Παγκόσμια Ημέρα Μπύρας: η μπύρα στη διατροφή μας.

 

 

Απολαυστικές, δροσιστικές και για κάποιους ιδανική «παρέα» του φαγητού, της διασκέδασης ή της χαλάρωσης για μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ. Ξανθές, μαύρες ή κόκκινες είναι μέρος της ζωής μας από πολύ παλιά.

 

 

Το 4000 π.Χ. οι Σουμέριοι παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες ζύθου και μάλλον ήταν οι πρώτοι. Κάπου στο 2000 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι και οι Κινέζοι φτιάχνουν μπύρες με διαφορετική περιεκτικότητα αλκοόλης και διαφορετικά χρώματα, ενώ τότε εμφανίζεται για πρώτη φορά, η διαυγής μπύρα. Ο Ιπποκράτης γράφει για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία και οι Ρωμαίοι την βαπτίζουν μπύρα από το «bibere» (=πίνω στα λατινικά). Αναφορές στον ζύθο έγιναν επίσης, από τους Αιγύπτιους, τους Αζτέκους και τους Γαλάτες.

 

 

Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η μαγιά, ο λυκίσκος και η βύνη κριθαριού ή κάποιου άλλου δημητριακού, όπως η σίκαλη και το ρύζι, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής της. Συχνά οι μπύρες είναι αρωματισμένες με κάποιο μπαχαρικό ή φρούτο.

 

 

Η διατροφική αξία της μπύρας

 

Η πλούσια περιεκτικότητά της σε νερό (93%), χαμηλή συγχρόνως σε αλκοόλη (περίπου 4%), την καθιστά ιδανικό ενυδατικό ποτό για τον οργανισμό. Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης τώρα το καλοκαίρι είναι τεράστιας σημασίας για το σώμα. Οι υπερβολές ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται, αφού η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να εντείνει την αφυδάτωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει την ήπια κατανάλωση μπύρας (1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες, ημερησίως) ως ευεργετική για την υγεία.

 

Έρευνες υποστηρίζουν πως η ήπια κατανάλωση αλκοόλης μπίρας καθημερινά, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις ως προς την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία των οστών, τη λάμψη και την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, καθώς επίσης και τη μείωση του σωματικού βάρους.

 

 

 

 

Μπύρα και αύξηση βάρους στην περίμετρο της κοιλιάς

 

Δεν είναι η μπίρα που ευθύνεται για την αυξημένη περίμετρο της μέσης ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, αλλά η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από εκείνες που έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών.

 

Το αλκοόλ αυξάνει περισσότερο την περίμετρο κοιλιάς, όταν καταναλωθεί σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φαγητό. Κι αυτό γιατί το ήπαρ, διασπά πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος, με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων από το αλκοόλ να μετατρέπεται σε λίπος, πριν προλάβει να διασπαστεί. Η αποθήκευση γίνεται στη κοιλιακή περιοχή, αυξάνοντας το σπλαχνικό λίπος. Μάλιστα, η αποθήκευση αυτή δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό σε άντρες και γυναίκες –στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

 

Εκτός από τη θερμιδική πρόσληψη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κοιλιάς (παχυσαρκία τύπου μήλου) παίζει και η ηλικία, λόγω των μειωμένων καύσεων και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας με τη πάροδο των χρόνων.

 

 

 

 

Τα 4 βασικά συστατικά της μπύρας και τα οφέλη τους

 

Νερό

Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και νεότητας. Το νεανικό δέρμα είναι σφριγηλό και ελαστικό, χαρακτηριστικά τα οποία οφείλει στην επαρκή ενυδάτωσή του. Η ύπαρξη του υαλουρονικού οξέος, το οποίο είναι μία φυσικά υδρόφιλη ουσία (γλυκοζαμίνη), απορροφά έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα νεότητας, αλλά και επούλωσης του δέρματος. Γι΄ αυτό και η επαρκής πρόσληψη νερού, μέσω της καθημερινής κατανάλωσης υγρών, μεταξύ των οποίων και η μπύρα, εξασφαλίζει την καλή υδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση και του δέρματος, που αντικατοπτρίζεται σε νεανικότητα και ομορφιά.

