ΡΥΖΕΛΑΙΟ: Ένα ακόμα μυστικό ομορφιάς από τις γκέισες.

 

japan-ingedients-open

 

 

Πριν λίγο καιρό, σας αποκάλυψα το ένα απ’ τα δυο κορυφαία μυστικά των γυναικών της Ιαπωνίας για δέρμα πάντα νεανικό, σφριγηλό, λαμπερό κι ενυδατωμένο.

 

Το λάδι καμέλιας το ανεκτίμητο συστατικό ομορφιάς για το δέρμα και τα μαλλιά μας, προερχόμενο από το διάσημο ιαπωνικό δέντρο του πράσινου τσαγιού Camellia Sinensis.

 

Σας είχα υποσχεθεί τότε, να σας αποκαλύψω πολύ σύντομα και το δεύτερο μυστικό ομορφιάς τους, που δεν είναι άλλο από το έλαιο που διυλίζεται από το πίτουρο, τον εσωτερικό φλοιό του ρυζιού. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι ένα από τα πιο παλιά καλλυντικά είδη μακιγιάζ και περιποίησης της ιστορίας, υπήρξε ανέκαθεν η πούδρα ρυζιού των γκεϊσών που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, είτε ως απολεπιστικό, είτε ως βασικό συστατικό άλλων καλλυντικών.

 

 

rice-bran-skin-care

 

 

 

Οι γκέισες άλεθαν το ρύζι και χρησιμοποιούσαν τη σκόνη του ως πούδρα, για να απαλλαγούν από κηλίδες, δυσχρωμίες, ν’ απαλύνουν τις ρυτίδες και να μετριάσουν τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος.  Να αποκτήσουν εν γένει το απαραίτητο  ιδανικό, κατάλευκο, αψεγάδιαστο, πορσελάνινο δέρμα σύμβολο της τέλειας ομορφιάς τους. H σκόνη του ρυζιού χρησιμοποιήθηκε για αιώνες και στην αρχαία τέχνη της Αγιουρβέδα, σαν ολιστική θεραπεία.

 

 

Οι καλλυντικές ιδιότητες του ρυζιού είναι ευρύτερα γνωστές στην Ασία από τον 16ο αιώνα, παρότι η ιστορία του, ως βασικό διατροφικό προϊόν, χάνεται στα βάθη των αιώνων.  Στο Μπαλί το ρύζι είναι τόσο ιερό ως τροφή, ώστε θεωρείται η ενσάρκωση της πανάρχαιας θεάς της ζωής και της γονιμότητας, της Ντέγουι Σρι.  Στην Κίνα, αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν, ότι το ρύζι συμπεριλαμβανόταν στην διατροφή των Κινέζων εδώ και 7.000 χρόνια.  Στην Ευρώπη έφθασε και διαδόθηκε από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

 

rice-5

 

 

Το ρύζι, το παραδοσιακό καλλυντικό των γκεισών της Ιαπωνίας,  έχει χημική δομή παρόμοια με τα ceramides και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου για πιο νεανικό δέρμα. Ταυτόχρονα έχει και εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες. Στην Ιαπωνία, αλλά και σε όλη την Ασία, το Ρυζέλαιο – Rice Bran oil (Oryza sativa) δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό διατροφικό συστατικό, αλλά το έλαιο που απλώνεται σε καθημερινή χρήση ακόμα κι απευθείας στο δέρμα, τα μαλλιά, το σώμα και χρησιμοποιείται για λάμψη και φυσική κατάλευκη όψη, χωρίς σημάδια και δυσχρωμίες.

 

Τα  ένζυμα του ρυζιού συμβάλλουν στην ανάπλαση των φλεγμονών, τόσο της ακμής, όσο και της επούλωσης των ρυτίδων κι είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Ε και Β, λιπαρά οξέα, λινολεϊκό και ολεϊκό οξύ, αντιοξειδωτικές, εξαιρετικές αντιγηραντικές, μαλακτικές και ενυδατικές ουσίες.  Είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία Ζinc, φώσφορο, μαγνήσιο, ποτάσσιο και μαγγάνιο.

