πρέπει να δανείζεται απ΄αυτην για να είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Δυστυχως τις τελευταίες δεκαετίες το μάθαμε αλλοιώς….
    @SofiaT, @Tina Είναι όντως ανεξάντλητες οι δυνατότητες της λεβαντας. Sofia Μ΄έχεις βάλει σε πολύ σοβαρές σκέψεις για τον ιονιστή…

  4. @Stella.Stella αν όντως ενδιαφέρεσε για αυτο το τύπο ιονιστων σου το συνιστώ με πολυ σιγουριά!!
    Για εσένα που γνωρίζεις απο αιθέρια έλαια οι χρήσεις τους ειναι άπειρες! Ειναι τρομερά οικονομικός
    απο ρεύμα το μονο που κάνω ειναι να πρόσθετο αιθέρια έλαια και αγνό νεράκι!
    Απο οτι θυμάμαι οταν τον είχα αγοράσει πριν πολλα χρόνια ακόμα δεν είχαν κυκλοφορήσει άλλοι!
    Ήταν ο μοναδικός εδώ στην Ελλάδα.Τον είχα βρει σε παρά πολυ καλη τιμη και μου είχαν στείλει μαζι
    και 4 δείγματα απο αρώματα με βάση τα αιθέρια έλαια (έχουν μεγάλη γκάμα αρωμάτων).
    Τωρα πια χρησιμοποιώ τα γνωστά αιθέρια έλαια απο το φαρμακείο κ.λ.π Που κάνουν εξίσου καλη
    δουλειά!
    Αν θυμάμαι καλά η εταιρία λέγονταν Breath Hellas και το site της εταιρίας breathe.gr
    Μπες να δεις !!!
    Φιλακια

  5. @SofiaT τους γνωρίζω εδω και πολύ καιρό. Εχω βρει κι εγω μια εταιρεία που τους εχει και τους συνιστά αποκλειστικά με φυσικά βιολογικά κι 100% καθαρα αιθερια έλαια, αλλά τους βρήκα πολύ ακριβούς. θα κοιτάξω και τους δικούς σου οπωσδήποτε. Φιλιά!

  6. Στέλλα μου ρούφηξα στην κυριολεξία το υπέροχο άρθρο σου για τις τόσες πολλές χρήσεις της λεβάντας που αρκετές δεν τις γνώριζα,ειδικά αυτή για τα μαλλιά και για το δέρμα.Πολύτιμα tips που θα τα υιοθετήσω σίγουρα!Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις πολύτιμες γνώσεις σου.

  7. @Maryl εγω σ΄ευχαριστώ πολύ! Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε μαζί αυτόν τον υπέροχο κόσμο της φυσικής ομορφιάς, ειναι μια μεγάλη νίκη για μένα!

  8. Υπέροχο άρθρο για τη λατρεμένη λεβάντα! Μπράβο, Στέλλα! Συνήθως, χρησιμοποιώ αιθέριο έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι μου σε περιόδους μεγάλων αϋπνιών και μπορώ να πω ότι βοηθάει αρκετά (για αυτές τις περιπτώσεις, έχω και αφρόλουτρο – ό,τι πρέπει για χαλαρωτικό μπάνιο)!

  9. @Sheena Είμαι σίγουρη πως βοηθάει! Βασικά, την αγαπώ τόσο πολύ που δεν μπορώ να διανοηθώ, ότι σε κάποιους δεν αρέσει το άρωμα της και το βρίσκουν ενοχλητικό. Πέρα όμως κι απ΄το άρωμα είναι τόσες πολλές οι χρήσεις και οι ιδιότητες της που είναι ένα ευλογημένο φυτό!
    @Litsa Λιτσάκι μου είμαι σίγουρη, ότι θα βρεις κι εσυ την χρήση που ταιριάζει σε σένα. Φιλιά πολλά!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.