Bιταμίνες from A to Z. Σήμερα μιλάμε για τις Βιταμίνες Β.

Έχετε αναρωτηθεί τι προσφέρει η βιταμίνη Β στον οργανισμό μας που την κάνει να θεωρείται τόσο σημαντική;

 

Τα οφέλη των βιταμινών Β

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχουν πολλές βιταμίνες Β και  όχι μόνο μία. Συνολικά, υπάρχουν 8 βασικές βιταμίνες Β, μιλάμε δηλαδή ένα σύμπλεγμα βιταμινών το οποίο αποτελείται από τις εξής: Β1 (Θειαμίνη), Β2 (Ριβοφλαβίνη), Β3 (Νιασίνη), Β5 (Παντοθενικό), βιοτίνη, Β6 (Πυριδοξίνη), Β9 (φυλλικο οξύ) και Β12 (Κοβαλαμίνη).

 

Οι βιταμίνες Β ανήκουν στις ‘απαραίτητες’ βιταμίνες για τον οργανισμό. Οι απαραίτητες  βιταμίνες δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό ή απλώς δεν μπορούν να συντεθούν σε επαρκείς ποσότητες έτσι ώστε ο οργανισμός να επιτελέσει τα βασικά του καθήκοντα.

 

Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες  για να σας βοηθήσουν να εκτελέσετε μια πληθώρα σωματικών λειτουργιών! Συμβάλλουν στα πάντα, από  τη βοήθεια της λειτουργίας του μεταβολικού συστήματος, τη διαμόρφωση ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αποτροπή των ψυχολογικών διακυμάνσεων έως και τη βελτίωση της διανοητικής νοητικής ικανότητας. Ωστόσο, υπάρχει μια συγκεκριμένη λειτουργία που οι βιταμίνες Β είναι πιο γνωστές, και ίσως αυτό ακριβώς να είναι και το πιο σημαντικό όφελος!

 

Μιλάμε φυσικά για την ενέργεια. Οι βιταμίνες αυτές επιτρέπουν στο σώμα να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια και έτσι δίνουν στο σώμα μας βιώσιμη ενεργειακή ώθηση. Έτσι, είναι πολύ πιθανό εάν νοιώθετε κούραση και ατονία τελικά να έχετε ανεπάρκεια σε κάποια από τις βιταμίνες Β.

 

Κάθε βιταμίνη Β έχει ελαφρώς διαφορετικό ρόλο στο σώμα. Οι περισσότεροι συμβάλλουν στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια, αλλά έχουν και άλλες πολύ σημαντικές ιδιότητες.

 

 

 

 

Πως βοηθούν λοιπόν οι βιταμίνες Β στον οργανισμό μας;

 

(Β1) Θειαμίνη – βοηθάει τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια και συμβάλει και στην καλή διάθεση αλλά και στη  σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τη συναντάμε σε τρόφιμα όπως σπαράγγια, αρακάς, ηλιόσποροι, φασολια, πέστροφα, μακαντάμια, φιστίκια Αιγίνης, σόγια ενώ η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια όρεξης κ.α

 

(Β2) Ριβοφλαβίνη – παράγει ενέργεια στο σώμα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία  του νευρικού συστήματος και βοηθά στην διατήρηση της όρασης και της υγείας  του δέρματος. Στοματικά έλκη, πληγές στα χείλη, κόπωση, ευαισθησία στο φως, πονόλαιμος, δερματικά προβλήματα όπως ξεφλούδισμα και διαταραχές του ύπνου είναι κάποια από τα σημάδια της έλλειψης της ριβοφλαβίνης ενώ απαντάται σε τροφές όπως αυγά, μπρόκολο, αμύγδαλα, τυρί, σουσάμι, σκουμπρί κ.α

 

(Β3) Νιασίνη – συμβάλλει στο μεταβολισμό των υδατανθρακών, των λιπών και των πρωτεινών και στη μετατροπή τους σε ενέργεια αλλά και στην αποτροπή των αποτόμων αλλαγών της διάθεσης. Επίσης, η νιασίνη είναι η μόνη ανθεκτική στη θερμότητα βιταμίνη Β και τη συναντάμε σε τροφιμα όπως τόνος, καρύδια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μανιτάρια, μαγιά, αρακάς, ηλιόσποροι, αβοκάντο. Η έλλειψη βιταμίνης Β3 φαίνεται να προκαλεί κόπωση, πονοκέφαλο, ναυτία, αδυναμία κ.α

 

 

(Β5) Παντοθενικό οξύ – απαιτείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και για την μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών, των υδατανθράκων και της βιταμινης D. Όπως και οι περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κύριο συμπτωμα της έλλειψης του παντοθενικού οξέος είναι το αίσθημα κόπωσης καθώς και η αυπνία και η απώλεια όρεξης. Η βιταμίνη Β5 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως συκώτι, ηλιόσποροι, σολομός, αβοκάντο, μπρόκολο, μανιτάρια, βρόμη.

