Vitamins from A to Z. Σήμερα μιλάμε για τη Βιταμίνη Κ.

 

Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζουν ρόλο κυρίως στην πήξη του αίματος, τον μεταβολισμό των οστών και τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

 

Το σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη Κ για να παράγει προθρομβίνη στο συκώτι, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική στην πήξη του αίματος και στο μεταβολισμό των οστών και της οποίας η ανεπάρκεια (αν και είναι σπάνια) σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αυξήσει τον χρόνο πήξης, οδηγώντας σε αιμορραγία.

 

Βιταμίνη Κ1 και Κ2:

Η βιταμίνη Κ1 ή φυλλοκινόνη, προέρχεται κυρίως από φυτικές τροφές και είναι ο κύριος τύπος διατροφικής βιταμίνης Κ. Η φυλλοκινόνη περνάει απευθείας από το συκώτι και συμβάλει στη σωστή πήξη του αίματος.

Μία μικρότερη πηγή είναι η βιταμίνη Κ2 ή η μενακινόνη, η οποία παράγεται από τα βακτήρια της μικροχλωρίδας του εντέρου και εμφανίζεται σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η βιταμίνη Κ ωφελεί τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Συμβάλλει:

 

 

 

 

Στην υγεία των οστών

Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης Κ και της οστεοπόρωσης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη διατήρηση ισχυρών οστών, βελτιώνει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα από την ερευνητική διαδικασία.

 

Στην υγεία των δοντιών

Βιταμίνη Κ2 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών καθώς συμβάλλει στην παραγωγή των απαραίτητων για την υγεία των δοντιών, πρωτεϊνών.

 

Στη γνωστική υγεία

Τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της επεισοδιακής μνήμης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Σε μία μελέτη, τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών με τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης Κ1 είχαν την υψηλότερη προφορική επεισοδιακή απόδοση μνήμης.

 

Στην υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με την πρόληψη της αγγειακής επασβέστωσης, όπου παρατηρείται η συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες (αθηρωματική πλάκα). Αυτό επιτρέπει στην καρδιά να αντλεί ελεύθερα αίμα μέσω του σώματος.

Η αθηρωματική πλάκα (συσσώρευση χοληστερόλης και άλλων ουσιών όπως το ασβέστιο) εμφανίζεται φυσιολογικά με την ηλικία και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

 

 

Πηγές

Η βιταμίνη Κ1 εμφανίζεται σε υψηλές ποσότητες σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο kale και τα σέσκουλα. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τα φυτικά έλαια (σογιέλαιο, ελαιόλαδο) και μερικά φρούτα (φράουλες).

Η βιταμίνη K2 βρίσκεται κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως είναι τι χοιρινό κρέας, το κοτόπουλο, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το κίτρινο τυρί και το βούτυρο.

Το διαιτητικό λίπος ενισχύει την απορρόφηση της βιταμίνης Κ καθώς μιλάμε για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, οπότε μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά που εγχύονται με ελαιόλαδο όχι μόνο θα προσφέρει τη βιταμίνη Κ στον οργανισμό αλλά θα βοηθήσει και στο να την απορροφήσει.

Η συνιστώμενη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Οι γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω πρέπει να καταναλώνουν 90 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα και οι άνδρες πρέπει να έχουν 120 mcg.

 

 

Όσον αφορά την υπερκατανάλωση της βιταμίνης Κ, δεν έχει καθοριστεί ανεκτό ανώτατο όριο για τη βιταμίνη αυτή. Η τοξικότητα είναι σπάνια και απίθανο να προκύψει από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ. Ωστόσο, η λήψη οποιουδήποτε τύπου συμπληρώματος μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.

 

Η βιταμίνη Κ μπορεί να αλληλεπιδράσει με αρκετά κοινά φάρμακα, όπως αντιπηκτικά αίματος, αντισπασμωδικά, αντιβιοτικά, φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και φάρμακα απώλειας βάρους.

