Διατροφή: Vegan και Veganuary challenge.

 

 

 

Τι είναι η Vegan Διατροφή; Τι περιλαμβάνει το Veganuary Challenge; Ιδέες τροφίμων,  ιδέες γευμάτων και νόστιμες συνταγές. Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα,  στο post που ακολουθεί.

 

Το Veganuary είναι μια ετήσια εκδήλωση που ενθαρρύνει τους μη vegan να υιοθετήσουν μια vegan διατροφή κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου. Το κίνημα ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 ως ένα challenge (πρόκληση) για τον Ιανουάριο που επιδιώκει όμως να προωθήσει το βιγκανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 

Σήμερα, το Veganuary αποτελεί ένα κίνημα με πάνω από 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που καλούνται να ακολουθήσουν μία vegan διατροφή για 31 ημέρες όσο διαρκεί ο μήνας Ιανουάριος. Ο στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να επωφεληθούν οι συμμετέχοντες από την υγιεινή διατροφή που θα ακολουθήσουν ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων του πλανήτη μας.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Veganuary ενθαρρύνει και στηρίζει ανθρώπους και επιχειρήσεις να ακολουθήσουν μια plant-based διατροφή με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη του πόνου των ζώων και τη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Πριν όμως μιλήσουμε για το πως μπορείς να πάρεις μέρος στο challenge και τα οφέλη που αυτό μπορεί να σου προσφέρει είναι βασικό να αναφερθούμε στη vegan διατροφή. Και όπως πολύ σωστά κατάλαβες ο όρος Veganuary προκύπτει από τα σύνθεση των λέξεων vegan (βίγκαν) και January (Ιανουάριος).

 

 

 

 

Τι είναι η vegan διατροφή;

 

Όταν μιλάμε για vegan διατροφή συχνά αναφερόμαστε στο τι δεν τρώνε οι vegan: κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και μερικά από τα ζωικά συστατικά που είναι κρυμμένα σε προϊόντα, όπως ο ορός γάλακτος (whey protein) και η ζελατίνη (gelatin).

 

Όμως, θα έπρεπε να επικεντρωθούμε σε όλα τα υπέροχα πράγματα που τρώνε όσοι ακολουθούν μία vegan διατροφή. Και στην πραγματικότητα, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Σχεδόν για κάθε συστατικό και προϊόν που προέρχεται από ζώα, υπάρχει πλέον μια εναλλακτική vegan επιλογή και αυτό σημαίνει ότι το γεύμα ενός vegan μπορεί να μοιάζει και να έχει γεύση ακριβώς όπως το γεύμα ενός μη vegan.

 

 

Η vegan διατροφή λοιπόν είναι αυτή που στερείται ζωικών προϊόντων. Οι vegan δεν αποφεύγουν να τρώνε μόνο κρέας και ψάρι, αλλά όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμα και το μέλι. Η vegan διατροφή διαφέρει από τη χορτοφαγία καθώς οι χορτοφάγοι εξακολουθούν να καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

 

 

Ακολουθούν μερικά tips για να σε βοηθήσουν αν θέλεις να ξεκινήσεις το challenge.

Σχεδίασε τα γεύματα σου

 

Αυτή είναι μία συμβουλή όχι μόνο για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν μία vegan διατροφή αλλά για όλους μας ώστε να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή καθημερινά.

 

Και όταν λέμε να σχεδιάσεις τα γεύματά σου δεν εννοούμε να προγραμματίσεις όλα σου τα γεύματα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τα γραμμάρια και τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσεις ακριβώς κάθε μέρα.  Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείς τα τρόφιμα που σου αρέσουν και θα ήθελες να καταναλώσεις και φυσικά περιλαμβάνονται σε μία vegan διατροφή.

 

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να διαμορφώνουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων που επιθυμούν να καταναλώσουν, ώστε να γνωρίζουν πάντα τι πρέπει να ψωνίσουν και τι θα φάνε. Με αυτό πετυχαίνουν να καταναλώνουν γεύματα που απολαμβάνουν και να αποφεύγουν τη σπατάλη του φαγητού αφού αγοράζουν ποσότητες που πραγματικά χρειάζονται και σίγουρα θα καταναλώσουν.

