Bότανα, για τις ιώσεις του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.

Herbs and Spices

 

Φθινόπωρο κι όλας στην πόρτα μας, πριν καλά καλά το καταλάβουμε και μαζί με τα πεσμένα φύλλα, την ρομαντική ατμόσφαιρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες καταφθάνουν τα κρυολογήματα και οι ιώσεις.

 

Ειδικά τα παιδιά κουβαλούν μαζί τους από τους παιδικούς σταθμούς, τους παιδότοπους και το σχολείο, «δωράκια» για όλη την οικογένεια.  Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ θυμάμαι πάντα μαζί με τον αγιασμό, εκείνα το απαίσια πουγκάκια με τα κυβάκια καμφοράς, που φρόντιζαν συνωμοτικά η μαμά κι η γιαγιά μου να κρύβουν στις τσέπες της σχολικής μου ποδιάς, προκειμένου να θωρακισθώ από τις ιώσεις.

 

Νομίζω, πως θα πρέπει να μύριζα από μακριά αυτή την αντιπαθητική διαπεραστική μυρωδιά της καμφοράς κι ακόμα για να πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρη, αν ο λόγος που δεν πολυαρρώσταινα ήταν αυτός ή ότι μάλλον δεν θα με πλησίαζαν και πολλοί από πολύ κοντά…..

 

Ευτυχώς τα αιθέρια έλαια και τα βότανα μας δίνουν πιο ευωδιαστούς, φυσικούς κι αποτελεσματικούς τρόπους ν’ αντιμετωπίσουμε τις χειμωνιάτικες ιώσεις θωρακίζοντας την άμυνα μας και απαλύνοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα, αν τελικά δεν τις γλυτώσουμε.

 

Τζίντζερ ή πιπερόριζα

 

 

fresh-ginger-

 

Ένα από τ’ αγαπημένα κι αποτελεσματικότερα βότανα και μπαχαρικά, απ’ αυτά που είναι καλό να μεριμνήσουμε να έχουμε σπίτι μας τον χειμώνα. Φρέσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα και γευστικότατο μπαχαρικό στα φαγητά μας, αλλά και θαυμάσιο αιθέριο έλαιο.

 

Το τζίντζερ είναι πολύ καλό για κρυολογήματα και πονόλαιμο και στην Ασία απ΄όπου προέρχεται είναι ίσως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο βότανο γι’  αυτό τον λόγο.  Έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επιπλέον, δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις. Βράζουμε την ρίζα για 5 λεπτά, ενώ την έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες για να την εκχυλίσουμε.  Το σουρώνουμε και το συνδυάζουμε με φλούδα λεμονιού, κανέλα και μία κουταλιά μέλι (πάντα το μέλι διαλύεται σε χλιαρό ρόφημα κι όχι καυτό για να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά του) κι έχουμε το τέλειο ρόφημα κατά του κρυολογήματος, το οποίο είναι επίσης πολύ καλό εφιδρωτικό.

Προτείνω το φρέσκο τζίντζερ κι όχι το ξερό, γιατί έχει καλύτερη δράση.  Πλέον το βρίσκουμε ευρύτατα σε πολλά μπαχαροπωλεία, αλλά και σούπερ μαρκετ.  Το τζίντζερ έχει ευεργετική επίδραση και σε άλλα προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και γενικότερα οι αρθραλγίες.  Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα (π.χ. από όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικά έλκη).

Το αιθέριο έλαιο του μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί μαζί με αυτό της λεβάντας, διαλυμένο σε αγνό αμυγδαλέλαιο για εντριβές και ανακούφιση από το κρυολόγημα και διευκόλυνση της αναπνοής.   Επίσης αυτά τα δυο αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για τον καυστήρα μας, ώστε να απολυμαίνεται φυσικά ο χώρος του σπιτιού μας, αλλά και να τονώνεται η διάθεση μας και να χαλαρώνουμε πριν τον ύπνο.