 

 

 

 

Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, χρησιμοποιούνται για την πρόληψη επιβλαβών θρόμβων αίματος που μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή την καρδιά. Λειτουργούν μειώνοντας ή καθυστερώντας την ικανότητα πήξης της βιταμίνης Κ. Η ξαφνική αύξηση ή η μείωση της πρόσληψης βιταμίνης Κ μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων. Η διατήρηση της σταθερής ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ μπορεί να αποτρέψει αυτά τα προβλήματα.

 

Τα αντισπασμωδικά φάρμακα, εάν ληφθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ στο έμβρυο ή το νεογέννητο. Παραδείγματα αντισπασμωδικών είναι η φαινυτοΐνη και η αλαντινίνη.

 

Τα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης επηρεάζουν την απορρόφηση λίπους. Το διαιτητικό λίπος είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης Κ, έτσι οι άνθρωποι που παίρνουν αυτό το φάρμακο μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας.

 

Συνεπώς, εάν παίρνεται οποιοδήποτε από αυτής την κατηγορίας τα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης Κ.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι το σώμα έχει επαρκή θρεπτικά συστατικά είναι να καταναλώνει μια ισορροπημένη διατροφή, με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανεπάρκειας και, στη συνέχεια, υπό την παρακολούθηση από κάποιον ειδικό.

 

Αθηνά Παπατσαράκη

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

[email protected] / insta: athina.pap92

 

 

 

10 Σχόλια
  1. Ευχαριστούμε!Σπάνια διαβάζουμε για τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

  2. Μου έκανε εντύπωση που τα νεογέννητα τα κάνουν ένεση μ αυτή τη βιταμίνη….

  3. Είναι από τις λίγες βιταμίνες που δεν ήξερα πολλά, πέρα από το ότι είναι σημαντική για την πήξη του αίματος, και χαίρομαι που με το κατατοπιστικο αυτό άρθρο, εμπλουτισα τις γνώσεις μου για τη βιταμίνη Κ..Ήταν πολλά που δε γνώριζα

  4. Για να πω την ταπεινή αλήθεια την βιτ Κ την ήξερα οτι βοηθάει στην θεραπεια των μαύρων κύκλων στα ματια😁Ειχα αγοράσει παλαιότερα κρεμα ματιών ειδική με βιτ Κ ! Δεν γνώριζα οτι βοηθάει σε τόσο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού!

  5. Εντυπωσιακεες πληροφορίες, ήξερα μόνο ότι έχει ρόλο και στην ηρεμία που έχουμε . Ευχαριστούμε!

  6. Από τις βιταμίνες που δεν μας απασχολούν, όμως σχετίζονται με πολλές σημαντικές λειτουργίες. Πρέπει να τα κρατήσουμε αρχείο αυτά τα post.

  7. Δεν θυμάμαι ακριβώς που αλλά διάβασα πως η βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη Κ αλλιώς δημιουργείται ένα θέμα με τη μεταφορά ασβεστίου.Ισχύει κάτι τέτοιο?
    Μουτςς

  8. χαίρομαι πολύ που βρήκατε ενδιαφέρον το θέμα. <3
    @LITSA STRANTZALI ναι ισχύει! στη μακροχρόνια λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D παράγονται μεγάλες ποσότητες κάποιων πρωιτεινών, μεταξύ αυτών είναι και η οστεοκαλσίνη και η matrix GLA, οι οποίες ενεργοποιούνται από την βιταμίνη Κ2 και μεταφέρονται απευθείας στα οστά. Χωρίς τη βιταμίνη Κ2 οι πρωτεΐνες αυτές περνάνε στα αγγεία και δημιουργούν τις αθηρωματικές πλάκες (αγγειακή επασβέστωση που αναφέρθηκε και παραπάνω)

  9. Μπράβο και πάλι @ATHINA! χρήσιμες οι συμβουλές σου!!! 💚💚💚💚💚💜💜💜💜💜💜💜💜💛💛💛💛💛💛💛❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  10. Ούτε κι εγώ γνώριζα πολλά για τη βιταμίνη Κ. Μάλλον όμως δεν θα έχω έλλειψη γιατί κάθε χρόνο πρέπει να καταναλώνω την μισή παραγωγή της Μανωλάδας σε φράουλες….σαν φρούτο,σαν γλυκό κουταλιού,σαν μερμελάδα….μη γελάτε…οι θερμίδες αυτές δεν μετράνε!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.