Πόσο επηρεάζουν οι σκέψεις μας, την εξωτερική μας εμφάνιση;

positive2

 

 

Η φίλη μου καιδημοσιογράφος ομορφιάς, Άννα Μαρία Παπίρη, με χρόνια καριέρας σε πολλά έντυπα και συγγραφέας του βιβλίου  «H Επανάσταση της Νεότητας»  (αν δεν το έχετε αξίζει να το αγοράσετε)εδώ και καιρό, μου είχε υποσχεθεί ένα guest post.

 

Από την Άννα Μαρία όμως, δεν ήθελα ένα guest post αμιγώς για ομορφιά, γιατί ξέρω ότι και εκείνη, δεν βλέπει την ομορφιά, μόνο μέσα από καλό βάζο κρέμας, αλλά μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που έχει να κάνει με την ψυχή, τα συναισθήματα, το πνεύμα και εν κατακλείδι,  το σώμα.

 

 

odigos-neotitas

 

 

Ακολουθεί το guest post της και είμαι σίγουρη, εσείς, επειδή είσαστε bb girls, θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον και σας δώσει food for thought.

 

Σκέψεις και συναισθήματα, εφαρμόστε νέα μοντέλα

 

Ο τρόπος που σκεφτόσαστε, τα συναισθήματα που νοιώθετε  αλλά και η συμπεριφορά γενικότερα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το τρόπο γερνάτε.

 

Οι σκέψεις, με την συμβολή των οπτικών εικόνων αποτελούν πρωταρχικές πηγές των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς σας και μακροπρόθεσμα της αντίληψης που έχετε για τον εαυτό σας και για το κόσμο που ζείτε. Οι περισσότερες εκδηλώσεις κακής διάθεσης, τα περισσότερα συναισθήματα λύπης και άγχους βρίσκονται ριζωμένα στα συνήθη μοντέλα σκέψης. Έχουμε την τάση να μη συνειδητοποιούμε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους ούτε και τους τρόπους τους οποίους έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τα αλλάξουμε.

 

Οι πιο συνήθεις μορφές συναισθηματικής ανισορροπίας, η κατάθλιψη και το άγχος, είναι τόσο κοινές που έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας σε όλες σχεδόν τις ηλικίες.

 

Η κατάθλιψη έχει σχέση με την αίσθηση ότι δεν αξίζουμε και είμαστε απομονωμένοι, ενώ το άγχος με το ότι δεν ελέγχουμε την κατάσταση και δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής μας.

 

Ο dr. Martin Seligman καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησε τις διαφορές ανάμεσα σε άτομα τα οποία έπεσαν σε κατάθλιψη έπειτα από αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στη ζωή τους. Μετά από έρευνες διαπίστωσε ότι τη διαφορά ήταν ο τρόπος επεξήγησης, το πως δηλαδή οι άνθρωποι ερμηνεύουν την απόρριψη και τις ήττες.

 

Οι απαισιόδοξοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει την αποτυχία και τη μικρή τους αξία, ενώ οι αισιόδοξοι ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει και να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή τους. Το σημαντικό εύρημα στις έρευνες είναι ότι διαπίστωσε πως η διαφορά δεν έχει σχέση με το πως είναι ο καθένας μας, αλλά με τον τρόπο που έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας. Η αισιοδοξία είναι κάτι που μαθαίνεται. Οι αισιόδοξοι τα καταφέρνουν καλύτερα στη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Ζουν κατά μέσο ώρα 9 χρόνια περισσότερο. Καταφέρνουν επίσης να έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό.

 

Να μερικές ιδέες για να αντιμετωπίσετε αυτή τη πτυχή των νοητικών σας λειτουργιών στο πλαίσιο του προγράμματος για καλά γηρατειά.

 

-Μάθετε να εντοπίζετε τις συνήθεις σκέψεις και εικόνες που σας προκαλούν συναισθήματα λύπης ή άγχους και ιδιαίτερα όσες αφορούν τα γηρατειά και τις αλλαγές στο σώμα και την εμφάνισή σας. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια ενός γνωστικού θεραπευτή.