 

Βύνη κριθαριού

Η βύνη κριθαριού είναι το αποτέλεσμα της διεργασίας βυνοποίησης του κριθαριού, κατά την οποία το αδιάλυτο άμυλό του, μετατρέπεται μερικώς σε απλούστερα διαλυτά σάκχαρα. Έτσι, μειώνονται οι σύνθετες πρωτεΐνες που μετατρέπονται σε πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους και αμινοξέα και παράγονται θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της μαγιάς και των ενζύμων. Η βύνη αποτελείται κυρίως από άμυλο 60-65%, υδατάνθρακες 7-10%, πρωτεΐνες 9-12%, καθώς και από μέταλλα, βιταμίνες, πολυφαινόλες, κυτταρίνη και άλλους πολυσακχαρίτες. Το κριθάρι είναι πλούσιο σε χαλκό, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχει ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.

 

 Λυκίσκος

Ο λυκίσκος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας και ανάλογα με το είδος του προκύπτουν και τα διάφορα αρώματα – γεύσεις στις ποικιλίες της μπύρας. Είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ακόμα και από το πράσινο τσάι, έως 400%. Είναι γνωστό ότι έχει χαλαρωτική δράση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στη βιταμίνη Β6, που περιέχει. Ο λυκίσκος περιέχει αιθέρια έλαια, τα οποία περιέχουν οξυγόνο μεταφέροντάς το στα κύτταρα, για την ανανέωσή τους. Οι ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Denis De Keukeleire και του καθηγητή Dr. Stuart Milligan, αποκάλυψαν σε κοινή δημοσίευση πως ο λυκίσκος περιέχει φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα τονώνουν και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα.

Μαγιά

Η μαγιά μπύρας είναι φυσική ουσία και πρόκειται για τον Saccharomyces Cerevisiae. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6, Β3), αλλά και σελήνιο, φυλλικό οξύ, χολίνη, χρώμιο, ψευδάργυρο και άλλες ουσίες, που την καθιστούν μια από τις πιο πλήρεις φυσικές τροφές. Η μαγιά μπύρας περιέχει και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βελτιώνει την υγεία, άρα και την εικόνα και την υφή του δέρματος. Η μαγιά μπύρας περιέχει αυξημένα ποσά του SRF, που ονομάζεται Παράγοντας Αναπνοής του δέρματος και βοηθάει στην κυτταρική ανανέωση και ανάπλαση, διεγείροντας την κυτταρική αναπνοή και το μεταβολισμό. Η μαγιά μπύρας είναι καλή πηγή RNA, ενός νουκλεϊκού οξέος που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας από τις εκφυλιστικές νόσους και καθυστερώντας τη γήρανση.

 

 

 

 

Συμβουλές για τη σωστή κατανάλωση της μπύρας

 

  • Η μέτρια κατανάλωση μπίρας δεν παχαίνει, αντίθετα προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η καθημερινή πρόσληψη 30 γραμμαρίων αλκοόλης για τους άνδρες και 20 γραμμαρίων αλκοόλης για τις γυναίκες. Ένα ποτήρι μπίρας (330 ml) περιέχει περίπου 10-12 γραμμάρια αλκοόλης, και προσδίδει μόλις 150 θερμίδες.
  • Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνετε μαζί με την μπίρα. Όταν πίνετε μπίρα σε ένα πάρτι ή βλέποντας κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ στην τηλεόραση, προσέξτε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε. Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι η κατανάλωση, παράλληλα με την μπίρα μεγάλης ποσότητας πίτσας, κοτοφτερούγων και άλλων τηγανητών τροφίμων.
  • Προσπαθήστε να μην πίνετε μπίρα νηστικοί. Συνοδέψτε τη με ένα σάντουιτς λαχανικών, με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών ή πίτσα που θα φτιάξετε εσείς με αραβική πίτα, κόκκινη σάλτσα, λαχανικά, γαλοπούλα και παρμεζάνα. Αν θέλετε να παραγγείλετε απ΄ έξω, προτιμήστε σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα και μια πίτα ή μια κρέπα λαχανικών.
  • Το σωστό βάρος έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής. Αν έχετε περισσότερα κιλά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ευθύνεται ο κακός μεταβολισμός σας, αλλά ο μη φυσιολογικός τρόπος ζωής στο σύνολό του, από τον οποίο απουσιάζει η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση.