 

(Β6) Η πυριδοξίνη – βοηθάει τις διεργασίες και την ανάπτυξη του εγκεφάλου (παραγωγή σεροτονίνης), ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς μεταβολίζει και τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Η πυριδοξίνη ανεβρίσκεται σε:  πιπεριές, κουνουπίδι, μπανάνα, σέλινο, λαχανάκια Βρυξελλών, τόνος, σκόρδο, ηλιόσποροι, φιστίκια Αιγίνης, γαλοπούλα, κοτόπουλο, δαμάσκηνα, αβοκάντο ενώ η έλλειψή της γίνεται αντιληπτή από συμπτώματα όπως νευρικότητα, πεσμένη λίμπιντο, άγχος, κατάθλιψη, λιπαρότητα στο δερμα κ.α

 

B7 βιοτίνη: συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών των νυχιών και του δέρματος ενώ βοηθάει στο μεταβολισμό των λιπιδίων στον οργανισμό. Η έλλειψη βιοτίνης παρουσιάζεται με ξηρότητα στο δέρμα που ξεφλουδίζει, εξάνθημα γύρω από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, κόπωση, λήθαργος και απώλεια όρεξης. Σημαντικές πηγές της βιταμίνης Β7 είναι τα αυγά, τυρί, συκώτι, αβοκάντο, μπανάνα, σολομός, σαρδέλα.

 

(B9) φυλλικό οξύ – απαιτείται για να λειτουργεί ο μεταβολισμός σας με τον καλύτερο τρόπο και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς προστατεύει το έμβρυο από επιπλοκές.  Το φυλλικό οξύ το βρίσκουμε σε τροφές όπως: όσπρια, σπανάκι, σπαράγγια, μαρούλι, αβοκάντο, μπρόκολο, μάνγκο, πορτοκάλι ενώ η έλλειψη αυτού παρουσιάζει πληγές και άφθες στη στοματική κοιλότητα, προβλήματα μνήμης και ύπνου, άνοια, αναιμία, κράμπες και κατάθλιψη.

 

(Β12) Η κοβαλαμίνη – επηρεάζει τη μεταβολική λειτουργία, βοηθά στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βελτιώνει την πνευματική ικανότητα, μετατρέπει τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας ενώ έχει και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. η κόπωση είναι το βασικό σύμπτωμα της έλλειψης βιταμίνης Β12 ενώ μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές της εμμήνου ρήσεως στις γυναίκες. Πηγές: οστρακοειδή, συκώτι, σκουμπρί, καβούρι, τόφου, κόκκινο κρέας, γάλα, τυρί, αυγά.

 

 

 

Υπάρχουν πολλές  φυτικές τροφές  που είναι πλούσιες σε βιταμίνες  του συμπλέγματος  Β, όπως διαπιστώσαμε και παραπάνω. Το σώμα μας χρειάζεται καθημερινά διαιτητικές, βιοδιαθέσιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές και εξαιρετικά ευαίσθητες στη θερμότητα και το μαγείρεμα σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου φαίνεται να καταστρέφει τις βιταμίνες αυτές. Έτσι, κι εσύ που ίσως είσαι λάτρης του κρέατος κινδυνεύεις από έλλειψη βιταμίνης Β καθώς το μαγείρεμα του κρέατος πάνω από τη θερμοκρασία αυτή θα αφαιρέσει τις περισσότερες, αν όχι όλες τις βιταμίνες Β.

 

Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Β συμβαίνουν όταν υπάρχει έλλειψη βιταμινών Β στη διατροφή μας ή σε σπάνιες περιπτώσεις εάν το σώμα μας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις βιταμίνες Β. Λόγω της ασταθούς φύσης των βιταμινών Β όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στην καταστροφή της πλειονότητας των βιταμινών.

 

 

 

Επιπλέον επειδή οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν υπάρχει περίσσεια στο σώμα από ό, τι χρειάζεται, αποβάλλονται από τον οργανισμό.

 

Έτσι λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε για να μην χάσουμε τα πολύτιμα οφέλη αυτών των βιταμινών είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και να καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά ωμά, ή να τα μαγειρεύουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Αθηνά Παπατσαράκη

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

[email protected] / insta: athina.pap92

 

 

 

13 Σχόλια
  1. Τα τελευταία 2-3 χρόνια παίρνω ανελλιπώς καθημερινά σύμπλεγμα Βιτ. Β το γνωστό μας Neurobion. Γιατρός στην οικογένεια μου έχει τονίσει, ότι εκτός από όλα τα θετικά στον οργανισμό μου, είναι η μόνη πρόληψη που μπορεί να κάνει κάποιος, ώστε μακροπρόθεσμα να θωρακισθεί απέναντι στο Αλτσχάιμερ. Για τον ίδιο λόγο, νευρολόγος πριν πολλά χρόνια είχε συστήσει στον μπαμπά μου να κανει το ίδιο κι είναι η μόνη βιταμίνη που δεν παρέλειψε ποτέ.