 

Εχινάκεια

 

tea-echinacea

 

 

 

Η εχινάκεια ή εχινάτσια (Echinacea purpurea) έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλής. Είναι ένα ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο φυτό που συγγενεύει με τη γνωστή σε όλους μας μαργαρίτα.  Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους ινδιάνους της Αμερικής, εκατοντάδες χρόνια πριν την άφιξη των ευρωπαίων εξερευνητών.  Έγινε γνωστή στις ΗΠΑ στις αρχές του 1800, ως ένα δραστικό φυτικό φάρμακο και πολύ σύντομα η φήμη της διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, η εχινάκεια έγινε παγκόσμια δημοφιλής μετά το 1920, όταν ασχολήθηκαν μαζί της Γερμανοί ερευνητές.

 

Υπάρχει η άποψη, ότι βοηθάει στο κρυολόγημα και τις ιώσεις, ωστόσο η ισχυρότερη δράση της είναι, ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Είναι δηλαδή κατά βάση ένα βότανο πρόληψης και όχι θεραπείας, ένα φυσικό αντιβιοτικό που δρα με διαφορετικό τρόπο από τα φαρμακευτικά σκευάσματα.  Δεν καταπολεμάει τους ιούς, αλλά ενισχύει και θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού ώστε να μην προσβληθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν.  Βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού σε ιογενείς ή μικροβιακές μολύνσεις και μειώνει πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.

 

Η εχινάκεια βρίσκεται πλέον σε πολλά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής, αλλά και σε αποξηραμένη μορφή, για να καταναλωθεί ως αφέψημα.  Μπορούμε να την βρούμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και σε φαρμακεία, ειδικά σε όσα διαθέτουν και ομοιοπαθητικά σκευάσματα όπου θα βρούμε και τις οδηγίες παρασκευής, που ποικίλουν ανάλογα το σκεύασμα.

 

Λεβάντα

 

 

lavender

 

Έχουμε αφιερώσει πολλά άρθρα στη λεβάντα και τις μοναδικές της ιδιότητες.  Ας υπενθυμίζουμε μία χρήση που ενδείκνυται για αντιμικροβιακή – αντιβιοτική προστασία.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ανθόνερο λεβάντας στο σώμα, κάνοντας επάλειψη λίγο πριν κοιμηθούμε, αλλά και κάθε στιγμή που θέλουμε χαλάρωση και προστασία από τους ιούς.  Το ανθόνερο είναι ελαφρύ και στιγμιαία δροσερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα παραδοσιακό eau de cologne, όπως κάποτε οι γιαγιάδες κι οι μαμάδες μας χρησιμοποιούσαν την κολόνια λεμόνι «Μυρτώ» για να φρεσκάρουν κι απολυμάνουν τα χέρια τους στη στιγμή.  Ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό!  Επίσης μπορούμε να ψεκάσουμε με το ανθόνερο λεβάντας τις χτένες των παιδιών και να τα χτενίσουμε.  Είναι μια πολύ καλή αντιφθειρική προστασία.

 

Τεϊόδεντρο ή Tea tree

 

tea-tree

 

 

Το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου με το έντονο διαπεραστικό άρωμα που για κάποιους γίνεται ακόμα και δυσάρεστο, εξάγεται από τα κλαδιά και τα φύλλα του δέντρου με την επίσημη ονομασία Melaleuca Alternifolia και φύεται στη Νοτιοανατολική Αυστραλία.  Η παρουσία βακτηρίων, μικροβίων, ιών και μυκήτων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα τροπικά κι ίσως γι΄ αυτό τα περισσότερα φυτά με φαρμακευτική δράση ευδοκιμούν σε αυτές τις περιοχές. Το τεϊόδεντρο είναι ένα τέτοιο φυτό με θεραπευτική αξία γνωστή, εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αυστραλίας, που αντιμετώπιζαν με αυτό τις βαριές βακτηριακές λοιμώξεις των περιοχών όπου ζούσαν.