 

Κοίτα στο ψυγείο σου

 

Υπάρχουν τόσα πολλά καθημερινά τρόφιμα που τυχαίνει να είναι vegan, οπότε άνοιξε τα ντουλάπια στην κουζίνα σου, την τροφοθήκη σου, το ψυγείο σου και ρίξε μέσα μια ματιά.

 

 

Σίγουρα θα βρεις τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ρύζι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ντομάτες σε κονσέρβα, ρεβίθια, φακές, φασόλια, μαρμελάδα, φυτικά ροφήματα όπως γάλα καρύδας, ξηρούς καρπούς, βότανα και μπαχαρικά, τσάι, καφές, χυμοί φρούτων και φυσικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

 

 

 

 

Veganise τα αγαπημένα σου πιάτα

 

Το “Veganise it” είναι μία έκφραση που σημαίνει να μετατρέψεις ένα κλασικό πιάτο στη vegan εκδοχή του. Και για να σε προλάβω: “Ναι, μπορείς να το κάνεις με όλα σου τα πιάτα!” Δεν υπάρχει ανάγκη να υιοθετήσεις ένα εντελώς νέο διατροφικό πρότυπο, αλλά μπορείς να κάνεις απλώς μερικές αλλαγές στο διατροφολόγιό σου και στα προϊόντα που χρησιμοποιείς όταν μαγειρεύεις τα αγαπημένα σου πιάτα.

 

Εάν το πιάτο της επιλογής σου και το οποίο δεν μπορείς με τίποτα να αποχωριστείς είναι τα λαζάνια, φτιάξε μια vegan εκδοχή με κιμά σόγιας και φυτικό γάλα για τη μπεσαμέλ. Αν σου αρέσει μπορείς στο πρωινό σου να προσθέσεις μέχρι και vegan μπέικον και λουκάνικα.

 

Οτιδήποτε και να μαγειρεύεις, “γλυκό” ή “αλμυρό”, μπορείς απλά να το κάνεις vegan.

 

Δοκίμασε νέα προϊόντα και συνταγές

Το να ακολουθείς μία vegan διατροφή μπορεί να σου ανοίξει έναν εντελώς νέο δρόμο συνταγών και συστατικών και να σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με το φαγητό. Υπάρχουν χιλιάδες συνταγές που μπορείς να αναζητήσεις στο διαδίκτυο για πεντανόστιμα vegan πιάτα που ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα.

 

Μη δοκιμάσεις μόνο ένα vegan προϊόν (όπως φυτικό ρόφημα ή φυτικό τυρί) γιατί μπορεί να μη σου αρέσει και να σταματήσεις την προσπάθειά σου. Υπάρχει πληθώρα προϊόντων κατάλληλα για vegan στην παγκόσμια αγορά. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε να έρχεται σιγά-σιγά και στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες τροφίμων υιοθετώντας έναν πιο βιώσιμο χαρακτήρα παράγουν και διοχετεύουν vegan προϊόντα στην ελληνική αγορά.

 

Ακόμη, όταν τρως έξω μπορείς να επιλέξεις ένα vegan εστιατόριο ή κάποιο που να προσφέρει vegan επιλογές. Αυτά τα εστιατόρια θα τα βρεις πιο εύκολα στις μεγάλες πόλεις, αλλά αυτό δε χρειάζεται να σε αποθαρρύνει αν δεν ζεις σε μία από αυτές. Μη φοβηθείς να ρωτήσεις αν μπορούν να ετοιμάσουν μία vegan εκδοχή του πιάτου που επιθυμείς από τον κατάλογο.

 

 

 

 

 

Ας μη ξεχνάμε φυσικά ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι κατά βάση vegan, καθώς χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση αφθονίας τροφίμων φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί, και σπόροι), και τη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του.

 

 

Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής έχει απομακρύνει πολλούς από το πρότυπο της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και τους έχει οδηγήσει στην καθημερινή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και το περιβάλλον. Οπότε θα μπορέσεις να βρεις αρκετά “παραδοσιακά” εστιατόρια που θα έχουν vegan ή νηστίσιμες επιλογές όπως μαγειρεμένα όσπρια, “λαδερά” πιάτα, και σαλάτες με λαχανικά.

