Πράσινο Τσάι: Ένα ελιξίριο υγείας και νεότητας.

 

green-tea-4

 

Ανάμεσα στα ροφήματα νομίζω, ότι το τσάι το αγαπάμε πάρα πολύ στην παρέα του beautyblog.gr.  Προσωπικά αγαπώ το τσάι σε όλες του τις εκδοχές κι επειδή δεν μ΄αρέσει να δαιμονοποιώ τροφές, ουσίες ή συστατικά, αγαπώ εξίσου το μαύρο αλλά και το πράσινο.

 

Χωρίς να θέλω να τα βάλω στη ζυγαριά, υπερθεματίζοντας ή απορρίπτοντας το ένα ή το άλλο ως είθισται συχνά, σήμερα θα σας μιλήσω για τις υπέροχες ιδιότητες του πράσινου τσαγιού.  Θ΄αφήσω το μαύρο για μίαν άλλη φορά με την πεποίθηση, ότι διαθέτει επίσης εξαιρετικές ιδιότητες.

 

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Καμέλια η Σινική (Camelia Sinensis).  Όπως αποκαλύπτει και το όνομα του έχει ασιατικές ρίζες κι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες της ανατολικής Ασίας. Οι Κινέζοι άρχισαν να το παρασκευάζουν από τον 6ο αιώνα κι από κει η κατανάλωση του διαδόθηκε στην Ιαπωνία, όπου τον 16ο αιώνα πρωτοεμφανίζεται μαζί με τις υπόλοιπες ποικιλίες, στην παραδοσιακή τελετή τσαγιού.  Την ίδια εποχή το πράσινο τσάι διαδίδεται και στην Ευρώπη και αποκτά μεγάλη δημοφιλία.

 

Αν και η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμοποιεί ευρέως το πράσινο τσάι εδώ και αιώνες, πρόσφατα ερευνήθηκαν επισταμένως από την δύση οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες ενοχοποιούνται για ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.  Το πράσινο τσάι οφείλει τις εξαιρετικές του ιδιότητες, σε ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό την επιγαλλοκατεχίνη, η οποία δρα καταλυτικά στην υγεία και την ομορφιά μας.  Δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως μία με δυο ώρες μετά το γεύμα για καλύτερη απορρόφηση, θεωρούνται ιδανικά για να πετύχουμε το στόχο μας.

 

green-tea-open

 

 

Εκχυλισμένο πρώτα σε βραστό νερό για πέντε λεπτά, πίνοντας το ζεστό ή παγωμένο, είναι εύγεστο, τονωτικό και ευχάριστο. Προσθέστε μέλι (πάντα σε χλιαρό και όχι βραστό ρόφημα για να μην χάνει τις θρεπτικές ουσίες) ή λεμόνι και μια ρίζα τζίντζερ κομμένη σε φέτες κατά την εκχύλιση και θα έχετε το απόλυτο ελιξίριο υγείας και ομορφιάς, αλλά και θωράκισης του ανοσοποιητικού.

 

Η δράση του πράσινου τσαγιού στην υγεία μας:

 

Η επιγαλλοκατεχίνη εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.  Βοηθά επίσης στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών.

 

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση ειδικά κατά των οδοντικών βακτηρίων.

 

Ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν, ότι αναστέλλει τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων σε όγκους του μαστού, αλλά και άλλων καρκίνων όπως προστάτη, εντέρου κ.λ.π.

 

Βοηθά στην προστασία του δέρματος και την επανόρθωση των βλαβών που έχει επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία.

 

Διασπά το λίπος και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό καύσης του, με έμφαση στο λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά.  Έρευνες διαπιστώνουν, ότι η επιγαλλοκατεχίνη στο πράσινο τσάι ενεργοποιεί τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλιάς και επιταχύνει την απώλεια βάρους κατά 77%.  Ωστόσο, ας μην περιμένουμε να αδυνατίσουμε μόνο και μόνο πίνοντας απεριόριστες κούπες πράσινου τσαγιού.  Το αδυνάτισμα είναι πάντα συνδυασμός πολλών συνδυαστικών παραγόντων.

 

Προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα.  Αποτρέπεται έτσι η αύξηση των επιπέδων σακχάρου που οδηγούν σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για λιπαρές και θερμιδούχες τροφές (βοηθώντας και με αυτόν τον τρόπο στο αδυνάτισμα).

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες και αποβάλλοντας τις τοξίνες, συμβάλλοντας έτσι στην άμυνα του ενάντια σε μολύνσεις και βακτήρια.