 

Το τεϊόδεντρο πέρα από την θεραπεία των εξωτερικών λοιμώξεων αντιμετωπίζει και τις ιογενείς ως ένα δραστικό φυσικό αντιβιοτικό για το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και για κάποιους ειδικούς ακόμα και την παρωτίτιδα, την ιλαρά, την ευλογιά και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.  Είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά των μυκητιάσεων και του athlete’s foot, γι’ αυτό και το προτείνουμε για τη χρήση του στα πόδια, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.  Το τεϊόδεντρο έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες με την εφίδρωση.

 

Σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως κρυολογήματα, ιούς, βήχα βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγες σταγόνες και εισπνέουμε για 10-15 λεπτά, εφόσον την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά. Εναλλακτικά, ρίχνουμε μια ή δύο σταγόνες σε μια ζεστή πετσέτα και εισπνέουμε.  Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε επίσης ως αντισηπτικό σπρέι διαλυμένο σε νερό για κάθε επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε ή να απολυμάνουμε όπως πάγκους κουζίνας, μπάνια και άλλους χώρους.  Στον καυστήρα ή πάλι ως σπρέι σε συνδυασμό με τη λεβάντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση σε δωμάτια αρρώστων. Το ανθόνερο του μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όπως της λεβάντας που προαναφέραμε, καθώς και ως αντιφθειρικό στην χτένα των παιδιών.

 

 

Ευκάλυπτος

 

Eucalyptus-

 

 

Νομίζω, πως όλοι όσοι ήμασταν παιδιά στα στα 80’ς  θυμόμαστε τα μπολ με νερό και φύλλα ευκαλύπτου που έκαιγαν πάνω στη σόμπα ή στο μάτι της κουζίνας κι ευωδίαζαν με το άρωμα τους το σπίτι, τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.  Τα φύλλα ευκαλύπτου είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα κι εύκολα χειμωνιάτικα βότανα που μπορούμε κάλλιστα να συλλέξουμε μόνοι μας και φυσικά τα χλωρά είναι πάντα τα καλύτερα.  Μπορούμε να τα βρούμε ωστόσο και στα φαρμακεία ή στα βοτανοπωλεία.

 

Ο ευκάλυπτος είναι εξαιρετικός για εισπνοές και αποσυμφόρηση του αναπνευστικού, όπως περιγράψαμε και στο tea tree.  Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Οι εισπνοές με ευκάλυπτο ανακουφίζουν το αναπνευστικό και καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες. Επιπλέον, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους, ενώ έχει την ιδιότητα να δρα και ως αντιπυρετικό.  Το αιθέριο έλαιο του είναι εξαιρετικό για την απολύμανση του αέρα στο σπίτι, ειδικά κατά τις περιόδους που κυκλοφορούν ιώσεις αλλά και όταν το αναπνευστικό μας είναι τόσο επιβαρυμένο από την γρίπη, ώστε χρειαζόμαστε αποσυμφόρηση.  Αποφεύγουμε ωστόσο την πόση του ως ρόφημα, γιατί είναι ελαφρώς τοξικός.

 

Πεύκο

Ένα ακόμα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο που βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος, κατάλληλο επίσης όπως και ο ευκάλυπτος και το tea tree για εισπνοές,  αλλά και για ευεξία και απολύμανση του χώρου μας.   Στον καυστήρα ή στην συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων  μπορούμε να συνδυάσουμε αιθέριο έλαιο πεύκο με λεβάντα και μέντα ή ευκάλυπτο.

 

Μέντα

 

mint

 

Το αιθέριο έλαιο της μέντας θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της υπερκόπωσης, του στρες και της κατάθλιψης. Χρησιμοποιείται για αδυναμία, λήθαργο, ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, βελτίωση της αναπνοής και αύξηση πνευματικής διαύγειας και μνήμης. Συνδυάζεται άριστα με τον ευκάλυπτο και τη λεβάντα. Είναι ένα από τα αιθέρια που εκτός από την αντιβακτηριδιακή του δράση ανακουφίζει από τη μελαγχολία του χειμώνα.  Το θεωρώ εκτός της εξωτερικής χρήσης, πολύ καλό για καύση και διάχυση στο χώρο σε συνδυασμό με ευκάλυπτο, πεύκο αλλά και λεβάντα.