 

 

Ιδέες Τροφίμων

 

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι vegan δεν καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη, κάτι που δεν ισχύει, καθώς πολλά τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως:

 

 

  • Ροφήματα και γιαούρτια με βάση τη σόγια και τους ξηρούς καρπούς
  • Tofu και tempeh
  • Φασόλια, φακές, ρεβίθια (ωμά ή σε κονσέρβα)
  • Quorn (mycoprotein)
  • Seitan (gluten)
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Δημητριακά

 

 

 

 

 

 

Αν ακολουθείς μία vegan διατροφή είναι σημαντικό να καταναλώνεις ποικιλία πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, καθώς οι περισσότερες από αυτές δεν είναι «πλήρεις» πηγές αμινοξέων (δηλαδή δεν περιέχουν επαρκείς ποσότητες και από τα 9 αμινοξέα που είναι απαραίτητο να προσλαμβάνουμε από την τροφή μας).

 

Η σόγια, η κινόα και οι σπόροι chia θεωρούνται «πλήρεις» ή υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης, ενώ τα φασόλια τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ μεθειονίνη και τα δημητριακά τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη. Έτσι, η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει ότι λαμβάνετε έναν καλό συνδυασμό αμινοξέων.

 

 

Σημείωση: Ο συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμβαίνει σε κάθε γεύμα, καθώς το σώμα εξάγει τα αμινοξέα από τις πρωτεΐνες και τα προσθέτει στη «δεξαμενή αμινοξέων» από την οποία αντλεί για να δημιουργήσει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα.

 

 

 

 

 

Τρόποι μαγειρέματος

 

  • Μη ξεχάσεις φυσικά να βάλεις στο καλάθι σου και να πειραματιστείς με συνταγές που έχουν ως βάση τους τα λαχανικά! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πληθώρα λαχανικών που σίγουρα θα βρεις στο μάρκετ κοντά στο σπίτι σου ή στη λαϊκή αγορά. Χρησιμοποίησε φρέσκα λαχανικά, ωμά σε σαλάτες και ως σνακ μεταξύ των κυρίων γευμάτων σου, ή μαγειρεμένα σε πιάτα όπως μακαρονάδες, ριζότο, σούπες, πίτες, πίτσες και σουβλάκια.
  • Μαγείρεψε τα όσπρια σε σούπες ή ψητά στο φούρνο, ετοίμασε κεφτέδες, μπιφτέκια, και αλοιφές από αυτά όπως χούμους.

Tip: Μπορείς να καταναλώνεις λαχανικά και όσπρια έτοιμα βρασμένα σε κονσέρβα ή να επιλέγεις κατεψυγμένα λαχανικά για πιο γρήγορο μαγείρεμα!

 

 

 

 

Ιδέες για γεύματα

 

Πρωινό

  • Τοστ – με vegan βούτυρο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι, μαρμελάδα, αβοκάντο, λαχανικά, φυτικό τυρί και χούμους
  • Oatmeal (χυλός βρώμης) – με φυτικό γάλα της επιλογής σου, και σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα
  • Δημητριακά πρωινού της επιλογής σου (πρόσεξε τα συστατικά στη συσκευασία) – με γάλα ή γιαούρτι φυτικής προέλευσης
  • “Scrambled eggs” με θρυμματισμένο tofu αντί για αυγά, λαχανικά και μυρωδικά
  • Τσάι, καφές και χυμοί φρούτων

 

Μεσημεριανό

  • Βελουτέ σούπες λαχανικών, “λαδερά” φαγητά (μπριάμ, αρακάς, φασολάκια), ψητά στο φούρνο ή σαλάτες λαχανικών και φρούτων
  • Γεμιστά (πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθα και μανιτάρια)
  • Σαλάτες ζυμαρικών ή ένα ζεστό πιάτο ζυμαρικών (όπως λαζάνια με κρέμα από κάσιους και σπανάκι, σπαγγέτι μπολονέζ με φακές ή “κεφτεδάκια” από κιμά σόγιας)
  • Ριζότο με λαχανικά και ξηρούς καρπούς
  • Σούπες με όσπρια, γίγαντες, φάβα, φαλάφελ
  • Πιάτο κάρυ από διάφορες κουζίνες της Ασίας
  • Μουσακάς με κιμά φακής και παστίτσιο με κιμά μανιταριών