 

Περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό σε φυτοστερόλες, κυρίως φερουλικό οξύ, καθώς και αλλαντοίνη. Πρόκειται για δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και καθιστούν το ρυζέλαιο ιδανικό για την βαθιά θρέψη, την τόνωση του ταλαιπωρημένου, φθαρμένου από τον ήλιο και το χρόνο δέρματος. Όταν στο φερουλικό οξύ προστεθούν βιταμίνες C και Ε, τότε η προστασία από τον ήλιο διπλασιάζεται. Η αλλαντοϊνη έχει επίσης αντηλιακές αλλά και  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταπραΰνοντας από τα ηλιακά εγκαύματα. Το ρυζέλαιο διαθέτει έναν φυσικό δείκτη αντηλιακής προστασίας, καθώς και δράση ενάντια στη φωτογήρανση, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση σε PABA (παρα αμινοβενζοϊκό οξύ).

 

Το ρυζέλαιο αναπλάθει τα κύτταρα και σταδιακά δίνει μοναδική ομοιομορφία στον τόνο του δέρματος, είτε πρόκειται για σημάδια φθοράς του χρόνου, είτε για δυσχρωμίες, κηλίδες, πανάδες που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα αποκτά φυσική λάμψη, χρωματική ομοιογένεια και τονικότητα που το κάνει να δείχνει ακόμα πιο νέο, χωρίς τους περιορισμούς και τις επιπτώσεις των χημικών λευκαντικών προϊόντων.
Το ρυζέλαιο προσφέρει σφριγηλότητα κι ελαστικότητα, κάνοντας το δέρμα πιο ζωντανό, τονωμένο, φρέσκο και αφράτο.  Προστατεύει από τις μολύνσεις του περιβάλλοντος, τις καιρικές μεταβολές, τον αέρα, το κρύο, τη ζέστη, τους κλειστούς χώρους, τη θερμότητα.

 

Είναι εξαιρετικά λεπτόρρευστο σχεδόν αέρινο κι αυτό το καθιστά ιδανικό για κάθε δέρμα και κάθε ηλικία, κάθε στιγμή και κάθε εποχή. Διεισδύει βαθιά στο δέρμα κι όπως όλα τα καθαρά φυτικά έλαια είναι μη φαγεσορογόνο (δεν φράζει τους πόρους).

 

 

japan-rituals-end

 

 

 

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΡΥΖΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΡΟΥΤΙΝΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

 

 

Μπορείτε κι εσείς να το χρησιμοποιείτε ως ένα καθημερινό έλαιο ομορφιάς προσθέτοντας ανάλογα την περίπτωση τα κατάλληλα αιθέρια έλαια. Στο Homecosmetics.gr μπορείτε να βρείτε τα εξαιρετικής ποιότητας, διεθνώς αναγνωρισμένα και βιολογικά πιστοποιημένα αιθέρια έλαια της Aromazone για να προσθέσετε στο μείγμα σας.

 

 

Με αιθ. έλαιο λεβάντα για όλες τις περιπτώσεις, τις ώρες, τις ηλικίες και τις ανάγκες δημιουργήστε ένα ενυδατικό έλαιο ταυτόχρονα για πρόσωπο, μαλλιά και σώμα.  Αυτό το έλαιο εξισορροπεί την επιδερμίδα από τη λιπαρότητα, επουλώνει τα σημάδια της ακμής ή τις γραμμές έκφρασης, αλλά και της φθοράς του χρόνου.

 

Με αιθ. έλαιο υλάγκ υλάγκ ή γεράνι ως ένα αντιρυτιδικό έλαιο, κάθε στιγμή που χρειάζεστε λίγη επιπλέον ενυδάτωση για το πρόσωπο σας, μετά από μια μάσκα καθαρισμού ή το peeling σας, αλλά και ως ενισχυτικό σέρουμ πριν την κρέμα σας για έξτρα ενίσχυση και λάμψη.

 

Με αιθ. έλαια τριαντάφυλλο και λεμόνι ή γκρέιπφρουτ, δημιουργήστε ένα ενισχυτικό έλαιο προσώπου αποκλειστικά για τη νύχτα για λάμψη, πανάδες, δυσχρωμίες.

 

Με αιθ. έλαιο λεμόνι και την προσθήκη λεπτόκοκκου ροζ αλατιού Ιμαλαίων στο ρυζέλαιο, δημιουργήστε ένα απίθανο scrub προσώπου ενάντια στις πανάδες, τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες και φυσικά για μοναδική λάμψη και αντιγήρανση.

 

Με αιθ. έλαια γεράνι ή υλάγκ υλάγκ και tea tree, ως μάσκα ενδυνάμωσης για επανόρθωση και θρέψη στα βαμμένα, κατεστραμμένα, αφυδατωμένα μαλλιά τοποθετώντας απ’ ευθείας σε ρίζες και όλο το μήκος τους.