 

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που σκοτώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες πέραν της γνωστής δράσης τους στη γήρανση του δέρματος, συνδέονται όλο και περισσότερο με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

 

green-tea-5

 

 

Αύριο θα μιλήσουμε για τις ευεργετικές ιδιότητές του, στην ομορφιά μας.

 

Stella

 

NEW-BANNER-STELAS RECIPY

 

17 Σχόλια
  1. @ Stella: Λατρεύω αυτά τα post μεσα από τα οποία μοιράζεσαι τις γνώσεις σου και μας μαθαίνεις τοσα πραγματα αλλά οφείλω να ομολογήσω οτι το σημερινο θα το βάλω πρωτο στη λίστα μου για προφανείς λόγους… μονο το μαύρο τσαι θα μπορούσε να το ξεπεράσει. Αληθεια θα εχω τη χαρα να διαβάσω κάποια στιγμή απο σένα τις ευεργετικές ιδιότητες και του μαύρου τσαγιού;

  2. Καλημέρα!!! Τι καλύτερος τρόπος να ξεκινάει η άδειά μου από το να διαβάζω τα καταπληκτικά και επιμορφωτικά post της Στέλλας! Μου αρέσει το πράσινο τσάι και τώρα τελευταία πειραματίζομαι και με το Matcha, έχω αγοράσει και μπλεντεράκι με μπαταρία (δεν έχω υπομονή να το χτυπάω με το μπαμπού) και το ευχαριστιέμαι πολύ τα απογεύματα. Το μαύρο βέβαια το αγαπώ πιο πολύ λόγω αρωμάτων και μόνο και πρόσφατα αγόρασα μαύρο άγριο ποικιλίας Bohea και το άρωμά του είναι εξαίσιο, βαθύ με λίγο πεύκο, καπνιστό και μυστηριώδες. Αναμένω με αγωνία και το Post για τις ιδιότητες του μαύρου τσαγιού!
    Φιλιά πολλά και από αύριο βράδυ θα σας γράφω από Θεσσαλονίκη!!!

  3. @Στελλα εξαιρετική ακόμα μια φορά!!! Η αλήθεια ειναι οτι απο εσάς μπήκα πιο πολυ στο
    τρυπάκι να πίνω τσάι μιας και ήμουν περισσότερο λάτρης του καφέ!!
    Αγαπημενο μου έγινε το πράσινο τσάι για τις καταπληκτικές ιδιότητες που αναφέρεις!
    Αλλα επειδη παντα το ψάχνω άρχισα να πίνω και αλλα (είδη ροφημάτων ) κυρίως της
    Ελληνικής χλωρίδας οπως το καταπληκτικο Τσάι του βουνού! ,δικταμο, φασκόμηλο κ.λ.π
    Πολλές φορές τα αναμειγνύω για τα πάρω ολες τις ιδιότητες που δίνουν μαζι!!
    Βέβαια θα περίμενα κάποια στιγμή απο Εσένα μιας και είσαι η πλέον Αρμόδια σε αυτά τα θέματα
    να μας γράψεις ενα πόστ! Μετα απο το μαύρο τσάι που θελει και η @Τζουλια μας!!!

  4. @Julia, MAriaA, SofiaT Σίγουρα θα κάνουμε ποστ για το μαυρο τσάι. Το λατρευω κι εγω εξάλλου και όπως έγραψα στο σημερινό, δεν γίνεται να διαμονοποιούμε τρόφιμα, πολύ δε περισσότερο όταν έχουν ωφέλιμα συστατικα να μας προσφέρουν. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως θα ήταν χρήσιμο κι ένα post γενικότερα με τα βότανα και αφεψήματα της ελληνικής γης. Μου έδωσες ιδέα Σοφάκι 😉

  5. Ευχαριστούμε Στέλλα που μοιράζεσαι μαζί μας τις τόσο πολύτιμες γνώσεις σου..Η αλήθεια είναι ότι τώρα που κρύωσε ο καιρός πίνω σχεδόν κάθε απόγευμα ζεστό πράσινο τσάι με μέλι..κάνει πολύ καλό στον ταλαιπωρημένο από τη δουλειά και την αμυγδαλιτιδα που “οικονομησα”εδω και 2 μέρες λαιμό μου.

  6. Είμαι εθισμένη στο πράσινο τσάι. Συγκεκριμένα, αγοράζω το matcha απο το carelab.Είναι λίγο ακριβό, 7€περιπου αλλά είναι τέλειο.Νομίζω όμως οτι κοστίζει μέχρι και 30€ ανάλογα με την ποικιλία. Στέλλα, τα φιλιά μου!