 

 

Δείπνο

  • Λαχανοντολμάδες και σαρμαδάκια
  • Σάντουιτς, πίτες, τορτίγιες, τάκος με όσπρια ή tofu και λαχανικά
  • Chili con carne με νάτσος, τηγανητά φασόλια και γκουακαμόλε
  • Γεμιστές πατάτες με σαλάτα, φυτικό τυρί, φασόλια φούρνου ή τσίλι
  • Πίτσα – με vegan τυρί, λιαστές ντομάτες, βασιλικό, γλυκό καλαμπόκι, πιπεριά, ελιές
  • Σαλάτα με κινόα και λαχανικά επιλογής
  • Burger με “μπιφτέκι” λαχανικών με φρέσκια πράσινη σαλάτα
  • Σούσι – σπιτικό ή αγορασμένο (vegan επιλογές)
  • Ομελέτα με αλεύρι από ρεβίθια και λαχανικά

 

 

 

 

 

Ποια είναι τα οφέλη του Veganuary challenge για εσένα;

 

Μια εξάμηνη έρευνα που παρακολουθούσε τους συμμετέχοντες στο Veganuary challenge που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 έδειξε ότι το 82% των συμμετεχόντων που δεν ήταν vegan όταν εγγράφηκαν μείωσαν δραστικά την κατανάλωση κρέατος μετά το τέλος της συμμετοχής τους [2]. Το 60% αυτών των ανθρώπων είπε ότι ο Veganuary τους βοήθησε να κάνουν πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές.

 

Από αυτόν τον αριθμό, το 30% είπε ότι εξακολουθούσε να ακολουθεί μια πλήρως vegan διατροφή, ενώ ένα άλλο 38% δήλωσε ότι έτρωγε τουλάχιστον 75% λιγότερο κρέας από ό,τι πριν από τη συμμετοχή τους στο Veganuary challenge.

 

 

To 68% των συμμετεχόντων που συνέχισαν να είναι vegan μετά το Veganuary challenge είπαν ότι κατα τη διάρκεια της συμμετοχής τους βίωσαν οφέλη όπως:

 

 

  • αυξημένη ενέργεια (60%),
  • βελτιωμένη διάθεση (59%),
  • καλύτερο δέρμα (52%) και
  • επιθυμητή αλλαγή στο σωματικό βάρος (48%).

 

 

Για όποιον, λοιπόν, επιλέξει να συμμετάσχει σε αυτό το challenge είναι βασικό να θυμάσαι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να μειώσεις την πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ήδη μια απίστευτα θετική ενέργεια για το περιβάλλον, την υγεία σου και τα ζώα μας. Αν κατά λάθος φας κάτι μη vegan ή υποκύψεις στον πειρασμό, μην απογοητευτείς για αυτό. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι το να γίνεις vegan είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο καθώς κάνεις τη μετάβαση σε έναν νέο τρόπο ζωής και χρειάζεται να προσαρμοστείς, και να αποκτήσεις νέες συνήθειες με βάση τις προσωπικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

 

 

Τέλος θα ήθελα να διευκρινίσω ότι όταν χρησιμοποιώ τον όρο «vegan» σε αυτό το άρθρο, αναφέρομαι στη διατροφή με βάση τα φυτά (plant-based diet), δηλαδή μια δίαιτα που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα – κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά – και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές.

 

Δεν μιλώ για τον βιγκανισμό (veganism) ως τρόπο ζωής, δηλαδή για οτιδήποτε εκτός της δίαιτας, καθώς αυτό είναι πέρα από τη σκοπιά αυτού του άρθρου.

 

 

 

 

Πηγή fmh.gr Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

 

 Αγγελική Βούντα , Διατροφολόγος-Βιολόγος MSc ANutr

 

 

 

14 Σχόλια
  1. Τι υπέροχο και εγκυκλοπαιδικό άρθρο! Αυτο είναι για αποθήκευση και επανάληψη σε τακτά χρονικα διαστήματα! Δεν είμαι vegan, δε νομίζω καν πως θα μπορούσα να γίνω, προσπαθώ όμως πολύ να τρώω μειωμένο και πολύ ελεγχόμενο κρέας κι εγω και ο σύντροφος μου. Βεβαια, ακολουθωντας μια διαιτα εξαιρετικα αυστηρή, στηριζόμενη στην πρωτείνη τους τελευταίους οκτώ μηνες, δυστυχως το κρέας στη διατροφή μου αυξηθηκε κατά πολύ. Τουλάχιστον ο άντρας μου κρατάει την δική του ισορροπία στο σπιτι μας, τρώγωντας παντα λίγο κρέας και περισσότερα λαχανικά και όσπρια!

