Ωροσκόπος, αυτός ο άγνωστος. Part One

 

stars-2

 

 

«Σκορπιός.» Η μονολεκτική μου απάντηση στην συνηθέστερη των ερωτήσεων στις κοινωνικές συναναστροφές των γυμνασιακών μου χρόνων, ήταν  συνήθως αρκετή για να θανατώσει ακαριαία κάθε διάθεση για περαιτέρω ερωτήσεις, και  σχεδόν κάθε χαλαρή διάθεση εκ μέρους του παιδιού που με ρωτούσε. Την αλλαγή έκανε μία Αιγόκερως της 3ης Γυμνασίου, με σταθερό γαλανό βλέμμα και την ερώτηση στην οποία, τότε, ω του θαύματος δεν είχα ακόμα απάντηση: «Και με τι Ωροσκόπο;»

 

Το ότι και ο Ωροσκόπος μου ήταν τελικά Σκορπιός (και στο Σκορπιό, στον 1ο οίκο, βρίσκεται και ο Ερμής μου) είναι η αιτία που, έτη φωτός πλέον από εκείνη την ημέρα που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αστρολογία, κάθομαι απόψε εδώ και προσπαθώ να σας συμπαρασύρω σε ένα ταξίδι προς το πιο προσωπικό, ιδιωτικό, καθοριστικό σημείο κάθε αστρολογικού χάρτη.

 

«Τι είναι τελικά ο  Ωροσκόπος;»

 

Καμιά φορά, εκεί που οι γνώμες περισσεύουν και διαφέρουν μεταξύ τους όσο η μέρα με τη νύχτα, ένα λεξικό βοηθά! Στο λεξικό μας λοιπόν, θα δούμε πως η λέξη είναι σύνθετη, αποτελούμενη από το ουσιαστικό «ώρα» και το ρήμα «σκοπέω-ώ» (=παρατηρώ).

 

Ο Ωροσκόπος λοιπόν, είναι το σημείο του χάρτη μας που ορίζει τη σημαντικότερη εμπειρία της ζωής μας: τη γέννησή μας.

 

Είναι η περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της που δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση του χρόνου, κι ο δικός μας, προσωπικός χρόνος πάνω στη γη έχει σημείο εκκίνησης αυτήν ακριβώς τη μικρούλα Στιγμή που ορίζεται από τον Ωροσκόπο – τη στιγμή της γέννησής μας.

 

Από τη σύλληψή μας και για εννέα ολόκληρους μήνες μέσα στη μήτρα της μητέρας μας, δεν είχαμε καμία ανεξαρτησία. Ο ομφάλιος λώρος μας ένωνε με εκείνη, σε μία κατάσταση απόλυτης Συμβίωσης.

 

Η δραματική στιγμή της γέννησης  όμως, φέρνει στον κόσμο ένα καινούργιο, διακριτό, υλικό σώμα, το οποίο είναι προάγγελος μία Ταυτότητας. Η ώρα της γέννησής μας είναι η αρχή του ταξιδιού αυτού, που είναι για τον καθένα τόσο προσωπικό και ξεχωριστό όσο ξεχωριστός είναι κι ο ίδιος ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη μας. Είναι η αρχή της προσπάθειάς του για την απόκτηση της δικής του, μοναδικής, ξεχωριστής ταυτότητας. Κατά συνέπεια, ο Ωροσκόπος συμβολίζει την πρώτη αναπνοή, είναι το πρώτο και το πιο καθοριστικό βήμα στη διαδικασία του «γίγνεσθαι».

 

Ο Ωροσκόπος, είναι το πιο υποκειμενικό στοιχείο του αστρολογικού μας χάρτη. Εμφανίζεται άμα τη δική μας εμφανίσει στον κόσμο. «Ανατέλλουμε» μαζί-εμείς στη ζωή κι εκείνος σαν μία μοναδική, και τόσο σημαντική κουκίδα/σημείο στο λευκό του χάρτη μας. Είναι η Στιγμή μας, κι εδώ ερχόμαστε να συναντήσουμε ένα από τα βασικότερα θεμέλια της αστρολογικής θεώρησης του κόσμου:

 

Οι ποιότητες του Ωροσκόπου μας δείχνουν το ποιοι είμαστε και το πώς αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Το ζώδιο στο οποίο ανατέλλει ο Ωροσκόπος, είναι η εκάστοτε όψη που έχει η ίδια η Ζωή σαν σύνολο-είναι σαν η ίδια η Ζωή να παίρνει πρόσωπο και να ζητά να ενσαρκωθεί εκεί, εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή, μέσα από το καινούργιο πλάσμα που έρχεται στον κόσμο.