 

Αλόη

 

aloe

 

 

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο beautyblog.gr,  γι΄ αυτόν το θησαυρό της φύσης.  Θα σας ξαναθυμίσω, ότι είναι ένα από τα ισχυρότερα βότανα τόνωσης και θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες κι ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι επειδή με ρωτήσατε πολλές φορές και συνεχίζετε να με βομβαρδίζετε με ερωτήσεις για το ποια αλόη είναι η καλύτερη, θα σας πω την καθαρά προσωπική μου άποψη, για την αλόη που χρησιμοποιώ εγώ. Ως πόσιμη όλο το χρόνο και ειδικά τον χειμώνα προτιμώ την χιώτικη NATUEVO με μαστίχα και λεμόνι, ενώ για εξωτερική, δερματική ή καλλυντική χρήση δεν έχω καλύτερη από την βιολογική πιστοποιημένη αλόη της Aroma-zone.  Το τζελ αλόης μπορεί να γίνει μια πολύ καλή βάση για τα σπιτικά σκευάσματα εξωτερικής χρήσης, που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.

 

 

Αύριο θα πούμε περισσότερα για το πώς με απλές καθημερινές συνταγές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα

 

Stella

 

 

31 Σχόλια
  1. @stella: Εξαιρετικό το τζίντζερ, προσπαθώ πάντα να έχω μέσα σε ένα βάζο στο ντουλάπι της κουζίνας, για μαγειρεική περισσότερο, αλλά επειδή έχω ένα φθινοπωρινό βηχαλάκι, το μεσημέρι θα φτιάξω ένα αφέψημα, γιατί όχι; Καλά για τον ευκάλυπτο δεν το συζητώ, μας έχει σώσει. Μόλις ξεκινάει ο κύριος Ρωμανός το πρώτο γκουχ, ρίχνω στο καθημερινό βραδινό του ντους 2- 3 σταγόνες, κάτω από το ζεστό νερό που τρέχει και γλιτώνουμε από τα χειρότερα.

  2. @Julia και πολύ καλά κάνετε! Εις αυριον τα ωραία με μερικούς απλούς τρόπους εφαρμογής.

  3. Kalimera kai kali vdomada! Ego kano polla afepsimata, kai efkalypto vrazo, thymamai telos kalokairiou panta pigainame kai madousame ta dentra gia na exoume olo to xeimona. Episis anelipos mia koutalia meli kathe proi gia tonosi tou anosopoiitikou!!
    Perimeno me agonia avrio to post!!

  4. @Stella: Α, ναι, ναι και εγώ περιμένω το αυριανό, για να το τυπώσω κιόλας! Να δω τι μας ετοιμάζεις πάλι!

  5. @Julia να το κολλήσεις στη ντουλάπα παρακαλώ σαν τη Maryl! 😉
    @MariaA Μα Λονδίνο χωρίς αφεψήματα? Δε γίνεται…. φιλιά!

  6. Εχινάκεια,ευκάλυπτος και αλόη βέρα για μένα είναι τα 3 θαυματα της φύσης που έχω νιώσει τα θαυματουργά αποτελεσματά τους.Ειδικά το έλαιο ευκάλυπτου που χρησιμοποιούσα κάθε χειμωνα στον υγραντήρα μου γιατί η Κατερίνα μου υπόφερε από ασθματική βροχίτιδα μέχρι τα 8 της και μας είχε σώσει πραγματικά!Τα καλά της εχινάκειας και της αλοη βέρας τα έχω δει στον εαυτό μου γιατί η χρήση τους έχει βελτιώσει το ανοσοποιητικό μου κατά πολύ..Το ανθόνερο λεβάντας δεν το έχω ποτέ χρησιμοποιήσει,λέω να ξεκινήσω φέτος που αρχίσαμε προνηπιο για να προλάβουμε ανεπιθύμητους επισκέπτες στο κεφαλάκι..Υ.Γ.η ντουλάπα μου δε χωράει πλέον τπτ και αρχίζω να κολλάω στην ντουλάπα του άντρα μου(ευτυχώς δεν έφερε αντίρρηση,ας δοκίμαζε δηλ,χιχιχι)