  2. @Stella: Πράγματι και εγώ έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα και ξεμπέρδεψα και πολλά μέσα στο μυαλό μου. Αν και δεν νομίζω να μπορούσα ποτέ να γίνω vegan (η έλλειψη τυριού θα με “σκότωνε”) για μια φορά το χρόνο αποτοξίνωσης, το βρίσκω εξαιρετικό το veganuary challenge. Από την άλλη είμαι στα πρόθυρα να κόψω εντελώς το κόκκινο κρέας – και το λέω εγώ που ένα t-bone steak ήταν από τότε [που θυμάμαι τον ευατό μου το αγαπημένο μου φαγητό. Όμως τους τελευταίους μήνες σα να έχασα εντελώς την όρεξή μου για κόκκινο κρέας σε σημείο που το καλοκαίρι είχα να φάω κόκκινο κρέας πάνω από 3 μήνες!! (απίστευτο για τα δικά μου δεδομένα..) Δεν το χωνεύω εύκολα πλέον το κόκκινο κρέας.. Περίεργο και όμως αληθινό.

  3. @Julia Ακου το σώμα σου! Οι συνήθειες αλλά και οι ανάγκες μας αλλάζουν μέσα στο χρόνο! Εγω δεν ήθελα ουτε να το βλέπω το ψάρι μέχρι τα 35 και μέσα σε μια νύχτα-κυριολεκτικά- ήθελα να τρώω ψάρι, συνήθεια που ευτυχώς μου έμεινε. Οσο για το κόκκινο κρέας αρκεί πιστευω να είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Απο την άλλη σ΄εμένα με τη δίαιτα έχει βγει το κοτόπουλο απ΄τ΄αυτιά!!! “Οχι άλλο κάρβουνο!!!!!” που λέει και ο αείμνηστος….

  4. Πάρα πολύ ωραίο άρθρο κ σίγουρα κ οι προτάσεις θα είναι εξαιρετικές!! Εγώ λατρεύω όλα τα λαδερά φαγητά με την προϋπόθεση να υπάρχει κ αρκετό τυρί και ψωμί τα οποία δεν μπορώ να στερηθώ, από την άλλη ο άντρας μου καθώς και η κόρη μου έχουν τρελή λατρεία με το κρέας κ δεν μπορεί ειδικά ο σύζυγος αρακά ή φασολάκια χωρίς κρέας με τίποτα το οποίο κρέας κ τιμούμε 5 φορές την εβδομάδα τις υπόλοιπες 2 θα είναι όσπρια ή σπανακορυζο ή καμιά μακαρονάδα με σάλτσα . Μου λέει συνέχεια η πεθερά μου αμάν αυτός ο γιος μου με το κρέας κ λέει ο άντρας μου αν σε ξαναπεί έτσι πες την όπως για εσάς δεν γίνεται η γαλοπούλα χωρίς ρυζια,κάστανα,δαμάσκηνα κ τέτοια έτσι είναι για μένα το κρέας 🤣

  5. Καλημερα σας
    Βρηκα πολυ κατατοπιστικο αρθρο με πολλα πραγματα που δεν γνωριζα
    Δεν θα γινω ποτε vegan οχι γιατι δεν μπορω αλλα γιατι δεν θελω
    Οποιος το θελει σιγουρα εχει πλεον πολλες εναλακτικες σε σχεση με το παρελθον
    Σιγουρα η διατροφη μου και της οικογενειας μου περιεχει περισσοτερα οσπρια και ζυμαρικα με σαλτσες
    Νηστευω τουλαχιστον 4 φορες τον χρονο και απεχω για ενα 10μερο απο οτιδηποτε ζωικο αλλα μεχρι εκει
    Το κανω πρωτιστως και μονο για θρησκευτικους λογους
    Βλεπω οτι και εγω @JULIA το κυριοτερο που μου λειπει ειναι το τυρι και οι σοκολατες

