Κουρκουμάς: Το εξαιρετικό μπαχάρι για φυσική αποτοξίνωση!

 

 

 

 

 

 

Ο κουρκουμάς (turmeric) το άκρως ευεργετικό και θεραπευτικό μπαχαρικό που μας έρχεται από την Ινδία είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας, στην τόνωση της ενέργειας μας σε στρεσογόνες περιόδους και στην προφύλαξη ή βελτίωση της υγείας μας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΟΥΒΕΡΔΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

 

 

Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα ή χρυσόριζα ή turmeric ή curcuma longa χρησιμοποιείται εδώ και 4.000 χρόνια στον Βεδικό πολιτισμό για θεραπευτικούς λόγους, ως βασικό μπαχαρικό, τόσο διατροφής όσο και ίασης, αλλά και ως ένα ιερό φυτό μεγάλης θρησκευτικής αξίας.

 

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιόταν ανέκαθεν και στις τρείς ιδιοσυγκρασίες (doshas) της Αγιουβέρδα, ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο πάμπολων ασθενειών, όπως σε πεπτικές ανωμαλίες, πυρετό,  αρθρίτιδα, ηπατικές νόσους.

 

Τα ίδια ισχύουν και στην Κινεζική και Θιβετιανή παραδοσιακή θρησκευτική τελετουργία και ιατρική. Το γεγονός, ότι καθαρίζει (εξαγνίζει) τον οργανισμό σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές του ιδιότητες, προσδίδει στον κουρκουμά μια σημαίνουσα βαρύτητα γι’ αυτούς τους πολιτισμούς.  Χρησιμοποιήθηκε επίσης για τους ίδιους ιαματικούς λόγους στην Ελληνική και Αραβική ιατρική του 1ου μΧ. αιώνα, των οποίων οι εφαρμογές βασίστηκαν στις διδασκαλίες του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Αβιτσιανού.

 

Η επιστήμη έρχεται στις μέρες μας να επιβεβαιώσει, αυτό που οι Ινδοί γνωρίζουν εδώ και αιώνες, σχετικά με τις πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίζας του φυτού Curcuma longa.

 

Όλη η ιαματική του δράση εστιάζεται στις ενώσεις που περιέχει, τα  κουρκουμινοειδή με σημαντικότερη την κουρκουμίνη, που επί της ουσίας πρόκειται για τη φυσική κορτιζόνη, χωρίς τις παρενέργειες του χημικού σκευάσματος. Περιέχει επίσης σε φυσική μορφή, τα αναλγητικά COX-2 την χημική βάση δηλ. των κοινών παυσιπόνων.  Γενικότερα θεωρείται, ότι ο κουρκουμάς διαθέτει πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις.

 

Σήμερα, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ευρέως μέσω της μαγειρικής και αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ, παρότι δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό (περιεκτικότητα 20-30%) ή με το τζίντζερ (πιπερόριζα) ή με το σαφράν (παρότι αποκαλείται και ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα). Όλα αυτά είναι διαφορετικά μεταξύ τους μπαχαρικά.

 

Για να διαχωρίσουμε τον κουρκουμά από τα υπόλοιπα, ας θυμόμαστε, ότι είναι το βασικό συστατικό της μουστάρδας, αυτό που δίνει το έντονο κίτρινο χρώμα αλλά και την πικρόξινη γεύση της.  Η διατροφική αξία του κουρκουμά είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες και σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο.

 

 

 

 

 

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Ο κουρκουμάς είναι ένα άκρως θεραπευτικό μπαχαρικό, αν καταναλώνεται σε βάθος χρόνου και με σχετική συχνότητα, αλλά και μέτρο. Θεωρείται εξαιρετικό αποτοξινωτικό, επουλωτικό και αντικαρκινικό, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα για τους διαβητικούς, διαθέτει την ίδια αντιφλεγμονώδη δράση με την κορτιζόνη, δρα ευεργετικά στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενισχύει το ανοσοποιητικό.

 

Ως δραστικό αντιοξειδωτικό προστατεύει κατά συνέπεια το συκώτι, ενώ ως τονωτικό του ανοσοποιητικού βοηθάει στην καταρροή, τα κρυολογήματα, την αντιμετώπιση των ιώσεων.

 

 

Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί λόγω της χημικής του δομής να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες. Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα, ο οποίος ευθύνεται για την άρτια λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει ταυτόχρονα των κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων. Θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ, το φάρμακο που μας έδωσε η φύση για να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ, επί της ουσίας πρόκειται δηλαδή για το φυσικό Prozac.

