Korres: Μυρίστε τα αρώματα της αρχαιότητας (part two)

 

 

 

Γράφω part two γιατί σχεδόν ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, η Korres «επιστρέφει» με δύο ακόμα  νέα αρώματα της αρχαιότητας πλάι σε ένα  πολύ ιδιαίτερο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης.

 

(θυμάμαι ότι κάποιες από εσάς, είχατε επισκεφτεί την Έκθεση, Rania και Celia…)

 

Το «ταξίδι» με προορισμό το άρωμα της αρχαιότητας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017, μία πρωτοβουλία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνεργασία με την ΚΟΡΡΕΣ.

 

Το πρώτο άρωμα, το Ρόδο της Αφροδίτης, εμπνευσμένο από την επιβλητική μορφή και ανυπέρβλητη γοητεία της Θεάς που έγινε συνώνυμο της αιώνιας ομορφιάς, χάρισε μία μοναδική αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

 

To Ρόδο της Αφροδίτης

 

 

 

Περισσότεροι από 430.000 επισκέπτες βίωσαν από τον Μάιο του 2018 έως σήμερα αυτή τη σχεδόν μυσταγωγική εμπειρία, καθώς το άρωμα, που δημιουργήθηκε με συστατικά και μεθόδους των αρχαίων αρωματοποιών, αναδύεται από εργαστηριακές φιάλες «κρυμμένες» σε ειδικά σχεδιασμένες χρυσές κόγχες, δίπλα σε αισθησιακές πήλινες και μαρμάρινες μορφές Αφροδίτης.

 

Στο ίδιο σημείο αποκαλύπτονται τώρα δύο ακόμα αρώματα της αρχαιότητας, που δημιούργησε η ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Φασκόμηλο και Κορίανδρος.

 

Μία κορυφαία στιγμή, καθώς παράλληλα παρουσιάζεται πλάι τους για πρώτη φορά ένα πολύ ιδιαίτερο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης. Η μαρμάρινη Αφροδίτη ρωμαϊκών χρόνων έχει πρότυπο την ελληνιστική παραλλαγή της Κνιδίας Αφροδίτης του Πραξιτέλη, που αποδίδεται στον γιο του, Κηφισόδοτο τον Νεότερο. Η θεά παριστάνεται ολόγυμνη, με περίτεχνη κόμμωση, να καλύπτει σεμνότυφα με τα χέρια τα απόκρυφα σημεία της. Ανήκε κάποτε στη συλλογή Αλεξάνδρου Ιόλα και προστέθηκε στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το 1988. Μετά από μακρόχρονες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, η Αφροδίτη είναι ξανά έτοιμη να προσφέρει τα δικά της μυστικά ομορφιάς, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχει ο κόσμος του αρώματος.

 

Στο ταξίδι πειραματικής αρχαιολογίας για την ανασύνθεση των αρχαίων αρωμάτων, οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής -λογιστικά αρχεία από τα ανάκτορα της Μυκηναϊκής περιόδου, στα οποία έχουν αποτυπωθεί συστατικά που προορίζονταν για τους αρωματοποιούς του ανακτόρου-, οι συνταγές στα διασωζόμενα έργα του Διοσκουρίδη, στοιχεία από τα έργα του Θεόφραστου, καθώς και νεότερες ερευνητικές μελέτες οδήγησαν στις πρώτες ύλες και στην κατανόηση της μεθόδου παρασκευής των αρωματικών ελαίων στην αρχαιότητα: αγριέλαιο από την Κρήτη, κύπειρος από την Αμοργό, καρποί κορίανδρου, φύλλα φασκόμηλου, μαλλί και ερυθρός οίνος από την Πελοπόννησο. Αυτά είναι τα συστατικά που μεθοδικά αναμείχθηκαν μέσω των διαδικασιών στύψης, φίλτρανσης και χρωματισμού στα νέα αρώματα Φασκόμηλο και Κορίανδρος.

 

 

 

Ρόδο, Κορίανδρος και Φασκόμηλο: τα αρώματα της αρχαιότητας ξαναγεννιούνται. Μονοδιάστατα, αρχέγονα, μεταφέρουν τη μαγεία των αρχαίων χρόνων, όπως αυτή αναβίωσε σήμερα στο εργαστήριο της ΚΟΡΡΕΣ, με τις πρωτότυπες πρώτες ύλες, με τις μεθόδους αρωματοποιών προηγούμενων αιώνων, ανακαλύπτοντας μία άγνωστη χημεία φυσικών συστατικών και επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αξία του καλλωπισμού και του Ωραίου σε όλες τις εκφάνσεις του.

