Μιμόζα: Το λουλούδι για τη Μέρα της Γυναίκας.

 

Γιατί θυμήθηκα σήμερα την μιμόζα ή τη γαζία, όπως την λέμε; Κατ αρχήν επειδή είναι άνοιξη και όπου την συναντούμε είναι σα να βλέπουμε γιγάντιους ολάνθιστους ήλιους, που φωτίζουν τα πάντα γύρω τους.

 

 

Περισσότερο όμως γιατί σήμερα είναι η «Γιορτή της Γυναίκας» και όπως έτυχε να μάθω σ’ ένα ταξίδι μου, το λουλούδι που κυριαρχεί, ως σύμβολο της ημέρας στην Ιταλία είναι η μιμόζα.

 

 

Όταν το είχα πρωτοδεί είχα παραξενευτεί πολύ!  Έτυχε να βρίσκομαι κάποτε 8 Μαρτίου στην Ιταλία κι όλες οι γυναίκες περπατούσαν με ένα κλαδί μιμόζας στο χέρι, ενώ οι άντρες την προσέφεραν σε όλες τις γυναίκες του περίγυρου τους, συζύγους, συναδέλφισσες, μητέρες, κόρες, φίλες… «Έθιμο» μου είχαν πει τότε.  Έθιμο νεότερο ωστόσο, που καθιερώθηκε μετά τη λήξη του πολέμου, το 1946, όταν οι τότε διοργανώτριες της «Γιορτής της Γυναίκας», ήθελαν να επιλέξουν ως σύμβολο ένα εποχιακό λουλούδι,  που να μη είναι όμως και ακριβό, γιατί μετά τον πόλεμο, η οικονομία τους δεν ήταν για μεγάλα ανοίγματα.

 

 

 

 

Αργότερα έμαθα ότι, η μιμόζα έχει καθιερωθεί και στην Αμερική, ως λουλούδι σύμβολο για την συγκεκριμένη μέρα.

 

 

Εγώ πάντως, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην μιμόζα, γιατί την λάτρευε η μαμά μου και κάθε άνοιξη, τα κλαδιά της στόλιζαν το σπίτι μας. Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά η μιμόζα είναι και βρώσιμη. Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, φαγητά, γλυκά, σαλάτες, κοκτέιλ…  Η μαμά μου την έβαζε στο γλυκό βανίλια, δίνοντας του μια εκπληκτική γεύση, χρώμα και άρωμα.

 

Άλλοι την λέμε μιμόζα, άλλοι γαζία ή κασσία, αυτός ο μυρωδάτος, στρογγυλός, απαλός ανθός με την ανεπαίσθητη, εκλεπτυσμένη, βαθιά, πουδρένια, γλυκιά μυρωδιά και το φωτεινό κίτρινο χρώμα, είναι μαζί με την αμυγδαλιά, το δέντρο που σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης, έτσι όπως άξαφνα φουντώνει στο τέλος του μακρύ χειμώνα.

 

Στην Μεσόγειο ανθίζει στα τέλη Φεβρουαρίου πιθανότατα λόγω αρχικής προέλευσης από τα θερμότερα κλίματα της Ασίας και της Αφρικής που καλλιεργούνταν.  «Γατίσια πατουσάκια μουσκεμένα στο γάλα» είναι η περιγραφή που κάνει η συγγραφέας Susane Irvine για τις χάρες της μιμόζας και το διαβάζουμε και στην ελληνική fragrantica, ως αντιπροσωπευτική περιγραφή της οσφρητικής αίσθησης που δίνει η νότα της μιμόζας σε κάποια υπέροχα αρώματα.

 

 

 

 

Η ονομασία της είναι κι αυτή ξεχωριστή.  Μιμόζα, προέρχεται από το «μίμος» καθώς η κίνηση της και η ευαισθησία της στο φως και το άγγιγμα, μοιάζει να είναι συνειδητή, μια κίνηση που μιμείται τις αντιδράσεις των έμψυχων οργανισμών.   Για τον λόγο αυτό, η μιμόζα είναι ένα λουλούδι που συνδέεται με την ευαισθησία, τη λεπτότητα, αλλά και την κυριολεκτική και μεταφορική άνθιση.