 

STARS-2-plus

 

 

«Ο Ωροσκόπος και το παιχνίδι των προβολών»

 

Η εκπληκτική αυτή διαδικασία δεν μπορεί παρά να είναι διαδραστική. Η στιγμή αποτυπώνει πάνω μας τα χαρακτηριστικά της, κι εμείς με τη σειρά μας τα προβάλλουμε στον κόσμο που μας περιμένει εκεί έξω. Ο Ωροσκόπος, μιλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, και ταυτόχρονα για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ο κόσμος μας αναγκάζει να καλλιεργήσουμε. Είναι το προσωπικό μας φίλτρο αντίληψης των πραγμάτων.

 

Οι άνθρωποι αποτυπώνουν στη ζωή (και έλκουν από εκείνη αντίστοιχα) τη στάση ζωής και τις ποιότητες του Ωροσκόπου τους, καθώς και όποιων πλανητών είναι κοντά του. Π.χ., ένα άτομο με τον Δία κοντά στον Ωροσκόπο του θα «βλέπει» μία ευκαιρία, εκεί που ο φίλος του με σύνοδο Κρόνου-Ωροσκόπου θα «βλέπει» ένα πρόβλημα.

 

Ο Ωροσκόπος περιγράφει…..

 

–         Τη διαδικασία της γέννησης σαν γεγονός και σαν εμπειρία. Κατά συνέπεια, καθρεφτίζεται σε κάθε ΠΡΩΤΗ μας διαδικασία επιλογής ή ερμηνείας των πραγμάτων. Ο Ωροσκόπος μας, «φωτογραφίζει» τη σχέση μας με το αρχέτυπο της εκκίνησης, και περιγράφει τις έμφυτες προσδοκίες μας όταν ξεκινάμε κάτι. Όπως περιγράφει το ξεκίνημά μας στην ίδια τη ζωή, την πρώτη μας ανάσα, έτσι περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ξεκινάμε το ο,τιδήποτε στη ζωή μας. Κάθε πλανήτης που βρίσκεται κοντά του, προσφέρει μία ακόμη πινελιά στην εικόνα που μας δίνει για τη γέννησή μας. Για παράδειγμα, μία σύνοδος Ήλιου-Ωροσκόπου μιλά για ένα πολυαναμενόμενο μωρό, ένα παιδί που το αγαπούσαν πριν ακόμα γεννηθεί και το περίμεναν πώς και πώς.

 

–         Τα στοιχεία της ατμόσφαιρας των πρώτων χρόνων της ζωής μας. Εδώ, είναι ακόμα πιο σημαντικοί οι όποιοι κοντινοί πλανήτες: μία Αφροδίτη εκεί, ιδίως αν δέχεται ευνοϊκές όψεις, είναι ένδειξη ενός πολιτισμένου, αρμονικού κι όμορφου περιβάλλοντος αν και ίσως…λίγο επιφανειακού και όχι τόσο της ουσίας. Εξετάζοντας και τους 3ο, 4ο και 10ο οίκο, μπορούμε να έχουμε μία εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα των σημαντικότατων πρώτων χρόνων της ζωής ενός ανθρώπου.

 

–         Την εξωτερική μας εμφάνιση, και πάλι σε συνδυασμό με τους κοντινούς πλανήτες. Αν και συνήθως ένας Άρης πχ σε σύνοδο με τον Ωροσκόπο θα δώσει μία αθλητική εμφάνιση στο άτομο, η εμφάνισή μας δεν κρίνεται μόνο από τον Ωροσκόπο. Κρίνεται από αρκετούς άλλους παράγοντες – ναι, και από εκείνες τις βραδυνές μακαρονάδες!

 

–         Το ζώδιο του Ωροσκόπου και οι πλανήτες κοντά σε αυτόν, δείχνουν λειτουργίες που είναι πολύ σημαντικές στη διαδικασία διαμόρφωσης της ταυτότητάς μας (Ήλιος). Ο Ωροσκόπος, είναι, τελικά, το Μονοπάτι μας προς τον Ήλιο.

