Korres: To άρωμα της αρχαιότητας ξαναγεννιέται.

 

 

Αναδύεται γυμνή από τον αφρό της θάλασσας και όπου πατάει φυτρώνουν πολύχρωμα, μυρωδάτα αγριολούλουδα.

 

Οι θεραπαινίδες της, οι Ώρες, τη μυρώνουν και στη συνέχεια τη ντύνουν με τα άφθαρτα ρούχα της. Το όνομά της γίνεται συνώνυμο του έρωτα, της φυσικής έλξης και της αιώνιας ομορφιάς. Η εικόνα της Αφροδίτης αποτυπώνεται με χάρη και αισθησιασμό σε πλήθος αρχαίων έργων, ενώ αποτελεί την εμβληματικότερη μορφή της νέας περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

 

Η έκθεση επιχειρεί μία διαχρονική παρουσίαση της προσέγγισης του Ωραίου στις διάφορες περιόδους της αρχαιότητας και στα πανάρχαια μυστικά που σύμφωνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους δίδαξε η Αφροδίτη στους ανθρώπους.

 

 

 

 

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μυστικά της Αφροδίτης, κατέχει ο κόσμος του αρώματος. Επιθυμώντας την αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκάλεσε την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα άρωμα βασισμένο σε συστατικά και μεθόδους της αρχαιότητας.

 

Στο ταξίδι πειραματικής αρχαιολογίας που επιχειρήθηκε, αξιοποιήθηκαν καταρχάς οι πληροφορίες που προσφέρουν οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, λογιστικά αρχεία από τα ανάκτορα της Μυκηναϊκής περιόδου, στα οποία έχουν αποτυπωθεί συστατικά που προορίζονταν για τους αρωματοποιούς του παλατιού.

 

Με οδηγό τις πληροφορίες αυτές, τις συνταγές που εμφανίζονται στα βιβλία του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου, καθώς και μεταγενέστερες μελέτες που εστιάζουν στην αρχαία μέθοδο παρασκευής αρωματικών ελαίων, το εργαστήριο της ΚΟΡΡΕΣ αναβίωσε τα αρώματα της αρχαιότητας, παραμένοντας πιστό στις μεθόδους των αρχαίων αρωματοποιών.

 

 

 

 

Τρία μονοδιάστατα, αρχέγονα αρώματα – το ΡΟΔΟ, ο ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ και το ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ – παίρνουν τη θέση τους στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», για να προσφέρουν μια ιδιαίτερη, αισθητηριακή επαφή με το παρελθόν. Ανάμεσα σε αρχαιότητες που σχετίζονται με τον κόσμο των μυκηναϊκών αρωμάτων, όπως οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, οι ψευδόστομοι αμφορείς στους οποίους αποθηκεύονταν τα αρωματικά έλαια, αλλά και ειδώλια και γλυπτά με Έρωτες και  Αφροδίτες, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά προϊόντα πειραματικής αρχαιολογίας που δημιουργήθηκαν από την ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάνοντας την αρχή με το σαγηνευτικό Ρόδο της Αφροδίτης. Το άρωμα της αρχαιότητας ξαναγεννιέται από την ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

 

 

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26/5. Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10): Δευτέρα 13:00-20:00 / Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

 

 

 

 

 

 

 

 

16 Σχόλια
  1. Απίθανο!!! Καταπληκτικό!!! Μακάρι να καταφέρω να κατέβω Ελλάδα και να πάω στην έκθεση! Υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσεις τα αρώματα αυτά Τζου?

  2. @MariaA: Προς το παρόν στην Έκθεση Μαράκι. Αλλά πιστεύω ότι πολύ πιθανόν σύντομα να βγουν και στην αγορά. Ένα ταξιδάκι Αθήνα;; Σε περιμένω!!

  3. Συγχαρητήρια στην korres!Πολύ ωραία ιδέα!

  4. Απίστευτα πρωτότυπη και φοβερή ιδέα!! Μπράβο!

  5. Από όταν ξεκίνησαν οι θεματικές εκθέσεις στα μουσεία, προκύπτουν διαμάντια. Έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα προς το κοινό και προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο εκμετάλλευσης (με την καλή έννοια) της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επικρατεί ακόμα μια εσωστρέφεια που δεν επιτρέπει την αύξηση των πόρων για τη συντήρηση των χώρων, την ασφαλή φύλαξη, τον εκσυγχρονισμό περισσότερων μουσείων. Τα πωλητέα των μουσείων μας, εννοώ αυτών που υπάγονται άμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, χαρακτηρίζονται από μία μίζερη παρελθοντολαγνεία. Φωτεινή εξαίρεση αυτό του Μουσείου της Ακρόπολης. Καμία σύγκριση, βέβαια, με μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, που ο χώρος των πωλητέων συναγωνίζεται τον εκθεσιακό.
    Σημαντική και επαινετή, λοιπόν, η πρωτοβουλία των αρχαιολόγων και της Κορρές. Ας ελπίσουμε σε επέκταση της συνεργασίας και σε μιμητές.