 

Κάθε άνοιξη, σηματοδοτώντας την αλλαγή της εποχής, συμβολίζει την ανανέωση, τη δύναμη και την καθαρότητα, ενώ τα πράσινα μέρη της που διατηρούνται όλο το χρόνο, θεωρούνται σύμβολο της αιώνιας ψυχής.  Το κίτρινο χρώμα της που θυμίζει τόσο πολύ τον ήλιο, συμβολίζει τη χαρά, τη φιλία, την αλήθεια και τη νοητική διαύγεια. Το κίτρινο στα λουλούδια συνδέεται με την ευθυμία και τη χαρά, ενώ σε χρωματικό επίπεδο ενισχύει το τρίτο τσάκρα και την αυτοπεποίθηση.

 

 

Ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που η μιμόζα συνδέθηκε με την σημερινή «Μέρα της Γυναίκας».

 

 

Χρόνια μας πολλά, bb girls!

 

Stella 

 

 

22 Σχόλια
  1. Χρονια μας πολλα!!!!!🌺🌺🌺🌺🌸🌸🌸🌸🌸🌸
    @Στελλα μου καταπληκτική η ιστορία σου για την Μιμόζα 😁😁😁😁

  2. @SOFIAT Χρόνια μας πολλά Σοφία μου και σ΄εχυαριστώ!

  3. Χρόνια μας πολλά κορίτσια!! Υπέροχη ιστορία Στέλλα!! 💛💛💛💛

  4. Καλημερα
    Αγαπω την μιμοζα γιατι μου θυμιζει το σπιτι της γιαγιας στο χωριο που ειχε και εχει ακομη εξω απο το παραθυρο ενα δεντρο μιμοζα
    Εμεις στο χωριο την λεγαμε και “μη μου απτου” και γαζια
    Το λατρευα αυτο το δεντρο γιατι μου θυμιζε την Ανοιξη που ερχονταν και για δυο ακομη λογους
    Για το πολυ ομορφο κιτρινο χρωμα που εχουν τα λουλουδια της και για το πολυ ντελικατο αρωμα τους
    Δεν ηξερα οτι ηταν το λουλουδι για τις γυναικες
    Τωρα το αγαπω περισσοτερο

  5. Εχω προσπαθησει πολλες φορες να το φυτεψω στον κηπο της πολυκατοικιας μου αλλα παντα μου μαραινεται
    Θα δω ποτε θα τα καταφερω
    Θελω να το βλεπω και να θυμαμαι τις ομορφες ανοιξιατικες μερες της παιδικης μου ηλικιας που το εβλεπα ανθισμενο μετα απο τους πολυ κρυους χειμωνες

  6. @RANIA: Έχεις απόλυτο δίκιο για το άρωμα τους Ράνια μου. Νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρον και ένα post με αρώματα βασισμένα στη νότα της μιμόζας.

    Ακούει η @Stella η Mimosa expert?

  7. @Julia Ακουει! Ακούει!!!! Η μιμόζα ως νότα έχει δώσει κάποια υπέροχα αρώματα! stay tuned ΒΒgirls γιατί η άνοιξη θέλει αλλαγές και στα αρώματα!

  8. Υπεροχη η μιμοζα, εγω δεν γιορταζω θα γιορτασω οταν η γυναικα επιτελους γινει ισοτιμη με τον ανδρα, οταν δεν θα ακουω εφαγε και κανα χαστουκακι ενταξει μωρεεε , οταν επιτελους οι μανες που εχουν αγορια τα μαθουν να κανουν και καμια δουλεια στο σπιτι. Τοτε ναι θα γιορταζω.

  9. @Maria K: Όσο αφορά το πρώτο σκέλος της πρότασής σου, νομίζω ότι ξέρω που αναφέρεσαι και συμφωνώ απόλυτα. Είναι τόσο αδιανόητο, που δεν χωρούν πολλά σχόλια.

    Για το δεύτερο σκέλος επειδή είμαι μητέρα αγοριού 11 ετών, να σου πω ότι κάνει τα εξής: ( εκτος από τα αυτονόητα- ντύσιμο, ντους, μάζεμα των ρούχων και των παιχνιδιών του)

    Πλενει πιάτα ( όταν είναι λίγα) βάζει πλυντήριο πιάτων ( όταν είναι πολλά) και πρόσφατα έμαθε και το πλυντήριο ρούχων. ( βαθμοί / απορρυπαντικό/ μαλακτικό). Βάζει ηλεκτρική σκούπα, και σκουπίζει. Είναι υπεύθυνος για το φαγητό και το νερό της Coco ( το σκυλάκι του) καθώς και τη βόλτα της πρωί και βράδυ.

    Του έχω πει από τα 6 του, ότι το κορίτσι του, θα είναι το κορίτσι του και όχι η υπηρέτρια του, όπως δεν είναι και η μητέρα του η υπηρέτρια του.

    Ένα βήμα τη φορά και θα φτάσουμε.