  2. Απο οτι θυμάμαι η δερματολόγος μου ,μου είχε συστήσει να πάρω επιπλέον την Β7 βιοτινη οταν ειχα έντονη τριχόπτωση και με είχε βοηθήσει πολυ.Δεν ειναι τυχαίο που πολλα σαμπουαν κατα της τριχόπτωσης εχουν βιοτινη😁

  3. Υπεφερα από κραμπες χωρίς να έχω έλλειψη μαγνησίου και ο γιατρός μου συνέστησε τις neurobion γιατί ήταν καθαρά θέμα άγχους.. Οι κραμπες πραγματικά μετά από μια εβδομάδα λήψης των βιταμινών αυτών σταμάτησαν. Τώρα τις παίρνω συστηματικά τουλάχιστον ένα τρίμηνο το χρόνο..

  4. Χαιρετε . Το Neurobion.μου το εδωσε ο γιατρος φετος μετα απο ερπη ζωστηρα που εβγαλα λογω μεγαλης στενοχωριας. Δεν ξερω αν πρεπει να το παιρνω συνεχως, Και που το πηρα μετα την εμφανιση του ερπη δεν ειδα καποια πιο συντομη αποκατασταση. Δεν ξερω εχω επιφυλαξη ως προς τις βιταμινες γενικα

  5. Καλησπερα bbgirls. @Stella, επειδή νιώθω ανασφάλεια με το θέμα, ο μπαμπάς σου λαμβάνει τη neurobion ένα τρίμηνο το χρόνο (όπως η @Maryl) ή περισσότερο; Και εσύ μήπως έχεις παρατηρήσει κάποια παρενέργεια, παρ’ ότι αποβαλλεται η περίσσια ποσότητα από τον οργανισμό;
    xx

  6. @Sofia Marga Ο μπαμπάς μου το παίρνει πολλά χρόνια, χωρίς καμμία παύση. Και στο νοσοκομείο όταν βρέθηκε του είπαν, ότι δεν χρειάζεται να σταματήσει τίποτα είναι ανώδυνες. Κι εγω επίσης δεν το εχω σταματήσει εδώ και δυο – τρια χρονια. Δεν έχω παρατηρήσει παρενέργεια, αλλά πάντα ελέγχω τις βιταμίνες μου με εξετάσεις, γιατι δεν απορροφούνται από τον οργανισμό μου λόγω θυρεοειδούς. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια παιρνω ανελλιπώς και χωρίς παύση D3fix 2000, Neurobion, Eviol, Μαγνήσιο, Μουρουνέλαιο.

  7. Πάντως η γνώμη μου είναι ότι ακόμα και για τις βιταμίνες 1. Ελέγχουμε αν τις χρειαζόμαστε με εξετάσεις 2. Τις παίρνουμε με σύμφωνη γνώμη και δοσολογία γιατρού.

  8. Δεν ήξερα πως η βιταμίνη Β σχετίζεται με την πρόληψη του Alzheimer…πόσο ύπουλη ασθένεια 😢😢😢😭😭😭

  9. Πολύ ενδιαφέρον κι αυτό το post.Κι εγώ λόγω έλλειψης καθημερινά παίρνω συμπλήρωμα Β12(διασπειρόμενο) και Β-complex .
    Μουτςς

  10. @Stella: Να ξέρεις, σε θαυμάζω για το Neurobion. Νομίζω ότι είναι το πιο σιχαμερό σε γεύση φάρμακο που έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου. Απαίσια γεύση πραγματικά! Αλλά με προβληματίζει αυτό που λες για το Αλτσχάιμερ.

  11. Να λοιπόν γιατί είναι υπέροχο το beautyblog!!! 💚💚💚💚💚💙💙💙💙💛💛💛💛💛❤❤❤💜💜💛💛💛💚💚💙💙Γιατί δεν σου γεμίζει το μυαλό με ανούσια κουτσομπολιά και κακής ποιότητας ποστ! 💜💜💜❤❤❤❤❤Χαίρομαι που μας ενημερώνεις για κάτι τόσο σοβαρό όπως είναι το Alzheimer! Η γιαγιά μου είναι στα αρχικά στάδια και είναι ότι χειροτερο!!! Δυστυχώς πρέπει να προφυλαχθούμε από τα πάντα!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.