  6. Είμαι περίεργη να δω πώς μυρίζει.
    Μουτςς

  7. Εξαιρετικο!!!!ποσα πολλα ακομα εχει να προσφέρει ο πολιτισμός μας!!

  8. ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ!!! Με την ιδέα, με το προϊόν, με ολα!!! Πολλά πολλά συγχαρητήρια!!!
    χχ

  9. Καλημερα. Οταν το εμαθα πηγα την επομενη μερα. Θα πω τα εξης. Το μπραβο πρωτα το παιρνει η διευθυντρια του Μουσειου που σκεφτηκε αυτη τν εκθεση. Επειτα που προσπαθησε να βρει και βρηκε χορηγους και την υλοποισε Και τελος φυσικα και στην ΚΟΡΡΕΣ που καταφερε να το υλοποιησει. Η ατμοσφαιρα και τα αντικειμενα που εκθετονται ειναι ψαγμενα και συνωνυμα με την ομορφια ανα τους αιωνες. Το αρωμα σε εκπληκτικο χρωμα. Αυτη η εκθεση με συνεπηρε εντελως Ειδα την αγαπη της διευθυντριας γιαυτο που κανει περα απο τα στενα ορια του ωραριου του δημοσιου τομεα. ΜΠΡΑΒΟ σε ολους οσους το υλοποιησαν ….και πρεπει οπωσδηποτε ολες να την δειτε….ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ

  10. @ΡΑΝΙΑ: Πως ήταν τα αρώματα τα μύρισες? Πωλούνται? Αν πάει κάποια από εσάς στην έκθεση να ζητήσω να μου βγάλετε 1-2 φωτό?

  11. Μπράβο στην korres και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο…πρωτοπόρα η ιδέα και το project εξαιρετικά ενδιαφέρον για πoλλούς λόγους !!! Διάβασα πως στον χώρο σχηματίζονται τρεις εσοχές, τρία κοίλα σημεία σαν αρχαίοι κρούνοι βαμμένοι σε χρυσό χρώμα – βασικό χαρακτηριστικό των αρχαίων ναών και υλικό συνδεδεμένο με τη δύναμη και την πολυτέλεια- όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απομονωθούν για να μυρίσουν το άρωμα και να ζήσουν μια μοναδική, οσφρητική εμπειρία, με την αίσθηση ενός τελετουργικού.
    @MARIAA , σε ερώτηση στην κ.Κορρέ σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά, η ίδια είπε: «Η παρασκευή δεν είναι εύκολη, καθώς απαιτεί χρόνο, κοπιαστική εργασία και αρκετά υψηλό κόστος. Ως διαδικασία, δηλαδή, διαφέρει πολύ από την παραγωγή προϊόντων σύγχρονης αρωματοποιίας», απάντησε εκείνη. «Ωστόσο, περιορισμένος αριθμός τεμαχίων θα διατεθεί προς πώληση. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο άρωμα θα αποτελεί ένα συλλεκτικό κομμάτι με ιδιαίτερη πολιτισμική και συναισθηματική αξία για όσους επιθυμούν να το έχουν στη διάθεσή τους».

  12. Kαλημερα @ΜΑRIAA Η μυρωδια ειναι εκπληκτικη οντως Αυτα που λεει η CELIA ειναι πραγματικοτητα. Ολοι ρωτουν αν μπορουν να το αγορασουν αλλα οπως εξηγησε και ενας ξεναγος η παρασκευη του ειναι χρονοβορα. Περνουν μεσα απο αγουρελαιο σε συγκεκριμενα χρονικα διαστηματα πεταλα τριανταφυλλου το αφηνουν βαζουν αλλο και ουτω καθεξης. Θα ηταν εκπληκτικο αν μπορουσαμε να το εχουμε εστω και σαν συλλεκτικο κομματι. Η εκθεση νομιζω θα ειναι μεχρι τον Οκτωβρη οποτε κοιτα αν μπορεις να την επισκεφτεις. Οσο για φωτογραφιες μπες στην σελιδα του Αρχαιολογικου Μουσειου και θα βρεις καποιες απο εκει

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.