 

 

Πηγή MedNutrition

 

 

 

25 Σχόλια
  1. A! Μπυρίτσα! Υπεροχη αγαπημένη μπυρίτσα!!!! Η πεμπτουσία του καλοκαιιρου! Περιττό να σας πω, ότι την αγαπώ και μ΄αρεσει κι η μαυρη κι η κόκκινη κι η Weiss και όλες! Αγαπω να την πίνω κοκτειλ όπως σας ειχα γραψει εδω, για να ειναι πιο ελαφριά και με λιγότερες θερμίδες https://beautyblog.gr/2018/08/15/ftiakste-monoi-sas-ta-teleia-cocktails-stin-paralia/
    Καποτε πάντως είχαμε γνωρίσει εναν Ιρλανδό και μας είχε πει, ότι ο πατέρας του ο οποίος δουλευε σε καποια σκληρή δουλειά που δεν θυμάμαι… την αποκαλούσε “Meal in a glass”!!!! Αποκαλυπτικό για τα θρεπτικά συστατικά της!
    Πλεον εχουμε θαυμάσιες ελληνικές μπύρες απο μικρές ζυθοποιίες που πρωτοπορούν, όπως η αγαπημένη μου φρέσκια Ζεος. Μην διστάζετε να δοκιμάζετε τέτοιες ελληνικές μπύρες μικρών ζυθοποιίων, είναι αποκάλυψη!

  2. Το καλοκαίρι ενα ποτήρι κρύα μπυριτσα ειναι απαραίτητο συνοδευτικό στα γεύματα μας.. Τη θεωρώ πραγματική απόλαυση και την αγαπάω, πριτιμω Fix & Eza, αλλά μόνο κατά τους καλοκαιρινους μήνες την αποζητάω γιατί το χειμώνα την τιμητική του έχει το κρασάκι..

  3. Τωρα συνειδητοποίησα ότι είπα τις μάρκες από τις αγαπημένες μου μπύρες, ελπίζω να μη θεωρηθεί διαφήμιση 😉

  4. @Stella: Το θυμάμαι αυτό το post! Καλά έκανες και έβαλες το link!

  5. @Maryl: Και καλά έκανες! Γιατί δεν γράφουμε και για αγαπημένα μας προιόντα; Εδώ λέμε όλες τις απόψεις μας.

  6. Ασχετο αλλά στην Αγγλία μέχρι περίπου τον 13ο με 14ο αιώνα το νερό ήταν πολύ μολυσμένο και αντί για νερό οι πολίτες έπιναν για να δροσιστούν μπύρα. Απίστευτο; Φαντάζομαι θα ήταν από το πρωί ως το βράδυ, μες στην καλή χαρά. 🙂 🙂 🙂

  7. @Julia: Σ ευχαριστώ Τζούλια μου, έχεις δίκιο 💖💖 Θα ήθελα να ζω στην Αγγλία την εποχή εκείνη, σίγουρα με τόση μπύρα θα ειχαν λυμένα και όλα τους τα ψυχολογικά 😅

  8. @Julia Αυτο λοιπόν το θυμαμαι ως παιδι στο δημοτικό, που μου το ελεγε μια φιλη για την Ολλανδία. Ειχε κατι θειους εκει και ειχε παει κι όταν γυρισε μας έλεγε, ότι το νερο είναι τόσο ακριβο και κακής ποιοτητας που επιναν μόνο μπύρα. Οταν μαλιστα μια φορα σε εστιατόριο ειχε ζητησει νερό, ο θειος της της είπε “μην με ντροπιάζεις παιδί μου που θα πιεις νερό!!!! Ζητα μια κοκα κόλα … κατι άλλο……” 😉