 

«Μα…ο Ήλιος μου είναι Τοξότης, ΕΙΜΑΙ Τοξότης, δεν ΕΙΜΑΙ ο Ήλιος μου;;;»

 

Όχι – και πριν βιαστείτε να με πείτε «κάθετη», πάμε να δούμε τις διαφορές του Ήλιου από τον Ωροσκόπο.

 

 

3stars

 

 

–         Αν ο Ήλιος είναι ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ μου, ο Ωροσκόπος μου είναι το ΜΟΝΟΠΑΤΙ που θα με πάει ως εκεί.

–         Αν ο Ήλιος είναι το ΜΕΛΛΟΝ μου, ο Ωροσκόπος είναι το σημείο επαφής του μέλλοντος με το παρελθόν.

–         Ο Ήλιος δηλώνει «θέλω», ενώ ο Ωροσκόπος λέει «αυτά περιμένω να μου συμβούν».

–         Ο Ήλιος είναι ο χαρακτήρας, ο πυρήνας – ο Ωροσκόπος είναι η Γιουνγκιανή personna μου (σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Carl Yung, το προσωπείο που ασυναίσθητα φορώ, τα στοιχεία της προσωπικότητας που βλέπει πρώτα το κοινό, ό,τι ασυνείδητα αναδύεται πρώτο από μέσα μου).

–         Ο Ήλιος μιλά για τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά που προσπαθώ να γίνω, απεικονίζει αυτά που προσπαθώ να αποκτήσω. Ο Ωροσκόπος δείχνει ποια χαρακτηριστικά αναγκάζομαι από τον κόσμο και το περιβάλλον μου να καλλιεργήσω, ποια χαρακτηριστικά μου λένε ότι έχω.

 

 

«Εγώ ο Ωροσκόπος, κι οι Άλλοι».

 

Ο Ωροσκόπος, εκτός από όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικότατος και για έναν ακόμη λόγο: σηματοδοτεί την ακμή, την αρχή δηλαδή, του 1ου Οίκου, και κατά συνέπεια είναι το σημείο από το οποίο και ξεκινά η διαίρεση του χάρτη σε Οίκους.

 

Ο 1ος Οίκος συνδέεται με το ζώδιο του Κριού, και τον πλανήτη Άρη.

 

Θα λέγαμε πως ο 1ος  Οίκος, είναι τα «γυαλιά» μέσα από τα οποία κοιτάζω τη ζωή και τον κόσμο, δείχνει σε τι εστιάζω σε αυτήν τη ζωή. Μιλά για τις λειτουργίες και τις ποιότητες εκείνες που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε την Ταυτότητά μας.

 

Μιλά επίσης, όπως άλλωστε και ο Ωροσκόπος, για τη σχέση μας με το αρχέτυπο της εκκίνησης; Πώς ξεκινάμε να αναλάβουμε δράση; πώς μπαίνουμε σε κάθε νέα φάση της ζωής μας;

 

Εδώ θα βρούμε τα στοιχεία που θα μας μιλήσουν για την επίδραση που έχουμε στους γύρω μας, και τις ενδείξεις για τη ζωτικότητά μας.

 

Θα ήταν ωστόσο λάθος να εξετάζουμε τον 1ο Οίκο, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας στην ανάλυση του Ωροσκόπου και τον 7ο Οίκο.

 

Αν ο Ωροσκόπος μας είναι το ανατέλλον σημείο του χάρτη μας, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι, το ακριβώς απέναντι σημείο είναι η Δύση. Με τον ζωδιακό κύκλο να λειτουργεί με ζεύγη αντιθέσεων και δίπολα, ο άξονας 1ου Οίκου-7ου Οίκου είναι ο άξονας των σχέσεων …. Χρειάζεται άραγε να αναφέρουμε καν ότι οι Σχέσεις είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μας; Τι είναι η ζωή μας αν όχι μία διαρκής προσπάθεια συσχετισμού με τους Άλλους, μία διαρκής προσπάθεια ερμηνείας των συμπεριφορών των ανθρώπων που έλκουμε ή μας έλκουν; Δεν υπάρχει, κάποια στιγμή στη ζωή όλων μας, μέσα από τους Άλλους, κι ένας μοναδικός  Άλλος που είναι, ενίοτε, για μας τόσο σημαντικός όσο κι ο ίδιος μας ο Εαυτός;

 

Αν ο 1ος Οίκος λοιπόν μιλά για το Εγώ, ο 7ος μιλά για το Όχι Εγώ. Μιλά για το Εσύ.