  7. @Maryl: Από σένα “κόλλησα” και τυπώνω και εγώ και τώρα τα έχω βάλει σε ένα ντοσιέ του κυρίου Ρωμανού… χαχαχαχ

  8. ….θυμάμαι κι εγώ τις εισπνοές με ευκάλυπτο που με έβαζε να κάνω η μαμά μου όταν ήμουν μικρή…το χειμώνα πάντα βάζω φύλλα ευκάλυπτου στον υγραντήρα επάνω στα καλοριφέρ…το tea tree oil το βάζω στο σπυράκι κι εξαφανίζεται μέσα σε μια δυο μέρες….στο μπάνι μου υπάρχει πάντα ένα γλαστράκι λεβάντας που με το ζεστό νερό απελευθερώνει ένα διακριτικό άρωμα στο χώρο…το φρέσκο τζίντζερ εγώ το μασουλάω σκέτο κιόλας(μη γελάτε,καλέ)
    @Stella , ευχαριστούμε κι αναμένουμε με αγωνία το αυριανό post.

  9. …στο μπάνιο μου υπάρχει το γλαστράκι λεβάντας,εννοούσα.

  10. @Maryl @Celia Αγαπημενα μου ΒΒGirls ευαισθητοποιημένα κι αφυπνισμένα οικολογικα! Πολυ χαιρομαι που διαβαζω τις τόσες εφαρμογές σας. Ευχομαι να βρειτε κι αυριο ακόμα περισσότερες.
    @maryl Θα βρεις υπέροχα εγγυημενα και βιολογικά ανθόνερα για το μικρό σου αλλα και για σένα στο homecosmetics.gr

  11. Αχ, right on time ήρθε το post αυτό! Από την Παρασκευή ταλαιπωρούμαι με βήχα και συνάχι και δε με πιάνει τίποτα, ούτε σιρόπια ούτε εισπνοές! Εύγε για ακόμη μία φορά, Στέλλα! Ανυπομονώ για το αυριανό σου πόνημα, μπας και ανακουφιστώ λιγάκι!
    @Julia και Στέλλα, μιας και το θυμήθηκα, ας βγω λίγο εκτός θέματος. Τελικά, βλέπω την ιδέα μου να παίρνει σάρκα και οστά – θα περιμένω το αντίστοιχο outfit για εμάς,χαχαχα!
    https://www.youtube.com/watch?v=iBorrPubFe4

  12. @Stella:Σευχαριστω πολύ Στέλλα μου για την πληροφορία και περιμένω το αυριανό σου άρθρο ανυπομονα!! @Ββ:πολύ καλή ιδέα ο ντοσιες θα την εφαρμόσω κ εγώ όταν καλυφθεί το φύλλο ντουλάπας του Το..απλά όταν τα βλέπω τοιχοκολλημενα νομίζω τα απομείνω καλύτερα.;)

  13. Αφομειωνω,ο,τι θέλει γράφει το stupid phone(smartphone δεν είναι σίγουρα)

  14. Αυτή τη στιγμή έχω ιωσουλα-μου την κόλλησε ο Γιόνας μου-και παίρνω εχινακεια για πρωτη φορά. Θα δω πώς θα δράσει και θα σας πω.Περιμένω και τα αυριανα νέα βέβαια. Φιλιά!

  15. @marianna Αν εχεις κολλήσει η εχινάκεια δεν θα κάνει τίποτα. Η εχινάκεια είναι για πρόληψη και ενισχυση του ανοσοποιητικού ώστε να μην κολλήσεις ή να κολλήσεις ελαφρά. Γι΄αυτό σας έγραψα, ότι δεν είναι φυσικό αντιβιωτικό με τον τροπο που δρουν τα φαρμακευτικά. Είναι βότανο πρόληψης κι όχι θεραπείας. Μπορείς να δοκιμάσεις όμως τα υπόλοιπα για γρηγορότερη ανάρρωση και ανακούφιση.