 

 

Περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» Η έκθεση θα διαρκέσει ως το τέλος του 2019.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: 213214 4800, www.namuseum.gr

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μοναδικό εγχείρημα αναβίωσης του αρώματος  της αρχαιότητας: www.aphroditesrose.gr

 

 

 

9 Σχόλια
  1. Απίστευτα ενδιαφέρον!! Θα ήθελα να μυρίζω σαν τη θεα Αφροδίτη 😉😉Καλή μας εβδομάδα και ελπίζω ηλιόλουστη 😉😉

  2. Καλημερα Οντως Τζουλια ειχα επισκεφτει την εκθεση και οχι μια φορα μονο. Φυσικα θα επισκεφτω και αυτη την παροδικη εκθεση για να μυρισω αυτη την νεα αρωματικη δημιουργια
    Μου ειχε κανει φοβερη εντυπωση τοτε και πιστευω και τωρα οτι η μεθοδος δημιουργιας του αρωματος ηταν ιδια οπως στην αρχαιοτητα και οχι οπως γινεται σημερα.
    Το μονο που εχω να παρατηρησω οτι επειδη το μπουκαλι το ανοιγουν ολοι για να μυρισουν το αρωμα στο τελος εχουν εξατμιστει σχεδον ολα τα υλικα και εχει αλιωθει η μυρωδια του αρωματος.
    Και αυτο το λεω γιατι αλλιως μυριζε την πρωτη εβδομαδα που πηγα και αλλιως μετα απο 2 μηνες που την επισκεφτηκα με καποιες φιλοξενουμενες του γιου μου
    Μονο μπραβο εχω να δωσω παλι στην διευθυντρια του μουσειου γιαυτη την πρωτοβουλια και φυσικα στην εταιρεια ΚΟΡΡΕΣ που την υλοποιησε
    Καλη εβδομαδα

  3. @Rania: πολύ ενδιαφέρον αυτό που έγραψες. Βέβαια είναι και λογικό αν ο τρόπος Παρασκευής είναι όπως στην αρχαιότητα χωρίς τα συντηρητικά που υπάρχουν τώρα και διατηρούν καπως περισσότερο τα αρώματα.

  4. Ναι Τζουλια δεν ειχε συντηρητικα και επεισης η αναμειξη των υλικων γινεται αργα μεσα σε φιαλες φυσικα .
    Επισης δεν βιαζονται και η διαδικασια μπορει να κρατησει μερες οπως στην αρχαιοτητα εως οτου παρουν αυτο που θελουν
    Σιγουρα κατι τετοιο σημερα δεν ειναι εφικτο να γινει υπαρχουν αλλα μεσα και πρεπει να βγει παραγωγη αρωματων αμεσα

  5. Τι υπέροχο αρωματικό ταξίδι! Ελπίζω να τα καταφέρω να πάω! Θα το βάλω στις προτεραιότητες μου! Είμαστε τόσο πολύ τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε οσφρητικα στην αρχαιότητα μέσα σ’αυτον τον μοναδικό χώρο!
    xx

  6. Όταν τα μουσεία ανοίγουν ουσιαστικά τις πόρτες τους για το κοινό είναι μια μαγική στιγμή επικοινωνίας του παρελθόντος με το παρόν και προετοιμασίας ενός καλύτερου μέλλοντος.

  7. Θα επισκεφτω με την κορη μου συντομα το μουσειο , ειναι απο τα αγαπημενα μου μουσεια. Δεν ηξερα καν οτι υπαρχει αυτη η εκθεση, θα ειναι συναρπαστικη η ξεναγηση, ειμαι σιγουρη.

  8. Άργησε λίγο το part two αλλά αξίζει -[οπως φαίνεται- τον κόπο…
    Θα συμφνήσω με τη Ράνια για την ένταση του αρώματος.
    Εννοείται πως θα περάσω μια βόλτα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο…
    Τέλος, ταυτίζομαι απόλυτα με το σχόλιο της Αμαλίας!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.