 

Ο 1ος Οίκος θα μπορούσε να είναι ένα μανιφέστο αυτονομίας…αλλά ο  7ος  ζητά συμβιβασμό.

 

Ο ατομισμός του 1ου βρίσκει απέναντί του το αίτημα του 7ου για συνεργασία, κι η εκδηλωμένη επιθυμία του 1ου συναντά στον 7ο την αποδοχή.

 

Τέλος, οι προσωπικοί στόχοι που δυναμικά εκφράζονται στον 1ο Οίκο, έχουν απέναντί τους, στον 7ο, το μάθημα της υποχώρησης.

 

 

horoscope05-620x330

 

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως, όσο σημαντικός είναι μεμονωμένος ο Ωροσκόπος, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Άξονας που σηματοδοτεί. Κι αυτό, γιατί η φύση και οι ιδιότητες του ζωδίου που βρίσκουμε απέναντι από τον Ωροσκόπο, στη Δύση του χάρτη, θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν, να ρυθμίσουν, να ισορροπήσουν τις αντίστοιχες του Ωροσκόπου, ώσπου να επέλθει είτε ένας συμβιβασμός, είτε μία σύνθεση των δύο.

 

(Ας δούμε σαν παράδειγμα έναν Ωροσκόπο Σκορπιό: ποιόν έχει ο Σκορπιός απέναντί του; Φυσικά τον Ταύρο – τον υπομονετικό, σταθερό, προσγειωμένο και προστατευτικό Ταύρο, τον «εξοπλισμένο» να αντέχει στον όλεθρο ενός Ωροσκόπου Σκορπιού, και να ανταποκρίνεται με ηρεμία στον πόλεμο. Από την άλλη, όσοι έχουν Ωροσκόπο Σκορπιό, καλούνται να αναπτύξουν Ταυρίσιες αρετές στις σχέσεις τους, για να φέρουν σε ισορροπία την ακραία συμπεριφορά που αποτελεί στάση ζωής για ένα Σκορπιό, όπως και τις κρίσεις και τα πάθη του. Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως, όσο αυτές οι αρετές δεν αφομοιώνονται, τόσο το άτομο θα συναντά ξανά και ξανά το ίδιο πρόβλημα. Σας θυμίζει κάτι; Πόσοι και πόσοι από μας δεν έχουμε τραβήξει τα μαλλιά μας με τις επαναλαμβανόμενες πατέντες σχέσεων που έλκουμε, με τύπους αντρών και γυναικών που μοιάζουν να βγήκαν με καρμπόν, πόσες και πόσες φορές τα ίδια λάθη δεν μας οδήγησαν στις ίδιες καταστροφές! …η απάντηση είναι εκεί, απέναντι από τον Ωροσκόπο μας. Τα Αντίθετα οφείλουν να συμπληρώνουν το ένα το άλλο, και να αλληλομεταμορφώνονται διαρκώς.)

 

(Ακολουθεί δεύτερο μέρος με τον ωροσκόπο του καθενός μας)

 

Astrally yours,

 

ElizaBBeth

 

[email protected]

www.facebook.com/TheAstralProjection

 

 

 

 

11 Σχόλια
  1. Help!! Πρέπει να ασχοληθώ σοβαρά γιατι αυτό με τα καρμπόν αντρών γυναικών που ελκουμε πολυ με προβλημάτισε!

  2. Ήθελα να πιστεύω ότι εγώ δεν είμαι στην κατηγορία του καρμπόν με αυτά που έλκω στις σχέσεις μου, αλλά τελικά είμαι. Και εγώ πρέπει να το δω προσεκτικά αυτό.

  3. Αυτη η ιστορία με τον Ηλιο είναι “τροφή για σκεψη”… Θέλω λίγο ξεκαθάρισμα και πολύ με ιντριγκάρει…..

  4. Καλώς όρισες στην παρέα μας ElizaBBeth!!! Υπέροχο το γράψιμό σου και πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας μαθαίνεις. Μ’ αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζεις το θέμα, όπως επίσης φοβερό ήταν και το πρώτο σου ποστ εισαγωγής-γνωριμίας. Θέλω όμως να το μελετήσω με ηρεμία ξανά και ξανά ίσως γιατί όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που απ’ ότι κατάλαβα τα γνωρίζω τόσο μα τόσο επιφανειακά… Αλήθεια όμως τι γίνεται αν δεν ξέρουμε ώρα γέννησης?