  9. @Stella: Τόσο πρόσφατα στην Ολλάνδία;; Πολύ παράξενο αυτό, πράγματι… Γιατί τουλάχιστον στην Αγγλία, αυτό άλλαξε γύρω στον 18ο αιώνα. Όχι ότι το νερό ήταν και καμμιάς πρώτης ποιότητας, αλλά τουλάχιστον πινόταν κάπως. (αν και μετά το ρίχνανε στο mother’s ruin εδώ που τα λέμε- λέγε με και Gin)

  10. @Julia By the way….Η επιστήμη μας δικαιωσε! Προχθες διάβαζα, ότι το τζιν δεν παχαινει, αντιθετα ενισχυει τον μεταβολισμό!!!!! 😉

  11. Την τιμώ το καλοκαίρι κανονικότατα!! Προτιμώ βαρέλι κ φυσικά Αλφα κ Kaiser οι αγαπημενες μου, αλλά όχι δεν θα πω ποτε σε καμία!!

  12. Ω ναι! Αν δεν βάλεις mixer αδυνατίζει κιόλας μη σου πω! Κάτσε να ρίξω λίγο στα γεμιστά …😂😂😂😂

  13. Πολύ ωραίο το σημερινό post, έμαθα και ιστορία με τις αγγλικές συνήθειες περί μπύρας! Το καλοκαιράκι και ειδικά στις διακοπές, μου είναι αγαπημένο συνοδευτικό στο γεύμα μου! Στην υγειά μας bbgirls!
    xx

  14. @Sofia Marga: Στην υγειά σου Σοφία μας! (ακούω για συννεφιές στην αγαπημένη Χαλκίδα…🌥🌥🌥)

  15. Αχ, παγωμένη μπυρίτσα – το καλύτερο αντίδοτο στη ζέστη του καλοκαιριού! Με μια ελαφρά προτίμηση προς τις κόκκινες! Χρήσιμες οι σημερινές πληροφορίες!
    Υ.Γ. Αυτό με την μπύρα και το νερό ισχύει γενικά προς τα βόρεια. Και στη Γερμανία, η μπύρα είναι πιο φθηνή από το εμφιαλωμένο νερό και θυμάμαι, όταν φοιτήτρια έμεινα εκεί κάποιο διάστημα, πόσο εντύπωση μου έκανε που πουρνό-πουρνό έβλεπες άτομα στο μετρό να πηγαίνουν στη δουλειά τους με μπύρες ανά χείρας.

  16. @Sheena: Πάντα ωραία πράγματα μαθαίνουμε η μια από την άλλη εδώ μέσα!

  17. @Ju: Ναι, αγαπημένη, συμφωνώ απόλυτα! Στην υγειά μας λοιπόν!

  18. Eλληνικό καλοκαίρι χωρίς μπύρα δεν υπάρχει…. (έστω και χωρίς αλκοόλ…χαχα)

  19. Αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια! Με το φαγητό κλασικές ξανθιές και ως ποτό μαύρες! Εξαιρετική συνταγή και το κοτόπουλο με μπαχαρικά που ψήνεται όρθιο πάνω σε κουτάκι μπύρας!

  20. Μια παγωμένη μπίρα είναι ο,τι πρέπει το καλοκαίρι!Την προτιμώ από άλλα ποτά με αλκοόλ!Και η free μου αρέσει βέβαια!

  21. @Amalia: Πως γίνεται αυτό; Πως ψήνεται όρθιο πάνω σε κουτάκι μπύρας; Aν και η συνταγή κοτόπουλο με μπύρα είναι κλασσική, πρώτη φορά ακούω αυτή την εκδοχή!

  22. Τίποτα πιο ωραίο από μια παγωμένη μπύρα τα καυτά μεσημεριανά καλοκαίρια!!! Πολύ συχνά βέβαια πίνω μπύρα τύπου radler Με αρκετό λεμόνι και λίγο αλκοόλ!!! 💙💙💙💙💙💙💙❤❤❤❤❤❤❤💚💚💚💚💚💜💜💜💜💜💜💜💜💜💛💛💛💛💛💛💛💛

  23. @Julia, θα σου το στείλω σε pm. Μην έχουμε πάλι τα ίδια με τα link των συνταγών! Καλημέρα!

  24. Όχι ότι χρειαζόμουν και ιδιαίτερη προτροπή για να αρχίσω τις μπύρες 😉
    Μουτςς

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.