 

-Μην προσπαθείτε να βάλετε τέλος στις αρνητικές σκέψεις ή εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό. Αντί γι αυτό προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις και εικόνες που σας κάνουν να νοιώθετε χαρούμενοι και ασφαλείς. Πχ. Μετά από μία αποτυχία… «Είμαι ανάξια και το τελευταίο αυτό γεγονός απλώς το επιβεβαιώνει …» μετατρέψτε το σε «Αυτό το συμβάν είναι απλώς και μόνο ένα γεγονός. Θα το ξεπεράσω, γιατί είμαι ικανή και ευπροσάρμοστη.»

 

-Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται εξάσκηση για να αλλάξετε τις νοητικές σας συνήθειες. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιμείνετε.

 

 

 

annamaria2final

 

 

 

10 Σχόλια
  1. Καλημέρα , πόσο δίκιο έχει η κ. Παπίρη. Όλα μέσα στο μυαλό μας είναι , από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα. Αισιοδοξία λοιπόν , θετική σκέψη και ανοιχτό μυαλό…

  2. Καλημέρα με χαμόγελο λοιπόν!Είναι τόσο σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πέφτει αρκεί πάντα να του δίνουμε δύναμη να ξανασηκωθεί!

  3. Τζα!!!Καλησπέρα Τζούλια,bbgirls..Είμαι από τη φύση μου υπερβολικά αισιόδοξη που καμιά φορά κι εγώ απορώ.Δεν σκέφτομαι ποτέ αρνητικά (αν και δεν μπορώ να μην επηρεαστώ από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας)και το έχω σίγουρο ότι τα καλύτερα έρχονται.Η βάση της κοσμοθεωρίας μου είναι ότι “τίποτα δεν είναι τυχαίο”και “όλα για κάποιο λόγο γίνονται”τον οποίο φυσικά μπορεί και να μη μάθω ποτέ αλλά δεν κάνει και καμία διαφορά.Προσπαθώ να αντιμετωπίζω ό,τι μου συμβαίνει με χιούμορ,γελάω με τον εαυτό μου,γελάω με τις αναποδιές και τα εμπόδια,στην τελική κανείς δεν είναι τέλειος!Δεν είναι δύσκολο αρκεί να βγάλουμε στην επιφάνεια το σκανταλιάρικο παιδάκι που κρύβουμε μέσα μας και να κοιτάξουμε μέσα από τα μάτια του τα θέματα που μας απασχολούν.Αν καταφέρουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας,αν συμφιλιωθούμε με τις αδυναμίες και τα όριά μας,αν σταματήσουμε να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα κι αν μάθουμε να εστιάζουμε στη λύση και όχι στο πρόβλημα όλα θα είναι πιο απλά.Εξάλλου ό,τι δώσεις αυτό θα πάρεις στη ζωή,ποιος ο λόγος να φορτίσουμε αρνητικά το κάρμα μας;Φιλιά αγαπημένες μου 🙂

  4. Καλησπέρα κορίτσια και καλή εβδομάδα! Ευχαριστούμε την κα. Άννα Μαρία Παπίρη για την φοβερή ανάρτηση και πιστεύω ότι το βιβλίο της πρέπει να’ναι απίθανο!
    @Litsa Kouklitsa: Λιτσάκι μου, με πρόλαβες και τ’έγραψες όλα…. μα καλά μες στο μυαλό μου είσαι σήμερα; χα-χα Το μόνο που θα συμπληρώσω είναι το εξής: “Όταν αυτά που βλέπεις με τα μάτια σου αρχίσουν να σε κουράζουν, να σε εξαντλούν… τότε κλείσε τα μάτια σου και δες με την καρδιά σου!”
    Καλή συνέχεια, φιλιάααα!