 

 

japan -rituals-1

 

 

Μην ξεχνάτε τον απαράβατο κανόνα της αναλογίας 3 σταγόνες αιθέριων ελαίων ανά 5ml ελαίου βάσης (ρυζέλαιο).

 

 

Μείνετε συντονισμένες για την αυριανή συνέχεια με δυο νέα συγκλονιστικά προϊόντα που αξιοποιούν τις μοναδικές ιδιότητες του ρυζέλαιου στο έπακρο από τα

 

 

logo-stella-banner-new

 

 

 

 

 

Radiant Christmas-1

 

 

Stella

 

 

19 Σχόλια
  1. @Stella: Εξαιρετικές πληροφορίες.. Μάλιστα πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει ότι το rice bran oil μειώνει ακόμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι αλήθεια αυτό; Αν ισχύει, λογικά είναι το τέλειο συστατικό για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες.

  2. Καλημέρα!!!πολύ ενδιαφέρον άρθρο αν όντως μειώνει τις αλλεργίες εννοείται ότι θα το τιμησω δεόντως!!!!

  3. Καλημέρα!!!
    @Στελλα πάλι με βάζεις να προσθέτω στην λίστα μου νεα προιοντα!!
    Μετα την καμελια το ριζελαιο βλέπω να ειναι το επόμενο αγαπημενο λαδακι!!!
    Μου θύμησες κιόλας πέρσι έφτιαχνα μια μάσκα με ρύζι και μια λοσιόν με
    ρύζονερό!!!Ειχε πολυ καλα αποτελέσματα!! Βλέπω να την ξαναφτιάνω και
    να προσθέτω και ρυζελαιο!!!
    Φιλια πολλα

  4. Καλημερα (?) σε όλες! Δυο ώρες για να διανυθούν 6 χλμ από Π. Φάληρο – Σύνταγμα ε… δεν το λες κι ασχημο χρόνο σήμερα έτσι? 😉

    Το ρυζέλαιο είναι όντως ενα εκπληκτικό λάδι και για τις ευαίσθητες και πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, καταπραυντικό, εξισορροπιστικό, απαλυντικό, κατευναστικό, ένα βάλσαμο για επιδερμίδες ερεθισμένες, με φλεγμονές, ουλές, ακμή και όλα όσα διαβάσατε παραπάνω. Το θέμα αλλεργιών είναι πολύπλοκο και δεν απαντιέται μ΄ένα ναι ή μ΄ένα όχι, γιατί έχει σημασία για τον κάθε άνθρωπο που πάσχει, τι και πως προκαλείται στον οργανισμό του μία αλλεργία. Το σίγουρο είναι, ότι πρόκειται για ενα απόλυτα αγνό λάδι που κατευνάζει και δεν προκαλεί ερεθισμούς κατ’ επέκταση και αλλεργίες και φυσικά είναι τόσο αγνό και φυσικό που δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης είναι ελαφρυ και μη φαγεσορογόνο (δεν φράζει τους πορους). Αλλα μη θεωρηθεί αυτό, ότι θεραπευει αλλεργίες. Είναι πολύ βαρυ για κάποιο προιόν να του δώσουμε αυτόν τον ορισμό. Επίσης άτομα ευάισθητα με επιρρέπεια σε αλλεργίες τροφίμων (ξηρών καρπών) ή φυτών (π.χ γύρη λουλουδιών) ακόμα και σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως π.χ η κοιλιοκάκη ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργία ακόμα και στο πιο αγνό και φυσικό συστατικό. Σας είπα είναι μεγάλο και πολύ ειδικό κεφάλαιο για να δώσουμε μία γενική απάντηση.

  5. Πολύ ενδιαφέρον!!! Γιαυτό άραγε οι γυναίκες της Άπω Ανατολής έχουν πεντακάθαρη επιδερμίδα??

  6. @Maryl και γι΄αυτο, αλλά και για ένα ακόμα έξτρα συστατικό που σας το φυλάω έκπληξη για αύριο…. 😉

  7. Ax, αυτό το κατάλευκο κι αψεγάδιαστο δέρμα της γκέισας…..ονειρικό!!!Κι όλη η φιλοσοφία περί ομορφιάς της Άπω Ανατολής!!!!