    Για παράδειγμα, σήμερα γιορτάζουμε κάποιες που έδωσαν τη ζωή τους για την εργασία τους και το δικαίωμα τους σε ψήφο. Μας φαίνεται απιστευτο τώρα, αλλά ήταν κάτι υπαρκτό.

    Ας γιορτάσουμε έστω αυτό Μαρία μου.

  10. Αχ! @Julia μου, τι υπέροχη αυτή η ιστορία της μιμοζας! Δεν ήξερα τίποτα από όλα αυτά τα ωραία, μόνο ότι υπήρχε στους δρόμους της γειτονιάς μου, και κάθε φορά το άρωμα της από τα μικρά κίτρινα ανθακια της με μάγευε! Υπέροχο που είναι συνδεδεμένο με την γυναίκα! Χρόνια πολλά σε όλες μας, bbgirls !
    xx

  11. @Sofia Marga: Χρόνια πολλά αγαπημένη! ( το post είναι της Stella’s μας, όχι δικό μου…) Φιλιά!!

  12. Εύγε στον μικρό Ρωμανό, και ακόμα πιο πολλά εύγε στη μαμά του! Έτσι μόνο θα αλλάξουμε ως κοινωνία προς το καλύτερο, όταν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, τα μέλη της, μέσα από τις οικογένειες μας.
    xx

  13. Χρόνια μας πολλά κορίτσια.
    Μουτςς ❤️❤️

  14. Όμορφη ιστορία και αγαπημένη μιμόζα! Νομίζω ότι και εμείς στα μέρη μου “μη μου άπτου” τη λέμε (όπως αναφέρει η Rania).
    Όσο για αυτό που αναφέρει η Maria K, θα συμφωνήσω – θα ήταν καλύτερα να είναι μέρα περισυλλογής και προβληματισμού και όχι Άγιος Βαλεντίνος. Γιατί εσύ, αγαπημένη μου Ju, ορθώς πράττεις, αλλά γενικότερα έχω την αίσθηση ότι οι (Ελληνίδες;) μάνες μεγαλώνουν γιους που ποτέ δε θα τους ήθελαν για άντρες (όπως κάπου σωστά είχα διαβάσει κάπου) και κόρες χωρίς κανέναν αυτοσεβασμό. Μεγάλη κουβέντα, για να ανοίξει εδώ.

    Υ.Γ. Η περιγραφή «γατίσια πατουσάκια μουσκεμένα στο γάλα» μου έφτιαξε όχι απλά τη μέρα, αλλά το μήνα ολάκερο!

  15. Ομολογώ πως δεν γνώριζα πως η μιμόζα είναι και βρώσιμη…..

  16. Κι εγώ δεν ήξερα ότι είναι βρώσιμη η μιμόζα. Η μυρωδιά της έχει χαρακτηρίσει τα παιδικά μου χρόνια. Έχω, όμως, δυστυχώς, την αίσθηση ότι ολοένα και περισσότερο μειώνονται οι μιμόζες…

  17. @Sheena Πραγματικά δεν είναι υπέροχη και τόσο τρυφερή αυτή η περιγραφή? Οταν τη διάβασα κι εγω ως περιγραφή για τα αρώματα μιμοζας στο fragrantica.gr ξετρελλάθηκα! Μου φάνηκε τόσο μα τοσο αντιπροσωπευτική!
    Πόσο τεράστιο θέμα θίγεις με το σχόλιο σου! Την παθογένεια της ελληνικής οικογένειας.

  18. @Stella: Ναι, το έκανα εικόνα! Τόσο γλυκιά και τρυφερή περιγραφή, σαν να το μυρίζεις!
    Για το δεύτερο σκέλος του σχολίου, επειδή ο χρόνος που έχω ζήσει συνεχόμενα στο εξωτερικό είναι μικρός (τρεις μήνες Γερμανία), δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για άλλες χώρες, παρά μόνο για την Ελλάδα. Σκέφτομαι αυτό ακριβώς που λες: “παθογένεια της ελληνικής οικογένειας”. Δεν μπορείς να το ωραιοποιήσεις, όσο και αν λες πως είμαστε δεμένοι σαν ελληνική οικογένεια. Τα παιδιά μεγαλώνουν με συγκεκριμένα πρότυπα, στα χωριά και την επαρχία οι απόψεις διαιωνίζονται, έφτασε 21ος αιώνας και είναι σαν να είμαστε 50-60 χρόνια πίσω. Δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ τη φιλοξενία της Τζούλιας και να το υπεραναλύσω, αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.