  16. @Sheena Ευχαριστώ πολύ! Ελπιζω να βρεις κάτι που θα σε ανακουφίσει άμεσα.

  17. Καλησπέρα!!!
    Υπέροχες πληροφορίες μας έδωσες και πάλι Στελλα!! Περιμένω να διαβάσω και το αυριανό πόστ!!
    Εγω λατρευω το tea tree oil ¨εχω χρησιμοποιήσει άπειρα μπουκαλάκια το ¨εχω σχεδόν για τα παντα!!
    Το τζίντζερ μονο στα κουλουράκια που φτιάχνω μπορώ να το βάλω γιατι ειναι πολυ spicy για το δικο μου
    στομάχι!!καλα δεν συζητάω για τον ευκαλύπτο μιας και παιδί των 80’ς έχει γίνει ενα με το δερμα μου
    εκτός απο τις εισπνοές μετα ήρθε το Vicks!!! Τωρα όμως το φτιάχνω με αιθέρια ελαια! Μολις αρρωστήσει
    κάποιος απο την οικογένεια ¨εχω έτοιμο το βαζάκι!
    Βέβαια εγω για πρόληψη εκτος απο όλα αυτά παντα κάθε Οκτωβρίο αγοράζω Μουρουνέλαιο μας έχει σώσει όλους!! Και δεν βρωμάει οπως το παλιό αλλα έχει υπέροχη γεύση tutti frutti !!

  18. @Sheena: The Goon suit???? The Goon suit??? αχαχαχαχαχαχα !!!! Thank you my darling not only you made my day, but I think you made my whole year!!

    @Stella: Δες το link της Sheena μόλις μπορέσεις!!

  19. @Ju: Το είδα κι εγώ και πέθανα!!! Το τραγικό είναι ότι πολύ το χρειάζομαι τελευταία !!!! Σε μωβ το έχετε?!?!

  20. @SofiaT Πάντα μέσα σ΄όλα, ταλαντούχα, ψαγμένη και έτοιμη για φυσικές λύσεις. Πολύ χαίρομαι Σοφία μου, αν και δεν είχα καμμια αμφιβολία, οτι έχεις κι εσυ εφαρμοσει πρακτικές λύσεις με βοτανα στην καθημερινότητα σου.

  21. @Julia @Sheena Μόλις το είδα. Ελοιωσαααααα!!!!!!!! Δεν υπάρχει!!!!!! Βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα μας!!!! Goon suit τώρα!!!! ΄Κορίτσια η γιορτή και τα γενέθλια μου πλησιάζουν. Μην προβληματιζεστε για το δώρο!!! BBboy Μ΄ακούς?????

  22. @Stella και μόνο που λες αυτά για μένα!! respect!!!!

  23. @SofiaT βρε Σοφία μου, τόσα χρόνια στο ΒΒ μας ακόμα κι αν δεν έχουμε ειδωθεί ποτέ, ξέρουμε η μία την άλλη… 😉

  24. Ωραίες οι προτάσεις σου Στέλλα.Περιμένω κι εγώ το αυριανό όπως οι συμμαθήτριές μου.
    Μουτςς

  25. @Stella μου για αυτη την συναντηση κατι
    πρεπει να γινει!!! Καποια στιγμη θα ηθελα
    να σας δω και απο κοντα!!

  26. @Litsa Εσυ ειδικά Λιτσάκι μου με τα κρυα κλιματα, πρέπει να φυλάγεσαι… 😉 Σε φιλώ!

  27. Ωραία εποχή, αρχίζει να κρυώνει λίγο ο καιρός, πίνουμε τα τσαγακια μας και περιμένουμε τις διακοπές. Η καρδιά μου γεμίζει χαρά και αισιοδοξία όταν βλέπω τα πρώτα στολίδια στα καταστήματα. Happy Halloween everybody!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.