  8. @Stella: Όχι δεν διάβασα ότι θεραπεύει αλλεργίες. Διάβασα ότι μπορεί να μειώσει κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις. Και γι αυτό σκέφτηκα τα πολύ ευαίσθητα δέρματα. Εδώ το θέμα “αλλεργίες” δεν μπορούν ακόμα να το λύσουν αλλεργιολόγοι, θα το λύσουμε εμείς; Αλίμονο. Ok μου απάντησες. Thank you our Minister.

  9. @Celia Ισως δεν ειναι πλέον μόνο ένα όνειρο…αυτό το αψεγάδιαστο και κατάλευκο, πορσελάνινο δέρμα… Stay tuned 😉

  10. Φανταστικό άρθρο Στελλίτσα μου! Φιλιά 🙂

  11. @SofiaT εξαιρειτκή Ιδέα! Δεν είχα καμμιά αμφιβολία για σένα…. 🙂

  12. @stella:πολύ ενδιαφέρον το post όπως πάντα…
    Στέλλα θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μας αφιερώσεις ένα άρθρο για τους τρόπους χρήσης-κανόνες, των ελαίων στην περιποίηση της επιδερμίδας, πχ.πολλοί αισθητικοί υποστηρίζουν οτι η χρήση των ελαίων πρέπει να γίνεται σε νωπή επιδερμίδα για την καλύτερη απορρόφησή τους απο το δέρμα ,ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν οτι η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται απευθείας σε στεγνή επιδερμίδα γιατί αλλιώς χάνονται οι ιδιοτητές τους(αντιγηραντικές,λευκαντικές κλπ) και γίνονται απλώς ενυδατικά λάδια για το δέρμα.
    Σε χαιρετώ και αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια!

  13. @Panos Αγαπητέ μου Πάνο κατ’ αρχην σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ, για τα πάντα καλά σου λόγια! Εκανα μια προσπάθεια να σου παραθέσω links, στα οποία αναφέρεται η χρηση των φυσικών αλλά και αιθέριων ελαιων, αλλά ειναι τόσα πολλά αυτά που έχω γράψει όλα αυτα τα χρόνια, που πίστεψε με αδυνατώ. Θα τα βρείς όλα συγκεντρωμένα στην κατηγορία ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ αν ανατρέξεις και φυσικά στο ποστ κάθε ελαίου, αναφέρονται πάντα και ενδεικτικοί τροποι χρήσης – συνταγές, γιατι το καθένα προσφέρεται για διαφορετική χρηση και οι ιδιότητες ποικίλουν. Φυσικά, ότι απορία έχεις εδω είμαι εγω.
    Τώρα σε σχεση με το αν τα ελαια πρέπει να απλώνονται σε νωπή επιδερμίδα αυτο έχει μια βαση, πολυ δε περισσότερο ουσιαστική και αποτελεσματική στην περίπτωση που το νωπό δέρμα οφείλεται σε καποιο ανθόνερο (και πάλι σε παραπέμπω στα δυο σχετικά posts στην κατηγορία Φ.Π).
    Οσο για το δευτερο, την απώλεια δηλαδή των ιδιοτήτων τους, αυτό είναι όχι απλά απο τα πιο ανακριβή πράγματα που εχω ακούσει ποτέ, αλλά άπτεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σε καμμία περίπτωση δεν χάνονται οι ιδιότητες των ελαίων επειδη απλώθηκαν σε νωπή επιδερμίδα…. Είναι τουλάχιστον πρωτάκουστο!!!!!

  14. @Stella, που έφτασε η χάρη σου,στην Ιαπωνία; Δεν το πιστεύω!

  15. Ακόμη ένα άρθρο θησαυρός! Περιμένω με αγωνία τα αποκαλυπτήρια αύριο!! Η Ιαπωνία είναι κι αυτή γεμάτη με θησαυρούς και αφού είδα και την τελευταία εκπομπή – οδοιπορικό της Joanna Lumley είμαι ακόμη πιο αποφασισμένη να την επισκεφθώ!

  16. Στέλλα είσαι φοβερή!Αγνοούσα εντελώς την ύπαρξη του ρυζέλαιου και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα.Περιμένω το αυριανό.
    Μουτςς

  17. @marianna ΒΒgirls are everywhere!!! 🙂
    @MariaA Εσυ ειδικά είσαι στο στοιχείο σου!
    @Litsa μείνε συντονισμένη… 😉

    Σας ευχαριστώ κορίτσια!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.