 

 

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ιατρικών ερευνών τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει τον κουρκουμά στο προσκήνιο κι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι δράσεις του μπορεί να συγκριθούν με αυτές ορισμένων συμβατικών φαρμάκων, όπως είναι τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, κατά του διαβήτη, η ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη, τα στεροειδή και άλλα ακόμα.

 

 

 

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΑΣ

 

 

Η ιατρική κοινότητα συστήνει τα 2.000mg, δηλ. από 1 έως 3 γρ. την ημέρα, ως τη μέγιστη ποσότητα κουρκουμίνης που μπορούμε να λαμβάνουμε καθημερινά, γεγονός που μας δείχνει, ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.  Πρακτικά αυτό σημαίνει, ½ έως 1 ½ κουτάλι της σούπας σκόνης κουρκουμά. Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να προσθέτουμε μια μικρή δόση στα φαγητά μας, προκειμένου να επωφεληθούμε από τις εξαιρετικές ιδιότητες του.

 

 

Ας δούμε μερικούς συνδυασμούς τροφών που κάνουν τον κουρκουμά πιο αποτελεσματικό.

 

-Σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι στα φαγητά μας.

 

-Σε συνδυασμό με το ρύζι και τα ζυμαρικά, τα ψητά ή βραστά λαχανικά τις πατάτες, το ψάρι, τις σούπες λαχανικών.

 

-Ως αποτοξινωτικό ρόφημα, αλλά και πρόληψης των κρυολογημάτων συστήνεται πολύ τελευταία το «χρυσό γάλα»: Ανακατέψτε μισή κουτ. σούπας κουρκουμά, σε ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου με μία κουτ. γλυκού μέλι.

 

-Σε συνδυασμό με το  κουνουπίδι, ο κουρκουμάς θεωρείται αντικαρκινικός (ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη).

 

 

Σε επόμενο post θα σας δώσω κάποιες συνταγές για βελουτέ σούπες με κουρκουμά, που κάνω κι εγώ πολύ συχνά.

 

Stay Tuned!

 

 

 

 

 

13 Σχόλια
  1. Τον κουρκουμα τον προσθέτω σε ότι φαγητό μαγειρεύω,μπορεί αλάτι να μη βάζω ( χρησιμοποιώ κύβους αντί αλάτι)αλλά ο κουρκουμας δε λείπει ποτέ, ακόμα και στις φακές που φτιάχνω κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητο συστατικό!

  2. Και εγώ τον κουρκουμα τον χρησιμοποιώ χρονια.Αρχισα απο τότε που διάβασα οτι βοηθούσε στις ημικρανίες αλλα και για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οπως αναφέρει και η Στελλα μας.

  3. …κι εγώ τον χρησιμοποιώ τον κουρκουμά…πάω να δω τις συνταγές…ευχαριστούμε,Στέλλα!!

  4. Τον εκτιμούσα ιδιαιτέρως, αλλά με όλες αυτές τις πληροφορίες δεν έχω πλέον καμία αμφιβολία για την αξία του.

  5. Εξαιρετικές πληροφορίες. Έχω διαβάσει τα καλύτερα για τον κουρκουμά τελευταία, αλλά ακόμη δεν τον έχω εντάξει στην καθημερινότητά μου. Μάλλον πρέπει να επισπεύσω! Στέλλα, αν μου επιτρέπεις, να προσθέσω ότι ο κουρκουμάς λειτουργεί και σαν φυσικό λευκαντικό για τα δόντια, όπως και η μαγειρική σόδα.

  6. @Sheena Αυτο δεν το ήξερα! Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία Sheena! Ευχαριστούμε!

  7. Είναι από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ πολύ το τελευταίο χρόνο . Πολύ καλη ή ενημέρωση γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του κουκουρμα.

  8. Ύστερα από το σημερινό post θα προσπαθήσω να το χρησιμοποιώ καθημερινά.@Στελλίτσα μου είσαι θησαυρός!
    Μουτςς

  9. Αυτό μ’ αρέσει τελικά στο BB. Δεν είναι μονοδιάστατο! Προηγουμένως διάβασα για τα ρούχα zara που φορέθηκαν στα Oscar και τώρα τα πάντα για τον κουρκουμα!!
    @Stella: Είσαι ανεξάντλητη εεε?? Θέλω το συντομότερο κουρκουμαδένιες συνταγές!

  10. Κουκουρμας παντου… Αν μπει προσεχτικα δεν αφηνει εντονη γευση…

  11. Χρησιμοποιώ πολύ τον κουρκουμά στα φαγητά μου ακόμα και στα ροφήματα.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.