  7. @maryl @marianna @MariaA Κορίτσια, κορίτσια!!!! Γράψτε μας για το matcha… Θέλω πολύ να μαθω τις εντυπώσεις σας!!! Φιλιά σε όλες!

  8. @Stella: Το Matcha το αγοράζω online και μου έρχεται απ’ ευθείας από Ιαπωνία και όντως είναι λίγο ακριβό συγκριτικά με τις άλλες ποικιλίες αλλά είναι κάτι λίγο διαφορετικό. Θέλει να βάλεις μια πολύ μικρή ποσότητα στην κούπα σου με λίγο κρύο νερό την ανακατεύεις και γίνεται σαν πάστα και μετά γεμίζεις την κούπα με ζεστό – όχι βραστό νερό (80 βαθμούς αν έχεις θερμόμετρο, εγώ στο περίπου το βάζω) και μετά θέλει ανακάτεμα μέχρι να αφρίσει. Κανονικά – παραδοσιακά το χτυπάς με το χτυπητήρι από μπαμπού, εγώ εννοείται ότι δεν έχω υπομονή για τέτοια πράγματα (είπαμε αγαπώ την Ιαπωνία και τις παραδόσεις αλλά δεν έχω σκοπό να κάνω τελετή, το τσάι θέλω να πιω) και αγόρασα ένα χτυπητιράκι με μπαταρία (αυτό που έχει το στριφτό συρματάκι στην άκρη) και το χτυπάω καλά με αυτό. Αν δεν το χτυπήσεις καλά να λιώσει καταλαβαίνεις τη σκόνη στη γλώσσα σου. Η γεύση του είναι αρκετά έντονη, πολύ πράσινη και γήινη εμένα μου αρέσει πολύ σε άλλους όχι οπότε δοκιμάστε πρώτα και εδώ στο Λονδίνο σε κάποια μαγαζιά το σερβίρουν και με χτυπημένο γάλα στιλ καπουτσίνο. Α και ποτέ δεν προσθέτει ζάχαρη. Έχει και πολλές συνταγές με κεικ κλπ αν ψάξεις στο ιντερνετ, αλλά δεν έχω δοκιμάσει καμία ακόμη.

  9. @όλες: Νά’με και εγώ! Μόλις επέστρεψα από ένα ηλιόλουστο κέντρο της Αθήνας όπου βρέθηκα για press conference και διαβάζω όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που έχουν ειπωθεί σήμερα, Υπουργέ μου!

    @SofiaT: Τι ωραία ιδέα, ένα post για τα “ελληνικά” τσαγάκια!!

    @MariaA: Τι λες τώρα; Φοβερό μου ακούγεται αυτό το Matcha αλλά προς το παρόν θα μείνω στο Green Lipton και τις διάφορες ποικιλίες του- μου είναι πιο εύκολο αγαπημένη.. χαχχα (Καλή ξεκούραση bb girl!)

    @Maryl: Αμυγδαλίτιδα πάλι αγαπημένη? Μας βλέπω σε διπλανά κρεββάτια να βγάζουμε παρέα τις αμυγδαλές μας και να μας φέρνουν παγωτό τα bb girls..

    @marianna: Τι έγινε με το Matcha? Και συ, Μαριάννα μου? Ααα.. πρέπει να το δοκιμάσω!

  10. Είναι φανταστικό το matcha,το παίρνω σε φακελακια.Δυστυχώς, πέταξα το κουτί και δεν θυμάμαι μάρκα, το αναγνωριζω απο το χρωμα του κουτιού (χιχι).Αλλωστε στο carelab είναι διαλεχτες οι ποικιλίες. Σε λιγες μέρες θα εφοδιαστω και πάλι.

  11. @maryl @Julia μην με ξεχνάτε καλέεεεε! Εχω κι εγω να βγάλω αμυγδαλές! Βαλτε ενα κρεββάτι ακόμα να το κάνουμε τρίκλινο!!! 😉

  12. Προσπαθώ να απαλύνω τον πονόλαιμο με ζεστό τσαγάκι με μελι(όχι καυτό γιατί απαγορεύεται στην αμυγδαλίτιδα συμφωνα με τον ΩΡΛ)και γαργάρες με tantum verde…μην ανησυχείτε για το τρίκλινο έχω τα “κονέ”μου στο Μετροπόλιταν(μόνιμος θαμώνας εκεί πια)και θα μας κλείσουν τρίκλινο bbroom με θέα θάλασσα..Stella αν έχεις και καμιά συνταγή επιπλέον για τον πονόλαιμο θα την εκτελούσα με χαρά 😉

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.