  5. Πολύ ωραία παρουσίαση,κατιγισμός πληροφοριών και….πρέπει να πέσει πολλή ανάγνωση!Περιμένω να επιβεβαιώσω τον ωροσκόπο μου στο part 2.

  6. Τζα!!!Καλησπέρα παρεάκι μου.Εγώ πάλι γιατί δεν κατάλαβα τίποτα;Δηλαδή κατάλαβα ότι μάλλον δεν είμαι μόνο παρθένος αλλά και κάτι ακόμη που εύχομαι να μάθω.Αυτό για τις σχέσεις καρμπόν με προβλημάτισε και δεν αναφέρομαι μόνο σε συντρόφους αλλά γενικά σε όλα τα είδη των συναναστροφών.Ως τώρα το είχα ψάξει μόνο από την πλευρά της ψυχοπαθολογίας όμως να που υπάρχει κι άλλη εξήγηση που δεν είχα καν φανταστεί.Ελπίζω να περάσω την bbτάξη φέτος χαχχααχαχα
    ΜΟΥΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  7. Καλησπερα Σε ολοι την bb παρεα!!! Εγω θα συμφωνισω με την @Litsa Strantzali δεν καταλαβα κ πολλα….!ελπιζω να καλιψω τα κενα κ τισ αποριες στην πορια….! Kiss

  8. Καλησπερα!!!
    @Elizabeth τελικα θα γινεις ο μεντορας μου στην αστρολογια!!
    Τοσα χρονια τοσα βιβλια ενα σωρο αχρησιμοποιητες πληροφοριες!!
    Θα σε διαβαζω ευλαβικα για να βγαλω επιτελους ακρη!!
    Περιμενω με μεγαλη χαρα και το δευτερο μερος!

  9. Αγαπημένα ΒΒ Girls,
    αρχικά, σαν πρώτη γνώση, μπορείτε να θυμάστε τα εξής:
    – ο γενέθλιος χάρτης μας, είναι ένας προορισμός – “φωτογραφίζει” το πλάσμα το οποίο καλούμαστε να γίνουμε στη ζωή, αλλά και όλα τα όπλα και τα εφόδια που έχουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
    – ο γενέθλιος χάρτης μας, είναι διαδραστικός. Δεν έχουμε ένα ακίνητο “κάρμα” που μας περιμένει κάπου, το υφαίνουμε με σκέψεις, συναισθήματα, πράξεις και αποφάσεις συνεχώς!
    – τίποτα στο γενέθλιο χάρτη μας δε λειτουργεί “μόνο”. Όλα αλληλεπιδρούν, εξ ού και αυτό που έγραψα με τα καρμπόν συμπεριφορών. Δρας κάπως (ωροσκόπος). Τί έχεις απέναντι από τον ωροσκόπο; Τον 7ο οίκο των σχέσεων και των συνεργασιών, του σημαντικού άλλου! Άρα, ό,τι κάνεις (ωροσκόπος) έχει μία αντίδραση (το τί εισπράττεις, ποιόν έλκεις κλπ).
    Πχ, αν εμείς είμαστε ο πάντα πρόθυμος οσιομάρτυρας, ΔΕΝ παίρνουμε κάποιο βραβείο – τουναντίον, εισπράττουμε εκμεταλλευτές, που έρχονται να εισπράξουν τη δική μας αφέλεια και ανοησία.
    Ο χάρτης, υπηρετεί εμάς – κανέναν άλλο.
    Μιλά για τη δική μας πληρότητα, για τη δική μας εξέλιξη, για το δικό μας δρόμο.
    Δεν είναι δουλειά του χάρτη μας να “σώσει” κάποιον άλλο, ή να αποδείξει κάτι σε κανέναν!
    Φοβερός σύμμαχος δεν είναι αυτή η αστρική μας εικόνα, αν το δούμε από αυτή τη σκοπιά;
    😉

  10. Ρούφηξα όλο το άρθρο που περιείχε θέματα που δεν νομίζω να έχω ξαναδιαβάσει κάπου,πολύ ιδιαίτερα και με πολύ ενδιαφέρον αλλά όπως είπε κ η αγαπημένη μου @Litsa Strantzali δεν πολυκατάλαβα κάποια θέματα,ειδικά εκεί με τον ήλιο το έχασα…ελπίζω να καταλάβω στην πορεία και να σιγουρευτώ εντελώς για τον ωροσκόπο μου

  11. Φοβερή ανάρτηση με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες!!!! Πάω γρήγορα να διαβάσω το Part Two! 😉

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.