  5. Γεια σας!Μου άρεσε πάρα πολύ που αγγίξαμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα το οποίο ταλανίζει τους ανθρώπους σήμερα.Κι αυτό είναι φυσικά η αλλαγή του αρνητικού τρόπου σκέψης.
    Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι οτι δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο να αλλάξουμε ριζικά τρόπο σκέψης χωρις τη βοήθεια ειδικου συμβούλου.Μια ματιά να ρίξουμε στους ανθρώπους γύρω μας,θα διαπιστώσουμε οτι όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε είναι πάρα πολύ προβλέψιμοι, γτ πολύ απλά έχουν παγιωμένη αντίληψη για τη ζωή.
    Επίσης,κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν εκ γενετής πιο ευαίσθητο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν συχνότερα από σωματοποίηση του άγχους κ να εκδηλώνουν καταθλιπτικές συμπεριφορές.
    Αναμφισβήτητα,μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας τα οποία μας γεμίζουν με αρνητικά συναισθηματα αλλά αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο.Άκόμα,αν σχετίζεται με άτομα του πολύ κοντινού περιβάλλοντος-παιδιά,σύζυγος,γονείς-μερικές φορές καθίσταται σχεδόν αδύνατη η απομάκρυνση της πηγής των προβλημάτων.
    Όσον αφορά τη δική μου ψυχοσύνθεση,θα ήθελα να πω οτι ανήκω κάπου στη μέση.Δεν είμαι ούτε αισιόδοξη,ούτε απαισιόδοξη.Πάντως,σε ότι έχει σχέση με χρήματα,είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη οτι θα τα καταφέρω.Σε άλλα θέματα πάσχω,νομίζω οτι άλλοι είναι ικανότεροι κ εξυπνότεροι από εμένα,δηλ.δεν έχω κ ποΛύ εμπιστοσύνη στις ικανότητες μου.
    Ένα αιγοκεράκι άλλωστε είναι πρακτικό μυαλό κ πάντα βρίσκει λύσεις, αλλά δυστυχώς δεν ζει σε ροζ συννεφάκια,πράγμα που θα ήθελα πολύ να συμβαίνει.Μερικές φορές αποτελεί απίστευτη ένεση αισιοδοξίας “να ζεις στον κόσμο σου”!

  6. Καλησπερα!!
    Ευχαριστουμε την κ.Παπιρη που μοιραστηκε μαζι μας τις
    αποψεις/σκεψεις τις και ειναι πολυ μεγαλο θεμα προς συζητηση!!
    Με εχουν καλυψει τα υπεραισιοδοξα bbgirls με τα λογια τους!!
    Θα συμφωνησω απολυτα με την @Litsa και θα προσθεσω κατι
    ακομα που το διαβασα και το υποστηριζω “Οι σκεψεις γινονται
    λογια τα λογια γινονται πραξεις οι πραξεις γινονται συνηθεια και η συνηθεια
    γινεται το πεπρωμενο μας!!!!”
    Για αυτο μονο θετικες σκεψεις απο εδω και περα!!!!
    Φιλακια πολλα

  7. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ BB GIRLS.
    ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΖΟΥΛΙΑ, ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
    ΜΠΡΑΒΟ.

  8. Kalispera Julia & bbgirls!!! Me kalypsate oles me ayta pou eipate, to vlepo kathimerina poso perissotero kai kalytera zoun oi aisiodoksoi anthropoid. An den ta katafernete monoi sas vreite enan toxoti gia filo! Kanei thavmata!!
    Filia polla!!

  9. Λιγο πριν την καληνύχτα σήμερα (τώρα πρόκαμα) ένα μόνο θα πω για όνειρα γλυκά! Εγραψες Μαρία μου, έγραψες!!!!! Μ΄ενα χαμογελο αισιοδοξίας….θετική σκεψη κι απεριόριστη ευγνωμοσύνη που υπάρχετε όλες σας και το ΒΒ για όλες εμάς, κορίτσια φιλιά και μην ανησυχείτε….. εδω είμαστε κι εμεις οι τρελλοί κι εκνευριστικά αισιόδοξοι!!!
    ΥΓ Μαρία I love U!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.