  6. Ενημερωτικότατο άρθρο με πολύτιμες συμβουλές!! Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι vegan λόγω της αδυναμίας μου στα γαλακτοκομικα και τυριά.. Θα έλεγα ότι είμαι χορτοφάγος γιατί δεν μπορώ το κρέας καθόλου, και λατρεύω τα όσπρια, ζυμαρικά και λαχανικά! 2 με 3 φορές την εβδομάδα τρώω φακορυζο που λατρεύω αλλά και για να ενίσχυσω το σίδηρο μου.. Εφόσον δεν τρώω καθόλου κρέας, πασχω εδώ και χρόνια από σιδηροπενικη αναιμία και παίρνω ανελλιπώς συμπλήρωματα σιδηρου. Ο παθολόγος μου μου λέει ότι θα, έπρεπε 2 φορές την εβδομάδα να τρώω κόκκινο κρέας γιατί η φακή δεν μου δίνει το ζωικό σίδηρο που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά δεν μπορώ να το φάω(σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικογένεια που τρελαίνονται για κρέας και τους φαίνομαι από άλλο πλανήτη, καθώς οταν τρωμε σουβλάκια είμαι η μόνη που τρώει το σουβλάκι της με μανιτάρι ή χαλούμι).. Στο άρθρο μέσα πάντως αναφέρονται όλα τα αγαπημένα μου που τρώω ευχάριστα, παρόλο που λογω γαλακτοκομικων, δε θα γίνω ποτέ vegan

  7. Εξαιρετικές προτάσεις και φοβερά δελεαστική πρόκληση…Θα κάνω μια προσπάθεια…όχι για πάντα,γιατί λατρεύω το κρέας και τα παράγωγά του,αλλά μια αλλαγή…τη θέλω!

  8. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Η αλήθεια είναι πως μου είναι δύσκολο να γίνω vegan ωστόσο δεν μου αρέσει το κρέας κι αυτό νιώθω ότι μου φέρνει μια ισορροπία.
    Μουτςς

  9. Nτρέπομαι που το γράφω αλλά πριν λίγο καιρό δεν ήξερα την διαφορά vegan και vegeterian…τόσο άσχετη ήμουν…είμαι φίλη του κρέατος στην διατροφή…το άρθρο το σημερινό είναι άκρως διαφωτιστικό για μένα και κατατοπιστικό …και οι προτάσεις των γευμάτων άκρως ενδιαφέρουσες…

  10. Πολύ διαφωτιστικό το άρθρο.Δεν είμαι vegan ούτε vegetarian,μου αρέσει να τρώω λίγο κόκκινο κρέας, όποτε χρειάζεται ή όταν τρώω εκτός σπιτιού,και τρώω πολλά λαχανικά, αρκετά όσπρια και τυρί.Αποφευγω τα πολλά γλυκά και τρώω κυρίως μαύρη σοκολάτα με αρκετή περιεκτικότητα σε κακάο.Είμαι οπαδός της μεσογειακής διατροφής και νομίζω ότι έτσι θα μείνω

  11. Super άρθρο με αναλυτικές πληροφορίες.Στο κρέας δεν έχω τρελή αδυναμία, ποτέ δεν είχα, αλλά δεν ξέρω αν το σταματήσω εντελώς, πώς θα νιώσω με την έλλειψη του. Αυτό που δεν μπορώ να στερηθω στην διατροφή μου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και απ’ότι βλέπω, αρκετά bbgirls
    xx

  12. Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο!!
    Εμένα μου αρέσει αρκετά να τρώω κρέας δεν τρώω πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα. Πολύ ωραία και τα πλάνα διατροφής!!! Επίσης να σας πω ότι αντί για το κανονικό μπέργκερ είχα φτιάξει με μπιφτέκι από ρεβύθια και ομολογώ πως ήταν ακόμα πιο νόστιμο!!! 🧡💜♥️💛💙💛💙🧡🧡💚🧡💚🧡💚💛♥️❤️♥️💜♥️♥️💜♥️💜♥️💚💛💚💛💛💚🧡💚💜💚💜💜💚

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.